Dodaj do ulubionych

(dieta) co nastepne odstawić?

15.10.04, 13:59
Witajcie!!

jutro mi mjają 2 tyg. od omentu odstawienia nabiału. Ponieważ objawy nie
mijają (wysypka, wodniste i pieniste kupy, i ulewania), a wręcz, jak myslę,
dochodza nowe (kolka) postanowiłam odjąc sobie kolejna rzecz od ust. Wiem
dziewczyny, że 2 tyg. to na efekty za mało, ale jak mała dostaje kolki to i
tak mnie sie jeśc odechciewa. Piszę poniżej co jem, zebyscie miały w czym
wybierać:

z mies: kurczak, chuda wieprzowina (schab), indyk
Warzywa i owoce: marchew, buraczki gotowane, jabłka, banany, ziemianki,
spróbowałam dziś gruszkę
Do tego wszytskie kasze, ryż, makaron,
wafle ryzowe, płatki owsiane
Pieczywo chrupkie
Olej, margaryna zwykła

Ciasteczka holednerskie(bezmleczne)

wszystko pieczone lub gotowane

Do tego herbata słodzona i woda Żywiec
Łykam prenatal (miałam tygodniową odstawkę, ale żadnych zmian nie było, więc
wracam) i Calcium Forte

Co byście z tego wyrzuciły?? Tak czytając różne tutejsze wypowiedzi to mysle
o wyeliminowaniu w pierwszj kolejności kurczaka i ryzu.
tylko czy odstawić oba składniki na raz, czy w jakimś odstępie czasowym??

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anet22 Re: (dieta) co nastepne odstawić? 15.10.04, 15:02
      Nigdzie, ale to nigdzie nie znalazalam herbatnikow holenderskich bezmlecznych
      (a dlugo szukalam, bo je uwielbiam) Kazde mialy cos a to mleko w proszku, a to
      serwatke, a to laktoze...
      A czasem na opakowaniu pisalo jedynie: "Produkowane w fabryce, w ktorej uzywa
      sie mleka, pszenicy i jajek" - nawet minimalne ilosci mleka wystacza, by
      uruchmic alergie.
      Moja alergolog mowi, ze z alergia jest jak z włączaniem swiatla. Nie wazne czy
      mocno uderzysz w wyłącznik czy lekko - swiatło i tak sie zapali.

Ja na Twoim miejscu nie odstawialabym nic oprocz tych ciastek. A byc moze nawet
      one nie sa winne, tylko Twoja wczesniejsza (sprzed dwoch tygodni)dieta mleczna.
      Alergia moze sie ujawniac do 3 miesiecy od podania alergenu.
      Najlepiej gdybys znalazla alergologa, ktory dalby Twojemu dziecku zastrzyk
      homeopatyczny czyszczacy organizm z alergenow. Wtedy wszystkie objawy mina a Ty
      edziesz mogla prowadzic diete i miec pewnosc, ze jesli pojawia sie jakies
      objawy, to po tym co aktualnie zjadlas.

Skad jestes?

Pozdrawiam
      Anet
      • i.r DO ANET22 15.10.04, 22:00
        Napisz proszę coś więcej o tym zastrzyku. Brzmi zachęcająco.
        papa
        • anet22 Re: DO ANET22 28.10.04, 17:02
          Zastrzyk homeoptyczny - właściwie z działu izopatii (Izopatia to metoda
          leczenia chorób przewlekłych i ostrych za pomocą preparatów zawierających
          niskorozwinięte formy endobiontów grzybów pleśniowych mających zdolność
          rozbijania i unieszkodliwiania form wysokorozwiniętych, patologicznych,
          chorobotwórczych tychże grzybów.)
          Podaje się go domięsniowo (zastrzyk w pupę), a działa w ten sopsób, ze wymiata
          z organizmu wszystkie alergeny, które mogłyby powodować wszelkie reakcje jak
          wysypki, kolki itp. Przez jeden dzień po zastrzyku dziecko jest niespokojne i
          marudne - wychodzą wszystkie toksyny w tym czasie. W ciągu doby schodzi cała
          wysypka i znikają wszelkie inne objawy alergiczne. Czasem do całkowitego
          wyczyszczenia organizmu potrzeba aż 2-3 zastrzyków podawanych w dawkach co 2-3
          dni. Organiz jest czysty od alergenów- każda wysypka która się później pojawi
          spowodowana będzie obecną dietą a nie wcześniejszymi wpadkami.
          Nie pamiętam niestety nazwy tego specyfiku, ale każdy lekarz homeopata z
          pewnością go zna.

Powiem jeszcze, ze nigdy nie byłam entuzjastką homeopatii. Ale to po prostu
          działa.
          Polecam
          Anet

Zaprowadź mnie do łazienki a powiem ci jak wygląda cały twój dom

Strona Pawełka
          • anet22 Re: DO ANET22 28.10.04, 17:05
            i jeszcze polecam stronę e-medica.pl/Izopatia/izopatia.html - trochę o
            izopatii
      • setia Re: (dieta) co nastepne odstawić? 17.02.05, 10:17
        anet22 napisała:

> Alergia moze sie ujawniac do 3 miesiecy od podania alergenu.

Czy jestes tego pewna? Spotkalas sie z takim terminem gdzies w literaturze, czy
        mowisz na podst. wlasnych doswiadczen?
      • izia30 Re: (dieta) co nastepne odstawić? 17.02.05, 11:08
        co to jest zastrzyk homeopatyczny oczyszczający z alergenów. czyzby cudowny
        specyfik zdolny do rozerwania b silnych wiązań alergenu z komórką go
        prezentującą???? to chyba ten kto go wymyślił, dostał nobla!
    • golab2 Re: (dieta) co nastepne odstawić? 15.10.04, 16:00
      Ja bym na piewszym miejscu odrzuciła makaron (gluten), kurczaka i banana. To
      przecież w alergii rzeczy raczej (przynajmniej na początku) wykluczone.
    • kruffa Re: (dieta) co nastepne odstawić? 15.10.04, 16:28
      1. ciastka holenderskie
      2. kurczaka
      3. banana

W dalszej kolejności ryż.

Kruffa
    • i.r Re: (dieta) co nastepne odstawić? 15.10.04, 22:51
      To wyczytalam na stronie www.apsik.pl:
      Produkty o właściwościach alergizujących:
      Silne
      Mięso - cielęce, wołowe, ryby
      Owoce - cytrusy, banany, poziomki, truskawki, pomidory, owoce południowe
      Jaja
      Zboża glutenowe
      Mleko obcogatunkowe
      Miód
      Słabe lub obojętne
      Mięso - kurczak, indyk, królik
      Owoce - jabłka, maliny, porzeczki, żurawiny, agrest, jagody, wiśnie, morele,
      brzoskwinie

może pomoże
      papa
      • kruffa Re: (dieta) co nastepne odstawić? 16.10.04, 09:36
        Niestety kurczak często uczula, ale mam wrażenie, ze jest to często wina
        chodowli a nie mięsa jako takiego.
        A co do malin - było juz wiele dyskusji na ten temat. Jak przejrzysz strony o
        alergii to tych które mówia iż maliny należą do silnych alergenów jest więcej.
        Osobiście malin nawet nie testuję.
        Do tego spisu należy dodać soję.

Kruffa
        • i.r Re: (dieta) co nastepne odstawić? 16.10.04, 10:13
          Zgadzam się z Tobą, z mięs jadam tylko wieprzowinę i nie kupuję jej w
          supermarketach.
          Kruffa, mam pytanko, jeśli malego uczula marchew to czy jest to tylko wina
          karotenu? Jeśli tak, to - cytuję - Karotenoidy (prowitamina A) występują
          głównie w produktach roślinnych. Są również obecne w mleku krów żywionych na
          pastwiskach, w maśle oraz tłuszczu zwierząt. Spośród produktów roślinnych
          bogatych w beta-karoten należy wyróżnić: marchew i dynię, zielone warzywa:
          szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, pomidory, z owoców zaś: morele,
          wiśnie, śliwki i pomarańcze.

Przesadzam???
          papa
    • agasza16 Re: (dieta) co nastepne odstawić? 16.10.04, 09:17
      Odstaw poczatkowo
      - ciasteczka!
      - banana
      - kurczak
      - jablko?

Sama mialam takie dylematy i czekam teraz az sie skora poprawi zeby testowacsmile

Pzdr.
      Agasza
    • alohaa Re: (dieta) co nastepne odstawić? 16.10.04, 22:28
      Dzięki mamy! Odstawiam ciasteczka (moglam sie domysleć, że aż tak dobrze nie
      bedzie ....) i kurczaka. A kolka jakby się uspokoiła (az boję sie o tym pisać,
      żeby nie wróciło) .... zreszta kto wie, może to nie była kolka. Czasem mi sie
      wydaje ze i za rok nie bedę w stanie rozpoznawać, co dolega mojemu dziecku.

pozdrawiamy cieplo
      • jk13 Re: (dieta) co nastepne odstawić? 17.02.05, 00:17
        sprawdź jeszcz czy margaryna, która jesz nie zawiera przypadkiem białek
        serwatkowych ( to też białko z mleka krowiego!)
        • czawdar Re: (dieta) co nastepne odstawić? 17.02.05, 01:05
          dziś mija 24 dzień mojej hiper diety i jest to 24 dzień, kiedy mały funkcjonuje
          + -dobrze.Oprócz mleka odstawiłam banany w każdej postaci, gluten, zostały
          tylko płatki owsiane i każde smarowidło oprócz smalcu. Żadnych ciastek, no i
          jeszcze drożdży. Wędlin też nie jem, bo boję się, że napchali tam glutenu.
          Zaczęłam od kaszy gryczanej przez trzy dni, potem b. powoli ziemniaki, buraka
          itp. Teraz już jem pieczywo chrupkie kuk-ryżowe. Kupa poprawiła się po3-4
          dniach, teraz jest to coś fantastycznego w porównaniu z tą pienista zielenią.
          Daruję sobie dokładny opis, w każdym razie jest zwarta, w zwykłym kolorze, a
          mały przybrał na wadze i poweselał. Dzieci z alergią na mleko mają też często
          alergię na glutem i jajaka. Powodzenia ...
    • patyska Re: (dieta) co nastepne odstawić? 17.02.05, 10:28
      moze rzeczywiscie kurczaka. i banany (chemia). po jednym wink
      a robilas posiew kupy? bo Twoja dieta jest ok, moze sie cos przypaletalo w
      ukladzie pokarmowym? w razie czego "wypchniecie" bakterie beneflora, bo
      antybiotyk to ostatecznosc z tego co wiem.
    • izia30 Re: (dieta) co nastepne odstawić? 17.02.05, 11:11
      strzelające kupy, pieniste i kolki które opisujesz to raczej nie objaw alergii
      tylko zwykłej nietolerancji laktozy. (fermentuje w jelitach)
      • alohaa troche sie u nas pozmieniało ... 17.02.05, 11:33
        widzę, że ktos odgzrebał stary juz mój post ... z października. Od tego czasu:
        najpierw wyszłysmy z mała na prostą (z wyjatkiem tych przekletych wodnistych
        kup), a teraz mała dokarmiana jest Nutramigenem (bo kruszyna z niej) aja
        faktycznie zaczynam podejrzewać nietolerancje laktozy, bo po moim mleku mała ma
        wzdęcia, baczki nie daja jej spać po nocach, casem tez marudzi w dzień. Przez 3
        dni była eksperymentalnie na samym Nutri i wszytsko było ok. Winowajca tych
        wszystkich problemow brzuszkowych jest ewidentnie moj pokarm. Więc albo to ta
        laktoza, albo ja wciąż jem coś nie tak (gluten?? - ale czy wtedy nie byłoby
        jeszce innych objawow poza bólami brzucha, bo kupy poza tym ze były wodniste to
        bez krwi i sluzu, nie pieniste). nie chce zbyt pochopnie odstawiac malej od
        piersi, a wizyte u gastroente... mamy bagatela w kwietniu.

posiew kału robiony, wszystko ok. do tego badanie ogólne kału (odczyn obojętny,
        przy nietolerancji powinien być chyba kwaśny), badania na niestrawnosc - chyba
        ok (np. komorki roslinne nieobecne, ale powiedcie mi, czy dziecko karmione
        tylko piersia mialoby komorki roslinne albo ziarna skrobii w kale?? czy takie
        badanie miało wogole sens?). Kończać : jedyne co obecne we krwi to erytrocyty.
        • alohaa Re: troche sie u nas pozmieniało ... 17.02.05, 15:09
          w związku z tym jeszcze raz co TERAZ jem (wstosunku do tego co bylo parę rzeczy
          wyleciało, ale częśc znic juz wprowadzilam zpowrotem bo to było takie
          eliminowanie trochę na ślepo)

z mięs: wieprzowina (w tym smalec), indyk
          warzywa: marchwe, buraki (z zaprzyjaźnionego ogrodka), ziemniaki, cukinia,
          dynia
          owoce: gruszki, wisnie (w postaci dzemu wisniowego babcinego, czyli same wisnie
          i cukier)
          zboża: owies, jęczmien, żyto (chleb zytni na zakwasie i chaber żytni), ostatnio
          zpowrotem maka pszenna (po 2 miesiacach niejedzenia), kasza gryczana i jaglana

obecnie jestem w fazie testowania krolika

woda żywiec niegazowana (mała też na tym dostaje Nutra)

i to chyba by było wszystko. jak dla mnie jesli coś może jeszcze na nią działać
          to gluten, bo pozostałe rzeczy były dobrze przetestowane. A co do brzuszka, to
          chociaż problem z brzuszkiem mieliśmy od samego początku, to dopiero jakiś m-c
          temu zaczęły sie problemy w nocy (wcześniej budziła się 1 do 3 razy), i akurat
          wtedy nic nowego nie wprowadzalam.
          Wprowadzenie Nutramigenu dało chwilowo poprawę - mła budziła się znowu 2-3 razy
          w nocy (nie tak źle), ale ostatnie noce znow koszmar - potrafi się budzić co
          poł, co godzinę, ale jak ja moment ponoszę (czasem wtedy puszcza baka) to
          usypia z powrotem.
          Beneflore tez jej podaję od jakiegos tygodnia, ale większych zmian nie
          zauważyłam.
    • gula1 Re: (dieta) co nastepne odstawić? 17.02.05, 11:48
      ja bym odstawiła:
      1. kurczak, schab
      2. banany, marchew
      3. makaro
      3. płatki owsiane
      4. Co to znaczy pieeczywo chrupkie /??/ Jakie jesz???
      5. Margaryne zwykła zastapiła bym Fineą zieloną ( nie ma nic wspólnego z
      mlekiem }

A i zggadzam się z tym co ktos napisał o tych kurczakach i prosiakach. Ja mam
      odczucie ze tak naprwde to nie chodzi o to co ale gdzie i jak wychjodowane.
      Jako przykład podam mojego synka, który po jajka kupionych w skleopie, na targu
      itp jest jak muchomor. Ale jak zje jajko od swojej babci która specjalnie dla
      niego ma kury to wygląda normalnie. tak samo było z marchewką pomidorkiem itd.
      Boze jak dobrze że on ma ta babcie i ze ona jest na emeryturze, no i ze jej się
      chce

Pozdrawiam

Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka