Dodaj do ulubionych

wzrost, waga a wziewy (sterydy, kortyzon)

04.05.10, 10:58
chcialam sie was zapytac, czy dostrzegacie jakas zaleznosc miedzy
waga/wzrostem waszych dzieci a przyjmowanymi przez nie sterydami?
tymi na stale i tymi w momentach atakow?
zastanawiam sie czy maja one jakis wplyw?
mnie sie czasem wydaje ze po kazdej takiej wzmocnionej dawce lekow
moj syn "smiga" do gory. nie wiem czy to moje wrazenie, czy
faktycznie cos w tym jest. jesli chodzi o wage czy mase ciala, to tu
nie widze zaleznosci.
a u was?
Obserwuj wątek
    • aga.79 Re: wzrost, waga a wziewy (sterydy, kortyzon) 05.05.10, 09:32
      Mam 2 dzieci

Syn ma 5 lat. Brał wiele miesięcy sterydy. Nie mogę powiedziec że to zaburzyło
      jego wzrost ani aby był gruby
      ma 110 cm wzrostu i waży koło 21 kg. standard

Córka ma 11 miesięcy. Od ok. 2 bierze dużo leków. martwię się o nią bardziej bo
      wcześniej zaczęła niż syn. Póki co jest wszystko dobrze, ale to chyba po czasie
      mozna ocenić tak na 100%
    • dorek3 Re: wzrost, waga a wziewy (sterydy, kortyzon) 05.05.10, 15:40
      U nas wręcz odwrotne obserwacje. Jeden syn od 3 lat na wziewach. Obecnie w wieku 6,5 roku 20 kg i 113 cm; pod opieką endokrynologa, bedzie banay w kierunku niedoboru hormonu wzrostu. Drugi syn na wziewach sporadycznie 19 kg i 116 cm w wieku 6,5 roku. Czyli tez chudy mikrus.

Sterydy jeśli już to opóźniają wzrost ponoć go nie ograniczając. Wziewne nie powodują tycia.
      • jagoda2 Re: wzrost, waga a wziewy (sterydy, kortyzon) 06.05.10, 14:49
        Moja córka podobnie - ma 7 lat i 4 mies., wzrost ok. 120 cm, waga
        21,5 kg. Gdzie się nie ruszymy, jest zawsze najmniejsza wśród swoich
        rówieśników. Wziewów na szczęście już nie przyjmuje, ale na stałe
        sterydy do nosa, Singulair i leki antyhistaminowe.
        Ja też do tej pory kojarzyłam jej niski wzrost z wziewami, które
        kiedyś przyjmowała, ale ostatnio właśnie przeczytałam to, co
        napisałaś niżej, że sterydy nie hamują wzrostu tylko go opóźniają.
        Pocieszyło mnie to, nie ukrywam.
    • alin9 Re: wzrost, waga a wziewy (sterydy, kortyzon) 06.05.10, 22:00
      Moi raczej drobni.Jedna duża(jak dla mnie bo ma 7 lat 124 i 25 kg.Dorek
      pocieszyłaś mnie;)Mój syn w wieku Twoich miał 116wzrostu i 19 kg wagi.Do dziś
      jest drobny ale o endokrynologu nigdy nie było mowy.Ciągle trzeci centyl.Ta co
      bierze najwięcej sterydów i non stop skoczyła na 50 centyl.A była poniżej
      trzeciego nawet.
      • sm-4 Re: wzrost, waga a wziewy (sterydy, kortyzon) 31.05.10, 22:24
        Moja córka od dwóch lat na wziewach. Ma 5,5 roku-19,5 kg i 115 cm.
    • jade_adas2 Re: wzrost, waga a wziewy (sterydy, kortyzon) 03.09.10, 17:51
      Mój synek na wziewach jest w razie potrzeby (nie stale). Niestety jest nieduży 110 cm i 17,8 kg, a
      w listopadzie skończy 6 lat :( Nasza pani alergolog zleciła nam badania w kierunku celiaki, pasożyty i
      chyba TSH. Jak nic nie wyjdzie to hormon wzrostu. Mam nadzieję, że jeszcze wyrośnie - męża
      rodzina jest raczej dość wysoka, a moja średnia. Synek je bardzo dobrze.

Pozdrawiam,
      Jade
      • dorek3 Re: wzrost, waga a wziewy (sterydy, kortyzon) 05.09.10, 11:59
        Nie rób pojedynczego badania hormonu wzrostu bo ono jest kompletnie bez sensu. Aby miało sens trzeba zrobić profil nocny w warunkach szpitalnych.
    • ewelinka2104 Re: wzrost, waga a wziewy (sterydy, kortyzon) 18.09.10, 19:08
      Mój synek od 1 roku życia jest na sterydach ,dziś ma 2,5 latka i zauważyłam że odkąd bieże sterydy zdecydowanie bardziej wolno rośnie.
      • alin9 ewelinka2104 25.09.10, 19:55
        Moja bierze od czwartego miesiąca i do 3 lat wydawała mi się malutka,drobniutka.Teraz już jest dla mnie tylko drobna:)
        • krasulas Re: ewelinka2104 28.09.10, 17:55
          Moje dzieci - córka 6,5, syn ponad 1,5 - po odstawieniu sterdów (syn początkiem maja, córka w marcu) mieli oboje widoczny dla każdego obcego skok wzrostu. Fakt, córka nigdy nie była mała/drobna, syn drobniusi jak niedożywiony (a apetyt dobbry!). Młoda wziewy brała dopiero od 3 r.ż. przez 3 lata z przerwami. Syn z podejrzeniem astmy niemowlęcej na wziewach od 6 m-ca życia.
          Kiedyś sprzedano mi newsa, że przyczynił się do tego Flixotode (córka sporo go brała, syn parę m-cy).
    • tajemnica33 Re: wzrost, waga a wziewy (sterydy, kortyzon) 25.10.10, 12:32
      Jestem mamą 14sto latka. Przez około 5 lat był na sterydach z rożnymi odstępami czasowymi. W chwili obecnej Jego stan jest stabilny i zachodzi potrzeba stałego brania leków.
      Na mojego syna sterydy miały niestety ujemny skutek. Wzrost zatrzymany, waga ciała zbyt niska. Po zakończeniu kuracji sterydami, Młody poszedł w góre jak szalony, nie nadążyłam kupować spodni i butów. Przy tym wszystkim na dzień dzisiejszy jest owłosiony jak stary facet, do fryzjera chodzi raz na 2 tygodnie. Nie wiem czy to nadmierne owłosienie jest skutkiem leczenia, ale niektórzy twierdzą, że tak.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka