Dodaj do ulubionych

Czemu lekarze przepisują leki, które nie działają

17.01.25, 16:06
Młoda chora. Poszłam ją osłuchać. Zrobiłam test ( nie jest to ani covid, ani grypa, ani RSV).
I dostała neosine przeciwwirusowo.
Po co oni to przepisują. Nie ma badań klinicznych, które potwierdzają działanie inozyny.
Pomyślałam, że to po co aby rodzic nie czuł, że dziecko nie jest leczone.
Nie dostało antybiotyku ale dostało lek na wirusa wiec rodzic spokojny?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 16:12
      No, ale opryszczka jej nie wyskoczy, tyle dobrego big_grin
    • szarmszejk123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 16:14
      Trochę tak, rodzice oczekują leków, to lekarz przepisuje :p
    • chocolate_dog123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 16:19
      Kiedyś przejrzałam ulotki kilku leków przeciwwirusowych. Lista skutków ubocznych przerażająca. Jakieś bóle głowy, tachykardię, myśli "s". Co to kuźwa za leki...
      • angazetka Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:42
        Przeglądałaś kiedyś ulotkę apapu?
    • zerlinda Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 16:28
      Skoro rodzice idzie do lekarza, to oczekuję leku. Najlepiej od razu antybiotyku. Więc jak nie dostanie antybiotyku, to chociaż neosine, tak to działa. Znajomy lekarz przepisywał najdroższe leki, bo skoro od godziny pacjenta boli gardło i już jest u lekarza, to ma odczuć, że jest zaopiekowany i dostaje, co najlepsze. Czyli drogi=najlepsze.
      • ministra_prawdy Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 16:36
        zerlinda napisała:

> Znajomy
        > lekarz przepisywał najdroższe leki, bo skoro od godziny pacjenta boli gardło i
        > już jest u lekarza, to ma odczuć, że jest zaopiekowany i dostaje, co najlepsze

Konował z syndromem boga, traktujący pacjentów jak bydło. Narażać na skutki uboczne, żeby się "durnego" pacjenta pozbyć z gabinetu. Czy dziwi? Absolutnie nie.
        • awf-33 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 00:24
          ministra_prawdy napisała:

> zerlinda napisała:
          >
          > > Znajomy
          > > lekarz przepisywał najdroższe leki, bo skoro od godziny pacjenta boli ga
          > rdło i
          > > już jest u lekarza, to ma odczuć, że jest zaopiekowany i dostaje, co naj
          > lepsze
          >
          >
          > Konował z syndromem boga, traktujący pacjentów jak bydło. Narażać na skutki ubo
          > czne, żeby się "durnego" pacjenta pozbyć z gabinetu. Czy dziwi? Absolutnie nie.

Ten durny pacjent napisze na forum: „fatalny lekarz, nic nie zapisał dziecku”. To następnym razem zapisze. Żeby durnego rodzica usatysfakcjonować. Poziom świadomości i wiedzy jest koszmarny. Jako społeczeństwo jesteśmy lekomanami. Ludzie palą przy dzieciach, karmią syfem i oczekują magicznej tabletki.
      • asia.sthm Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 16:39
        > Czyli drogi=najlepsze.

I jeszcze ciężki do zdobycia, najlepiej sprowadzany za dolary. To pozostałość z Prl i sławny Pewex.
        I jeszcze to, że wypisujà zestaw stałego leku na 90 dni od razu. A tu klops, nie pasuje i trzeba wywalić resztę
        • nick_z_desperacji Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 18:55
          Przecież potoczna są recepty długoterminowe, już dawno nikt mi nie wypisał leków na kilka miesięcy z odbiorem na już.
          • asia.sthm Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 19:08
            Koleżanka musiała wykupić dwa opajowania leku na wysokie ciśnienie i po kilku dniach musiała odstawić. Teraz niedawno to było i wściekała się dlaczegi nie można wypisać trochę tylko na próbę.
            Ja się na nic nie leczę więc nie znam tych zwyczajów.
            • karambola_karambola Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 19:31
              A kto koleżance kazał kupić dwa opakowania? Mogła wykupić jedno z recepty. Na wykupienie reszty jest 30 dni w przypadku leków na nadciśnienie.
      • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:18
        rodzic poszedł zeby osłuchać bo dzieciaka...
    • figa_z_makiem99 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 16:42
      Kiedyś poszłam do apteki po globulki na infekcję bakteryjną i zaproponowała mi iladian direct plus, a w nim nie ma nic, to produkt marketingowy i tyle. Naciągają babcie, które się nie znają i mają farmaceutę za boga. Te witaminki pomagające na różne rzeczy, albo odchudzający lek na wątrobę...
      • chocolate_dog123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:32
        Oj, nie zgodzę się, spróbowałam kiedyś iladianu i było lepiej po nim.
        • figa_z_makiem99 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 18:00
          Tam nie ma nic co mogłoby wyleczyć infekcję, zwykły iladian uzupełnia przynajmniej florę bakteryjną, direct to ściema.
      • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:33
        Ale ja byłam u lekarza.
        • chocolate_dog123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:40
          Wiem. Myślę że lekarze nie chcą wypuszczać pacjenta z gołymi rękami bo on się poczuje niezaopiekowany...także zlotym standardem w wirusowkach są ibupromy/ przeciwzapalne, sterydy do nosa i leki przeciwwirusowe. Jakis octeangon na gardło. I wsio.
          • chocolate_dog123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:42
            *octeangin czy glimbax na gardło
        • trina45 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 20:15
          glupi lekarz ,Gynalgin sie daje
      • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:37
        To ja dostałam kiedyś herbapect junior. Lekarz przepisał zwykły herbapect, który zawiera substancje czynnne a babka w aptece dała mi junior, bo dla dziecka odpowiednia dawka. Dobrze ze jeszcze w aptece doczytałam ze to nie lek a suplement diety i ma jedynie wyciąg z czarnego bzu.
        Teraz zmienili mu skład i jest wyrobem medycznym ale wtedy to był suplement.
    • nuka_2 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:13
      Nie zaleciłam inozyny ani raz w swojej ponad 20 pracy zawodowej.
      • rosie Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:37
        Pediatra przepisał groprinosin mojemu półtorarocznemu dziecku, były to czasy gdy lek ten był tylko w tabletkach, kazała ćwierć tabletki rozpuścić w łyżeczkę wody i podać.
    • anorektycznazdzira Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:17
      tak dokładnie też myślę: głupio tak wypuścić pacjenta bez niczego big_grin
      • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:39
        Tak myślałam. to preparat z serii: nie pomoże, nie zaszkodzi ( chociaż moja starsza jak była mała miała po tym sraczkę)
      • babcia47 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 01:03
        Ja na szczęście miałam pediatrę która nie wstydziła się wypuścić bez niczego. Moje dziecię od 3 ego tygodnia życia było katowane zastrzykami antybiotyku, był czas że podawanymi 2x dziennie a że dziecko malutkie to trzeba było biegać do gabinetu zabiegowego bo żadna pielęgniarka nie chciała podawać w domu. Później też przy byle infekcji przepisywano zastrzyki z antybiotyku i czegoś tam jeszcze i to wszyscy kolejni lekarze z którymi moje dzieci miały dofzynienia. Efekty były marne, wręcz organizm się osłabiał i był coraz bardziej podatny na infekcje. Aż trafiłam na tą panią doktor że sporym już doświadczeniem i okazało się że można zalecić delikatne tabletki objawowe, ziółka które działają wykrztuśnie, zalecić odpowiednią dietę.. i dziecko w tydzień było jak nowe. Później ta sama pani doktor wyciągnęła moje dziecię z poważnego stany nerek który groził takim uszkodzeniem że mógł skończyć się dializami, odpowiednio dobrała lek a młody dobrze na niego zareagował. Zdziwiłam się że pani jeszcze żyje a co ważniejsze że jeszcze jest czynna zawodowo ale dziś prowadzi mojego wnuka i oby jak najdłużej
        • jakornelia12345 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 16:00
          A ja miałam na odwrót. Pani pediatra przez 3 tygodnie odmawiała antybiotyku dziecku, bo po co antybiotyki przepisywać. Pani pediatra, przeciwniczka antybiotyków. Koniec końców dziecko trafiło do szpitala z ciężkim zapaleniem płuc. Drugi raz, zapalenie nerek. Pani pediatra niczego niepokojącego w wynikach badania moczu nie widziała. Poszłam do domu znajomej lekarki, absolutnie prywatnie, dziecko znowu do szpitala na cito.
          Następnego dnia wypisałam się z przychodni, w której ta pani przeciwniczka antybiotyków pracowała. Wolałam dojeżdżać kilkanaście kilometrów dalej do normalnego lekarza.
          Zapewne takich sytuacji było więcej, bo wkrótce panią zmieniono na starszą, bardziej doświadczoną, która wiedziała, kiedy ten antybiotyk jest potrzeby.
        • pyza-wedrowniczka Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 22.01.25, 10:41
          Mój brat miał podobnie. Jako dziecko co chwila był na antybotyku, co chwila angina. Dopiero jak poszedł do lekarza, który uznał, że branie antybiotyku niecały miesiąc pod skończneiu poprzedniego nie jest dobre i zaczął go leczyć jakimiś lżejszymi lekami, to wszystko ustąpiło...
          • chocolate_dog123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 22.01.25, 16:46
            Nie wiesz co lżejszego bral?
    • ga-ti Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:31
      Miewam czasem problemy z gardłem, chrypa, zanik głosu. Zwykle jakoś tam się ratuję, ale raz poszłam z tym do lekarza, oczekiwałam, że doradzi coś, co mi pomoże. Jedyne co dał to zwolnienie 😄 i "no to kupi pani sobie coś na gardło" wrr.
      Pomogło mi forum i ogarnięty farmaceuta.

Dzieci mi wyrosły, ale pamiętam gdy najbardziej żałowałam, że nie potrafię dziecka osłuchać, bo chodziłam głównie by sprawdzić, czy z oskrzelami i płucami jest ok. Syropków ulepków nie potrzebowałam.
      • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:37
        NO ja w tym celu poszłam. Rozumiem ze czysto i wirusowa choroba, wiec inhalacje i tyle.
    • crea.tura Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:35
      Jako dziecko przez 15 lat chodziłam do alergologa, który intensywnie stosował homeopatię i żarłam te słodkie kuleczki za ciężką kasę na potęgę także ekh...jestem tak uprzedzona do całego przemysłu lekowego, że jak mi farmaceuta próbuje wcisnąć jakikolwiek suplement to zionę ogniem na kilometr. Zalecane leki oczywiście biorę, i szczepię się na grypę itp.
      • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:38
        Ale przemysł lekowy a homeopatia co co innego.
      • angazetka Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:44
        Przez 15 lat nie sprawdziłaś, czym jest homeopatia?
        • dni_minione Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:45
          Jako dziecko przez 15 lat, czyli może miała wtedy 3-18 i pewnie nie było wtedy netu.
          • angazetka Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:48
            Rzeczywiście, umknęło mi, że jako dziecko. No to rodzice zawalili sprawę. W czasach bez netu też było wiadomo, że homeopatia to nie leki.
            • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:50
              Dzisiaj to się sprzedaje na potęgę, lekarze tym "leczą" a ty piszesz o czasach sprzed dekady czy dwóch?
              • angazetka Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:51
                Dekadę czy dwie temu nie panowały wieki ciemne.
                • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:53
                  Ale jednak było inaczej.
                  Poza tym to zazwyczaj zapisywali lekarze, nie baby na wsi...
                • escott Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 22.01.25, 17:23
                  I 10-20 lat temu i dziś było mnóstwo lekarzy, którzy uwiarygadniali homeopatię, przepisywali, jest to legalne, są całe gabinety medycyny homeo itp. itd. Skąd człowiek z ulicy ma wiedzieć, że homeopatia be? Zwłaszcza, że lekarze przepisują tony zbędnych i niedziałających i upiornie drogich preparatów o żadnej skuteczności klinicznej. Dla mnie to w sumie bez różnicy, kulki z cukru, czy syropek z cukrem z mikrym dodatkiem czegoś tam za 40 zł...
        • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:49
          Oscillococcinum jest nadal kategoryzowany jako leczniczy preparat homeopatyczny.
          Jak ktoś nie wie na czym polega homoepatia a wierzy lekarzowi to mnie nie dziwi że nadal ludzie to kupują.
          W sumie lekarz powienien zapisywać tylko leki o potwirdzonym działaniu...
          • taje Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 20:57
            Niestety. Całkiem na przykład popularne we Francji i Luksemburgu. Dla mnie niezrozumiałe.
      • dni_minione Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:44
        Ja też pamiętam, że jako młoda dorosła (20-25) miałam lekarza rodzinnego, który uparcie przepisywał mi homeopatię na zwykłe przeziębienie. Ja wtedy nie kumałam jeszcze, co to za cholerstwo, traktowałam to jako zwykły lek, w końcu przepisywał to lekarz. O ile mi wiadomo, niektórzy lekarze nadal robią "specjalizację" z homeo w jakichś podziemnych parauniwersytetach i ludzie dostają to na receptach. Zastanawiam się, czy to nie powinno być nielegalne - jestes lekarzem, więc nie łącz leczenia z magią.
    • krwawy.lolo Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:51
      A nie było kiedyś gdzieś tak, że lekarze odnosili jakieś korzyści ze strony firm farmaceutycznych?
      Rzucam tak tylko pytanie, bo gdzieś tam coś czytałem, ale nie bardzo sobie wyobrażam, jak miałoby to funkcjonować. Nie mam pojęcia o systemie.
      • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:54
        Odnosili i wiem jak to wyglądało. Dostawali zaproszenia na wyjazdy, konferencje. Oczywiscie w bardzo ciekawe turystycznie miejsca...
        • dni_minione Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 18:00
          Był czas, że wszyscy latali na "kongresy" na Dominikanę.
        • krwawy.lolo Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 18:02
          Ale skąd sponsorzy wiedzieli, że pan doktor przepisywał ich leki? Pokazywał im recepty?
          • dni_minione Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 18:43
            Moze z aptecznych raportów sprzedaży na danym terenie.
            • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 18:52
              Przeciez recepte wypisuje lekarz. Na pewno mieli dostęp do informacji który lekarz wypisał
              • krwawy.lolo Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 19:26
                Gdzie są te informacje? Przecież nie są ogólnodostępne. Chyba, że w procederze uczestniczą też apteki.
                • dni_minione Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 19:30
                  Zgaduję - producent leku jest zainteresowany poziomem sprzedaży swoich produktów w różnych częściach kraju, tak samo jak producent żywności czy kosmetyku. I dostaje raporty sprzedaży od punktów dystrybucyjnych, którymi w jego przypadku są apteki. Tam, gdzie ma niedobór klientów, np. ładuje w reklamę. A kiedyś może w lekarzy.
                  • krwawy.lolo Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 19:36
                    Czyli inwestuje niejako w ciemno? I jeśli raporty są niezadowalające przestaje sponsorować?
                    • dni_minione Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 19:40
                      No jak w ciemno. Zresztą ja tylko zgaduję, nie mam nic wspólnego z marketingiem. Po prostu wydaje mi się oczywiste, że każdy producent dostaje feed back sprzedażowy od punktów dystrybucji.
                      • krwawy.lolo Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 19:45
                        W ciemno w tym sensie, że najpierw musi powysyłać lekarzy na Dominikanę i dopiero po ich powrocie okazuje się, czy warto było.
                        • krwawy.lolo Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 19:46
                          I to bez imiennego sprawdzenia.
                          • dni_minione Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 20:38
                            Przypadek, który znam (Dominikana) to lek specjalistyczny, a wysłani lekarze to specjaliści z tej własnie dziedziny, z całej Polski. Na miejscu 10 czy 12 dni plażowania i imprezowania oraz coś w rodzaju prelekcji o tym leku. Skoro ten proceder trwał w najlepsze latami, to widocznie dawał rezultaty. W Botoksie nawet o tym było.
                            • krwawy.lolo Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 20:44
                              To trochę coś innego, niż przekonywanie lekarza rodzinnego do przepisywania kwasu acetylosalicylowego produkowanego przez konkretną firmę.
                              • arwena_111 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 17:35
                                Nie wiem ja teraz, ale w latach 90 bardzo często przedstawiciele firm farmaceutycznych bywali w gabinetach lekarzy ( między pacjentami ). W gabinecie - karteczki z logo firmy/kalendarze/ulotki itd.
                                Taki lekarz dostawał różne profity. Pewnie w zależności od ilości wciśniętych pacjentom leków.
                                • asia.sthm Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 18:27
                                  Teraz zaś w przedpołudniowej telewizji 100% teklam to reklama leków i supplementów. Zatrzęsienie šrodków na wszystko. I ludzie wykupujà apteki
          • skumbrie Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 19:03
            Obejrzyj sobie "Botoks". Kilka fragmentów to film dokumentalny.
    • pepsi.only Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:54
      Yyy...No cóż... na mnie groprinosine i neosine działają. Po prostu biorę większą dawkę zanim się infenkcja rozkręci.
      Jak mam katar to włączam Cirrus, ale nie wiem od jakiego wieku można to dziecku podać ( i nie wiem ile twoje dziecko ma lat, więc z rozsądkiem).

Skoro poszłaś TYLKO osluchac, i wiesz od lekarza, ze nic strasznego nie dzieje się, to nie wykupuj leków zapisanych, bo bez sensu, zapakuj dziecko pod kocyk, sok malinowy, herbatka lipowa, rosoł, i niech samo przejdzie- klasyczne (staromodne) podejscie do tematu. I już.
      • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 18:37
        W badaniach wyszło działanie na poziomie placebo wiec moze to na ciebie działa.
        Nie wykupiłam tego leku. Dzieciak czysty osłuchowo więc ok leczymy jak kazdą inną infekcję wirusową
        • berdebul Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 19:44
          Trzymaj rękę na pulsie, w mojej bańce wysyp zapaleń płuc osłuchowo ok. Nie wiem co za świństwo panuje.
          • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 20:19
            Wiem, dlatego poszłam do lekarza. I w poniedziałek mamy iśc na kolejną wizytę bo to samo powiedziała lekarka.
        • pepsi.only Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:02
          No tak, najwyraźniej dziala na mnie placebo 🤣🤣🤣

Zdrowia dla córki!
          • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 17:20
            Ciesz się smile Dziękuję
    • 3-mamuska Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:57
      W UK za to polki maja problem ze nie wychodza z torba lekow od lekarza.
      Kaza tylko paracetamol na zbicie goraczki duzo picia i odpoczynek to zaczyna sie wieszanie psow , ze konowały.
      Tyle ze w uk leki darmowe wiec takich na zas nie przepisuja. A ze w pl placi sie wiec wypisuja.
      • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 18:37
        A skąd te dane o Polkach? Źródło poproszę
      • trina45 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 20:21
        Przeciez tam nie ma nic oprocz Pamolu i Ibuprofenu, Gripex i leki z efedryna sa uwazane za narkotyk ,a syropy za wymysl.To samo jest w Skandynawii.Polki woza torby lekow z PL ,Serbowie, a nawet z Somalii robia to samo.Szczesliwy ten kto nie musi tego robic, bo ma zelazne zdrowie.Matki Polki lecza dzieci na alergie w Pl prywatnie bo tutaj czekalyby rok na wizyte u specjalisty.Maja zapas lekow, wziewow itp dla dzieci na nastepne 3 miesiace do kolejnego wyjazdu.
        • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 20:25
          Dodałabym Polki przylatujące do Pl bo tu "leczenie" poronień nawykowych nie polega na "próbujemy az się uda".
          • 3-mamuska Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:55
            hanusinamama napisała:

> Dodałabym Polki przylatujące do Pl bo tu "leczenie" poronień nawykowych nie pol
            > ega na "próbujemy az się uda".
            >

Ta??? To niby czemu w UK jest in-vitro i kliniki niepłodności i opieka prenatalna?
            Polki jak zwykle histeryczki.
            Jak z tymi lekami na wirusy i leczenie antybiotykiem.
        • 3-mamuska Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:52
          Przeciez tam nie ma nic oprocz Pamolu i Ibuprofenu, Gripex i leki z efedryna sa uwazane za narkotyk ,a syropy za wymysl.

Haha alez cie poniosło.
          Cala masa syropow do wyboru do koloru.

Ile sie czeka w pl na wizytę państwowo?

Wiec moze przestań porownywać prywatne z panstwowymi.
      • kamin Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:09
        W Polsce antybiotyki dla dzieci są za darmo.
    • chicarica Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 17:59
      Bo ludzie chodzą "osłuchać" zamiast leczyć się w domu.
      Chcą leków, to dostają leki.
      Naczelna skarga na lekarzy w Szwecji to że "co to za lekarz co kazał tylko brać paracetamol i odpoczywać". No kazał. Bo idziesz człowieku z przeziębieniem wirusowym, to co miał kazać?
      Znajomi Polacy dają dzieciom przywiezione z Polski antybiotyki na infekcje wirusowe, w dodatku nie całą kurację, ale 1-2 dni. Na polskich grupach trwa handelek lekami przywiezionymi z Polski, które jak rozumiem ktoś komuś przepisał.
      • 3-mamuska Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 18:15
        O matulu skad ja to znam🙈
      • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 18:39
        NO poszłam bo kaszel dzieciak ma nieciekawy. Od tego jest lekarz, ja jej nie osłucham.
        Gdzieś pisałam, że chciałam antybiotyk? Dostałam lek, który przebadano i od dawna wiadomo, że nie pomaga.
      • mamalgosia Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 00:57
        Przede wszystkim pracujacy rodzic potrzebuje opieki na dziecko, zeby moglo sie ono spokojnie wychorowac.
    • berdebul Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 18:04
      Bo jak nie przepiszą niczego, to leci skarga. Mało to takich? Idzie człowiek żeby go osłuchali, a wychodzi z receptą na syrop z pędów sosny i neosine. 😂
      • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 18:40
        Ja dostałam amol i neosine smile
        • memphis90 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 19:32
          Amol to by dzisiaj nie przyszedł badań które potwierdzają to, co reklama obiecuje… Dlatego właśnie w reklamach leci taka dziwaczna formułka że to „tradycyjny lek roślinny z określonymi wskazaniami wynikającymi wyłącznie z długiego stosowania” 😱
          Co nie znaczy, że amol nie jest przyjemny w stosowaniu.
          • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 20:20
            Ja ci powiem ze oklepałam młodą tym amolem po inhalacji. Nie wiem czy jej pomoże ale mnie w piekarni pytała pani co to za przyjemne perfumy. Mówie, że amol smile Ona - to jutro idę do apteki po perfumy
            Faktycznie jak zwietrzało to nawet przyjemnie pachnie
          • kamin Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:10
            Podobny zapis miał kiedyś węgiel medyczny.
            • krwawy.lolo Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:14
              Ja pamiętam carbo medicinalis.
          • chocolate_dog123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:30
            Mi tam Amol zawsze pomagał przy zapaleniu migdałków. I dobrze działa na bóle głowy po wtarciu w skórę głowy.
            • krwawy.lolo Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:40
    • krwawy.lolo Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 18:43
      A jest jeszcze w Najjaśniejszej biseptol? Ja to dostawałem na recepcie od osiedlowej lekarki, którą to receptę wyrzucałem zaraz po wyjściu z przechodni z trzydniowym zwolnieniem.
      • nuka_2 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 19:48
        Jest i jest stosowany w konkretnych wskazaniach np w zakażeniach układu moczowego
        • krwawy.lolo Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 20:02
          Ja dostawałem na "przeziębienie".
        • trina45 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 20:24
          bardzo dobry lek ale toksyczny, za komuny wozili do Rumunii na handel ,tam stosowali jako srodek antykoncepcyjny.
          • chocolate_dog123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:31
            Dobry ale często uczula i wypłukuje kwas foliowy
          • hermenegilda_zenia_is_back Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 22:18
            Nie antykonceptycjny, ale poronny, jak babki chciały usunąć ciążę brały Biseptol, a przecież tam aborcja za komuny była surowo zabroniona
      • mania_222 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:47
        Miałam sepsę.
        Przez 2 tygodnie ładowali we mnie kroplówkami antybiotyki i czekali na wyniki z posiewu krwi. Po 14 dniach przyszedł - bakteria sal operacyjnych odporna na wszystkie antybiotyki. Reaguje tylko na Biseptol.
        No i w szpitalu nie mieli Biseptolu i kazali mi załatwić prywatnie.
        Do dziś mam ten wynik.
        • krwawy.lolo Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:49
          Czyli, skoro tu piszesz, załatwiłaś. smile
          • mania_222 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:55
            Nie było łatwo, ale bratowa - lekarka wykorzystała swoje kontakty 😆
            To już chyba mało popularny lek.
        • spirit_of_africa Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 17:02
          Miałam sepsę w 2017 i po zakończeniu antybiotyków szpitalnych tez dostałam m.in Biseptol. Nie było problemu z tym lekiem. On jest nadal w użyciu
          • chocolate_dog123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 17:13
            Tak, to dobry lek tylko wiele osób uczula. I wypłukuje kwas foliowy, nożna być osłabionym po nim.
      • zerlinda Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 09:40
        Leczyłam ostatnio zakażenie układu moczowego biseptolem, jest. Na receptę oczywiście. Pomógł, ale w trakcie źle się czułam.
    • memphis90 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 19:24
      Zasadniczo to różne badania nt skuteczności (kliniczne, nie in vitro) są… Po covid pojawiło się nawet więcej…

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27821093/
      scholar.google.pl/scholar?q=inosine+parainfluenza+efficacy&hl=pl&as_sdt=0&as_vis=1&oi=scholart#d=gs_qabs&t=1737137779229&u=%23p%3D82xYkuHQD3AJ
      pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9539257/
      • pepsi.only Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 20:57
        Z tego zrozumialam tyle, że należy przyjąć jak najwcześniej, jak tylko są pierwsze objawy, po to by osiągnęło sie jak najlepszą skuteczność kliniczną.
        I wzmacnia odporność.
        I super, czyli dokładnie to co u siebie zaobserwowalam, choc przyznaje- zwiększam dawke zalecaną ( ale w granicach rozsądku by nie przekroczyć dawki maksymalnej)
        I ...o dziwo na mnie działa.
        Ekstra!
        • pffpffpff Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 10:27
          Na moją mamę tak samo działa rutinoscorbin
    • palacinka2020 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 20:00
      Bo Polki oczekuja lekow (najlepiej antybiotykow) na infekcje wirusowe. A 95% infekcji to wirusowe.
      • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 20:21
        NO coż po raz kolejny wyszło, że nie jestem Polką...
      • trina45 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 20:26
        Ja mam astme ,u mnie katar to zawsze zapalenie oskrzeli/pluc .Zapobiegam jak moge zeby nie byc chora ,ale nieraz niestety musze wziasc antybiotyk, bo dostane wode w plucu i udusze sie.
        • zerlinda Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:06
          Widocznie masz źle dobrane leki.
          • trina45 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 20:47
            Mozliwe , leki mialam dobrane ostatnio w 2017 u pulmonologa w Polsce dysk i alvesco ,dodalam sama spirive.W Danii dostalam kiedys symbicort po ktorym trzesly mi sie rece a nic innego nie proponowali.Nawet spirometrii .
            • zerlinda Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 22.01.25, 06:33
              Ja tak długo chorowałam, gdy nie wiedziałam, że mam astmę i byłam bez leków. Wziewy od momentu diagnozy miałam kilka razy zmieniane, zanim trafiłam idealnie.
    • mania_222 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 21:32
      Kilka dni temu dostałam receptę na lek nasenny Nitrazepam.
      W kilku aptekach powiedziano mi, że od ok. roku jest wycofany i nigdzie go nie dostanę, a zamienników nie ma.
    • chromatic Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 22:04
      My zaliczyliśmy w środę wizytę.
      Lekarka stwierdziła że nie wiadomo czy wirus czy bakteria. Kazała zrobić test na wirusa i jak wyjdzie to dała lek przeciwwirusowy, plus syropek na odporność, plus pyrosal (to w sumie sam cukier), plus syropek robiony w aptece za stówkę (jakieś czary Mary). Do tego jakieś inne dziwne wynalazki.
      A jak nie wyjdzie wirus to mam sama zdecydować czy chce podać antybiotyk ale najlepiej zrobić badanie krwi ale to po dwóch tygodniach od objawów.
      Koniec końców kupiłam sól fizjologiczna i berodual bo coś niby wysłuchała w oskrzelach. Wirus nie wyszedł z tych co były na teście ale dziecko się czuje lepiej, temperatury już nie ma.

Ogólnie miałam przepisane 9 pozycji do kupienia (w sumie 8 bo albo antybiotyk albo lek przeciwwirusowy) i kupiłam z nich jedną.
      W sumie i tak nieźle że skierowała mnie do normalnej apteki bo kiedyś jak na nią trafiłam to nas wysyłała do homeopatycznej
      • freja08 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 10:31
        Zrób syrop z cebuli, wyjdzie na to samo co te apteczne "na odporność", a koszt to jakieś 10zł.
    • pffpffpff Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 22:27
      Neosine to zło. Już tu kiedyś pisałam, że dziecku wyszły kiedyś fatalne wyniki badania krwi, wskazujące wręcz na białaczkę. Spanikowana dzwoniłam do pediatry, a ta pierwsze o co spytała (mamy dwóch pediatrów - prywatnego i na NFZ) czy w ostatnim czasie nie podawałam neosiny albo groprinisinu.
      Potem przeczytałam ulotkę i więcej tego szajsu nie podam.
      • chocolate_dog123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 17.01.25, 22:36
        O tym też pisałam, że tam są mega przerażające skutki uboczne.. ktoś mnie wyśmiał że Apap też ma.. no ale wątpię żeby myśli "s" były w skutkach ubocznych apapu, a już w tych przeciwwirusowych tak, np. Cirrus. I ok, dorosła osoba wie z ulotki jakie są skutki uboczne i może zagryźć żeby i przeczekać, ale dziecku bym nie fundowała takiej traumy. Co innego jak jest leczenie przeciwbakteryjne to wiadomo mus. Ale wirus organizm w większości przypadków sam pokona z tym że może on upośledzić działanie narządów na jakiś czas...

Przypominam głośny case:
        kobieta.wp.pl/pod-wplywem-tego-leku-rzucila-sie-pod-pociag-zapadl-pierwszy-taki-wyrok-w-polsce-7096822908525120a

Ja jestem wyczulona na tego typu skutki uboczne bo lata temu musiałam brać przez tydzień Cipronex i to było 7 dni nieprzespanych ze mega skutkami ubocznymi typu depresja i myśli "s" ( w ulotce cipronexu napisano że to rzadki skutek uboczny). Widać jestem szczęściarzem co do rzadkich skutków ubocznych, ale po tym staram się omijać szerokim łukiem leki które mają w skutkach ubocznych tego typu frykasy.

• chocolate_dog123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 17:19
          *** żeby ktos nie dorabiał ideologii do mego samopoczucia po cipronexie - miałam wtedy może 18 czy 20 lat - piękne lato, zapalenie pęcherza i zero innych zmartwień. Więc na swoim przykładzie wiem że określone leki mogą wywołać takie sensacje. Zresztą amerykańska AFD już od ilus lat chyba przestrzega przed cipronexem /fluorochinolonami/
          jako wysoce toksycznym/-mi. Zerwanie ścięgien, uszkadzanie DNA, serca itd.
    • asia.sthm Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 14:18
      jak na zamowiene
      https://bi.im-g.pl/im/0b/27/1e/z31618315IH,Matka-pokazala--ile-musiala-zaplacic-za-leki-dziec.jpg

www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,31618243,matka-pokazala-paragon-z-apteki-wyslalam-meza-i-dobrze-bo.html#s=amtp_pnHP_gallery_button
      • chocolate_dog123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 14:32
        asia.sthm napisała:

> jak na zamowiene
        > https://bi.im-g.pl/im/0b/27/1e/z31618315IH,Matka-pokazala--ile-musiala-za
> placic-za-leki-dziec.jpg
        >
        > www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,31618243,matka-pokazala-paragon-z-apteki-wyslalam-meza-i-dobrze-bo.html#s=amtp_pnHP_gallery_button

Woda morska, nebud, multilac i coś tam. .. może była u prywatnego lekarza i stąd odpłatność 100 proc, albo to są specyfiki nierefundowane - wody morskie, probiotyki i zestawy do inhalacji
        • nick_z_desperacji Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 16:14
          Plus 90 tamiflu i 60 inne przeciwwirusowy. Zestaw dla tych, co nie będą big farmie kieszeni za szczepionki nabijaćbig_grin
          • chocolate_dog123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 16:33
            Brak tylko Broncho-Vaxom za 100-120 zł.
            • nick_z_desperacji Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 17:14
              Na refundacjach dziecięcych się zupełnie nie znam, ale prywatni lekarze też zazwyczaj mogą wystawiać recepty z refundacją. Na potrzebę "listu" trzeba było znaleźć lekarza bez umowy z nfz na refundacją. Na szczęście, co pani podkreśliła, ją stać, ale ci mają zrobić biedni pacjenci jej lekarza...
              • chocolate_dog123 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 17:47
                Mi prywatni lekarze zawsze przepisują leki odpłatne 100%...
                • nick_z_desperacji Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 13:39
                  To kuz kwestia Twoich lekarzy. Teraz nawet nie muszą mieć umowy z nfz, tylko darmowe są zarezerwowane dla poz nfz.
          • danaide2.0 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 11:52
            Bez żartów. Ja się nie szczepię (na grypę sezonową), ale kupuję inne leki. Za 300 zł można zrobić ładny zapas leków na różne dolegliwości na ok. 2 lata lub do terminu ważności.

Prawoślazowy też kupowałam, ale prawoślaz jest nieco drażniący, można się nieźle rozkaszleć czy człowiek tego potrzebuje czy nie. Zmniejszałam dawki, potem przestałam kupować. ALE: prawoślazowy Hasco w aptekach internetowych kosztuje od ok. 5 zł.

Chętnie zapytałabym, jaki sens ma się szczepić na grypę, gdy żyje się w dużym mieście - szczepi mnie zbiorkom i byle centrum handlowe, do których rzadko, niemniej, trafiam. Niestety, w moim podręcznikach do biologii nic o tym nie było. Więc może to też takie placebo.

A tak na serio, trzyma mnie chyba witamina C od pani z rynku - mielona suszona dzika róża 100% (choć w ofercie jest też z aronią, to jest dopiero bomba).
        • spirit_of_africa Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 17:18
          Na recepcie są 3 opakowania preparatów oseltamiwiru w różnych dawkach, wiec pewnie kilka osób ma grypę. Kupione Tamiflu bez recepty mimo, ze Segosana w tej samej dawcę jest tańsza, ale może dzieci dostały receptę a rodzic po teście juz nie widzial powodu żeby łazić za recepta i zaoszczędzić 40zl. . I generalnie w Pl preparaty na grypę są nierefundowane. Przynajmniej oseltamiwir o ile dobrze kojarzę, wiec mając grypę nie ma się za bardzo wyboru.
          • nick_z_desperacji Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 17:43
            No dobra, ale skoro to recepty dla syna, profilaktycznie dla siostry i matki to kwota się robi jakby mniej szokująca niż gdyby była na jedno dziecko. Poza tym, tatuś grypa zaraził synka, cała rodzina nie szczepiona, mieli wybór, tylko wcześniej, ale pewnie to ci, co im "grypa" w trzy dni przechodziła.
            • danaide2.0 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 11:54
              Profilaktyka za ile - kilkadziesiąt zł? Kup witaminę D i C (może być w formie pożywienia) oraz imbir.
            • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 12:58
              Przypominam, ze tych szczpionek na grupę nie było przez pewien czas. Myśmy się zaszczpili dobre 5 tygodni po tym jak chcieliśmy bo brakowało szczpionek.
              Znajoma choruje aktualnie całą rodziną, mimo ze szczpiona ( chorują lekko), to nie ejst tak, ze cie szczepionka chroni w 100%
              • berdebul Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 20:58
                I dalej miejscami nie ma. uncertain To kolejny sezon kiedy mam problem z kupnem szczepionki na grypę, podczas gdy (nie pierwszy raz) lokalnej przychodni nie udało się zaszczepić ludzi z darmowej puli.

• freja08 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 18.01.25, 18:16
            Można się było zaszczepić przeciwko grypie, koszt 50zł dla dorosłego, dzieci mają za darmo. Moim zdaniem refundacja leków na grypę powinna być tylko dla szczepionych, ktoś się zaszczepił a mimo to zachorował, to niech chociaż ma refundację. Cała reszta niech płaci 100%.
            • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 12:59
              Przede wszystkim brakowało szczpionek. Nie wiem gdzie ty sie szczpiłąś tej jesieni u mnie długo nie było szczpionek. Dzieciaki szczepiłam połową dawki szczepionki dla dorosłych, bo tych dla dzieci nie było wcale.
            • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 12:59
              Sugerujesz to samo przy wiatrówce?
              • freja08 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 14:12
                Szczepiliśmy się w październiku, szczepionki były w pierwszej aptece, do której weszłam zrealizować receptę.
                Ospa wietrzna to nieco inna sprawa, bo szczepienie jest dużo droższe, a samą chorobę przechodzi się w większości przypadków raz w życiu. Szczepienie jest refundowane tylko dla dzieci żłobkowych, bez refundacji koszt to ok. 600zł. Nie widzę więc sensu w rozwiązaniu typu płać 6 stów za szczepienie albo ci nie zrefundujemy leków, no chyba że szczepienie byłoby z refundacją dla wszystkich dzieci.
                • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 12:46
                  Serio? Szczepienie na wiatrówkę akurat jest...tańsze. Szczepisz raz na całe życie.
                  I jesteś chroniona przed wiatrówką oraz półpaścem.
                  Na grypę szczpić się trzeba co roku....policz co wychodzi taniej.
                  • arwena_111 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 12:48
                    Po szczepionce na wiatrówkę - też można zachorować. I tylko przechorowanie da ci pewność, że nie zachorujesz ponownie.
                    • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 13:39
                      No można jednak znaczna większość nie choruje.
                      Tak samo po szczepionce na grypę mozna na grypę zachorować.
                      • arwena_111 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 13:49
                        Tylko ani przechorowanie grypy ani szczepionka na nią - nie da ci gwarancji, że nie zachorujesz. A po szczepionce można ciężej zachorować niż bez niej.
                        • asia.sthm Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 13:57
                          I pod samochód można wpaść, takie te szczepionki niebezpieczne 😆
                        • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 20:52
                          Tak arwenka a Ziemia jesy płaska
                        • zerlinda Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 22.01.25, 17:49
                          arwena_111 napisała:

> Tylko ani przechorowanie grypy ani szczepionka na nią - nie da ci gwarancji, ż
                          > e nie zachorujesz. A po szczepionce można ciężej zachorować niż bez niej.
                          Jakieś dowody naukowe?
                  • freja08 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 12:50
                    Dla wielu rodzin wydanie jednorazowo 600zł na szczepienie będzie zaporową kwotą.
                    • hanusinamama Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 13:40
                      Teraz to kosztuje 300 zł? Moją młodszą jeszcze 200 za dawkę.
                      Ale ok Niech bedzie ze 600. Nadal jest to taniej niz co roku na grypę. Pisze tylko tyle bo pisałaś ze szczpionka na grypę tansza
                      • freja08 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 14:39
                        No bo jednorazowo jest tańsza, ludziom łatwiej wyskoczyć z pięciu dyszek na szczepienie na grypę, które zresztą dla dzieci jest refundowane do zera, niż z 6 stów by zaszczepić na ospę. Wielu rodzin zwyczajnie nie będzie stać, więc trudno odmawiać im refundacji leczenia.
                      • nick_z_desperacji2 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 14:55
                        Zrozum, że jak w rodzinie nie ma nadmiaru kasy, to łatwiej jest wydać co roku 50zł, niż raz 600.
        • danaide2.0 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 11:41
          Z ciekawości - Segosana, Tamiflu i Tamivil mają tę samą substancję czynną. Po co wam tego tyle? Nie można kupić jednej paczki i się podzielić?
          • nick_z_desperacji Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 13:42
            Bo mają po 10 tabletek i powinno się wziąć całe opakowanie. Ale pani sobie zrobiła zapas dla całej rodziny i teraz płacze, że majątek na leczenie bombelka wydała.
    • ichi51e Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 19.01.25, 01:09
      Dokładnie tak plus placebo. Część leków też osłabia objawy (Gripexy syropki) czujesz się lepiej mimo że jesteś dalej chora.
    • andace Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 21.01.25, 16:12
      To nie do końca ten przypadek, ale lekarzy „leczących” homeopatią można (a nawet powinno się) zgłosić do okręgowego rzecznika odpowiedzialności zawodowej.

Tu rolka przygotowana przez dwie dziewczyny, polecam oba profile (a Nieanegdotycznie parę razy odnosiła się w swoich postach do neosine.
      www.instagram.com/reel/CwDPWdros1h/?igsh=MTh0aGJtc2hxbHRxbg==
    • scarlett74 Re: Czemu lekarze przepisują leki, które nie dzia 22.01.25, 10:27
      Alergolog na nfz :pierwsza wizyta, dzień dobry , co dolega, aha kaszle, to proszę zakaszleć , dzieć trzy razy kaszlnął, milion recept na sterydy i wziewy , do widzenia, następny wchodzić . Nie zrealizowałam. Poszłam prywatnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka