Dodaj do ulubionych

dziewczyny co o tym myslicie?

30.07.04, 19:15
niedawno przeczytałam taki post i się zaniepokoiłam napiszcie co o tym
myślicie.Przepraszam osobe która to napisała ,że przytoczę jej post, nie ze
złośliwości tylko z niepokoju.

" przed zmianą mleka zalecałbym wizytę u lekarza, który potwierdzi, czy jest
to
alergia czy nie. Nutramigen czy Bebilon Pepti ( mleko które podaje się przy
alergiach) to tak naprawdę nie są to mleka tylko hydrolizatory białkowe,
które
powodują, że organizm dziecka nie wytwarza enzymów, które są potrzebne do
trawienia. A dlatego proponuje wcześniej wizytę u dobrego lekarza, bo sama
miałam podobny przypadek.Otóż moja już 13m Olga, tylko po tym, że robiła
zielone kupy, lekarka postawiła diagnozę skaza białkowa-zaleciła BP ,mała
piła "to", przez parę miesięcy aż w końcu trafiliśmy na konkretnego lekarza,
który powedział , żeby wywalić to mleko, bo tylko szkodzimy dziecku, Długo
trwało wyprowadzanie Oluni z BP na zwykły Bebilon ale się udało,a dziecko
które
wg jednego lekarza miało skazę, w wieku 10m jadło już serki, chleb a teraz
pije
zwykłe pasteryzowane i nic jej nie jest.A co do zielonych kupek, lekarz
powiedział jedno, kupy są do wyrzucania a nie do oglądania.Tak więc zalecam
ostrożność i wizytę u dobrego lekarza zanim zaczniesz podawać Nutramigen ew.
bebilon pepti"
Obserwuj wątek
    • anies75 Re: dziewczyny co o tym myslicie? 31.07.04, 22:59
      ???
      młody pije nutramigen i nie wyobrazam sobie dac mu np. bebilon zwykły i patrzec jak jest w strupach
      faktem jest ze zbyt czesto lekarze orzekaja skaze, co nieraz jest tylko trądzikiem niemowlecym, ale jesli juz jest skaza naprawde to w zyciu bym nie naraziła dziecka na drapanie czy bole brzucha
      kupy same w sobie mozna przezyć, jesli by były tylko te kupy i nic poza tym (ani krost ani boli) to ja bym nie uwazała tego za jakiąs wielką alergie i normalnie karmiła
      na nutamigenie moj i tak ma najczesciej własnie zielone
    • kruffa Re: dziewczyny co o tym myslicie? 01.08.04, 12:27
      Ręce opadają.
      Nic dodać nic ująć. Też trafiłam kiedyś na taką kretynkę. A podobno głupich nie
      sieją...
      Z takich lepszych informacji, to słyszałąm kiedyś, że udek z kurczaka nie
      powinno się jeść, ale pierś już można. Tak mnie skołowali, że zaczęłam się nad
      tym zastanawiać. A i ostanio było też na forum, że kury i indyki nerek nie mają,
      dlatego nie powinno się jeść drobiu.
      Każda z nas chce dla dziecka jak najlepiej i czasami przez to tracimy rozsądek i
      poczucie rzeczywistości.smile))
      Zadaję sobie tylko pytanie, dlaczego ja cały czas się szkolę, staram się
      rozwijac we własnym zawodzie, a taki lekarz jak skończył studia i zrobił
      specjalizację, to uważa że już więcej nie musi.
      No comments...
      Pozdr
      Kruffa
      • anies75 Re: dziewczyny co o tym myslicie? 01.08.04, 23:12
        tutaj chyba chodzi o to ze zbyt czesto lekarze orzekaja : skaza
        a tak naprawde czesto to nie jest ani alergia ani skaza
        a matka katuje sie nie wiadomo jaką dieta i dziecko mlekiem dla alergikow całkiem niepotrzebnie

ja zanim stwierdziłam ze to skaza (nie lekarz a ja - lekarz nie zna na codzien mego dziecka) wykluczyłam wszelkie inne mozliwosci smile)
    • aga-mama-zulki Re: dziewczyny co o tym myslicie? 02.08.04, 09:11
      dzięki za wasze opinie bo ja się juz zaniepokoiłam tym nutramigenem.U nas było
      tak, zulke wysypało na buziulce , potem szorstkie policzki i ponadrywane uszka
      i wysypka na łokciach i kolankach. Trafiliśmy do dermatologa w szpitalu
      dziecięcym, pani doktor nie postawiła diagnowy od czego to tylko przepisała
      sterydy(potem dowiedziałam się że to sterydy- od mam z forum) .Czytałam wasze
      posty na tym forum i poprosiłam pediatre o przepisanie mleczka . Najpierw to
      było bebilon pepti ale nic nie pomagało. Nastepnie kupiłam nutramigen i po
      kilku dniach była poprawa.I tak do dziś zuzia je nutramigen. I jest wszystko
      OK. Zaczełam wprowadzać jej inne posiłki i po niczym jej nie wysypało.Więc tak
      się teraz zastanawiam czy to była skaza .Przyznam się że mnie kiedys podkusiło
      i dałam jej zwykłe bebiko ( jeden raz ) i jej nie wysypało ale strasznie
      wymiotowała po nim. Już nie dawalam, bo się wystraszyłam. Poradzcie jak
      bezpieczne sprawdzić czy to była na pewno skaza .Bo może niepotrzebnie daje jej
      ten nutramigen . Co o tym myślicie ?
      • kruffa Re: dziewczyny co o tym myslicie? 02.08.04, 10:25
        Wymioty równiez są reakcja organizmu taką samą jak wysypka, brzydkie kupy itp.
        Naderwane uszy, szorstkie policzki są jednymi z klasycznych objawów alergii.
        Jeśli po zmianie mleka była poprawa - można domniemywać z dużym
        prawdopodobieństwem, iż winowajcą było mleko. Jeśli dziecka nie uczulał żaden
        inny pokarm - nalezy się cieszyć - oznacza to iż nie jest to zbyt silna alergia.
        Bezpiecznie sprawdzić możesz tylko w jeden sposób - podając alergen. Nie
        piszesz ile miesięcy/lat ma córka. Myślę, że jeśli skończyła rok, a od próby z
        bebikiem minęło 4-5 miesięcy, możesz pokusić sie o podanie jej np. jogurtu.
        zacznij od łyżeczki i obserwuj córkę.
        MOże się okazać, iż już z alergii wyrosła.

Pozdr
        Kruffa

• aga-mama-zulki Re: do kruffy 02.08.04, 10:38
          zuzia ma 5 miesiecy myslisz że można podać jej jorurt żeby sprawdzić czy to
          była alergia na białko
          • setia Re: nutramigen 02.08.04, 12:34
            Kruffa napisała, ze można spróbować, jeśli dziecko skończyło roczeksmile Nawet
            zdrowemu dziecku nie podaje się jogurtu w wieku 5 mies.
            A to co powiedział w/w lekarz to nie tak do końca bzdura: hydrolizaty białkowe
            maja tak rozłożone cząsteczki białka, że nie potrzeba do ich strawienia dużej
            ilości enzymów, dlatego są przepisywane głównie przy nietolerancji laktozy, czy
            białka krowiego (nietolerancja to brak enzymów potrzebnych do strawienia danego
            pokarmu). Nutramigen to jest lek i podawanie go dziecku tak na wszelki wypadek
            ( bez stwierdzenia alergii czy nietolerancji), to nie najlepszy pomysł. A ze
            nie jest łatwo stwierdzić alergię/nietolerancje na 100% to już inna sprawa.
          • kruffa Re: do kruffy 02.08.04, 12:53
            Co ja bym zrobiła w twoim przypadku?

Dała sobie spokój i dawała dziecku Nutramigen (jak piszesz poprawiło się małej
            odkad zaczęła go dostawać) - jest to mieszanka mlekozastępcza i wierzcie mi nie
            robi żadnemu dziecku krzywdy. Wprowadzała nowe produkty zgodnie tzw. normami
            czyli mięso w któryms tam miesiącu, jajko w któryms tam etc i obseruj. Jeśli
            nie bedzie niczego niepokojącego w 10 miesiącu zaczęłabym podawać jogurt, ale
            nie wcześniej i pod waruniem, ze nie będzie innych sensacji.
            Możesz teoretycznie próbować podac np. Nan HA - tylko trzeba pamiętac iż jesli
            dziecko jest uczulone na mleko - podanie go może spowodować więcej złego niz
            dobrego.
            A tak naprawdę to najlepiej zrobisz jeśli wydębisz skierowanie do alergologa
            lub mozesz pójść prywatnie. Przedłozysz co i jak.

Pozdr
            Kruffa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka