Dodaj do ulubionych

testy skórne

15.03.10, 21:29
Mam pytanie. Alergolog u którego robiliśmy testy skórne ocenił uczulenie na
wiele produktów spożywczych i alergenów wziewnych w najwyższej klasie (4 w
skali 1-4), mówiąc, że jeśli pojawił się bąbel, niezależnie od jego wielkości,
należy ocenić na 4. Inny lekarz twierdzi, że wielkość bąbla, czy też czerwonej
plamy - nie sprecyzował - musi być większa od próby histaminowej. W tej
wersji, alergenów jest dużo mniej. Jaka jest wasza wiedza na ten temat? Już
nie wiem któremu lekarzowi zaufać.
Obserwuj wątek
    • aljoszka Re: testy skórne 15.03.10, 22:10
      Mierzy się babel próby histaminowej. U nas w ogóle każdy bąbel był dokładnie
      mierzony - jedne miały po 2mm, a inne po 6...co to za skala w ogóle jest ? ;/
      • allela Re: testy skórne 16.03.10, 19:49
        Skala jest chyba umowna: 1 - odczyn słaby, 4 - mocny. Tak jak skala ocen: 1-6 w
        szkole średniej, 2-5 na uniwersytecie. U nas nie był mierzony sam bąbel tylko
        cała czerwona plama dookoła bąbla, która mogła wynosić np. 5x3mm. U was sam
        bąbel czy cała czerwona plama?
        • e-kasia_mm9 Re: testy skórne 16.03.10, 20:08

Jeśli wystąpił bąbel lub zaczerwienieniem to znaczy, że organizm zareagował na
          dany alergen. Im większy bąbel i/lub zaczerwienienie, tym większe nasilenie
          reakcji alergicznej.
          Niektórzy alergolodzy uznają za reakcję alergiczną tylko te bąble, które są
          większe niż bąbel od histaminy. Jest to teoria nie całkiem słuszna, bo niektórzy
          reagują na histaminę bardzo silnie. Poza tym skóra nie zawsze reaguje na
          wszystkie alergeny. Dlatego ja jestem zdania, że jeśli jakakolwiek, nawet
          minimalna reakcja wystąpiła, to należy uznać, że dana substancja jest alergenem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka