Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc

03.05.04, 10:20
Dziewczyny z forum "Karmienie piersia" poradziły, żeby zapytać się tutaj - więc wklejam mój post: Piszę w sprawie kolek - męczymy sie z nimi od 3-go tyg (synek skonczył właśnie 8tyg), zaczynają się już rano, dzis o 4.30. Często
przerywają też karmienie, mimo iż nie mam problemów z tryskającym pokarmem i staram się małego odbijać przy zmianie piersi. Efekt
jest taki, że mały ciągle płacze: z bólu brzuszka, głodu (nie najada się do końca), z niewyspania (śpi w nocy 22-5 + karmienie co
3 godz, a w dzień potrafi tylko godzinke na spacerze, bo 10 min po każdym jedzeniu budzi się z krzykiem albo w ogóle nie zasypia).
Jest przebadany dokładnie z powodu tego ciągłego krzyku (posiew moczu ujemny, usg główki ok, usg brzuszka-tylko duża ilośc
gazów). Dostawał przez 2 tyg Debridat, ale odstawiłam z braku efektu. Teraz daję mu Grape water 2-3xdziennie, Esputicon też nie
działa. Do tego doszły brzydkie kupy - koloru groszkowego, śmierdzące, ze śluzem (ten śluz pojawił się po moim antybiotyku, ale
już dawno skończyłam, a on ciąle jest, dawałam Lacidofil osłonowo), do tego takie bulgoczące i obfite, że często muszę przebierać
małego, bo ma ją wszędzie. Jestem na diecie (białe pieczywo, drób gotwany, ryż, marchewka lub brokuły, 1 jabłko i 1 jogurt nat).
Co ja mam zrobić - mały się naprawdę męczy, nie spi, na wszystko reaguje płaczem (ubieranie, przewijanie, mycie), cały dzień tylko
na rękach, jak na chwilę usiądę, to zaczyna krzyczeć. Przestał się uśmiechać, mało gaworzy (a był już taki rozgadany), buźkę ma
cierpiącą, ciemne sińce pod oczami. Może to jakaś alergia ? Nietolerancja laktozy ? A nie zwykłe kolki. Oboje jesteśmy z mężem
alergikami (astma, nieżyt nosa i spojówek, uczulenie na detergenty i chrom). Może lepiej przejść na butlę niż maltretować małego
piersią ??? Bo już nie mam pomysłów, a i sił coraz mniej...Proszę o pomoc, może ktoś miał podobne problemy.
Obserwuj wątek
    • solka11 Re: Prosze o pomoc 03.05.04, 11:41
      Tak, jak piszesz- najprawdopodobniej to alergia. Najlepsze, co możesz zrobić
      dla swego dzidziusia, to karmic go dalej piersią- samej przechodząc na dietę.
      Bez mleka i jego przetworów (jogurt, masło, margaryny mleczne, ciasta, pieczywo
      z mlekiem itd.). Efekt po kilku dniach, jak przypuszczam, zależy od
      zaawansowania zmian zapalnych w jelitach. Lacidophil też zawiera białko
      serwatkowe mleka- jeśli chcesz cos podawać, to lepiej Nutri-plant (ale , z
      kolei, tu jest laktoza). U alergików dobrze jest tez uważać z innym pokarmami o
      silnych właściwościach alergizujacych, jak pewnie wiesz. Pozdrawiamy, trzymamy
      kciuki!
      • lemona1 Re: Prosze o pomoc 03.05.04, 11:51
        Cześć,
        Piszesz że jesz białe pieczywo, może o to chodzi? Moze warto przejść na
        pieczywo ryżowo-kukurydziane chaber i zobaczyćłuszcze, to tylko Benecol,
        Nova,Rama Olivio, Olivea, te które nie zawierają serwatki.
        U nas pomogło.
        Nie wyszło nam z tym nosidełkiemwink
        Pozdrawiam serdecznie,
        lemona1
        • mysz78 Re: Prosze o pomoc 03.05.04, 14:44
          Hej lemona !!!! Właśnie podziwiałam Twoją dietę eliminacyjną smile)) Też myslałam nad pieczywem ryżowym i tropieniu mleka/produktów mlekopochodnych wszędzie. Naprawdę u was pomogło ??? Pozdrawiam i odezwij się czasem smile PS. Sprzedałaś?
          • chalsia Re: Prosze o pomoc 03.05.04, 16:35
            Się dziwię !!! Skoro obydwoje jesteście alergicy, to czemu nie byliscie jeszcze
            z dzieckiem u alergologa??
            Oprócz potencjalnej alergii na wiele rzeczy, nalezy tu brać pod uwagę również
            nietolerancję laktozy. W takiej sytuacji dziecko trzeba przestawić na np.
            Nutramigen (niewiele jest mieszanek bezlaktozowych). Skierowania na badania
            (tzw. krzywa laktozowa) - powienien dać lekarz, być może nawet pediatra ?? I
            zrobić to jak najszybciej.

No i polecam przeczytanie wątku "dieta mamy karmiacej małego alergika" w
            CAŁOŚCI.

Pozdrawiam,
            Chalsia
            • szylwi Re: Prosze o pomoc 05.05.04, 11:32
              chalsia ma rację- KONIECZNIE PRZECZYTAJ CAŁY WĄTEK O DIECIE MATKI KARMIĄCEJ
              MAŁEGO ALERGIKA a będziesz już wiedziała wszystko
    • dominikams Re: Prosze o pomoc 05.05.04, 17:32
      Natychmiast wywal jogurt i pieczywo. Alergia na mleko prawie gwarantowana
      (skoro oboje z mężem jesteście alergikami), a jeden jogurt naprawdę może ostro
      zaszkodzić. Jeśli będzie poprawa, spróbuj pieczywo wyłącznie żytnie (czasem
      jest tak, ze to pszenica szkodzi, a nie cały gluten - tak było u nas). Ale
      uwaga - większość tzw. chlebów żytnich zawiera pszenicę, polecam pieczywo
      ekologiczne z piekarni Stanisławowskiej, do kupienia w sklepach ze zdrową
      żywnością, nie zawiera też drożdży i jest pyszne!! tylko strasznie drogie...

Dominika

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka