lidqa 25.11.03, 23:15 po zmianie mleka moj piecio miesieczny synek bez czopka kupki nie zrobi. co mam robic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorotadab Re: co na zaparcia? 25.11.03, 23:20 Może soczek jabłkowy lub jabłko - mają właściwości rozluźniające Odpowiedz Link Zgłoś
agadd02 Re: co na zaparcia? 26.11.03, 06:48 kompot z suszonych śliwek - rewelacja :o) Odpowiedz Link Zgłoś
mijuli1 Re: co na zaparcia? 26.11.03, 09:47 Moja córeczka też miała problem z kupką tak akurat ok. 5 miesiąca. To chyba normalne, bo układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały, a kupka zaczyna się zagęszczać. Kupka była raz na 4 a nawet raz na 6 dni. Stosowaliśmy czopki, ale po ok. miesiącu wszystko samo się uregulowało. Spróbuj może więcej dawać maluszkowi pić. Oczywiście soczek jabłkowy, tarte jabłuszko - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
bzik4 Re: co na zaparcia? 26.11.03, 10:14 Ja do niedawna miałam podobny problem i od kiedy na poranne karmienie dostał 100 ml herbatki rumiankowej kłopoty znikneły! jak tę samą ilośc wypijał w ciągu dnia to nie działało a jak wypijał to "na czczo" to za pół godziny kupa murowana! pozdrooofionka Odpowiedz Link Zgłoś
lidqa Re: co na zaparcia? 26.11.03, 11:21 czy takiemu malemu dziecku mozna dawac kompot z suszonych sliwek? sprubuje z ta herbatka, bo jabluszko wywoluje niestety plamki czerwone na buzce Odpowiedz Link Zgłoś
agadd02 Re: co na zaparcia? 26.11.03, 12:09 spróbuj przecież to nie trucizna, na nas podziałało od razu, my mamy co prawda skonczone pół roczku, ale to chyba nie taka wielka różnica wieku, kupa zrobiła się miękka, ale nie luźna, jak będą problemy to wycofasz, ja też się zastanawiałam, ale juz wolę kompot ze sliwek niż lekarstwa :o) Odpowiedz Link Zgłoś
lidqa Re: co na zaparcia? 26.11.03, 13:22 a jak go robisz? po prostu zalewasz sliwki wrzatkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
agadd02 Re: co na zaparcia? 26.11.03, 15:24 nie, gotuję chwilę, aż się zrobi brązowy i słodzę glukozą, sebastian za nim przepada, a ja się cieszę bo działa i mały się nie męczy :o) Odpowiedz Link Zgłoś
azyjewska Re: co na zaparcia? 26.11.03, 21:16 Witam, kiedyś na forum widziałam już taki wątek i nawet zapisałam sobie co mamy polecały: -deserek Gerbera jabłko zsuszonymi śliwkami( a więc sposób na podanie suszonych śliwek)nie wiem tylko od którego miesiąca można go podawać bo mój Kuba dopiero za skończy 4 miesiące i jeszce nie kupowałam słoiczków -krem szpinakowy-Hippa ale też nie napisane było od jakiego wieku -inne porady to ponoć buraczki i dynia. Przekazuję inne porady sama ich jeszcze nie wykorzystałam hociaż skrzętnie zapisałam Uwaga na marchewkę powoduje zaparcia!!! Pozdrawiam. Agnieszka mama Kuby. Odpowiedz Link Zgłoś
agadd02 Re: co na zaparcia? 27.11.03, 06:55 jabłka z suszonymi śliwkami - od 7 m-ca, nam nie pomogły (trudno znaleźć w sklepach), o kremie szpinakowym słyszałam i widziałam , ale nie próbowałam, w składzie doczytałam się że są tam ziemniaki - niestety nie pamiętam od którego miesiąca, o reszcie nie wiedziałam, wypróbuję na pewno :o) Odpowiedz Link Zgłoś
alicja513 Re: co na zaparcia? 27.11.03, 16:13 Na zaparcia dobre są soczki np. bobovita, gerber, bobofrut, ale te z miąższem, a nie klarowne. Poza tym wspomniane śliwki, zwłaszcza suszone, czopki propolisowe (nie stosujcie glicerynowych i innych przeczyszczających, bo niszczą śluzówkę jelita!!! zwłaszcza za często używane). Jest też taki preparat lactulosum lub duphalac, ale to chyba na receptę-stosowany doustnie, specjalnie dla dzieci. Ale to wtedy, jak naturalne metody typu np. soki, nie pomagają. Odpowiedz Link Zgłoś
lidqa Re: co na zaparcia? 28.11.03, 13:40 zrobilam tak: dalam kompot sliwkowy na czczo i jabluszko wczoraj i pomoglo super.dzieki bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_majki ile sliwek na 1 l wody i ile podac dziecku? 28.11.03, 15:56 Chcialam zapytac jak sie robi taki kompot i ile podaje sie dziecku? I jak go podajecie, bo moja Majka nie je nic innego oprocz piersi i nie ssie butelki? Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
agadd02 Re: ile sliwek na 1 l wody i ile podac dziecku? 28.11.03, 16:18 my jesteśmy na butelce, więc nie pomogę jeśli chodzi o sposób podawania , może łyżeczką, gotuję tak na oko parę śliwek, wody tyle żeby wyszły dwie butelki 120ml mniej więcej, potem wywar odcedzam i słodzę glukozą, podaję między karmieniami jak najwięcej, sebastian wypija czasem nawet 120ml jednorazowo, bo bardzo mu smakuje, lidqa cieszę się że ci pomogłam życzę samych miękkich kupek :o) Odpowiedz Link Zgłoś