Dodaj do ulubionych

odczulanie - ilość alergenów

29.06.11, 12:12
Syn ma potwierdzoną testami silna alergię na drzewa i trawy. W testach skórnych silniejsze są drzewa.
Nowa alergolog zaproponowała odczulanie: zaraz na jesieni drzewa a później zimą trawy.
Z drugiej strony czytam że korzystnie jest odczulać się na 1-2 alergeny równoległe. No i nie wiem jak to ugryźć bo przecież szczepionki np. na trawy składają się z alergenów 13 traw.
Ktoś ma wiedzę w temacie? Bo z lekarką spotkam się dopiero za 1,5 miesiąca.
Obserwuj wątek
    • bp-l Re: odczulanie - ilość alergenów 01.07.11, 11:39
      Cześć Dorek3, niestety nie odpowiem na Twoje pytanie a wręcz przeciwnie sama przyłącze się do niego, bo obawiam się nas też to czeka. Mój mały ma 5 lat stwierdzoną alergie na kilka drzew (brzoza, olcha) + trawy (co teraz właśnie bardzo odczuwamy) no i jeszcze roztocza kurzu. Jak na razie jedziemy na standardowym leczeniu: Singular + aerius+ Flixo, w zaostrzeniach nebulizacja pulmicort+berodual/ventolin, ale ja już myślę co tu zrobić żeby dziecku ulżyć, tym bardziej że odczulają już teraz coraz mniejsze dzieci.
      A tak a propo przeczytałam Twoje wypowiedzi w kilku wątkach, i widzę ze jesteś z Warszawy. Czy mogłabyś polecić jakiegoś dobrego pulmonologa -alergologa. My pół roku temu wróciliśmy do Wawy, i jak na razie leczę syna wg. zaleceń starego lekarza, ale wolałabym znaleźć kogoś dobrego na miejscu, bo nasz pediatra jest pod tym względem tylko dobry że osłucha i przepisze receptę na co chce, ale dyskusji o zmianie dawek/leku to z nim nie ma.
      pozdrawiam i życzę Wam duuuuuuuuuuużo zdrówka .....
      • dorek3 Re: odczulanie - ilość alergenów 01.07.11, 12:29
        Z polecaniem lekarza to trochę kiepsko. Właśnie zmieniłam. Chodzimy na Sienną.
        Twój syn dużo choruje czy tylko sezonowe objawy alergii?
        • bp-l Re: odczulanie - ilość alergenów 01.07.11, 13:38
          w tym "roku szkolnym" tzn od września to bardzo dużo, ale u nas to był splot różnych czynników, które na pewno się nałożyły: alergia, przeprowadzka, przedszkole, zmiana lekarza. W każdym bądź razie na wczesnodziecięcą astmę oskrzelową (nadreaktywność oskrzeli czy jakkolwiek to inaczej nazwać) choruje od ok 3 lat. Jak miał 2,5 roku to zachorował na zapalenia płuc i od tego się zaczęło. Chorował wtedy prawie nonstop przez pół roku. Później trafiliśmy do lekarza homeopaty i to mu pomogło na tyle ze przez ok 1,5 roku nie brał ani raz antybiotyku, singularu, a wiewy sporadycznie przy ostrych infekcjach. No ale niestety później przeprowadziliśmy się do Wawy, zmieniliśmy pediatrę i zaczęło się stosowanie antybiotyków, wziewów itp. Generalnie chyba mogłabym napisać o tym wszystkim książkę, o podejściu niektórych lekarzy (bo ich sporo zaliczyliśmy), o diagnozie, o leczeniu, szkoda tylko ze nie znaleźliśmy jak na razie lekarza któremu mogłabym spokojnie zaufać. Może ja mam jakieś za wysokie wymagania ..... pozdr
          • dorek3 Re: odczulanie - ilość alergenów 01.07.11, 13:40
            Jeśli przeprowadziłaś się do W-wy z jakiegoś czystszego regionu to z dużym prawdopodobieństwem dołożył się "mikroklimat" . Nie mam żadnych wątpliwości że zupełnie nie służy w szczególności alergikom.
            • bp-l Re: odczulanie - ilość alergenów 01.07.11, 14:51
              przeprowadziliśmy się z Płocka, wiec nie ma chyba tak wielkiej różnicy. Mój mąż się nawet śmieje że MIkołaj wręcz przeciwnie potrzebuje więcej pierwiastków i metali ciężkich z ORLENU do życia bo wtedy nie ma tyle pyłków..... ale żarty żartami w tym roku trawy i brzoza dały nam bardzo odczuć pylenie ...sad
    • katisza Re: odczulanie - ilość alergenów 01.07.11, 12:19
      wydaje mi się , że rozsądnie alergolog to rozłożył.Jeżeli alergolog ma duże doświadczenie i odczulanie to jego codzienna praca , to zaufałabym jego doświadczeniu .
      Każde dziecko może inaczej zareagować i wydaje mi się , że ona biorąc pod uwagę wszystkich widzi co lepiej znoszą dzieciaki i co najważniejsze nie obciążać tak organizmu od razu .Jest to jednak dawka smile

u nas od momentu odczulania wielka poprawa (1,5 roku już ) Tylko od tego momentu mocniej reagują migdały boczne .Widać ,że pracują smileNa początku widziałam , że organizm się nazwijmy to męczy .Było to w wtedy gdy dostawał co tydzień i to już przy większych dawkach .Ale jak przebrnął przez ten etap na miesięczny było już ok .
      Syn natomiast jest nielicznym przypadkiem , który przy max dawce po 2-3 dobach gorączkuje ,źle się czuje .Dlatego jesteśmy na ciut mniejszej i co jakiś czas próbujemy wskoczyć na max .
      W końcu może się uda .
      • dorek3 Re: odczulanie - ilość alergenów 01.07.11, 12:27
        Katisza, ale ja miałam odwrotne obawy - czy nie za dużo tego wszystkiego prawie na raz. Jak czytałam różne opracowanie to traktowałam że jeden alergen to jeden gatunek czegoś tam. ale widzę że to kompletnie bez sensu i przecież nie odczula się każdego trawska oddzielnie. Nawet się specjalnie diagnostyki nie prowadzi w tym kierunku.

To czego głownie się obawiam to że w sezonie infekcyjnym "zajmę" układ immunologiczny odczulaniem i młody będzie chorował non stop.
        U nas ma być odczulanie doustne Perosallem.

Fakt lekarka ma duże doświadczenie, jak twierdzi odczula od 20 lat, w przychodni państwowej więc ma mnóstwo pacjentów
        • zuzi.1 Re: odczulanie - ilość alergenów 01.07.11, 13:24
          W przychodni państwowej czy też nie, odczulanie jest finansowane przez NFZ, płaci się tylko za szczepionkę-tak gdyby ktos nie wiedział... Przed kazdym podaniem szczepionki (wkłuciem) dziecko jest badane przez alergologa i za to też się nie płaci...
          • dorek3 Re: odczulanie - ilość alergenów 01.07.11, 13:26
            Nie do końca masz rację.
            Aby odczulanie było refundowane każda przychodnia musi mieć podpisana umowę z NFZ. Jak nie ma umowy nie ma refundacji. Szczepionki iniekcyjne są refundowane częściowo a doustne wcale.
            • zuzi.1 Re: odczulanie - ilość alergenów 01.07.11, 13:31
              Ok, masz rację, nie doprecyzowałam, oczywiście prywatny alergolog musi miec zawartą umowe z NFZ- ale wielu ma takie umowy, wiec warto szukac...
            • zuzi.1 Re: odczulanie - ilość alergenów 12.07.11, 21:25
              Zgodnie z zarządzeniem Prezesa NFZ nr 29/2011/DSOC szczepionki iniekcyjne nie są już refundowane niestety przez NFZ.....
              • dorek3 Re: odczulanie - ilość alergenów 13.07.11, 09:40
                Coś pomyliłaś. Nie mam czasu analizować tego zarządzenia ale dotyczy ono opieki ambulatoryjnej. w najlepszym więc razie to podanie szczepionki nie jest refundowane.
                Póki co szczepionki są na wykazach leków refundowanych i podlegają refundacji.
                • zuzi.1 Re: odczulanie - ilość alergenów 13.07.11, 11:23
                  Tak, znowu masz rację, podanie szczepionki (iniekcja) nie jest refundowane i nalezy za nie płacic, co ciekawe przez kilka ostatnich lat było refundowane, a teraz z uwagi chyba na koszty nie jest refundowane...
                  • dorek3 Re: odczulanie - ilość alergenów 13.07.11, 11:33
                    Pracuje w firmie farmaceutycznej i zajmuję się min refundacją smile

To sumarycznie koszt za odczulanie może wyjść całkiem podobny. Ale nie analizowałam.
                    • zuzi.1 Re: odczulanie - ilość alergenów 13.07.11, 11:40
                      Zastanawia mnie tylko, w jakim dziwnym kraju my żyjemy, że cos co było przez kilka lat refundowane NAGLE z dnia na dzień byc przestaje, bez żadnych dodatkowych wyjaśnien...oto właśnie POLSKA, NFZ jak zwykle najbardziej dba o zdrowie naszych dzieci i nasze sad(( Tylko po co my te składki płacimy??? Skoro okazuje się, że i tak za większośc rzeczy nalezy zapłacic z własnej kieszeni....żenada po prostu
                      • dorek3 Re: odczulanie - ilość alergenów 13.07.11, 12:15
                        Powiem Ci tak, że wszyscy się bardzo zdziwimy po 1 stycznia jak wejdzie nowa ustawa refundacyjna, która służy wyłącznie NFZtow (wbrew oczywiście temu co głosi Ministerstwo Zdrowia)
                        • zuzi.1 Re: odczulanie - ilość alergenów 13.07.11, 12:20
                          Masakra, czy za granicą (w innych krajach Unii) też to tak wygląda? masz jakies informacje na ten temat?
                          • dorek3 Re: odczulanie - ilość alergenów 13.07.11, 12:27
                            Systemy refundacyjne są bardzo różne. Nasz nowy będzie trochę podobny do wszystkich.
                            Ale trochę "robi" różnice i tym samym będziemy mieć najbardziej restrykcyjny system z góry narzuconym limitem wydatków (17% budżetu NFZ- to mnie niż obecnie).
                            Wszystkie nadwyżki będą pokrywać firmy farmaceutyczne które już oczywiście przebierają nagami aby wyskakiwać z kasy. To tylko jeden z wielu "haczyków". Dla wytrwałych polecam lekturę ustawy-podnosi ciśnienie.
                            Ja osobiście nie widzę żadnych plusów tej ustawy i to wcale nie z poczucia lojalności wobec branży.
                            • zuzi.1 Re: odczulanie - ilość alergenów 13.07.11, 17:32
                              Z tego co mi wiadomo odczulanie w innych krajach UE jest za darmo... a nasz NFZ traktuję alergię i jej odczulanie jak fanaberię... sad
                            • zuzi.1 Re: odczulanie - ilość alergenów 13.07.11, 21:18
                              Dorek3 czy pod to nowe zarządzenie prezesa nfz znajdę jakies uzasadnienie i ew. tresc jakichs konsultacji które były robione pod ten akt prawny przez różne osoby odpowiedzialne ? Chciałabym na to zerknąc jeżeli jest taka gdzies możliwosc, tak jak to jest na stronach sejmowych pod rozp. i ustawami?
                              • dorek3 Re: odczulanie - ilość alergenów 14.07.11, 09:10
                                Niestety nie pomogę. Akurat NFZ jako taki nie jest mi szczególnie zawodowo bliski.
                                Ale jak znam życie to niczego nie znajdziesz. Zapewne wynika to z wewnętrznych analiz. Takie zarządzenia nie muszą też być konsultowane społecznie. ale nie mogą też być w sprzeczności z obowiązującym prawem wiec może poszukaj stosownego rozporządzenie nt koszyka świadczeń-strona MZ, zakładka legislacja, po konsultacjach społecznych.
                                • zuzi.1 Re: odczulanie - ilość alergenów 14.07.11, 10:42
                                  OK, dzięki
    • aljoszka Re: odczulanie - ilość alergenów 01.07.11, 18:17
      Mój syn jest odczulany na 3 rzeczy równolegle - trawy, brzoza i żyto.
      Odczulamy się pierwszy sezon od stycznia..No i mamy już efekty, sama jestem w szoku, ale on ma 9 lat i do tej pory każda wiosna i lato to byl koszmar, a w tym roku zareagowal tylko na brzozę w kwietniu, a teraz na trawy zero reakcji ! Myślalam,że pierwsze efekty, to beda dopiero za jakieś 3 lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka