Dodaj do ulubionych

jedno konkretne badanie

28.01.09, 11:16
proszę, napiszcie mi o jednym konkretnym badaniu jakie mogłabym wykonać dziecku, żeby potwierdzic lub wykluczyć tę chorobę. Gdzieś czytałam, że jest tylko jedno badanie wiarygodne. Ja swojemu synowi robiłam badanie w Dziekanowie Lesnym. Metoda GTG( czy jakoś tam ). Kariotyp prawidłowy, itp. Niedawno dowiedziałam się, że to badanie, które robiliśmy niczego nie wyklucza. Chciałabym zrobić jedno badanie w tym kierunku. Nawet odpłatnie ( nie mam pojecia jakiego rzędu pieniądze wchodzą w grę ).
Kuba ma różne problemy i obciążenia, ale ten zespół od dwóch lat mi nie daje spokoju. Powodem są bardzo luźne stawy dłoni i inne objawy, wspólne dlka róznych przypadłości.
Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc. Chcę Młodego raz kujnąc i mieć wynik, bez latania po poradniach.
Obserwuj wątek
    • asia111268 Re: jedno konkretne badanie 30.01.09, 12:39
      Aby potwierdzić lub wykluczyć zespół łamliwego chromosomu x należy
      przeprowadzić badanie genetyczne DNA(analiza DNA),które wykonuje się
      w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie.Tam stwierdzają czy w genie
      FMR1 nastąpiła mutacja,czy nie.Skierowanie na te badania daje lekarz
      rodzinny.W moim przypadku od neurologa otrzymaliśmy skierowanie na
      badania cytogenetyczne do Poradni Genetycznej ,gdzie zbadano kariotyp
      Był prawidłowy(46,XY)i stamtąd wysłano próbki krwi do Warszawy w
      celu analizy DNA(potrzebne było skierowanie od lekarza
      rodzinnego).Jeśli masz ochotę to możesz poczytać o zespołe na naszej
      stronie www.rodzinafrax.republika.pl Pozdrawiam Aśka
      • krawczykasia Re: jedno konkretne badanie 30.01.09, 13:59
        dzięki za odpowiedź. Ja znam temat, ze wzgledu na ten zespół badałam Młodego rok temu w poradni genetycznej. My tez mieliśmy badanie cytogenetyczne i po otrzymaniu wyniku usłyszelismy, że mamy nic już nie badać. Genetyk Kubę bardzo długo badał, ogladał od piet po włosy, żadnych wskazań nie widział.
        Na stronie dzieci.org wyczytalam że jest takie jedno badanie, najpewniejsze na swiecie. Robi je własnie Instytut. Podobno jest jakaś strona angielskiego stowarzyszenia dzieci z FraX. Podobno warunkiem członkostwa jest potwierdzenie choroby tym własnie badaniem.

Pozdrawiam
        • mag333 Re: jedno konkretne badanie 31.01.09, 22:38
          Proponuję wybrać się na Kasprzaka do Warszawy, tam zrobić badanie genetyczne pod
          kątem Fraxa. To były jedyne badania jakie potwierdziły nam tę chorobę.
          Skierowanie powinnaś dostać od neurologa dziecięcego. Tak było w naszym przypadku.
          pozdrawiam Magda
          • olz Re: jedno konkretne badanie 02.02.09, 08:29
            Chyba chodzi o badanie hybrydyzacja met. Southern Blot- cena 590, na Kasprzaka.
            • krawczykasia Re: jedno konkretne badanie 02.02.09, 08:50
              o tak, własnie o to badanie mi chodziło. Dzięki za namiary i podanie ceny.
              Czy myślicie że mam szanse je zrobić na NFZ? Czy trzeba przejść całą żmudna drogę z kilkoma badaniami po drodze? Na końcu tej drogi ktos może mi powiedzieć, że nie ma potrzeby robić tego badania i ja znowu nie będę wiedziała...
              Pozdrawiam
              • olz Re: jedno konkretne badanie 02.02.09, 14:44
                Też się zastanawiam czy zrobic prywatnie to badanie czy starac się
                dostac najpierw do poradni genetycznej. Nie wiadomo jednak czy
                genetyk zaleci własnie to badanie czy tez jakies inne tansze. Nie
                mieszkam w Warszawie i dla mnie takie odwiedzanie poradni, dojazd
                plus hotel to wyjdzie prawie koszt tego badania.
                • mag333 Re: jedno konkretne badanie 03.02.09, 15:23
                  Ja za to badanie nie płaciłam i pierwsze słyszę żeby za nie płacić. Tylko
                  wystawiła mi skierowanie neurolog dziecięca. Może to ma jakieś znaczenie. Chyba
                  że teraz się cos zmieniło.\
                  pozdrawiam serdecznie Magda
                  • krawczykasia Re: jedno konkretne badanie 04.02.09, 07:19
                    Magdo, Twoja pani neurolog wystawiła Ci skierowanie na "to" konkretne badanie? A ile czasu czekałaś na jego zrobienie, tzn. pobranie krwi? Czy skierowano Was prosto do laboratorium czy do por. genetycznej?
                    Pozdrawiam
                    • mag333 Re: jedno konkretne badanie 06.02.09, 21:32
                      Tak moja neurolog skierowała nas na badanie pod kątem Fraxa, jak długo na nie
                      czekałam to dokładnie nie pamiętam ale chyba około 3 tygodni. Na wynik
                      czekaliśmy chyba ze dwa miesiące. Dokładnie nie pamiętam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka