Dodaj do ulubionych

Co robię źle

17.10.18, 19:53
Mam problem ze śluzówką gardła (nadmiernie wysuszona). Lekarz zalecił mi inhalacje (2-3 razy dziennie) z samej wody by nawilżać śluzówkę.

Mam inhalator taki z maseczką na buzię. Oddycham przez nos, powoli. Po 2 dniach inhalacji niesamowity ból gardła. Po jednym dniu bez inhalacji ból znika. Po ponownych inhalacjach - znowu ból gardła.

Co robię nie tak?
Obserwuj wątek
    • aguar Re: Co robię źle 17.10.18, 20:02
      Nie wiem, co to za woda...Spróbuj soli fizjologicznej albo Nebu Dose hialuronic. A poza inhalacjami może spray Glosal, tabletki do ssania Isla albo kapsułki z witaminą A+E do rozgryzania (ale tutaj max. 2-3 dziennie).
      • mama-ola Re: Co robię źle 18.10.18, 13:23
        > kapsułki z witaminą A+E do rozgryzania

Potwierdzam jako bardzo skuteczne. Bardzo nie lubiłam tego rozgryzać (olej w buzi, ble), ale byłam tak zmęczona wiecznym drapaniem w gardle, że stosowałam. Warto.
    • tt-tka Re: Co robię źle 17.10.18, 20:03
      Nie wiem, ale moze sprobuj metoda prababci - goraca woda na miske/miednice, glowa pochylona nad owa, recznik na glowie (tak, zeby pary nie rozchodzila sie) i oddychanie ustami.
      jezeli po tym nadal bedzie zle, to znaczy, ze inhalacje wodne ci nie sluza.
      • izabela1976 Re: Co robię źle 17.10.18, 20:28
        Ta metoda odpada. Za gorąco dla mnie i potem głowa mnie boli.
    • kota_marcowa Re: Co robię źle 17.10.18, 20:06
      Ale ty tam chyba nie lejesz kranówki? big_grin
      • izabela1976 Re: Co robię źle 17.10.18, 20:29
        Mineralna woda za pierwszym razem (tak zaleciła lekarka), za drugim razem sól fizjologiczna.
      • panna_lila Re: Co robię źle 17.10.18, 20:35
        a co jest złego w kranówce, jeśli nadaje się do picia?
        • kota_marcowa Re: Co robię źle 17.10.18, 21:00
          A choćby ryzyko zakażenia np. legionellą.

Sól fizjologiczna jest ok, można też kupić jakiś nawilżający spray do gardła, ziołowe tabletki do ssania, dbać o wilgotność powietrza w pomieszczeniu, zwłaszcza przy grzejących kaloryferach, no i w końcu, dużo pić.
          • memphis90 Re: Co robię źle 18.10.18, 15:09
            Legionellą??? Nie no, załóżmy jednak, że woda pitna spełnia standardy higieniczne i mikrobiologiczne...
          • bigzaganiacz Re: Co robię źle 18.10.18, 23:07
            A choćby ryzyko zakażenia np. legionellą.

Jak wypijesz to sie nie zarazisz?
          • dziennik-niecodziennik Re: Co robię źle 19.10.18, 09:02
            niekoniecznie. źle wykonywane inhalacje z soli fizjologicznej mogą prowadzic właśnie do przesuszania i bólu gardła.
    • hanusinamama Re: Co robię źle 17.10.18, 20:32
      Moze idz do laryngologa a nie zwykłego lekarza...
      • rybadenna Re: Co robię źle 17.10.18, 20:36
        A co to za nowy gatunek lekarza "zwykly lekarz" big_grin
        • hanusinamama Re: Co robię źle 18.10.18, 23:10
          Jest róznica miedzy lekarzem rodzinnym a laryngologiem. Z gardłem, nosem czy uchem ide do laryngologa
      • izabela1976 Re: Co robię źle 17.10.18, 21:46
        Ale to zalecenie dostałam właśnie od laryngologa. Poza tym często pić.

• mamtrzykoty Re: Co robię źle 17.10.18, 21:04
      Najlepsze inhalacje to są z sody spożywczej, dobrze nawilża i działa antyalergicznie, antyzapalnie i łagodząco.
      Można też płukać gardło letnia wodą z sodą.
      A jak masz suchą śluzówkę, to idź do alergologa, bo najprawdopodobniej jesteś alergiczką.
      • izabela1976 Re: Co robię źle 17.10.18, 21:49
        Na testy już mam termin. Ale lekarz kazał poczekać na zakończenie kuracji antybiotykowej (a to już na co innego) i dopiero testy. Te inhalacje i częste picie ma być w międzyczasie.

A jak robić te inhalacje z sody? Dodaję ją do wody czy jak? Jeśli tak to jakie proporcje?
        • jasnoklarowna Re: Co robię źle 17.10.18, 22:17
          zaznaczam że nie jestem specjalistą, ale kiedyś nasza pediatra powiedziała odnośnie nebulizatorów coś takiego, że są różne, tzn jedna na mniejsze cząsteczki rozbijają, inne na większe i oba są dobre lub złe, w sensie zależy na jaki cel. Jedne lepsze są na płucne sprawy a te drugie na pozostałe typu alergie, gardło i inne.
          Nie pamiętam które na co, ale może w tym jest problem?
          sprawdź parametry swojego inhalatora lub nebulizatora i wrzuć w neta. może będą jakieś informacje?
        • aqua48 Re: Co robię źle 18.10.18, 07:49
          izabela1976 napisała:

> A jak robić te inhalacje z sody? Dodaję ją do wody czy jak? Jeśli tak to jakie
          > proporcje?

Dajesz jedną łyżeczkę sody oczyszczonej i dwie łyżeczki soli kuchennej na litr wody i z tego robisz inhalacje.
      • memphis90 Re: Co robię źle 18.10.18, 15:11
        Soda to akurat wysusza... Stosuje się ją na obrzęki.
        • mamtrzykoty Re: Co robię źle 20.10.18, 01:12
          Obrzęki wysusza??????????????????????
    • wispar1 Re: Co robię źle 17.10.18, 22:21
      www.aptekagemini.pl/larimax-t-spray-20ml.html
      kiedyś miałam larimax na wysuszone gardło, obrzydliwy w dozowaniu bo to olej, blee, ale skuteczny
    • muchy_w_nosie Re: Co robię źle 17.10.18, 22:30
      Olej z wiesiołka i herbata z lipy. Inhalacje to u mnie na gila z nosa i kaszel a nie na przesuszone gardło.
      • mikams75 Re: Co robię źle 18.10.18, 11:21
        Podpisuje sie - olej z wiesiolka dziala cuda, ratowalam sie nim nie raz, bardzo skuteczny.
    • hrabina_niczyja Re: Co robię źle 18.10.18, 00:40
      Nie tak robisz nadal robiąc te inhalacje. Po co? Przecież widzisz, że nie pomagają, a wręcz szkodzą. Kup sobie tymianek i podbiał do ssania. Pij wodę, herbatę, zioła.
      • minniemouse Re: Co robię źle 18.10.18, 04:28
        a od czego masz wysuszona śluzówkę??
        • izabela1976 Re: Co robię źle 18.10.18, 07:08
          Uaktywniło się najprawdopodobniej od środków czystości. Ostatnimi czasy (3-4 m-ce) pomagałam znajomym w doprowadzeniu do stanu używalności zakupiony dom.

A problem z gardłem mam od wielu lat już. Wcześniej objawiało się bólem gardła (co jakiś czas). Lekarze patrzyli na mnie jak na hipochondryczkę, która wymyśla sobie choroby. Zresztą jak rok temu chodziłam po laryngologach to też traktowali mnie podobnie.

Teraz do bólu gardła doszło wrażenie jakbym miała gulę w gardle.
          • minniemouse Re: Co robię źle 18.10.18, 07:20
            mie masz czasem gerd?
        • mikams75 Re: Co robię źle 18.10.18, 11:23
          Ja miewam wysuszona od klimatyzacji, ogrzewania, od przebywania w zakurzonym otoczeniu.
          • grey_delphinum Re: Co robię źle 18.10.18, 20:23
            Rób sobie inhalacje solanką jodowo-bromową

www.doz.pl/apteka/p20689-Zablocka_mgielka_solankowa_jodowo-bromowa_950_ml

Według mnie są bardzo skuteczne.
            • grey_delphinum Re: Co robię źle 18.10.18, 20:23
              A na ból gardła najlepszy jest Glimbax.
              • minniemouse Re: Co robię źle 18.10.18, 23:03
                a jeszcze mi sie przypomniało. bo ta gula w gardle.
                1. ja mam przewlekle chore zatoki. i od tego mi wiecznie spływają gluty które własnie daja takie uczucie jakby guli. nie da sie tego przełknąć, to tak jakby zwisa przyklejone z zatok i raz na jakiś czas uda wykaszleć, rano.
                2. większe prawdopodobieństwo ze masz polipa albo cyste gdzies głęboko w nosie i on tez moze ci dawac uczucie guli. przez to masz utrudnione oddychanae i w nocy spisz z otwarta buzia, przez co masz wysuszone gardlo.
                powinnas miec zrobiona dobra tomografie albo MRI. niekoniecznie musisz wiedziec ze masz polipka w pozycji pionowej ale jak lezysz to jest wieksze prawdopodobieństwo ze w jakiejs pozycji zauwazysz ze cos ci zatyka ktoras dziurke.
                czy którykolwiek lekarz kiedykolwiek skierował cie na takie prześwietlenie? zatok, nosa?

Minnie
                • izabela1976 Re: Co robię źle 19.10.18, 09:06
                  Badanie zatok miałam. Wszystko w porządku było.
                  • minniemouse Re: Co robię źle 20.10.18, 02:00
                    izabela1976 napisała:
                    > Badanie zatok miałam. Wszystko w porządku było.

ale kiedy i jakie? nie piszesz czy miałaś prześwietlenie i jakie. żeby znaleźć malutkiego polipa albo lepiej, wypełnioną płynem cystę to trzeba zrobić dokładne szczegółowe badanie CT scan albo MRI w tym kierunku. jakis tam rentgen albo same wymazy nic nie dadzą.

Ale nawet jesli nie masz cyst ani polipow to pozostaje mozliwosc ze gardlo moze cie bolec od ulewania sie kwasu żołądkowego w nocy do przełyku. ludzie często nie maja pojęcia ze to od tego ich piecze gardło.
                    inna mozliwosc - masz bezdech senny? spisz z otwarta buzia?

Minnie
    • spanish_fly Re: Co robię źle 19.10.18, 09:09
      Obejrzyj sobie ten inhalator dobrze w środku czy grzybem nie zarósł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka