Dodaj do ulubionych

alergiczne zapalenie jelit - neocate advance

17.03.11, 10:28
Witam. Jestem mamą małego alergiga (1,5 roczku). Objawem alergii są przewlekłe biegunki a skutkiem niestety zapalenie jelit. Od wczoraj testujemy mleko Neocate Advance. Mam pytanie jakie kupy robią wasze maluchy po tym mleku?
My od roku walczymy juz z tą alergią, ręce nam juz opadają sad Na przetestowanie czekają jeszcze neocate lpc i active. Mam ogromną nadzieje ze mały zaakceptuje advance ale juz sie przekonałam że nadzieja matką głupich.
Czy wogóle jest szansa, że kiedys moje dziecko bedzie zdrowe?
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 17.03.11, 13:02
      a badalas na pasozyty? alergie lubia byc wtorne, a biegunki moga wskazywac na pasozyty. co do mleka, moj tego akurat nie pije, tylko bebilon pepti mct. wiem, ze przez jakis czas kupki moga byc zielonkawe, potem powinny sie normowac. nie powinny odparzac pupy, byc pieniste, sluzowate, wodniste i zbyt czeste. moj maly na nutramigenie robil kupke praktycznie jak tylko wypil mleko.
      • anet01 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 17.03.11, 14:04
        Jakie objawy zapalenia jelit ma dziecko?Napewno kupka nie moze byc śluzowata,wodnista i z krwią.Po hydrolizatach moze byc zielonkawa.Jak mleczko odpowiednio dobrane wygoi jelitka(trzeba pilnować diety)pomału zaczniecie dietę rozszerzać i powinno być ok.Trzeba pamietać ze wszystko alergizować moze i trzeba wprowadzać w małej ilości produkt przez kilka dni zwiekszająć jego ilość.
        • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 17.03.11, 14:22
          Mały miał od dłuższego czasu biegunki ale od stycznia pojawił się śluz + pasemka krwi. Kolonoskopia w lutym wykazała zapalenie. Mam nadzieję że zaakceptuje to mleko. Narazie nie jest źle zrobił jedną "musztardową" kupke plus dwa razy dosłownie zabrudził pieluszkę. Jestem pełna nadziei ale też wiem że reakcja moze wystapic nawet po 4 dniach wiec musimy cierpliwie czekac.
          Badania na pasozyty miał robione i nic nie znaleziono. W szpitalu złapał rotawirusa ale tez jest juz ok. Aha i w miedzy czasie pojawil sie gronkowiec zlocisty w kale i dostal antybiotyk, teraz jest juz czysto.
          Moze ktos jeszcze ma doswiadczenia z neocate?
          • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 19.03.11, 09:56
            jestesmy 4 dzien na Neocate. wczoraj zrobił 1 kupe taką "musztardową" ale strasznie wodnistą, rozlaną. Nie wiem czy tak bywa na początku? Czy z czasem się unormuje?
    • anet01 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 19.03.11, 19:00
      Kupka nie powinna byc luźna,rzadka.Poczekaj jeszcze z 2,3 dni.A elecare próbowaliście albo bebilon neocate albo bebilon pepti MCT?
      czy dziecko miało badany kał na bakterie,grzyby,pasozyty,lamblie?czy dostaje probiotyki i jakies witaminy?mozesz napisać co dokładnie je?postaram się pomóc?
      • anet01 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 19.03.11, 19:05
        Po rotawirusie i antybiotykoterapi(na gronkowca)jelitka mogły sie uszkodzić.Po antybiotyku flora bakteryjna jest zaburzona i poleca się duzo probiotyków.Poczekaj z tym neocate advence jeszcze kilka dni i spróbuj włączyć lacidoenter(odpowiednik enterolu ale bez laktozy 2razy dziennie i 1kapsułke probacti.Wychodzi 3xdziennie probiotyki i zobaczysz przez około tydzień czy kupki się poprawią.
        • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 19.03.11, 22:55
          synek dostaje Encorton (na to zapalenie jelita) teraz jest na dawce 4,5mg i co tydzień schodzimy o 0,5mg. Poza tym dostaje probiotyk Sanprobi i od dzisiaj Pentasa 3x1/2 tabletki. Był badany na pasozyty (tj. lamlie, miał robiona sonde do dwunastnicy i endoskopie przy pierwszym pobycie w szpitalu) i bakterie posiew stolca, ale nie wiem czy był badany na grzyby. Kolonoskopia (drugi pobyt w szpitalu) wykazała typowe zapalenie alergiczne przynajmniej tak twierdzi nasz lekarz. Ale moze rzeczywiscie powinnismy szukac cos wiecej?
        • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 19.03.11, 23:15
          oto nasza histori w skrócie: Karmiłam dziecko 8 miesięcy piersią i robił około 3-4 wolne stolce dziennie ale pediatra mowila ze norma przy karmieniu pirersią. Jak przeszlismy na mleko modyfikowane nic sie nie zmieniło wiec szukalismy przyczyny zmienialismy mleko, wode i nic. W koncu jak mial rok trafilismy do szpitala tam stwierdzili alergie na mleko krowie, jaja, soje dostał lek polprazol i Bebilon pepti. W czasie brania leku było troche lepiej ale po odstawieniu znowu to samo. Okazało sie ze w chlebie "ze sklepu" jest ulepszczacz sojowy wiec zaczelam piec sama. Efekt marny choc czasem było lepiej czasem gorzej ale te 3 kupy dziennie robił. Szukalismy tak przez 5 miesiecy, odstwilismy wszystkie znane nam alergeny, nie dostawał nic "ze sklepu" wszystko swojskie - bez zmian. Kolejna wizyta u alergologa, kolejne testy i wszyły alergie na większosc owoców i warzyw. Odstawilismy po 2 tyg. bez zmian. Zmienilismy po konsultacji z lekarzem mleko na Nutramigen(poniewaz bebilon zawiera laktoze a dziecko ma czesciową nietolerancje). Najpierw troszke dodawałam do mleka bebilon bo nutramigen ochydny w smaku. Ale jak maly dostał kolejej tym razem kilku dniowej biegunki ze sluzem to zmuslimy dziecko do Nutramigenu. Nie było poprawy a wrecz jeszcze gorzej. Zmienilismy lekarza - kazała odstawic mleko. Troszke sie poprawiło tzn. jak dostał cos alergizującego to było ewidentnie widac w kupie sluz czasem krew. Natomiast jak nie to było w maiare ok tzn. te 3 stolce były dziennie ale dosc ładne. W tym czasie bral Colitan i Docoflor + wapno Calperos. No i w szpitalu jak juz pisałam stwierdzili zapalenie jelit alergiczne plus ten gronkowiec i jeszcze rotawirus. Dziecko jeszcze do wtorku jadło: ziemniaki, królika, kurczaka, makaron graham i rybe Pange. Nic wiecej nie mogło. Od tych czterech dni tylko Advance (tzn. rano dostaje odrobine królika poniewaz inaczej nie mamy jak mu podac Encortonu) i jest troszke lepiej tylko konsystencja kupy mnie martwi, dodam ze dzis wieczorem niestety zrobił druga kupe ze sluzem sad Jeszcze czekamy zobaczymy jutro, podamy mu Encorton bez królika jeszcze nie wiem jak ale to zrobimy. Nie mam juz pomysłów jak go leczyc sad niestety...
          • e-kasia27 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 20.03.11, 01:26
            Jeśli w testach wyszło uczulenie na jajka, to dziecko nie powinno było dostawać kurczaka. Zresztą przy uczuleniu na mleko, też nie powinno dostawać kurczaków(i jajek), nawet wtedy, gdy na jajka uczulenie nie wyjdzie.

Królik, ziemniaki i pszenica, to jedne z najczęściej uczulających rzeczy - dla alergika z reguły się nie nadają. Panga, to ryba wątpliwej jakości, dlaczego akurat taka, a nie np. o wiele zdrowszy pstrąg?
            Skrobia ziemniaczana jest w tym probiotyku, który mu podajesz, jeśli ziemniaki szkodziły, to takie leczenie nic nie pomoże, a jeszcze zaszkodzi.
            Lepszym rozwiązaniem jest Latopik, w którym skrobia jest w postaci zhydrolizowanej(maltodekstryna), czyli mniej alergizujacej, zawiera wprawdzie inne bakterie niż Sanprobi, ale na rozwolnienia bardzo dobrze działa. Poza maltodekstryną zawiera tylko kwas askorbinowy(czyli wit.C)

Czytałaś ulotkę Pentasy? Ja bym tego tak małemu dziecku nie odważyła się podać. I skąd niby masz wiedzieć, że biegunka nie jest skutkiem podawania tego leku, skoro on biegunkę może wywoływać?

Napisz na jakie owoce i warzywa wyszło uczulenie. Może coś podpowiem.
            Ja bym radziła pozostać na samym neocate(+encorton, + probiotyk), bo przy uszkodzonych jelitach musi minąć sporo czasu, żeby była poprawa. Cztery dni, to zbyt mało, zwłaszcza, że cały czas dostawał królika, który też mógł szkodzić. W ciągu czterech dni organizm zaledwie zdążył wydalić z siebie większość alergenów(pod warunkiem, że alergenem nie był królik), do wyzdrowienia jest jeszcze daleko. Dlaczego macie już zmniejszać dawki encortonu, skoro nie nastąpiła żadna poprawa? Długo go już bierze?

Jak leczyć? Jeśli zostało stwierdzone, że to zapalenie alergiczne, to jedynym sposobem leczenia jest ustalenie i wykluczenie wszystkich alergenów, które to zapalenie powodują. Innej metody leczenia nie ma.
            Napisz koniecznie na jakie warzywa i owoce wyszło uczulenie i w jakiej klasie? (bo chyba to były testy z krwi)
            • anet01 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 20.03.11, 12:03
              Ja lekarzem nie jestem,boje się dawać gotowych recept co powinnaś zrobić.Ja też przeszłam z biegunkami dziecka swoje i nadal przechodze jak zje coś co mu szkodzi.Napiszę tylko co ja bym zrobiła po tych doświadczeniach naszych.Wiem ze leki najczęściej jak jest alergia na wiekszosc produktów też powoduja nietolerancje i biegunki-odstawiłabym leki.(nie masz pewności czy te biegunki nie są od leków).Jeśli wyszła alergia na coś w testach nie dawałabym tego,a sanprobi jak wyzej pisano zawiera mąkę ziemniaczana.Narazie próbowałabym mleczko bez leków samo mleczko wtedy na 100%bedziesz wiedziała ze to mleczko szkodzi a nie cos innego.Najpierw te n.advence zostawiłabym przez tydzień jak by było bez zmian to elecare i inne....jesli dobrze to zostawiłabym dziecko przez 2miesiące na samym mleku by jelitka sie wygoiły nastepnie wprowadziłabym dicoflor a potem w odstepach 2tyg lacidoenter(ostroznie bo probiotyki też mogą uczulać)a nastepnie inne produkty w odstepach.
              • anet01 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 20.03.11, 12:17
                U nas też problemem były biegunki,masa lekarzy którzy dawali coraz to nowe zalecenia i recepty bez skutku.Dieta zmieniana co chwila i dalej bez zmian.W końcu w jednym ze szpitalu na gastrologii zalecili odstawić wszystkie leki,włącznie z probiotykami i zastosować samo elecare poprawa była szybko po jakos już na 3dzień.Włączać pozwolili probiotyki jeśli mleko przejdzie i nie bedzie na 100% szkodziło.Mleko sie przyjęło,włączyliśmy dicoflor,potem lacidoenter i ok.Tylko mój jest silnym alergikiem i niestety nie toleruje większości produktów je elecare,ryż,marchew,brokuły a ma 2,5roku jak to je jest ok.Jak zje coś co szkodzi zaraz biegunki.Mam nadzieje ze pomogłam,pozdrawiam.......
                • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 20.03.11, 13:51
                  ok. zatem odstawie wszystkie leki z wyjątkiem Encortonu bo niestety sterydów nie można odstawiac z dnia nadzien trzeba stopniowo. Narazie ma niski poziom kortyzolu a kolejne badanie za 2 tyg. jak sie pdoniesie to bedziemy schodzic z dawdki troche szybciej.
                  Po wczorajszej wieczornej troche sluzowej dzis jeszcze nic nie robił. Bede go jeszcze trzymac na neocate advance kilka dni jesli kupki dalej beda wodniste to sporóbuje LPC a jak dalej nic to elecare. Dzieki
            • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 20.03.11, 14:22
              synek miał robione tylko testy skórne, z krwi bedziemy robic jak zejdzie ze sterydów (które dostaje od 11 lutego, na początku przez 2 tyg. dostawał dożylnie hydrocortyzon a potem Encorton zaczynalizmy od dawki 3x5 stopniowo schodząc od jutra juz 1x4)
              Z testów wyszło, że jest uczulony na banana, jabłko, cytrusy, marchewke, seler. Dodam że tylko te alergeny testowano i wszystkie wyszły na plus.
              • anet01 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 20.03.11, 15:45
                a dlaczego dziecko bierze Encorton?czegoś nie doczytałam?do czego mu ten steryd?Kolezanka wyzej ma racje kurczak,królik potrafią silnie uczulać.Odstaw wszystko.

Wiesz teraz nie masz pewności czy to mleko czy lek powoduje biegunki i od nowa kółko się zamyka.Moze się okazać ze żadne mleko nie ,,Przejdzie"bo to nie wina mleka a leku.Może skonsultuj z innym lekarzem czy lek ten jest niezbędny?
                • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 20.03.11, 19:04
                  Encorton dostaje na to zapalenie jelit. Juz powoli schodzimy z niego ale bardzo powoli... sad
              • e-kasia27 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 20.03.11, 21:02
                sandi82 napisała:

> synek miał robione tylko testy skórne, z krwi bedziemy robic jak zejdzie ze ste
                > rydów (które dostaje od 11 lutego, na początku przez 2 tyg. dostawał dożylnie h
                > ydrocortyzon a potem Encorton zaczynalizmy od dawki 3x5 stopniowo schodząc od j
                > utra juz 1x4)
                > Z testów wyszło, że jest uczulony na banana, jabłko, cytrusy, marchewke, seler.
                > Dodam że tylko te alergeny testowano i wszystkie wyszły na plus.

Niewiele tych testów było, ale oprócz banana, to typowe alergeny wyszły.
                Jabłko, marchew, seler - są bardzo charakterystyczne przy uczuleniu na pyłki drzew brzozowatych, a te teraz właśnie pylą i będą pylić coraz więcej aż do maja, to może pogarszać stan dziecka. Jak chodzisz z nim na spacer to unikaj rejonów gdzie rosną leszczyny i olchy(teraz), a w kwietniu brzozy, żeby choć trochę ograniczyć ilość wdychanych przez dziecko pyłków.

O tym czego przy takich uczuleniach nie powinnaś dawać dziecku do jedzenia napiszę kiedy indziej, bo teraz i tak nie możesz mu nic dawać, poza mlekiem. Dopiero jak znajdziesz właściwe mleko, będzie można myśleć o rozszerzaniu diety.

Na pierwsze inne poza mlekiem jedzenia proponuję batata ugotowanego w wodzie. Nie jest spokrewniony z żadnymi roślinami, które u nas się powszechnie jada, więc jest duża szansa, że dziecko nie będzie na niego uczulone. Potem możesz spróbować dodać ryż, albo kaszę gryczana białą, to rzadko uczula i jeśli ryż przejdzie to olej ryżowy.

Jak zrobisz testy z krwi, to napisz co w nich wyjdzie.
                • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 20.03.11, 21:52
                  nie wiedziałam, że pyłki również mogą uczulac alergików- pokarmowców.
                  Jesli chodzi o ryż to akurat jeden z nielicznych pokarmów które udało nam się "przetestowac" i na 99% ryż go niestety uczula sad

Dziękuje dziewczyny za dobre rady, niestety zostaliśmy sami z naszą chorobą i poza lekarzem nikt nic mądrego nie potrafi nam doradzic. Co jakis czas tylko się dowiaduje niestety z doświadczenia jak wiele błedów popełnialismy próbując "leczyc" dziecko. Gdybysmy od razu trafili do tego lekarza co teraz to zapewne uniknelibysmy zapalenia. A teraz to nie wiem czy kiedykolwiek moj synek bedzie mogl jesc cos wiecej niz mleko, czy jest szansa ze kiedys bedzie zdrowy? Ma juz 20 miesiecy, a dzieci u których wczesnie wykryto alergie i ktora prawidowo leczono to w tym wieku bywaja zdrowe sad
                  Niestety mój błąd...
                  • e-kasia27 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 20.03.11, 22:27
                    Nie panikuj. Będzie dobrze.
                    W każdym wieku wykluczenie alergenów z diety przynosi poprawę. Poczekaj spokojnie do testów, wtedy będzie więcej wiadomo i na pewno uda się jakąś dietę ułożyć, która nie będzie szkodziła i jelita się wyleczą, a wtedy na pewno będzie mógł jeść więcej rzeczy.
                    • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 21.03.11, 08:16
                      Wracając do mleka advance.
                      Wczoraj przez cały dzień i noc nie zrobił kupki (to sie zdarzyło pierwszy raz w jego zyciu), jednak dzis zrobił i znów taka wodnista "musztardowa" miałam nadzieje, że bedzie chociaż troszkę gęsta. No ale nic poczekam jeszcze do konca tego tyg. i jak nic się nie zmieni to przejdziemy na LPC.
                      • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 21.03.11, 08:19
                        w zasadzie to kupanie jest wodnista tylko taka jakby rozlewająca się musztarda. może taki poprostu jest stolec po tym mleku?
                        • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 22.03.11, 09:21
                          kupa bez zmian. Ale cierpliwie czekamy...
                          • avenasativa Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 22.03.11, 11:07
                            Moja córcia nie tolerowała elecare, neocate advance. Przez kilka dni patrzyłam jak kupa sie pogarsza po advance a później pojawiły się jeszcze rozległe zmiany skórne, wróciłam do neocate lcp i już następnego dnia było widać wyraźną poprawę. Może zamiast czekać to podać lcp i zobaczyć czy różnica będzie. Na samym neocate lcp moja Mała robi piękne plastelinkowe kupki smile Co do kolonoskopii to moja miała 6 mcy jak miała pierwsze badanie tam pojawiły sie zmiany w praktycznie kazdym odcinku jelita gubego, były to nacieki limfoidalne, grudki chłonne, obszary krwawienia samoistnego i nadżerki. Po roku miała drugie badanie tam okazało sie , że częśc zmian się wycofała, nie ma krwawliwości, wiele zmian przeszło do podścieliska co świadczy o przewlekłym zapaleniu, niestety mimo ostrej diety i leczeniu Pentasa pojawiły się nowe zmiany, tym razem w dwunastnicy (wcześniej nie było) - wizualnie jako obrzęknięcie i drobne nacieki , w histopatologii wyszło to trochę gorzej. W związku z tym na sierpień mamy w planach następne badanie, żeby zobaczyć w jakim kierunku to idzie. Póki co Gosia ma już 2 lata i wciąż je 6 produktów plus neocate i od kilku mcy nie udało nam się wprowadzić nic nowego sad ale na swojej diecie kupki śliczne, rozwija się super. Napisałam Ci na priva, nie wiem czy odebrałaś.
                            • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 22.03.11, 11:24
                              Witam. Tak odebrałam, ale nie miałam czasu, potem zapomniałam...może dziś sie uda.
                              Troche mnie przerazilas. Ja odstawiłam małemu wszystkie leki tj. Pentasa i probiotyki i teraz się boje że źle zrobiłam.
                              Zastanawiam się, dlaczego mimo dobrej diety, dobrego mleka pojawiły się nowe zmiany? Ja miałam nadzieje, że dieta pozwoli wszystko ładnie wyleczyc.
                              Mimo wszystko pozostane na Advance do piatku jak sie nic nie zmieni to sprawdze LPC.
                            • e-kasia27 Re:Avenasativa 22.03.11, 17:33
                              Dziewczyny, dlaczego zgadzacie się na podawanie tak małym dzieciom pentasy? Przecież to bardziej truje niż leczy. To pochodna salicylanów(jak aspiryna) może powodować wrzody żołądka i dwunastnicy(w dwunastnicy zmiany już są - skąd wiesz, że to nie od tego?), może wpływać źle na serce, nerki, płuca, krew. Dlaczego się na takie leczenie godzicie? Czy nie czytacie ulotek, przed podaniem leków? Już wolałabym leczyć dziecko sterydami, bo przynajmniej sterydy łagodziły by stan zapalny, a pentasa nie tylko, że może niczego nie łagodzić, to dodatkowo może stan zapalny w całym układzie pokarmowym (i nie tylko!)powodować. Dla mnie takie leczenie, to dolewanie oliwy do ognia.

Czy próbowałyście podawać dzieciom Kromoglikan sodu (Nalcrom, Cropoz G)?

Jeśli dziecku szkodzą wszystkie preparaty mleko zastępcze (a szkodzą na pewno, skoro wciąż jest stan zapalny jelit), to czy nie lepiej by było w ogóle je wyeliminować? Nawet noworodki można karmić bez mleka(używając homogenatów mięsnych), dlaczego dwulatki uparcie próbujecie karmić czymś, co nazywa się mlekiem, a w rzeczywistości jest trucizną dla waszych dzieci?
                              Jeśli dwuletnie dziecko je sześć produktów, to po prostu tragedia, zwłaszcza, że wśród nich jest jeszcze coś(albo wszystkie), które nadal go trują, bo dziecko nie jest zdrowe, ma jelita i cały przewód pokarmowy w coraz gorszym stanie. Nigdy nie jest tak, żeby dziecko było uczulone absolutnie na wszystko. Trzeba znaleźć coś, co mu na pewno nie szkodzi. Gdyby to było moje dziecko, to wydałabym każde pieniądze na to, aby ustalić listę alergenów. Zrobiłabym wszystkie możliwe testy, bo nie ma innej drogi - żadne leczenie nie będzie skuteczne, jeśli nie wyeliminuje się trucizn, które powodują stan zapalny jelit.

Avenasativa, możesz napisać jakie sześć produktów Twoja córka je?
                              • sandi82 Re:Avenasativa 22.03.11, 19:28
                                e-kasia27 napisała:
                                > Czy próbowałyście podawać dzieciom Kromoglikan sodu (Nalcrom, Cropoz G)?

e-kasia27 polecasz te leki czy też odradzasz bo nie bardzo rozumiem?
                                • e-kasia27 Re:Avenasativa 22.03.11, 21:00
                                  To jeden lek - Kromoglikan, to lek przeciwalergiczny - hamuje wydzielanie histaminy i reakcje zapalne na tle alergicznym, zmniejsza przepuszczalność ścian jelita, ale niestety też może dawać skutki uboczne w postaci biegunki, wymiotów i inne. Podaje się go przed jedzeniem.
                                  Nie polecam żadnych leków, bo według mnie w alergii jedyną słuszną drogą jest eliminacja alergenów, ale jeśli nie można sobie poradzić z wykluczeniem alergenów, to można spróbować, a nuż trochę pomoże.
                                  • halszka111 Re:Avenasativa 22.03.11, 21:35
                                    Mnie osobiscie przeraża, z jaką łatwością lekarze zapisują baterie leków dzieciom alergicznym, nie licząc się ze skutkami ubocznymi. Hitem jest chyba singular na katar.
                              • avenasativa Re:Avenasativa 22.03.11, 23:05
                                Kim Ty jesteś, że w tak kategoryczny sposób wypowiadasz się na temat leków i leczenia? W dodatku zdaje się ,że sugerujesz że zbyt mało robimy dla swoich dzieci. I swoją ocenę opierasz na czym ? na wycinku czyiś wypowiedzi?Czytałaś ulotkę jakiegokolwiek sterydu doustnego? nie wiem dlaczego miałabym zaufać bardziej sterydowi niż każdemu innemu lekowi, czytasz ulotke od antybiotyku, który dostajesz, albo od tabletek p/ bólowych? i nie boisz sie ich brać? Przeszłam z moimi dziećmi długą drogę, czytam ulotki ale też je rozumiem, wiesz ile stosowałam pentasę? wiesz jaki efekt przyniosła? a cropoz, nalcrom czy każdy inny preparat kromoglikanu u moich dzieci można o kant tyłka potłuc, nie działa. Robiłam wszystkie testy (patch, prick, igE, biorezonans),leczyłam homeopatą i jeździłam do księdza , który leczy dotykiem, osobiście przez kilkadziesiąt dni badałam każdą kupę pod kątem pasożytów, wysyłałam do labów. Codziennie gotuję im nowe posiłki, a do tego uprawiam własny ogródek , żeby warzywka były napewno ekologiczne.Nie znasz historii naszej choroby, nie wiesz jakie były objawy, jaki był obraz I kolonoskopii a jaki II. Wiesz czy nie stosowałam homogenatu? nie wiesz , nie wiesz wielu rzeczy i ja też nie wiem, dlatego nie stawiam sie w swoich postach na pozycji eksperta, Jeśli uważam , że jest taka potrzeba to chętnie pomagam , opisuje swoje doświadczenia, dzielę się swoją wiedzą, ale nie straszę , bo wiem jak czują się matki, które trafiaja tu poraz pierwszy przytłoczone chorobą dziecka i ilością informacji (niekiedy sprzecznych), które musza przyswoić. Nie każdy jest w stanie sobie z tym poradzić, a Twoje posty cóż... Na tym forum nie potrzeba oceniania , tu potrzeba pomocy, wsparcia a przedewszystkim nie STRASZENIA.
                                A czytała
                                • e-kasia27 Re:Avenasativa 25.03.11, 00:07
                                  Dziewczyno, nie kompromituj się.
                                  Biorezonans, homeopatia, ksiądz leczący dotykiem - to ma być dowód tego, jak dużo robisz dla swojego dziecka? Jest dwudziesty pierwszy wiek, a Ty wierzysz w zabobony i czary-mary?
                                  Zejdź na ziemię. Ekologiczne warzywka też nic nie pomogą, jeśli to będą warzywka, które uczulają.
                                  Wszystkie lekarstwa możesz "o kant tyłka potłuc", bo wszystkie dokładnie tak samo działają, czyli nie działają, a zaszkodzić mogą. Nie ma lekarstw leczących alergię. Te, które lekarze tak chętnie przepisują mogą jedynie częściowo złagodzić objawy i to tylko niektóre, ale niczego nie leczą. Jedynym skutecznym sposobem na pozbycie się choroby jest wykluczenie wszystkich alergenów pokarmowych. Jeśli tego nie zrobisz, to dziecko nigdy nie będzie zdrowe.
                                  A jeśli chodzi o straszenie... - to czemu informacje dotyczące skutków ubocznych leków nazywasz straszeniem? Myślisz, że lepiej tego nie wiedzieć i się nie bać?

Nie oceniałam Cię, ani nikogo innego, zaoferowałam swoją pomoc w takiej formie, jaka wydaje mi się najlepsza dla dzieci, nie dla matek(!), bo to jak matki się czują prawdę powiedziawszy nie wiele mnie obchodzi. Żal mi dzieci, które cierpią przez nieudolność lekarzy i brak wiedzy u matek. A to że matka czegoś nie wie, że popełnia błędy i nie robi tego, co powinna nie oznacza przecież, że jest idiotką, nie ma ludzi , którzy wiedzą wszystko.

Wiem, że kochasz swoje dziecko i starasz się robić wszystko jak najlepiej. Ale robisz głupoty, które do niczego nie prowadzą. W jaki sposób, mam Ci powiedzieć, że źle robisz, tak abyś nie uznała tego, za ocenianie Ciebie i krytykowanie, i żebyś nie czuła się urażona? Nie ma innego sposobu, jak tylko powiedzieć prawdę prosto z mostu. Mam Cię pogłaskać po główce, powiedzieć, że taka jesteś dzielna, że tak dużo przeszłaś? Wsparciem nie wyleczysz dziecka! Ani biorezonansem , ani najcudowniejszym dotykiem najcudowniejszego księdza! Podobnie, jak nie wyleczysz dziecka pentasą, ani sterydami, ani najlepszymi odżywkami...
                                  Jeśli kolonoskopia druga jest gorsza od pierwszej(tak wynika z tego, co napisałaś), to leczenie i dieta jakie stosujesz jest do dupy. Tu nie ma nad czym dywagować. Jeśli tego nie zmienisz, to dziecko będzie coraz bardziej chore. Nowe zmiany jakie się pojawiły, nie pojawiły się pomimo leczenia i ostrej diety, one pojawiły się na skutek nieskutecznego leczenia i niewłaściwej diety.

Nie odpowiada Ci sposób, w jaki piszę, w porządku, nie musisz korzystać z mojej pomocy jeśli nie chcesz, ale żal mi Twojego dziecka, więc skoro do tej pory nie udało Ci się ustalić alergenów wpisz przynajmniej w wyszukiwarkę: Test MRT( leap) i Centrum alergologii Progres - tam też ten test robią - nie wiem gdzie będziesz miała bliżej.
                                  • avenasativa Re:Avenasativa 25.03.11, 09:32
                                    e-kasia27 napisała:

> Dziewczyno, nie kompromituj się.
                                    > Biorezonans, homeopatia, ksiądz leczący dotykiem - to ma być dowód tego, jak du
                                    > żo robisz dla swojego dziecka? Jest dwudziesty pierwszy wiek, a Ty wierzysz w z
                                    > abobony i czary-mary?
                                  • avenasativa Re:Avenasativa 25.03.11, 09:38
                                    Nie będę się wdawac z Tobą w dyskusje, Ty jesteś tak pewna siebie że czytasz wybiórczo i rozumiesz wybiórczo. A biorezonans i inne takie wierzę nie wierzę wychodzę z założenia że skoro nie szkodzi to spróbowac warto. Pozdrawiam.
                                    • unhappy Re:Avenasativa 26.03.11, 18:49
                                      avenasativa napisała:

> Nie będę się wdawac z Tobą w dyskusje, Ty jesteś tak pewna siebie że czytasz wy
                                      > biórczo i rozumiesz wybiórczo. A biorezonans i inne takie wierzę nie wierzę wyc
                                      > hodzę z założenia że skoro nie szkodzi to spróbowac warto. Pozdrawiam.

A kto ci powiedział, że biorezonans nie szkodzi? Ci którzy zarabiają na jego stosowaniu wobec naiwnych?

Dziwi mnie wiara wybiórcza. Jeśli założymy, że biorezonans działa, to owo działanie może być zarówno pozytywne, jak i negatywne. Tym bardziej, że mechanizm według którego biorezonans miałby działać, to typowe dla tego wynalazków mambo jambo. Chociaż, jeśli chodzi i mambo jambo to wygrywa quantec. W skali MJ dałbym biorezonansowi maks. 200 miliquanteców big_grin
                            • anet01 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 24.07.11, 14:58
                              Avensativa mój synek jest w podobnym wieku,je 5 produktów razem z mlekiem a i tak wysypka lekka jest.Co lekarze mówią u was,z testów wychodzi wam alergia?czy dziecko bierze jakieś leki?mozesz napisac co je?ja już nie wyrabiam
    • avenasativa Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 20.03.11, 21:53
      napisałam Ci na priva , mam dwulatkę na neocate z zapaleniem jelit po 2 kolonoskopiach.
      • anet01 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 22.03.11, 17:10
        Avenasativa czy wy tez stosowaliście steryd?macie podobne sytuacje?bo moze się okazać ze leku dziecko nie toleruje a nie o mleko sie rozchodzi.Dlatego dobrze byłoby odstawić leki całkowicie i dopiero mleczka sprawdzać ale dziecko juz duze nie ma czasu na czekanie sprawdzałabym nastepne.Dopiero jak lek odstawisz mysle ze sytuacja sie rozwiąże.Jest jeszcze bebilon neocate i bebilon pepti mct.
        • anet01 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 22.03.11, 17:14
          Avenasativa czy przy tak silnej alergii Twoje dziecko bierze jakieś antyhist.leki?i jak reaguje na produkt uczulający nadal biegunkami?pytam u nas podobnie
        • avenasativa Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 22.03.11, 23:15
          nie stosowałam sterydu, moje dziecko jest na neocate lcp, nie bierze juz od roku ŻADNYCH leków doustnych, na swojej diecie jest wszystko ok, kupy, skóra piękne. nie szukam innego mleka na tym jest OK. Pozdrawiam
          • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 24.03.11, 08:13
            Hej. W poniedziałek kupki zaczeły nam się podarszac dlatego tez przeszlismy na LPC.
            Wczoraj nie zrobił konkretnej kupki (jednynie raz zabrudził pieluszkę) no a dzisiaj czekamy... oby było dobrze!
    • kotkowa Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 25.03.11, 10:55
      A jakie dokładnie badania robiłaś dziecku przez cały ten czas? Bo moim zdaniem, podobnie do anet0 najlepiej odstawic absolutnie wszystko i zostawić go na jakiś czas na mieszance mlekozastępczej. Nic mu się nie stanie, a to najprostsza droga do ustalenia, co go uczula. Myślę, że tydzień obserwacji to może być jeszcze mało, nam kazali obserwować przez 2 tyg. Jak jelita są w złym stanie, to nic nie dzieje się z dnia na dzień, one muszą się przyzwyczaić do nowego mleka. Mój maly nie tolerowal Nutramigenu i minely 2 tyg, a kupki byly zle, widac bylo, ze jest gorzej a nie lepiej. Dopiero Bebilon pepti mct pomogl i to tez po jakims czasie - ma latwoprzyswajalne tluszcze. I o to u nas sie rozbijalo - maly najprawdopodobniej ma problem z trawieniem tluszczow, a nie alergie na mieszanki mlekozastepcze. Moim zdaniem to niemozliwe, zeby dziecko mialo alergie na wszystko i na tak skrajnie hipoalergiczne mieszanki. Musi byc jakas glebsza przyczyna. Badalas go na inne rzeczy? Czy prawidlowo trawi? Caly szereg badan w kierunku zespolu zlego wchlaniania? Moze pasozyty jeszcze raz przebadaj i candide, bo to nie zawsze za pierwszym razem wychodzi i nie w kazdym laboratorium niestety. Sprobuj z mlekiem, ktore ma tluszcze MCT - czasem wlasnie te mleka sie przyjmuja. Ale musi byc zrobiona doglebna diagnostyka. Moj synek ma prawie roczek, pije tylko bebilon pepti mct i od niedawna zjada b male ilosci kaszki Nutriton, ma lamblie i candide i jest na to leczony wlasnie (choc wielu lekarzy olewa pasozyty), dodatkowo mamy skierowanie na oddzial na komplet badan na zespol zlego wchlaniania (w tym gastroskopia z wycinkami), mial testy skorne i tez ma alergie pokarmowe i wziewne, ale nawet nasza alergolog uwaza, ze te alergie maja jakies podloze (albo przynajmniej cos je nasila, powoduje tzw marsz alergiczny, bo uszkodzone kosmki jelitowe przepuszczaja resztki pokarmowe i alergia sie rozszerza, moze objac z czasem prawie wszystkie produkty, moze pojawic sie astma itd, a wazne jest, zeby dojsc do przyczyny uszkodzenia tych kosmkow - bakterie, grzyby, pasozyty, a moze jakis nieodstawiony alergen). No i badaj tez mozliwosci poza alergia - zwlaszcza enzymy trawienne.
      • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 25.03.11, 11:12
        a ta candida i pasożyty to w zwykłym posiewie kału wychodzi, czy sie jakies specjalne badanie się robi? Bo teraz juz nie jestem pewna czy moj synke był na to badany. Muisłabym sprawdzic wypis ze szpitala a przy sobie nie mam. na lamblie był badany ale moze rzeczywiscie trzeba powtórzyc.
        • kotkowa Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 25.03.11, 15:57
          Powtorz, lepiej miec pewnosc, bo pasozyty i candida moga robic niezly syf, a lekarze zupelnie nie biora tego pod uwage. To dzieki nim moga byc alergie, zespol zlego wchlaniania, uszkodzenia kosmkow jelitowych. To nie wychodzi w zwyklym posiewie, nam w posiewie nic nie wyszlo, a jak dalam do lab Felix probki na badanie lamblii, candidy i innych pasozytow, to wyszly lamblie i candida. Jak masz badac, to lepiej zrobic to porzadnie. Pasozyty ogolnie dosc trudno wykryc, np cysty lamblii sa obecne w kale tylko okresowo, wiec mozna nie trafic - dlatego bada sie 3 probki kalu, zeby zwiekszyc prawdopodobienstwo. I podstawa to dobre laboratorium, bo 90% nie umie tego zbadac.
          • anet01 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 28.03.11, 19:25
            Jak po tym mleczku?Avenasativa czy neocate wam NFZ refunduje
            • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 28.03.11, 20:48
              jest coraz lepiej. Kupek dużo mniej i nabrały konsystencji wink
              • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 06.04.11, 08:18
                witajcie dziewczyny. Juz od 2 tyg. jestesmy na LCP i muszę powiedziec, że wreszcie jest dobrze. Teraz sie zastanawiam, jak długo mam go trzymac wyłącznie na LCP.
                Na początku planowałam aby nawet 6 miesięcy go przytrzymac, potem zrobic kontrolną kolonoskopie (w miedzy czasie dodatkowe testy) i jesli sie okaże że wyleczylismy zapalenie to wowczas wprowadzac nowe pokarmy. Teraz jednak nie wiem. Boje ze samo mleko przez tak dlugi okres to troche mało. Niby nie jest głodny, dobrze śpi w nocy itd. jednak to mleko jest dla dzieci ponizej roku, wiec składnikow odżywczych ma mniej. Synek wypija dziennie ok. 1000 kcal tj. prawie 1,5l. mleka jego wiek 21 miesięcy.
                • anet01 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 06.04.11, 09:40
                  Lekarz niech podejmie decyzje.Nie wiem ile w waszym przypadku potrwa zregenerowanie jelitek. Myslę ze 6mies to długo,moze z 3miesiace wystarczy?moze po tych 3miesiącach spróbuj zagęścić mu mleko kleikiem ryżowym ale z bobovity bo jest bez dodatków lub nutritionem?
                  • sandi82 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 06.04.11, 12:35
                    niestety ryz odpada jest silnie uczulony.
    • 0ania14 Re: alergiczne zapalenie jelit - neocate advance 18.07.12, 21:34
      a co teraz będą jadły wszystkie maluchy uczulone na tak dużo skłądników?Znów powróci alergia -jak takie dziecko ma się prawidłowo rozwijać, uczyć, nie dość ,że prawie nic nie mogą jeść, to jeszcze nie mogą pić mleka ,które zastępuje im to co jedzą ich rówieśnicy???
    • kika.m KUPIĘ neocate advance 03.10.12, 23:29
      Pilnie odkupię Neocate Advance. Piszcie na maila: donia.monia@interia.pl lub telefonicznie 608 804 964

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka