Dodaj do ulubionych

co myślicie ?

22.11.11, 23:41
Byłam ostatnio z 1,6 rocznym synkiem u alergologa - ze zmianami na buzi ( pojedyńcze krostki itp ) . Przed tym widziało Go dwóch dermatologów i stwierdziło, że to rodzaj rogowacenia ( starszy syn ma spore rogowacenie na policzkach, rękach i nogach bez żadnych alergii ) . Natomiast Pani alergolog stwierdziła, że to poniekąd rogowacenie i trochę zmiany alergiczne , ale , że u dzieci w tym wieku nie zwraca się już tak uwagi na zmiany na ciele - o ile to nie duże czerwone, swędzące plamy, wysypki, tylko sugeruje się kupami ( aby nie miały śluzu, krwii i nie biegunkowe ).
No i trochę się zdziwiłam, czy faktycznie można olać niewielkie zmiany na policzkach, czasem zaczerwienienia, myślałam, że skóra też musi być idealna , co myślicie, pozdrawiam
.
Obserwuj wątek
    • domisar Re: co myślicie ? 23.11.11, 09:48
      Ja cały czas pilnuję, by wszystko było w porządku - skóra idealna, kupy ok. Jednak spotkałam się juz nie raz z opinią, że drobne zmiany należy ignorować. Pytanie - co dla kogo jest drobną zmianą. Wydaje mi się (doprecyzję to na następnej wizycie u alergologa), że zmiany którymi nie należy się przejmować, to takie które są niezbyt obszerne i nie są uciążliwe dla dziecka - nie swędzą, nie są wysiękowe - nic się z nich nie sączy (osocze, ropa) i nie pogarszają się.
      • maminka21 Re: co myślicie ? 24.11.11, 21:08
        No właśnie co dla kogo jest drobną zmianą ?....
        U nas problemem są na pewno lamblie i grzyb , które mogą powodować różne zmiany na ciele, po czym to jednak poznać... a lekko szorstka część policzka też ignorować i obserwować ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka