Dodaj do ulubionych

co na zaparcia?

25.11.03, 23:15
po zmianie mleka moj piecio miesieczny synek bez czopka kupki nie zrobi. co
mam robic?
Obserwuj wątek
    • dorotadab Re: co na zaparcia? 25.11.03, 23:20
      Może soczek jabłkowy lub jabłko - mają właściwości rozluźniające
    • agadd02 Re: co na zaparcia? 26.11.03, 06:48
      kompot z suszonych śliwek - rewelacja

:o)
    • mijuli1 Re: co na zaparcia? 26.11.03, 09:47
      Moja córeczka też miała problem z kupką tak akurat ok. 5 miesiąca. To chyba
      normalne, bo układ pokarmowy nie jest jeszcze w pełni dojrzały, a kupka zaczyna
      się zagęszczać. Kupka była raz na 4 a nawet raz na 6 dni. Stosowaliśmy czopki,
      ale po ok. miesiącu wszystko samo się uregulowało.
      Spróbuj może więcej dawać maluszkowi pić. Oczywiście soczek jabłkowy, tarte
      jabłuszko - polecam.
    • bzik4 Re: co na zaparcia? 26.11.03, 10:14
      Ja do niedawna miałam podobny problem i od kiedy na poranne karmienie dostał
      100 ml herbatki rumiankowej kłopoty znikneły! smile
      jak tę samą ilośc wypijał w ciągu dnia to nie działało a jak wypijał to
      "na czczo" to za pół godziny kupa murowana!
      pozdrooofionka
      • lidqa Re: co na zaparcia? 26.11.03, 11:21
        czy takiemu malemu dziecku mozna dawac kompot z suszonych sliwek? sprubuje z ta
        herbatka, bo jabluszko wywoluje niestety plamki czerwone na buzce
        • agadd02 Re: co na zaparcia? 26.11.03, 12:09
          spróbuj przecież to nie trucizna, na nas podziałało od razu, my mamy co prawda
          skonczone pół roczku, ale to chyba nie taka wielka różnica wieku, kupa zrobiła
          się miękka, ale nie luźna, jak będą problemy to wycofasz, ja też się
          zastanawiałam, ale juz wolę kompot ze sliwek niż lekarstwa

• lidqa Re: co na zaparcia? 26.11.03, 13:22
            a jak go robisz? po prostu zalewasz sliwki wrzatkiem?
            • agadd02 Re: co na zaparcia? 26.11.03, 15:24
              nie, gotuję chwilę, aż się zrobi brązowy i słodzę glukozą, sebastian za nim
              przepada, a ja się cieszę bo działa i mały się nie męczy

• azyjewska Re: co na zaparcia? 26.11.03, 21:16
              Witam,
              kiedyś na forum widziałam już taki wątek i nawet zapisałam sobie co mamy
              polecały:
              -deserek Gerbera jabłko zsuszonymi śliwkami( a więc sposób na podanie
              suszonych śliwek)nie wiem tylko od którego miesiąca można go podawać bo mój
              Kuba dopiero za skończy 4 miesiące i jeszce nie kupowałam słoiczków
              -krem szpinakowy-Hippa ale też nie napisane było od jakiego wieku
              -inne porady to ponoć buraczki i dynia.

Przekazuję inne porady sama ich jeszcze nie wykorzystałam hociaż skrzętnie
              zapisałam
              Uwaga na marchewkę powoduje zaparcia!!!

Pozdrawiam.

Agnieszka mama Kuby.
    • agadd02 Re: co na zaparcia? 27.11.03, 06:55
      jabłka z suszonymi śliwkami - od 7 m-ca, nam nie pomogły (trudno znaleźć w
      sklepach), o kremie szpinakowym słyszałam i widziałam , ale nie próbowałam, w
      składzie doczytałam się że są tam ziemniaki - niestety nie pamiętam od którego
      miesiąca, o reszcie nie wiedziałam, wypróbuję na pewno

• alicja513 Re: co na zaparcia? 27.11.03, 16:13
      Na zaparcia dobre są soczki np. bobovita, gerber, bobofrut, ale te z miąższem,
      a nie klarowne. Poza tym wspomniane śliwki, zwłaszcza suszone, czopki
      propolisowe (nie stosujcie glicerynowych i innych przeczyszczających, bo
      niszczą śluzówkę jelita!!! zwłaszcza za często używane). Jest też taki preparat
      lactulosum lub duphalac, ale to chyba na receptę-stosowany doustnie, specjalnie
      dla dzieci. Ale to wtedy, jak naturalne metody typu np. soki, nie pomagają.
      • lidqa Re: co na zaparcia? 28.11.03, 13:40
        zrobilam tak: dalam kompot sliwkowy na czczo i jabluszko wczoraj i pomoglo
        super.dzieki bardzo.
        • mama_majki ile sliwek na 1 l wody i ile podac dziecku? 28.11.03, 15:56
          Chcialam zapytac jak sie robi taki kompot i ile podaje sie dziecku? I jak go
          podajecie, bo moja Majka nie je nic innego oprocz piersi i nie ssie butelki?
          Pozdrawiam
          Kasia
          • agadd02 Re: ile sliwek na 1 l wody i ile podac dziecku? 28.11.03, 16:18
            my jesteśmy na butelce, więc nie pomogę jeśli chodzi o sposób podawania , może
            łyżeczką, gotuję tak na oko parę śliwek, wody tyle żeby wyszły dwie butelki
            120ml mniej więcej, potem wywar odcedzam i słodzę glukozą, podaję między
            karmieniami jak najwięcej, sebastian wypija czasem nawet 120ml jednorazowo, bo
            bardzo mu smakuje,
            lidqa cieszę się że ci pomogłam
            życzę samych miękkich kupek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka