Dodaj do ulubionych

trzeci migdałek

03.12.03, 00:20
Jutro odbieram rtg nosogardła syna i wracam do laryngologa.Być może padnie
sugestia usunięcia trzeciego migdałka. Nigdy nie było w mojej rodzinie
takiego zabiegu. Mam więc do was pytanie: jak długo trwa taki zabieg (mam
nadzieję, że w znieczuleniu miejscowym), ile dni dziecko przebywa w
szpitalu, czu napewno taki zabieg jest konieczny? Syn ma częste infekcje,
śpi z otwartymi ustami, pochrapuje w nocy. Te i inne powody wskazują na ten
nieszczęsny migdałek.
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza2 Re: trzeci migdałek IP: *.k.mcnet.pl 03.12.03, 11:39
      Trwa to 15 minut plus 2 godziny na wszelki wypadek i wybudzenie. Mój miał w
      prywatnym gabiniecie pod pełną narkozą. Jaka ja byłam głupia i naiwna, to już
      nie będę tłumaczyć, ale nigdy więcej bym się na to nie odważyła. Natomiast
      teraz są inne czasy i na pewno prywatne kliniki robia to fachowo i przyjemnie,
      szpitale państwowe pewno też. Zalecenie jest, żeby dobę zostać na obserwacji,
      natomiast bez narkozy ogólnej pewnie się nie obejdzie. Ja jako dziecko miałam na
      żywca i wspomnienia mam dużo gorsze niż mój syn.
      • agat1 Re: trzeci migdałek 03.12.03, 12:23
        Mój synek miał taki zabieg w maju tego roku, w szpitalu był jedną noc ( po
        zabiegu wykonanym rano syn przespał 16 godzin!), zastosowano narkozę zamiast
        znieczulenia miejscowego, bo podobno tak jest lepiej. Zabieg trwa 15-30 minut,
        zależy, czy wykonuje się jeszcze jakiś zabieg w uszach przy tej okazji, jak to
        było u mojego synka.
        Dziecko dochodzi do siebie bardzo szybko, po trzech dniach już nie pamięta, że
        było w szpitalu.
        • stankiee Re: trzeci migdałek 03.12.03, 12:48
          Obawiam się jedynie narkozy.Unikam jej jak ognia.
          • Gość: Iza2 Re: trzeci migdałek IP: *.k.mcnet.pl 03.12.03, 13:33
            Nie dziwię się, ostatnio znów zmarła dziewczyna w gabinecie dentystycznym. W
            przypadku migdałków jednak, chyba bardziej niebezpieczny jest potencjalny
            krwotok. W każdym razie szpital jest bezpieczniejszy, a migdał warto usunąć.
            Mojemu 5-latkowi wtedy, bardzo to pomogło
    • stankiee Re: trzeci migdałek 04.12.03, 12:00
      Czy ktoś może wie, jakie wymiary powinien mieć prawidłowej wielkości migdałek?
      Oraz jaką część cieśni powinien zajmować?
    • Gość: kamila Re: trzeci migdałek IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 12:21
      a czy twoje dziecko miało już rechabilitację tzn. zabigi magnetronic i laser na
      uszy? bo mój synek miał i migdałek sie pomniejszył...
      • stankiee Re: trzeci migdałek 04.12.03, 12:24
        Nie, dziś odebrałam rtg nosogardła a jutro idę do larydgologa. Chciałam
        wcześniej wiedzieć jak z wymiarem tego migdałka. W wyszukiwarce nic nie
        znalazłam.
        • Gość: kamila Re: trzeci migdałek IP: *.aster.pl / *.acn.pl 04.12.03, 12:35
          nie wiem jaki powinien być prawidłowy wymiar, ale mój syn nie miał robionego
          nawet rtg bo trafiliśmy do super laryngologa i po tych zabiegach migdałek się
          naprade pomniejszył oczywiście nie zniknął całkiem ale synek mniej choruje
          narazie niż w tamtym roku o dziwo przechodził cały listopad do przedszkola a to
          juz poważne osiągniecie jak dla nas. a poza tym od września cały czas pije
          syrop z cebuli domowy on naprawde pomaga
          pozdrawiam
          • Gość: hot_dog Re: trzeci migdałek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.03, 09:24
            Mój syn miał wycinany w wieku ok 12 lat, dodatkowo miał przycięte migdałki
            boczne (taka była potrzeba).Pobyt w szpitalu 2 doby, bardzo dobra opieka - a
            bylo to dość dawno. Natomiast znikły jak reką odjął wszelkie wcześniejsze
            dolegliwości- wiecznie zasapany, infekcje,chrapanie,rozdziawiona buzia
            (niedotlenienie. Swoją decyzję oceniam jako słuszną.
            • stankiee Re: trzeci migdałek 06.12.03, 13:08
              Narazie odkładamy szpital na miesiąc. Syn dostał lek homeopatyczny i
              szczepionkę wziewną. Może pomoże.Jeśli nie, będziemy musieli zdecydować się na
              zabieg. Mam nadzieję, że nie. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
              • Gość: AGA Re: trzeci migdałek IP: *.wios.bialystok.pl 11.12.03, 12:38
                Cz możesz powiedzieć jaki lek homeopatyczny dostał synek?Moja córka również
                poprzyjęciu leku homeopatycznego spokojniej śpi, nie chrapie.
    • Gość: katka Re: trzeci migdałek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 17:06
      mój 4,5 letni (wtedy) syn maił wycinany trzeci migdał i podcinane boczne w
      październiku 2002 roku. Do października br. nie chorował ani razu...a jak się
      zaczęło, to bierze już czwarty antybiotyk i nie widać wielkiej poprawy. Po
      dzisiejszej wizycie u laryngologa usłyszłam iż... MIGDAŁY ODROSŁY i...
      aktualnie ponownie kwalifikują się do wycięcia.
      Synek ponownie na ogromne problemy z oddychaniem, chrapie w nocy
      Co robić??? Ciąć ponownie??? i tak co rok???
      • agat1 Re: trzeci migdałek 11.12.03, 12:48
        Niestety, wycięcie migdała (- ów) w tak młodym wieku nie gwarantuje, że to
        ostatni zabieg i że będzie już tylko lepiej. Po prostu dziecko nadal rośnie i
        rozwija się, a migdały razem z nim. Tego boję się najbardziej, bo leki
        homeopatyczne mojemu synowi nie pomogły, tradycyjne też nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka