Dodaj do ulubionych

zdjecie alergi

29.01.11, 11:33
Diewczyny, chcialam wstawic zdjecie alergii polrocznego niemowlaka.Moze ktos doswiadczony by sie wypowiedzial czy to wyglada na pokarmowke czy raczej kontaktowa np przez proszek...Pokamry niby wykluczylam ,ktore moga uczulac,ale alergia nadal jest..Mam to zdjecie na fotoforum,ale nie wiem jak jest tu przeniescsadktos pomoze? z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • grudniowa29 Re: zdjecie alergii 29.01.11, 11:45
      fotoforum.gazeta.pl/photo/5/id/xc/79gk/5ZBPWQr2pWrKa9JymA.jpg
    • grudniowa29 Re: zdjecie alergi 29.01.11, 11:46
      fotoforum.gazeta.pl/photo/5/id/xc/79gk/fdvhQxKshS5sCpp1yA.jpg
      • grudniowa29 Re: zdjecie alergi 29.01.11, 11:47
        jakos do tego doszlamwinkale nie wiem jak powieksycsadDziekuje jak ktos sie wypowiesmile
    • mammajowa Re: zdjecie alergi 29.01.11, 21:59
      ma tylko na buzi i szyi zmiany? używa: butelki/smoczka? śpi na podusi z pierza? te kontaktówki bym wykluczyła. poza tym nie poznasz od razu czy kontaktówka czy pokarmówka. napisz co je.
    • grudniowa29 Re: zdjecie alergii 30.01.11, 13:25
      Dziekuje za zainteresowanie..mala ma ponad pol roku, przez 6 miesiecy karmiona piersia.teraz na bebilonie pepti.Pod koniec 6 miesiaca dalam jej jablko niestety nastapilo uczulenie. Teraz w styczniu sprobowalam jescze raz jablko i nietsty ja wyrzucilo. Po masci Cutivate(raz posmarowanej) przeszlo jak reka odjal.Pozniej dalam danie ziemniaki z dynia i bylo ok. W miedzyczasie kleik kukurydziany i ryzowy .Pare chrupek kukurydzianych i sprobowalam z zupa jarzynowa Gerbera .I niestety znow wyrzucilosad Sklad zupy to marchewka ,ziemniak,skrobia ziemniaczana i pietruszka. I niestety znow zagdka czy marchew czy przez kukurydze ogolnie.Dziwne ejst to, ze ma wlasnie tylko w tych miejscach, a na dekolcie w miejscu guzika od ubranka..W tym czasie jak zaczelam analizowac miala trz posciel po starszym prana przez meza w zwyklym proszkusadI w sumie tam gdzie ejst zakryta to nie ma uczulenia a tam gdzie odkryta to ma..Wyczytalam, ze moze byc od zetkniecia z metalowym guzikiem..Ale na szyi nie dotykal a tez ma..Rety, niby pare produktow a tyle zagadeksad.Wczoraj tez wyczytlaam, ze Cebion moze uczulac..Nie wiem czy dobrze, ale daje codziennie od 3 miesiecy, bo mala lapala wczesniej wszystkie katary od starszego przedszkoalka.Daje tez krople probiotyczne Biogaja.Ale chyba one nie moge uczulac..Sorki za taki wywod.Jesli ktos doczytal do konca i ma jakies sugestie ebde wdziecznasmile
      • grudniowa29 ps 30.01.11, 13:27
        przepraszam za bldy, to w pospiechu pisane..Wiadomo jak jest z dziecmiwink
        • grave_digger Re: ps 30.01.11, 13:55
          najpierw wróć do mleka. samego mleka. poczekaj aż zejdą zmiany.
          potem zacznij podawać pokarmy stałe pojedynczo. i wszystko zapisuj. jeśli nie wyjdzie uczulenie na jakiś pokarm to po tygodniu spróbuj podać nowy.
          i tak działaj po kolei.

po cutuvate wszystko schodzi, bo to sterydy.

i najważniejsze - by odnowić zniszczone jelita twojego dziecka, zacznij podawać stale probiotyk lub lepie, symbiotyk (np. beneflora). organizm wspomagany będzie dojrzewał i z czasem powinna przychodzić poprawa. jednak nie wolno ładować w niego pokarmów, które alergizują. najpierw powoli podawać do, co nie wywołuje żadnej wysypki.

z owoców proponuję zrezygnować i spróbować podawać tylko banana. i on wspomaga jelita i nie alergizuje aż tak często. ale jak mówię - sprawdzać wszystko po kolei, pojedyncze, zapisywać.
          • grave_digger Re: ps 30.01.11, 13:56
            doczytałam o Biogai. podawaj stale.
            powodzenia!
      • mammajowa Re: zdjecie alergii 30.01.11, 14:56
        z tego co napisałaś to najprędzej pietruszka jeśli nie kontaktowa. tak jak pisano: wróć do mleka a potem produkty pojedynczo i zapisuj wszystko. oby nie uczulało pepti.
      • e-kasia27 Re: zdjecie alergii 30.01.11, 21:32
        Jeśli jabłko uczula, to najprawdopodobniej z zupki uczuliły marchewka i pietruszka, bo wszystkie dają reakcje krzyżowe między sobą i z pyłkami brzozy. W takim wypadku mogą też uczulać wszystkie inne rośliny różowate i baldaszkowe oraz orzechy laskowe i kiwi.
        Metalowe guziki i napy też mogą uczulać, jeśli zawierają nikiel lub chrom.
        • grudniowa29 Re: zdjecie alergii 30.01.11, 21:43
          Dziekuje za wypowiedzi.Wrocilam do ziemniaka i dyni.Nic nowego nie wyszlo,tylko stare plamy jeszcze siedza...Ech troche rpzerazona jestem jesli to marchew,bo wszystkie zupki generalnie sa z dodatkiem marchewki a deserki z dodatkiem jablkasad..
          • daariosek Re: zdjecie alergii 30.01.11, 21:48
            Dziewczyny czy mogłybyście mi napisać jak te reakcje krzyżowe zachodzą, bo nie chce podawać dziecku rzeczy na ślepo a mni9gdzie o tym nie słyszałam. A co zrobić jak dziecko jest 2 tygodnie na mleku i nic nie przechodzi to uczulenie. Nie mogę 8 miesięcznego chłopca trzymać tylko na samym mleku (przy czym mleko zmieniłam i było gorzej więc powrót do nutramigenu)!!!
          • grave_digger grudniowa 31.01.11, 10:33
            nie podawaj na razie nic stałego - samo mleko i ewentualnie kaszka czy kleik ryżowy/kukurydziany, czy sinlac. i czekaj aż wszystko zejdzie.
            dopiero potem podawaj ziemniaka przez tydzień.
            potem dynię dodaj przez kolejny tydzień.
            potem możesz wprowadzić mięso - indyk/kurczak. jak chcesz korzystać z tych słoikowych to tam są pojedyncze.
            potem możesz spróbować szpinak - też jest pojedynczo w słoiczku.

deserków nie podawaj - tam jest kilka owoców naraz.
            spróbuj podać banana tylko - też jest pojedynczo w słoiku - lub rozdrobnionego zwykłego.

omijaj deserki i kilkuskładnikowe zupy szerokim łukiem. na razie.
          • grudniowa29 ech.. 31.01.11, 11:05
            Dziewczyny, ja oszalejewinkDo wczoraj wieczorem mimo nic sie nie dzialo...byly te stare juz blade placki....Poszla do kapieli i po tym plynie do mycia na maksa ze zdwojona sila wszystko wyszlo...czerwona na maksa pokrzywka wokol szyi..szok ..doslownie po chwili od kapieli...a wlasciwie juz w trakcie sie robilo...W grudniu zmienilam plyn jak wczoraj zaanalizowalam. Ale nie skojarzylam tego tylko caly czas jedzenie,bo sie zbieglo z czasem...I ten plyn stosuje od miesiaca i mamy wlasnie od miesiaca ( miesiac tez wlasnie wprowadzam nowosci) rozne te problemy.Ale czy np cos po jakims czasie moze dopiero uczulac?bo az jestem w szoku, ze az taka rekacja po kapieli..wczesniej nie bylo nic takiego "drastyznego"...
            • grave_digger Re: ech.. 31.01.11, 13:52
              pod wpływem gorącej wody wychodzą wszystkie czerwone plamy i zmiany. po ochłodzeniu ciała, zaczerwienienia znikają. jednak płyn warto zmienić na mniej chemiczny, bezwonny np. Physiogel. jest świetny.
          • kejzi-mejzi Re: zdjecie alergii 01.02.11, 17:40
            A sama gotować nie możesz? Po co Ci słoiczki?
            • grudniowa29 hmm.. 01.02.11, 21:52
              nie rozumiem...o co Ci chodzi w tym gotowaniem? kupuje niby najlepsze,eco itdwink..
              • mammajowa Re: hmm.. 01.02.11, 23:23
                chodzi o to, że słoiki maja mnóstwo składników i nie bardzo możesz sprawdzać reakcje na pojedyncze składniki w ten sposób. wiem, ze są i pojedyncze, ale nie wierzę, byś robiła z nich mikstury co posiłek. słoiki nie są zdrowe też z powodu takiego, ze są po prostu konserwami, które ze względu na swa obróbkę są mało wartościowe odżywczo.
        • mammajowa Re: zdjecie alergii 31.01.11, 09:56
          kasia to że mogą, nie znaczy, że będą. ja bym była 4 tyg. na mleku i jeśli zacznie schodzić porządnie zaczęłabym od ziemniaka.
          • wilgga Re: zdjecie alergii 01.02.11, 22:05
            Może płyn po jakimś czasie uczulić. U nas tak było. Kąpaliśmy od początku w oliatum. Około 6 miesiąca zaczął dziecko uczulać. Po tylu miesiącach to dziwne trochę, ale tak było. Teraz kąpiemy w szarym mydle już od 1,5 roku i jestem z niego super zadowolona, ale wiadomo że co jednemu pomaga drugiemu może zaszkodzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka