Dodaj do ulubionych

katar i kaszel a czekolada

31.12.14, 14:32
Witam,
Czy możliwe, że alergia na czekoladę/kakao daję objawy w postaci kataru i kaszlu?
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: katar i kaszel a czekolada 31.12.14, 21:01
      Możliwe, choc mało prawdopodobne.
      Mleko jest zwykle głównym winowajcą.
      • lidek0 Re: katar i kaszel a czekolada 31.12.14, 23:00
        Alergia na białko mleka krowiego zazwyczaj objawia się inaczej /zmiany skórne/
        • e-kasia27 Re: katar i kaszel a czekolada 31.12.14, 23:33
          Nie masz racji.
          Podstawowe skutki uczulenia na mleko to kłopoty z układem oddechowym - nos, zatoki, przerost migdałów, zapalenia krtani, oskrzeli i płuc, astma oraz zapalenia uszu.
          Objawy skórne to tylko u nielicznych alergików i zwykle tylko u niemowlaków.
          • e-kasia27 Re: katar i kaszel a czekolada 31.12.14, 23:50
            U młodzieży i dorosłych objawy skórne to zwykle w postaci ropnych pryszczy(trądziku) na twarzy, lub plecach mogą występowac.
            • sweethour83 Re: katar i kaszel a czekolada 04.01.15, 09:23
              Nie dodałam, że dawałam dziecku wyłącznie gorzką czekoladę (bez mleka w składzie), więc to nie mleko jest winowajcą.
          • lidek0 Re: katar i kaszel a czekolada 01.01.15, 00:09
            nie do końca nie mam racji, mam w domu właśnie takiego alergika, ma już 13 lat, trochę testów i wizyt u lekarzy za sobą, to objawy skórne pojawiają się często jako pierwsze, potem mogą dojść te, o których pisałaś
    • lidek0 Re: katar i kaszel a czekolada 31.12.14, 22:59
      Kakao jest bardzo silnym alergenem.
      • e-kasia27 Re: katar i kaszel a czekolada 31.12.14, 23:47
        Nie bardzo i tylko u nielicznych powoduje większe problemy, pomimo tego, że praktycznie wszystkim alergikom w testach wychodzi na plus, podobnie, jak roztocza.
        Jeśli w testach nie wyjdzie w bardzo wysokiej klasie, to nie ma się co takim uczuleniem przejmowac.
    • 1aneta2004 Re: katar i kaszel a czekolada 01.01.15, 14:03
      Niestety nie zgodzę się z e-Kasią, w tej kwestii, czasami alergia w ogóle nie wychodzi w testach ,a są silne reakcje, zaś kaszel i katar jako reakcja na czekoladę są jak najbardziej możliwe, aby sie przekonac trzeba odstawić alergen na ok.2 tygodnie i zrobić prowokację , obserwować -jeśli reakcje się powtórzą to znaczy ,że występuje alergia na czekoladę, niestety.
      • sweethour83 Re: katar i kaszel a czekolada 01.01.15, 14:37
        Tak planuję zrobić. Dziękuję i pozdrawiam smile
      • e-kasia27 Re: katar i kaszel a czekolada 01.01.15, 14:48
        Na czekoladę, czyli na co?
        Bo w każdej czekoladzie jest co najmniej kilka jeśli nie kilkanaście różnych składników, które mogą uczulac, a na dodatek czekolada, czekoladzie nie równa, bo czekolady mogą miec bardzo różny skład.
        Owszem, jak się jest uczulonym na kakao, to czekolady jeśc nie można(białej też), ale można nie byc uczulonym na kakao, a czekolady i tak nie móc jeśc z powodu uczulenia na zupełnie inną substancję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka