aga_piet 10.04.04, 19:19 Przeczytałam gdzieś o rewelacyjnym działaniu kremu (maści?0 Protopic, podobno Elidel wysiada. Czy ktoś stosował go już? (Jeszcze niedostępny w Polsce) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beaw27 Re: Protopic 13.04.04, 00:41 Poczytaj moje posty na temat protopicu - dostałam parę odpowiedzi albo sprawdź w wyszukiwarce. Odpowiedz Link Zgłoś
mgurniak Re: Protopic 13.04.04, 08:00 ja uzywam, nie widze silniejszego dzialania niz elidel........lepiej sie smaruje bo to masc a nie jak elidel krem...i tylko to niestety Odpowiedz Link Zgłoś
aniapatryk Re: Protopic 13.04.04, 08:15 Mam prośbę, napiszcie jak brzmi dokładna nazwa Protpicu, gramaturę , pojemnośćitp. Siostra przepisze mi recepte a ja postaram sie zciągnać go. Niestety u nas Elidel nie pomaga na buzię. Od 2 dni muszę stosować steryd , a nie nie robiłam tego rok, ale niestety na buzi sie nie goiło i swędziało strasznie. Muśle więć że może Protopic pomoże. Dlaczego Elidel działa u mojego dziecka wszędzie oprócz buzi.? Ania Odpowiedz Link Zgłoś
danwik Re: Protopic 13.04.04, 10:35 A ja polecam Protopic. Używałam najpierw Protopic, potem Elidel a teraz znowu sprowadziłam Protopic gdyż: 1. Lepiej się wchłania 2. Jest zdecydowanie bardziej wydajny 3. I co najważniejsze - u mojej córeczki ZDECYDOWANIE bardziej skuteczny (szybszy i dłuższy efekt działania) !!! Ja sprowadziłam - PROTOPIC 0,03% - 30 g tubka kosztuje w NIemczech 49 Euro (jest też 0,1% - więc spytaj lekarki, który w Waszym przypadku będzie lepszy. pzdr cieplutko. agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
agngre Re: Protopic 13.07.04, 13:23 aniapatryk napisała: > Mam prośbę, napiszcie jak brzmi dokładna nazwa Protpicu, gramaturę , > pojemnośćitp. Siostra przepisze mi recepte a ja postaram sie zciągnać go. > Niestety u nas Elidel nie pomaga na buzię. Od 2 dni muszę stosować steryd , a > nie nie robiłam tego rok, ale niestety na buzi sie nie goiło i swędziało > strasznie. Muśle więć że może Protopic pomoże. Dlaczego Elidel działa u mojego > dziecka wszędzie oprócz buzi.? > Ania Mnie pani doktor mówiła że przy bardzo dużych/głębokich zmianach elidel jest za słaby. Wtedy na pierwszy rzut trzeba zastosować steryd, a jajk się polepszy (co jak wiadomo następuje nawet po jednorazowym uzyciu sterydu) to wtedy dopiero elidel. Jeśli zmiany uchwycę od razu, zanim mocno się wysypie - elidel pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
charli Re: Protopic 26.08.04, 16:49 witam lek jest zarejestrowany od maja w dawce 0.1 % i 0.3 % po 30 g. w aptece na rakowieckiej obecnie kosztuje odpowiednio 199 zł i 209 zł . polecam strone apteki: www.apteki.org/super-apteka/ Odpowiedz Link Zgłoś
nana30 Re: Protopic 10.07.04, 10:37 Lek o nazwie Protopic jest jak my to mówimy "ściągany na zamówienie". Pracuje w aptece, a wczoraj dzwoniłam w tej sprawie do hurtowni farmaceutycznej i faktycznie da się go sprowadzić(tez mam synka podejrzanego o alergie). Koszt jego z tego co pamiętam to ok 150-180 zł i na pewno trzeba byłoby poczekać na sprowadzenie z zagranicy. Natomiast nie jest to problem, trzeba pojść do najbliższej apteki i poprosić o sprowadzenie tego preparatu. To tak na marginesie, jakby kogoś to interesowało. Pozdrawiam Nana Odpowiedz Link Zgłoś
mgurniak JEST JUZ DOSTEPNY W POLSCE 12.07.04, 09:02 za 30gr nie mozemy zaplacic wiecej niz 200zł. Odpowiedz Link Zgłoś
aniapatryk Re: JEST JUZ DOSTEPNY W POLSCE 12.07.04, 09:48 W Warszawie moja dermatolog widziała za około 300 zł, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mgurniak Re: JEST JUZ DOSTEPNY W POLSCE 12.07.04, 10:44 ale przeciez p.Pawel Szczudlo napisal ze jest hurtownia jedna jedyna i jesli sie w niej zamowi ten lek to wtedy cena nie przekroczy 200zł....a wiadomo ze kazda apteka sobie dolicza....i ceny wychodza makabryczne..... Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: JEST JUZ DOSTEPNY W POLSCE 12.07.04, 11:41 Znalazł sobie facet sposób na wyrobienie własnej premii!!!! Przepraszam, ale szlag mnie trafił. Szukałam trochę info o tym leku i przez przypadek zorientowałam sie że ten człowiek jest Product Managerem odpowiedzialnym za sprzedaż m.in tego leku i pracuje w/dla koncernie produkującym ten lek. Jak nie wyrobi sprzedaży to premii nie dostanie. Bardzo was przepraszam, ale nie wytrzymałam. Tak się robić nie powinno !!! Tym bardziej, ze jest to bardzo silny lek !!! Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
mgurniak Re: JEST JUZ DOSTEPNY W POLSCE 12.07.04, 13:42 bez przesady.... jest jedynym czlowiekiem ktory zadal sobie trud zeby protopic byl dostepny u nas, pozatym pomagal przy imporcie tego leku i jego refundacji.....jeszcze tylko powinien cos zrobic zeby NFZ refundowal choc czesc tych koszmarnych pieniedzy, napisalas " jak nie wyrobi sprzedazy to premi nie dostanie -----" moim zdaniem to on i tak duzo zarabia i nie musi w ten sposob dodatkowo zarabiac - nie musisz stosowac tego leku ale daj szanse innym ...... silny lek WOW zaraz napiszecie zeby go nie stosowac.....tak jak to bylo i jest w dalszym ciagu z elidelem MOZE ZNOW STERYDY WROCA DO ŁASK bo tanie i znane i od lat stosowane ........... Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: JEST JUZ DOSTEPNY W POLSCE 12.07.04, 14:05 Nie jestem przeciw lekom. Sama podaję małej lek antyhistaminowy - bo musiałam. A o refundację to sie na pewno będzie starał - bo lek będzie tańszy, a producent i tak dostanie swoje, a sprzedaż wzrosnie. Nie znoszę takich działań - tym bardziej ze strony sprzedawców. Pracowałam i nadal pracuję w dużych zachodnich korporacjach - więc rózne mechanizmy sa mi doskonale znane. Dlatego nie znoszę takich działań - tym bardziej ze strony sprzedawców. Oni nie sa obiektywni - nie raz słyszałam jak przedstawiciel firmy farmaceutycznej zachwalał swoje leki, a my jako rodzice zrobimy wszystko dla naszych dzieci - sama jestem matką alergiczki. Po prostu ten człowiek nie powinien kontaktowac się z rodzicami i tyle !!! Ale ta dyskusja to juz nie na to forum. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: Protopic 12.07.04, 18:46 Z coraz większym dystansem podchodzę do rewelacji na temat leków. Jaki interes mają koncerny farmaceutyczne w tym, aby nas leczyć? Są coraz bardziej agresywne, spójrzcie na pochody przedstawicieli medycznych w naszych przychodniach, albo nachalne reklamy. W reklamie najbardziej rzuca się w oczy cały ten podstępny mechanizm. Wmawianie ludziom, że ten lub inny specyfik im pomoże, ulży w cierpieniu itp. a przeważnie jest to kolejny, zwykły lek. A biedni chorzy, często emeryci opychają się witaminami, preparatami przywracającymi witalność, odmładzającymi itp. To badziewie wzmocni Ci włosy, tamto paznokcie, serce, nie zapomnij o przemianie materii, wzmocnieniu serca. I zostaw całą emeryturę w aptece. Jeść już nie musisz, i tak nie masz miejsca w żołądku, bo tam 3 kg tabletek i kropelek i herbatek. Ciekawe ile wśród nas na tym Forum jest szpiegów z koncernów farmaceutycznych. Zakładając niegdyś ten wątek nie spodziewałam się że napiszę poniżej taki gorzki traktat, widząc powyższe wypowiedzi - nie jestem jedyna. Ale może dzięki temu nie będę posądzona że jestem szpiegiem reklamującym Protopic. Nie kupię go. Za dwa lata się okaże że jest szkodliwy. A tak na marginesie, pamiętacie film „Ścigany”? P.S. Nie wrócę do sterydów, jak sugeruje jedna z rozmówczyń. One kiedyś też były lekiem na całe zło. Dla nas jedynym lekiem byłoby wrócenie do czasów prehistorycznych, Jedlibyśmy grubego zwierza i robale, a czasach kryzysu korzonki i jagody. I zero alergii. Pa Odpowiedz Link Zgłoś
aniapatryk Re: Protopic 13.07.04, 13:14 Wow ,a le dyskuskusja. Każda z wasz ma w pewnym sensie racja, ale uważam ze jeśli lekarz przepisze taki Protopic i miałabym go kupić za 300 zł, to pewno skorzystałabym z oferty Pana S gdzie oferują go za 200 zł. Całe szczęscie na chiwle obecną nie musze z tego korzystać i smiać mi sie che jak pójde do alergologa czy dermatologa którzy sa tak podekscytowani obecnie Elidelem. Zalecenia to smarować non-stop, nawet tam gdzie nie ma zmian. Bo ten lek to rewelacja. Ciekawa co sie okaże za parę lat?????. Ja Elidel stosuje sporadycznie i wystarcza. Zastępuje go kosmetykami Adermy i oczywiście alergolog nie moze dopuściś myśli że coś oprócz Elidelu może pomóc.Ale u nas alergia sie wycisza, wieć zmiany są małe. Szkoda ze nie znałam Elidelu wcześniej kiedy smarowałam jeszcze moje dziecko CUTIVATE Jednak pomimo plusów i minusów ciesze się że jest Elidel i teraz Protopic, bo wiem że wielu dzieciom jak nie jedno to drugie pomaga. Wiadomo jednak iż z wszystkim bez przesady. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.szczudlo Re: Protopic 16.07.04, 17:32 Jestem przedstawicielem Fujisawy ktora produkuje ten lek na Polske. Nie mamy przedstawicieli medycznych w Polsce i w najblizszym czasie miec ich nie bedziemy. Informacje naukowe przekazywane sa wylacznie zainteresowanym lekarzom i farmaceuta. Prawo farmaceutyczne zakazuje reklamy lekow wydawanych na recepte. Jesli spotka sie Pani z takim procederem - powinna Pani powiadomic administratora strony. Nie ma innej drogi niz rejestracja w tej domenie stad moj dziwny adres normalnie pawel.szczudlo@fujisawa.de , podaje swoje imie i nazwisko poniewaz jestem pracownikiem firmy ktora ten lek produkuje i nie mam zamiaru sie tego wstydzic i ukrywac pod pseudonimem. Nie uwazam swojej dzialalnosci za reklame - jesli pisze na temat leku to jedynie ze mozna go kupic w Polsce i zainteresowanym wysylam liste aptek gdzie zaplaca za niego najtaniej. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
nata76 Re: Protopic 14.07.04, 15:55 Witajcie,ja ma protopic od pól roku.Ma silniejsze działanie niż Elidel. powinien byc stosowany u dzieci TYLKO wtedy,gdy Elidel nie pomaga. Mój ojciec ma aptekę(ale nie jest farmaceutą),a ja jestem farmaceutą-amatorem:- )))Obszukałam wszystko o tych specyfikach. W polsce badaniem porównawcczym zajmował się prof. E.Baran z AM we Wrocławiu. Reasumując,protopic swiom działaniem upośledza prace komórek Langerhasta a Elidel nie.Dla dzieci poleca się Elidel ,w zw.z badaniami widać,że Elidel jest lepiej tolerowany i nie ma tylu skutków ubocznych,co protopic. pozdrawiam,nata Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.szczudlo Re: Protopic 16.07.04, 17:03 Jestem Product Managerem w Fujisawie ktora produkuje ten lek. Moge wyslac informacje naukowe na temat tego leku ojcu jesli jest jak Pani pisze farmaceuta. Pani po prostu bardzo sie myli co do stosowania u dzieci i obawiam sie ze jakis przedstawiciel medyczny naopowiadal jakichs marketingowych bzdur lekarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
chimer Re: Protopic 27.08.04, 20:44 ja poproszę o te materiały naukowe na priv. Jestem lekarzem, a moje dziecko choruje na AZS. Dziękuję M.W. Odpowiedz Link Zgłoś
charli Re: Protopic 26.08.04, 16:41 witam ja wole kupowac taniej... , wiec kupowalem lek najpierw po 2,5 zł za tubkę bo byla możliwośc refundacji w aptece na rakowieckiej. teraz to sie skończyło bo lek jest zarejestrowany . obecnie kosztuje 199 zł . polecam ich strone - to www.apteki.org/super-apteka Odpowiedz Link Zgłoś
bea_mama Re: Protopic 22.01.05, 06:27 nata76 napisala: "Reasumując,protopic swiom działaniem upośledza prace komórek Langerhasta a Elidel nie.Dla dzieci poleca się Elidel ,w zw.z badaniami widać,że Elidel jest lepiej tolerowany i nie ma tylu skutków ubocznych,co protopic." Znalazlam ten stary watek i bardzo zainteresowaly mnie informacje na temat tego leku. Czy ktos zglebil tajniki i wie co jest lepsze i ma mniej skutkow ubocznych? Czy to prawda co napisala nata76? Czy ktos juz to stosuje dluzszy czas? Jakie sa efekty? Jak to sie ma do masci Elidel? Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: Protopic 22.01.05, 21:49 Stosują go m.in. dorośli z AZS, dla których Elidel często jest za słaby, część z nich stosuje go już bardzo długo i zaczyna się ostra batalia o refundację. Jak na razie nie spotkałam się z opinią na temat skutków ubocznych. Zajrzyj tu: www.atopowe-zapalenie.pl/forum/viewforum.php?f=3 Odpowiedz Link Zgłoś
bea_mama Re: Protopic 27.01.05, 04:25 Dziekuje za info i link, ale czy te masc stosuje sie rowniez u maluszkow? Czy lepiej stosowac u nich Elidel? Ide za tydzien do lekarza i nie wiem czy prosic o ten Protopic czy o Elidel. Co lepsze dla 14-miesiecznego dziecka? O Elidelu nie wiadomo jakie ma skutki uboczne, bo jest nowy, a Protopic juz jest calkiem dlugo na rynku... Poradzcie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_piet Re: Protopic 27.01.05, 10:56 Elidel jest na Polskim rynku dłużej od Protopicu. Twój lekarz na pewno zna oba i powinien umieć Ci poradzić. Odpowiedz Link Zgłoś