mmmm76 18.02.11, 13:42 Lekarz zalecił mi zakup inhalatora z nebulizatorem w związku z tym mam pytanie - jaki model polecacie? Sprzętu chciałabym używać dla dziecka i dla osoby dorosłej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tosia79 Re: inhalator 18.02.11, 16:44 My mamy Oriona, ale Medel ponoć bardziej cichy Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: inhalator 19.02.11, 19:56 medel family. Bardzo fajny. Słychać go ale nie jest uciążliwy Odpowiedz Link Zgłoś
mmmm76 Re: inhalator 19.02.11, 20:55 dzięki kupiłam dzisiaj medel pro. Ale mam jeszcze jedno pytanie - jak zrobić inhalacje z soli fizjologicznej? ile jej kupić? ile się wlewa do aparatu? Odpowiedz Link Zgłoś
tiny.com Re: inhalator 24.02.11, 08:59 A jak często zalecił inhalować dziecko lekarz? Kupić należy sól fizjologiczną w ampułkach. Każda ampułka ma 5ml. Jedna ampułka wystarczy na raz/dwa razy - nie wiem czy to zależy od nebulizatora, ale u nas inhalacja z około 3ml płynu trwa ok. 25 minut i to wystarcza, szczególnie, że dziecko wiercipięta nie usiedzi za długo w jednym miejscu Musisz więc sobie przekalkulować ile razy potrzeba inhalować dziecko i będziesz wiedzieć orientacyjnie ile ampułek kupić. Ale generalnie ampułki nie są drogie, więc jak kupisz więcej to nic się nie stanie, ja za 30sztuk płacę ok. 9pln. Wykorzystuję je też do czyszczenia nosa córce - sama sobie wpuszcza z ampułki sól i mocno wydmuchuje zalegające "sucharki" w sezonie kaloryferowym Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: inhalator 24.02.11, 10:37 jak inhaluję sześciolatka, to 1 ampułka na jeden raz. Nie wiem ile to trwa, bo Młody zakłada maskę i się bawi, więc nie ma to większego znaczenia. Ale wydaje mi się, że ok 15min, może dłużej? musiałabym sprawdzić. W instrukcji będzie napisane gdzie się wlewa. Ile razy to zależy co się dzieje. Ja inhaluję tylko z okazji kataru ale inhalacje robi się też np.przy zapaleniu oskrzeli, wtedy lekarz zaleca co i jak. Jak syn ma duży katar to inhaluję dwa razy dziennie, jak średni mocno zalegający, to raz. Jak lejący to w ogóle. Nie inhaluję wieczorem przed snem, bo potem będzie mu leciało Małego, prawie rok, nie da rady inhalować 1 ampułką na jeden raz więc mamy 1 ampułkę na dwa, trzy razy. No ale małego rzadko inhaluję, bo nie ma potrzeby, odpukać Odpowiedz Link Zgłoś
inka650 Re: inhalator 07.04.11, 15:58 Ja taki do córci używam cislog.istore.pl/pl/inhalator-nebulizator-tlokowy-sun-up-typ-3033-mini.html Ma 2 maseczki, dla małej i dla mnie, czasami używam. Głównie inhaluję Zabłocką Mgiełką Solankową podczas kataru i przeziębień, jest skuteczniejsza od inhalacji solą fizjologiczną, katar szybciej znika. Profilaktycznie też inhaluję - poderzenie o atmę. Urządzenie słychać, ale jest znośnie, nikomu nie przeszkadza. Wymiary małe, także można brać ze sobą Odpowiedz Link Zgłoś
jovvita44 Re: inhalator 26.05.17, 11:18 my jakiś tani inhalator mamy, ale młody nie cierpi inhalacji, zresztą bez lekó i tak się nie da obejsć, teraz jak koszą trawniki dookoła to zostaje nam siedzenie w domu albo spacer wieczorem czy po deszczu jak to wszystko osiądzie i hitaa fast junior Odpowiedz Link Zgłoś