Dodaj do ulubionych

Nutramigen uczulił?

08.02.11, 14:39
Mój 1,5 miesięczniak, z alergią na mleko, od roku z powodzeniem pije Nutramigen. Nigdy nic mu po nim nie dolegało. Od tygodnia tragedia, ból brzucha, głośne oddawanie gazów, ryk i nieprzespane noce. Odstawiłam pokarmy które potencjalnie mogłyby powodować wzdęcia. Nic nie pomogło. Czy mógł uczulić się na Nutrę tak nagle? Co mogło na to wpłynąć. Był miesiąc temu szczepiony Infanrixem. Miał też zapalenie ucha i antybiotyk. Czy ktos miał podobną sytuację z NUtrą?
Obserwuj wątek
    • domisar Re: Nutramigen uczulił? 08.02.11, 14:45
      Hmmm, nie sądzę, by Nutramigen który był cały czas dobrze tolerowany tak nagle uczulił. Stawiałabym raczej na reakcję poszczepienną. Z alergikami trzeba bardzo uważać, by do szczepienia przystępowali w 100% zdrowi i z zaleczonymi wszelkimi objawami alergii. W przeciwnym razie nie wolno dziecka szczepić.
      • purch-awka Re: Nutramigen uczulił? 08.02.11, 15:28
        Czy to może oznaczać, że taka reakcja się cofnie? Czy mogę jakoś wzmocnić dzieciaka? Czy Nutra bezpowrotnie jest stracona? Przed szczepieniem raczej nie miał objawów alergii, w zasadzie już dawno nie miał, bo omijamy alergeny szerokim łukiem.
    • kotkowa Re: Nutramigen uczulił? 08.02.11, 15:21
      my mielismy. przez 2 tyg. tolerowal, potem nagle bole brzucha, po kazdym karmieniu brzydkie kupki, odparzona pupa, niechec do jedzenia. Musielismy zmienic na bebilon pepti mct. pediatra nie wie czemu tak sie stalo, mogla to spowodowac drobna infekcja. po dluzszym czasie znalezlismy u malego lamblie i teraz to leczymy, wiec moze u nas to inna historia, moze to byla przyczyna.
      • daariosek Re: Nutramigen uczulił? 08.02.11, 22:58
        Ja też stosowałam nutramigen przez około 2 miesiąca od kiedy mały skończył 6 miesięcy. Odstawiłam pierś bo mały był cały wysypany. Przeszłam na nutramigen i nic się nie zmieniło. Musiałam wycofać całe jedzenie jakie już dostawał. Niestety robiło się coraz gorzej. Tak jak u ciebie problem z kupami i odparzoną pupą. Przypadkiem trafiłam na inne mleko i spróbowałam- Neocate i podziało !!!!! W ciągu tygodnia prawie wszystkie objawy alergii zniknęły. Teraz powoli wprowadzam nowe produkty do diety. Dla nas nutramigen nie był dobry ale niestety żaden lekarz nie zaproponował zmiany mleka wręcz odwrotnie przekonywali mnie, że nutramigen jest najlepszy. Tyle że u mnie od początku była chyba ta nietolerancja na nutramigen. Nie mam niestety zielonego pojęcia czy może nastąpić tak po jakiś czasie stosowanie. Ale tak moim zdaniem to chyba niemożliwe.
    • e-kasia27 Re: Nutramigen uczulił? 09.02.11, 16:08
      Nutramigen może nie być idealnym mlekiem dla niego, skoro dorobił się zapalenia ucha, bo w tym wieku przyczyną zapaleń uszu u dzieci najczęściej jest alergia na mleko krowie, a nutramigen jest z krowiego mleka i u bardzo wrażliwych dzieci może powodować prolbemy.
      Ale reakcje brzuszkowe raczej nie wynikają z nagłej nietolerancji nutramigenu, może to być wynik brania antybiotyku(mogła się z tego powodu pogorszyć też tolerancja nutramigenu),albo alergia na coś innego, co dostał do jedzenia.
      • purch-awka Re: Nutramigen uczulił? 09.02.11, 19:40
        Wczoraj zamiast Nutry dostał mleko sojowe i wzdęcia minęły czyli ewidentnie ona uczula. Chyba połączenie szczepienia i antybiotyku na to wpłynęło. Innego powodu nie widzę. Nutramigen wydawał się być dotychczas mlekiem idealnym. Skóra i kupy małego super, przybierał systematycznie na wadze, morfologia bez zarzutu. Najgorzej, ze jeszcze przed nami szczepienie MMR (zaległe). Strach pomyśleć na co uczuli się po nim.
        e-kasia27 myślisz, ze powinnam za jakiś czas spróbować podać ponownie NUtrę? Czy ta nietolerancja może się cofnąć?
        • kotkowa Re: Nutramigen uczulił? 10.02.11, 10:17
          Spróbuj za jakiś czas, ale dłuższy czas - powiedzmy 3 m-ce. Nam też kazali próbować zmienić z MCT na zwykły Bebilon Pepti, ale się nie udało. U nas już wiemy, ze mały nie trawi tłuszczów, dlatego podchodzi mu tylko MCT, ale nasz ma lamblie, a przy lambliach typowe jest nietrawienie tłuszczów.
        • e-kasia27 Re: Nutramigen uczulił? 10.02.11, 13:13
          Ja bym zrezygnowała z nutramigenu(zwłaszcza po incydencie z zapaleniem uszu) i dążyła do tego, żeby w ogóle wyeliminować wszelkie mm(także sojowe), a rozszerzać dietę według zdrowych zasad, aby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój bez picia mleka i przetworów mlecznych. Szczepienie przesunęłabym przynajmniej do trzecich urodzin, ale to jest tylko moje zdanie, a Ty zrobisz, jak zechcesz.

• purch-awka Re: Nutramigen uczulił? 25.03.11, 13:02
      Sprawa się wyjaśniła - pisze dla tych, którzy będą mieli podobna sytuację w przyszłości. Młody przestawał tolerować Nutramigen ( i inne jedzenie też jak się okazało) pod wpływem infekcji. A działo się tak dlatego, że ma lamblie. Organizm ogarniał sytuację dopóki nie osłabiał się infekcją. Wówczas nie radził sobie jednocześnie i z lambliami i z przeziębieniem/chorobą. Stąd gazy, wzdęcia i inne "atrakcje".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka