h.king 11.08.04, 14:18 Cześć. Moja Gabi ma AZS jak diabli. Ma 20 m-cy i chcę jej zrobić testy BICOM. Czy macie jakieś pozytywne albo negatywne doświadczenia? Możecie polecić lub odradzić jakieś gabinety które to wykonują? Pozdrawiam. Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agaa.k Re: BICOM w W-wie 14.08.04, 21:49 Ja mam pozytywne doświadczenia. Moja córka po odczulaniu tydzień temu przestała kasłać. Dodam, że kaszel utrzymywał się bez przerwy przez ok 9m.!!! Przez 3m. była na sterydach i też bez poprawy, a po tym przeszło. Może to dzieło przypadku, niewiem, ale ja w to wierzę. Smiało mogę polecić gabinet na Albatrosów 12 w W-wie. Moje dziecko odkąd tam chodzę nie choruję i to jest fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
h.king Re: BICOM w W-wie 17.08.04, 12:54 Dzięki za informację. Czy masz może jakiś telefon do tego gabinetu? Powiedz mi proszę, czy robiłaś również testy BICOM-em? Moja gabi miała testy z krwi no i wyszło uczulenie na mleko, mąkę, ryż, wołowinę, wieprzowinę i wiele innych. Tak więc niewiele nam zostało. Chciałbym jednak jakos zweryfikować te testy, bo małą i tak znów obsypało a w dodatku ciągle domaga się jedzenia. Pozdrawiam. Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
walker22 Re: BICOM w W-wie 18.08.04, 10:54 ja tez polecam ten gabinet.niestety na wizyte czeka sie pare miesiecy...testy kosztuja 180 zl a kolejne odczulania 50 zl.przepraszam,ze pisze bez polskich znakow,ale karmie dzidzie...malgosia Odpowiedz Link Zgłoś
h.king Re: BICOM w W-wie 12.10.04, 23:09 Byłem dzisiaj i nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Dostalismy kilka leków homeopatycznych + buteleczkę z kroplami poddanymi działaniu urządzenia. Dodatkowo mamy zacząć chodzić na odczulanie. Nie miałem w planach homeopatii, co do odczulania to też nie wiem czy się decydować, a najgorsze jest to że wyniki niespecjalnie potwierdzają to co wyszło z badania krwi. Miałem nadzieję że pokażą więcej alergenów gdyż panel pokarmowy przy badaniu z krwi zawierał ich 36. Tymczasem wynik wskazuje tylko na jajka, nabiał i pszenicę, a w badaniach krwi było jeszcze mięso wieprzowe, ryż, mąka żytnia, pomarańcze, groch, orzechy, grzyby, cebula. Powiedzcie co o tym sądzić. Zauważyłem też że są conajmniej dwie firmy produkujące urządzenia do rezonansu: BICOM produkowany przez REGUMED®GmbH i "Mora-Super" produkowany przez Med- Tronik GmbH. Ciekawe czy są jakieś różnice? Jak byłem na badaniu MORA ale jak się zdenerwuję to poświęcę jeszcze trochę kasy i zrobię badanie tym drugim. Pozdrawiam. Tata Gabi Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: BICOM w W-wie 13.10.04, 08:18 Wyniki z krwi moga tez byc falszywie dodatne. Z drugiej strony ostatnio u prawie kazdego metoda biorezonansu wychodzi jajko, pszenica, mleko. Dla mnie to jest podejrzane. Z moim synem (AZS) zrobilismy testy BICOM, i rowniez nam wyszla m.i. ta pszenica. Poniewaz pszenica jest wszedzie i trudno ja wyeliminowac, to ja z kolei chcialam potwierdzic ten fakt innymi testami u alergologa, do ktorego jednoczesnie sie zapisalam. W testach z krwi nic nie wyszlo, czyli nie ma alergii. Alergolog zaproponowala diete eliminacyjna dosyc rygorystyczna ze wzgledu na mozliwa nietolerancje, nie wykluczajac pszenice. Trafila w sedno. Diete zaczelismy stosowac w lutym/marcu. Od paru miesiecy skora syna jest bez objawow. Ale caly czas je pszenice. Kerstin Odpowiedz Link Zgłoś
h.king Re: BICOM w W-wie 13.10.04, 08:59 My też stosujemy dietę eliminacyjną w oparciu o wyniki z testów krwi, czyli odstawiliśmy cały nabiał, mąkę pszenną i żytnią wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, jajka itd. Jedziemy głównie na królikach, drobiu, rybach, ziemniakach, kukurydzy i warzywach, czyli tym co w testach z krwi miało 0 lub 1. Niestety, pomimo to, mała ma regularne wysypy co 1,5 -2 tygodnie. Myślałem że BICOM wskaże coś jeszcze, ale nie było nic więcej. Krzysiek Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: BICOM w W-wie 13.10.04, 09:11 Czy po eliminacji byla jakakolwiek poprawa ? Na co robiliscie testy ? Panel pokarmowy ? Objawy AZS moga wystapic z powodu roznych czynnikow. Jest to predyspozycja (genetyczna ?) skory, ktora daje o sobie znac m.i. w zwiazku z alergia, ale nie tylko. Z tego co tu mozna czytac, to: - wykluczyc z jadlospisu znane alergeny (przynajmniej na poczatku) - wykluczyc chemie, czyli konserwanty i dodatki zywieniowe, jedzenie 'smiec' (nie jemy wedlin, deserkow gotowych, kiesielu i galaretek z torebki, sypkich kaszek dla niemowlat, miodu ...) - pielegnowac skore odpowiednio dobranymi masciami - u kazdego inne - zwracac uwage na kurz, roztoczy, wode - AZS moze sie objawiac na tle stresu K. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink cd. 13.10.04, 09:34 Co do jadlospisu: Np. dziecko nie powinno jesc za duzo kwasnych rzeczy (kwasne jablka, raczej slodkie), jesli pije soczki, to uwazac, czy nie dodawano za duzo kwasow. Kwasy zle wplywaja na skore. Czesto czytam, ze nalezy unikac cukru - cukier przemienia sie w kwasy. Co pielegnacji skory: w co dziecko jest ubrane ? Powinny to byc materialy naturalne, bawelna, lepsze sa stare ubrania, bo prane wiele razy i juz nie ma tej chemii, ktora moglaby draznic skore. Powinno sie unikac wszystko co szorstkie. Lepiej nie przegrzewac dziecko, pot niekorzystnie dziala na skore. Kurz, roztoczy: ew. posciel antyalergiczna, choc slyszalam o tym rozne opinie i ma to swoja cene. Napewno warto zrezygnowac z ciezkich dywanow, zaslon. Latwiej sie sprzata. Woda: niektorzy maja zamontowane filtry Stres: wazne, by dziecko mialo regularny tryb zycia, czesto bywalo na swiezym powietrzu. Istotne jest, zeby nie rozpaczac przed dzieckiem, ze ma taka skore. K. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: BICOM w W-wie 13.10.04, 10:05 W Warszawie byłam prawie rok temu na ul. Dragonów i zdecydowanie nie polecam - czuć było pleśń, a moja córka wieczorem (po tej wizycie) została przyjęta na oddział alergologiczny. Wyszły bzdury, a facet wygladała na naciągacza. Kiedyś znalazłam na forum pozytywne opinie o gabinecie w Płocku - mam tam rodzinę więc stwierdziłam czemu nie? Zdecydowałam się ponieważ powiedziano mi iż potrafią przeprowadzić badanie bez odstawiania leków antyhistaminowych a na dodatek gabinet prowadzi lekarz (pediatra, neonatolog) pracujący w szpitalu. Po wizycie jestem zdania że człowiek wie o czym mówi etc (kiedyś o tym pisałam) - do badania nie używał maszyneri, tylko samego wahadełka. Nie badałam wszytskiego, bo dzieciak i tak jest na diecie eliminacyjnej, ale jak na razie z tego co mu wyszło - rzeczywiście się sprawdza. Teraz testuję winogrona (wyszły mu na minus), w testach wyszło iż nie jest uczulona na żadne zboża. Żółtko też było ok. Wg niego przeszło uczulenie na ryż - spróbowałam i było ok (jak miała 6 m-cy byla uczulona). Pszenica, zyto i owies - wyszło ze jest ok i rzeczywiście mała może to jeść. Jeśli się okaże że i soja nie uczula to uwierzę na 100% i wtedy przy okazji sprawdzę jeszcze inne rzeczy. Odczulać nie zamierzam, no może za parę lat - na psa i tyle. A! I oczywiście cena - o wieeeele wiele niższa niż w W-wie, opłaca się nawet zrobić wycieczkę do Płocka w sobotę ) Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink do kruffy 13.10.04, 10:29 Powiedz mi, co wlasciwie wasza alergolog o tym (BICOM) sadzi ? K. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: do kruffy 13.10.04, 10:50 Czary-mary )). Kiedyś powiedziała mi, ze gdyby to było takie skuteczne jak twierdzą, to nie czekało by się u niej na wizytę 2 m-ce . W sumie ma rację. Wie że kiedyś byłam i po tym wylądowałam u niej na oddziale O tej kolejnej wizycie - nie rozmawiałam, bo szkoda mi czasu w czasie wizyt - mam zawsze milion pytań, a ona zawsze wyczerpujaco odpowiada. Ja staram się podchodzić do wszytskiego z tzw. dozą rozsądku. Jej zalecenia są dla mnie najważniejsze - zresztą są baaaardzo rozsądne. Ale próbuję też innych rzeczy, ale nie mogą być one sprzeczne z jej zaleceniami. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
emonik Re: do kruffy 13.10.04, 13:36 Kruffa! Mogłabyś podać namiary na ten gabinet w Płocku? Może zdecyduję się raz jeszcze na Bicom. I napisz ile kosztują testy + spotkanie z lekarzem. Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: do kruffy 13.10.04, 13:52 tu masz namiary: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=11970778&a=11976545 Zapłaciłam 50 pln ( w lecie) za wizytę, badanie (ale nie badałam wszytskiego, tylko wyrywkowo) i jedno odczulanie na psa (tak jakoś z rozpędu, ale na razie więcej nie zamierzam). Tak więc nie wiem jaka jest cena standardowa, ale dla mnie to w porównaniu z W-wą było prawie za darmo. Może policzył tylko za odczulanie? Nie wiem. W każdym razie jak będę następnym razem u rodziny, to na pewno pójdę jeszcze raz małą przebadać na inne rzeczy, bo jak na razie wszytsko się prawdza. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś