Dodaj do ulubionych

Orzech włoski

30.10.15, 14:08
Miesiac temu moja dwuletnia corka dostala kawalek orzecha wloskiego po czym dostala pokrzywki na calym ciele i aczela puchnac niezwlocznie udalismy sie do szpitala no i teraz trzeba uwazac ale na co dokladnie? wiadomo ze orzechow wloskich juz jej napewno nie podam lecz np platki sniadaniowe, rodzynki czy czekolada maja informacje na opakowaniu ze zawieraja sladowe ilosci orzechow. Czy jest tu ktos z podobna alergia? czego szczególnie trzeba sie wystrzegac bo przeciez nie moge unikac wszystkiego co ma sladowe ilosci orzecha? Płatki corka je, czekolade tez w lecie lody orzechowe jadla a tu nagle alergia
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: Orzech włoski 03.11.15, 13:24
      jeżeli córka miała aż tak silną reakcję uczuleniową, to musisz unikać nawet śladowej ilości orzechów. Musisz czytać etykiety. Musli możesz sama zrobić
      Mój syn jest też uczulony, ale nie tak ciężko, więc informacja na temat śladowych ilości oznacza dla nas, że ok.
      • sika88 Re: Orzech włoski 03.11.15, 21:00
        tylko ze wlasciwie to wiekszosc rzecy ma slodowe ilosci orzechow, corka jest poki co mala i ma dosc waskie menu na ktore mam wplyw lecz boje sie co bedzie w przyszlosci ktos ja czyms poczestuje i juz. poki co to jada to co wczesniej z nowymi rzeczami sie wstrzymuje a slodyczy i tak niewiele jada a tam i tak chyba orzechow najwiecej
        • fiamma75 Re: Orzech włoski 04.11.15, 07:52
          W przyszłości będziesz musiała ją nauczyć odmawiania a w wieku starszym czytania etykiet i niejedzenia niczego z podejrzanym składem. Jest to możliwe, moje dziecko wie czego nie może zjeść i tego nie tknie, choć mogą to być np. kuszące słodycze.
          Nie zamartwiaj się na przyszłość. Teraz musisz wyeliminować orzechy z diety. Znajdź też alergologa.
          • sika88 Re: Orzech włoski 04.11.15, 14:57
            w szpitalu robili malej testy czy oby przypadkiem na jakies pylki nie jest uczolona i wszystko ok nie dostalysmy tez zadnego skierowania ani nie bylo mowy o zadnym alergologu z lekarzem rodzinnym wiec jest to konieczne?
            • fiamma75 Re: Orzech włoski 04.11.15, 15:11
              precież nie musi być na pyłki uczulona, może mieć jeszcze inne alergie pokarmowe, na pewno alergolog konieczny, najlepiej poszukaj polecanego
              • sika88 Re: Orzech włoski 04.11.15, 20:41
                poki co mała jada wszystko i z niczym dotad problemow nie bylo ale przy najblizszej wizycie u lekarza zapytam o alergologa choc juz sie przkonalam ze moja przychodnia nieza specjalnie dba o swoich małych pacjentów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka