dorotatop 02.03.12, 17:27 ale jestem zła, zmieniają okropnie te ceny, gdybym wiedziała kupiłabym dwa dni temu po starej cenie, ciekawe co jeszcze wymyślą pierdzie..... nfz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamaemilki2005 Re: bebilon pepti podrożał 02.03.12, 21:10 Jak masz zaświadczenie od alergologa i dasz pediatrze to płacisz 30% czyli 7zł za puszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica_diabla Re: bebilon pepti podrożał 03.03.12, 15:21 hmmm pierwsze slysze. U mnie kosztuje 7,05 zl na recepte tyle samo co miesiac temu. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: bebilon pepti podrożał 03.03.12, 21:30 w dozie na 30 % odpłatności po 13(jedynka) i 11(dwókjka) zeta, więc chyba faktycznie podrożał a tam gdzie nie to pewnie stare zapasy. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica_diabla zwracam honor ;) 05.03.12, 13:52 faktycznie podrozal. Teraz kosztuje 11 zl z Pepti2. na 100% koszuje prawie 40 zl. Co miesiac inna cena, skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: zwracam honor ;) 06.03.12, 12:20 Co miesiac inna cena, skandal. No rzeczywiście ...... straszny skandal. Zapraszam do supermarketu po zwykłą mieszankę, tam ceny się zmieniają czasami kilka razy w miesiącu. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
dorotatop no ale chyba nie tak drastycznie 07.03.12, 07:26 że z 7 na 13 wskoczy czyli prawie 100 %. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: no ale chyba nie tak drastycznie 07.03.12, 12:43 13 złotych to inawet takie marne bebiko kosztuje, a inne lepsze mieszanki są dużo droższe, więc nie przesadzaj! Jak się chce mieć za darmo, to można przecież karmić piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
asik2102 Re: no ale chyba nie tak drastycznie 11.03.12, 14:01 hmmmm ... łatwo powiedzieć .,. karmić piersią ....ale to jest BEBILON PEPTI dla dzieci które niestety nie mogą być karmione piersią ... więc nie rozumiem tej złosliwej uwagi.. chyba ze zabrałas głos i wyraziłaś swoja opinie nie mając pojecia o PEPTI. Odpowiedz Link Zgłoś
misi84 Re: no ale chyba nie tak drastycznie 11.03.12, 19:07 terror laktacyjny, jest niestety wszechobecny... na forach i w przychodniach tez Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: no ale chyba nie tak drastycznie 11.03.12, 19:35 Jaki terror! Przecież nikt nie każe ci karmić piersią! Ale jak nie chcesz karmić piersią, to niby dlaczego miałabyś dostawać mleko dla alergika taniej niż dla nie alergika? Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: no ale chyba nie tak drastycznie 11.03.12, 19:29 hmmmm...BEBILON PEPTI jest dla alergików..., a dla alergików najzdrowszym mlekiem jest mleko matki..., ale pod warunkiem, że matka zastosuje dietę wykluczającą alergeny.. Jeśli matka nie chce stosować diety(może nie umie, może za jest za leniwa, albo za łakoma) i woli karmić bebilonem pepti, to dlaczego ma mieć go za darmo? Ja nie widzę żadnego powodu, żeby mogła kupować mleko dla dziecka taniej, niż matki, które też z jakiegoś powodu nie karmią piersią, a nie mają alergików i kupują zwykłe mieszanki średnio w cenie od 15 do 30zł! Im nikt mleka nie refunduje, nawet wtedy, gdy matka nie może karmić np. z powodu swojej choroby, brania leków, czy nawet braku piersi w ogóle. Dzieci alergiczne, jak najbardziej mogą ( a nawet powinny być karmione piersią, bo MLEKO MATKI JEST NAJZDROWSZYM MLEKIEM DLA ALERGIKA), ale to wymaga więcej wkładu pracy ze strony matki. Jak się chce iść na łatwiznę, to powinno się za to płacić, co najmniej tyle, ile kosztuje średnio zwykła mieszanka dla nie alergików. Tak według mnie było by sprawiedliwie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotatop Re: no ale chyba nie tak drastycznie 12.03.12, 08:04 ja karmię piersią dalej jestem na diecie, ale pokarmu jest za mało, nie umiem zwiększyć laktacji, mam co karmienie 60 ml swojego mleka i mieszam z pepti, założyłam wątek bo cena mnie zszokowała, ja wcale nie napisałam aby alergicy mieli taniej mleko, gdybym od samego początku płaciła 13 no by nie było sprawy pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: no ale chyba nie tak drastycznie 12.03.12, 09:03 No właśnie tym postem stosujesz terror laktacyjny. No bo jak matka nie karmi to nie umie albo jest leniwa albo nie umie poświęcić się dla dziecka i nie być łakomą. Jestem zwolenniczką karmienia piersią. Syna karmiłam - już nawet nie pamiętam ile, ale już dawno biegał, gdy powiedziałam dość, bo pracowałam i miałam po byciu grubo ponad 2 lata na diecie (w ciązy też była na diecie) po dziurki w nosie karmienia. Mam wrażenie, że nawet nie zauważył, że został odstawiony, ale był przyzwyczajony do smaku BP. Córkę odstawiłam od piersi gdy miała 6-cy. Jadłam już tylko kilka produktów, a dzieciak nie przybierał na wadze i wygladał jak "obraz nędzy i rozpaczy" . Córce na szczęście nie przeszkadzał smak Nutramigenu, więc alergolog podjęła decyzję o przejściu na mieszankę. I numtramigen okazał się zbawieniem dla mojego dziecka. W 7 m-cu przybrała prawie 2 kg i wróciła na swoją linię siatki centylowej. Tak więc w jej przypadku Nutramigen okazał się lepszy od mleka matki. I nie pisz proszę, że nie szukałam alergenu, bo szukałam. Potem okazało się, że dziecko nigdy nie było uczulone na gluten, a było na większość kasz bezglutenowych i podstawowe teoretycznie nieuczulające warzywa - np. brokuły. Gdybym dalej szukała -odbiłoby się to na jej zdrowiu, ale ja bym mogła dalej być "bohaterską" matką, co o "cycek" walczyła ). A tak wszyscy byli szczęśliwi. Ona Nutramigen kochała, a ja byłam spokojniejszą i bardziej zadowoloną z życia matka. Dodatkowo okazało się, że nabiał zaczęła jeść dopiero po 4 urodzinach, więc przy okazji nie musiałam sobie głowy zawracać jak dostarczyć jej odpowiednią ilość wapnia. Dziś ma 9 lat i każdy chciałby mieć tak zdrowe dziecko. Natomiast jej brat - tak długo karmiony - ma słabsze w porównaniu z siostrą zęby (córka nie ma ani jednej plomby, a syn niestety pierwsze borowanie już zaliczył) i łatwiej łapie infekcje. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
misi84 Re: no ale chyba nie tak drastycznie 12.03.12, 09:40 Dlaczego od razu wyzywać matki niekarmiące od leniwych, albo łakomych... to lekka przesada. Ja karmię drugie dziecko piersią ale nigdy nie miałam nic do matek niekarmiących, to ich prywatna sprawa, ich wybór, czasami podyktowany koniecznością a nie lenistwem czy obżarstwem i nic nam do tego.Mam wrażenie, że niektóre matki karmiące, wyładowują swoją frustrację spowodowaną ciągłymi wyrzeczeniami, ale chyba forum jest po to żeby się wspierać i udzielać cennych rad a nie po to aby pokazywać, które są lepszymi matkami, bo to już każdego indywidualna sprawa. To w końcu forum Alergie a nie Karmienie piersią. A na cenę mleka ponarzekać nie wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: no ale chyba nie tak drastycznie 12.03.12, 11:39 A na cenę mleka ponarzekać nie wolno? Najlepiej narzekać ... to takie polskie. A może lepiej się cieszyć, że płaci się mniej niż za mleko dla dzieci zdrowych? Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
domisar Re: bebilon pepti podrożał 12.03.12, 12:54 A ja bym chciała by mleko dla mojego dziecka kosztowało 30zł. Albo nawet 50zł za puszkę. Ale niestety kosztuje 150zł i co ja mam powiedzieć? Mam 2 miesiące, by oduczyć córkę picia mleka w nocy, bo zaraz kończy nam się zapas Elecare. I jesli będzie nadal piła, to będę musiała kupić za 100% kwoty, bo już nie dostaniemy refundacji ;-((( Odpowiedz Link Zgłoś