Dodaj do ulubionych

Jak tropicie?

27.10.04, 18:15
Dziewczyny! Podzielcie sie prosze, swoimi sposobami na tropienie alergenu.
Niektorym z Was udaje sie ustalic, na co uczulone jest dziecko. Jak to
robicie, jesli: uczulenie moze wystapic zarowno tuz po zjedzeniu/kontakcie z
np psem ale tez po tygodniu, moze wystapic po zjedzeniu niewielkiej ilosc
danego pokarmu albo tony? Jak z reakcjami na lekarstwo, skoro np ketotifen
trzeba stosowac 4tyg, zeby zobserwowac zmiany? Skad wiadomo, ze to akurat
alergia pokarmowa, a nie np na zwierze, pierze, i co teraz lata w
powietrzu??? Czy nie lepiej po prostu myc dziecko w wodzie raz na trzy dni
zeby nie wymywac naturalnej ochrony skory i niczym nie smarowac w mysl
zasady, jak zaraza ma wyjsc z organizmu, to niech wylazi? Bo ja obserwujac
swoje dziecko dochodze do wniosku, ze to chyba nie jest pokarmowa!
eee, czy ufo istnieje? smile

papa
Obserwuj wątek
    • marill1 Re: Jak tropicie? 27.10.04, 19:45
      Musisz poczytać wątki na forum. W zasadzie temat juz wałkowany. znajdziesz
      odpowiedzi na te pytania.
      pozdrawiam.
    • kruffa Re: Jak tropicie? 27.10.04, 20:43
      Rzeczywiscie wałkowane milion razy. W pierwszej kolejności usuwasz nie tylko
      potencjalne alergeny z diety, ale i zo otoczenia. I tak np. po wizycie u
      alergologa wyjechał cały samochód kołder, poduszek, dupereli.
      No a potem to już tylko obeserwacja. Ja długo brałam za pokarmówkę uczulenie na
      wodę i polar - jak już wpadłam że to nie jedzenie to potem bardzo szybko
      nauczyłam się rozpoznawać co i jak.
      Są też czynniki które uczulają mała, ale pewnie nigdy nie dojdę co. Gdybym
      chciała ich unikać, dziecko musiałoby siedzieć w domu a na spacerze tylko w
      wózki i niczego nie dotykać. A tak czasami ma niewielkie w sumie zmiany, ale za
      to żyje jak inne dzieci (piaskownica, zabawy w parku etc).
      Niestety musisz nauczyć sie sama sad. Tego ci nie powie najlepszy specjalista
      świata.

Kruffa
    • patyska Re: Jak tropicie? 28.10.04, 09:19
      oczywiscie ze ufo istnieje! wink)) i dlatego nie da sie tak cakowicie wytropic
      alergenu wink)) troche pomaga kwestionariusz, ale trzeba go ze 3 miechy
      prowadzic, a potem umysl analityczny do roboty zagonic wink ale ja jestem
      zadowolona z kazdego wytropionego alergenu (na przyklad wytropilam kalafiora i
      pieczarki :0) poza tym ja nie wierze testom, ktore wykazaly, ze moj syn jest
      "niewziewny" - cos musi byc jednak oprocz jedzenia, jesli nasze dzieci mimo
      diety maja duze zmiany - i to wytropic mozna tylko wyjazdem albo usunieciem
      czegos "podejrzanego" z otoczenia: starej poduchy, Twojego szamponu, krzaka pod
      oknem...
      • i.r do Patyska 28.10.04, 09:32
        Dzieki za odp, czy moglabys mi przeslac ten slawny kwestionariusz? Nikt nie
        odpowiada na wątek "kwestionariusz alergika" sad
        i.r@gazeta.pl
        Tez nie wierze, ze Tymek ma tylko pokarmowkei nie wierze, ze jedzenie w kolko
        tego samego nie zacznie w koncu uczulac... kombinujemy dalej.
        papa
        • patyska Re: do Patyska 28.10.04, 10:36
          wyslalam - nie doszlo? do innych dziewczyn doszlo... sprawdz moze i daj znac.
          • madzia.b do Patyska 28.10.04, 10:41
            Ja tez poprosze o ten kwestionariusz...bo jestem na poczatku poszukiwan to
            znaczy juz z miesiac lub półtora, ale do niczego nie doszłamsad(( m_piatek@wp.pl
            Z góry dziekuje Magda i Maja
          • i.r Patyska... 28.10.04, 16:36
            nie doszlo sad(
            i.r@gazeta.pl
            papa
            • patyska Re: Patyska... 29.10.04, 10:04
              wyslalam jeszcze raz - masz?
    • madzia.b Re: Jak tropicie? 28.10.04, 10:45
      Czesc ja niestety nie z porada...ale moze ze wsparciem duchowymwinkJestem w
      podobnej sytuacji ciagle o tym mysle, ale jakoś nic jeszcze nie wytropiłam a
      obserwujw z półtorej miesiąca. Ale jak pisały doświadczone mamy: wywal wszystko
      co podejrzane i moze uczulac najbardziej z diety i...z domu. Ja usunęłam kołdre
      z pierza, kąpie Majke w przefiltrowanej wodzie i przegotowanej...diete
      mam....hmm niespecjalnie bogata a i tak raz jest lepiej raz gorzejsad(( Trzymaj
      sie cieplutko. pozdrawiam
    • alohaa Re: Jak tropicie? 28.10.04, 11:32
      mogłabym sie podpisac pod tymi pytaniami I.R. też poluję od m-ca i bez skutku.
      czy ktos nie myslał o stworzeniu jakiegoś FAQ forum, skoro ciagle powracaja te
      same pytania? Dziewczyny, jak tylko czas mi na to pozwoli (a z tym jest
      tragicznie!) to wygrzebie jakies fajniejsze wątki z archiwum.

trzymajcie cie cieplo
      • i.r szukam.... 28.10.04, 22:36
        Szukam i szukam na forum róznych wzmianek nt. tropienia alergenu, ale jakoś nie
        moge znaleźć. Tak naprawde nie ma "konkretów" z tego prostego względu, że każda
        alergia jest inna, na każde dziecko dziala coś innego - zarówno jeśli chodzi o
        alergen jak i o lagodzenie skutków. Jedyne, co możemy, to wspierać się i
        podpowiadac sobie, co nam pomoglo, może innym też pomoże. I pozostaje miec
        nadzieje, że będzie lepiej. Z tego co czytam dobrym sposobem jest wyjazd -
        wtedy można odkryć np. że to na pewno pokarmówka, a nie wziewna. Temat na pewno
        jest ciężki, ale damy radę winkJa poki co nie mam czym sie chwalic...moim jedynym
        osiagnieciem jest to, ze Tymek nie ma alergii na buzi. Poza tym ma full
        kropeczek na tulowi, oczywiscie szyjka i zgiecia pod kolankami sa czerwone i
        tylko elocom lagodzi.
        papa
        • kruffa Re: szukam.... 29.10.04, 07:46
          No to kochana spróbuj obstawić kontaktową. Pamiętam jak w szpitalu jeden z
          lakarzy robił wykład studentom na przykładzie mojej córki (była wtedy pokazowym
          modelem alergii i AZS smile)), że jesli nie ma na twarzy i np. na pupie (jak
          dzieciak ma pampersa i on go nie uczula) to trzeba domniemywać, że to kontaktowe.
          U nas na początku pomylili to bo dzieciak miała na twarzy od czapki kontaktową.
          I zycze sukcesów w dalszym sledztwiesmile)))

Pozdr
          Kruffa
          • i.r Re: szukam.... 29.10.04, 09:21
            Ja tak cichuuuutko, zeby nie zapeszyc... Tymek nigdy nie mial wysypanej pupy,
            na buzi nie ma niczego od... jakis 3tygodni, jak przeszlam na ostra diete po
            wizycie w gabinecie biorozenansu...nigdy tez nie mial zadnych problemow ze
            strony ukladu pokarmowego. natomiast te krostki na tulowiu i raczkach zbladly
            dzis totalnie - wypralam wszystkie jego ciuszki w platkach i wyplukalam kilka
            razy. Na szyi i pod kolankami jest spokoj, ale uzylam elocomu, wiec nic
            dziwnego. Co mnie zastanowilo ostatnio: w nd pozarlam pizze.Potem Tymek
            dostawal nutramigen, ja RAZ sciagnelam pokarm i nakarmilam go ok. 16h pozniej.I
            nic nowego sie nie pojawilo. Teraz wyglada tak, jakby mu zmiany ustepowaly -
            ale zrobilam kilka rzeczy na raz i nie wiem, co jest przyczyna smile), mianowicie:
            wypralam ciuszki, odstawilam cebion, kapie go w przefiltrowanej i przegotowanej
            wodzie (w ogole zrobilam mu 3dni przerwy w kapaniu) bez mydla, olejku itp.,
            zaczelam podawac ketotifen. Troche tego jest, ale obstawiam proszek i kapanko.
            Najbardziej mnie martwi to, ze moglby miec uczulenie na zwierzaki - u jednej
            babci kot, u drugiej dwa psy sad(
            MOZE TO, CO NAPISALAM, KTOREJS Z WAS POMOZE.
            papa
    • agasza16 Re: Jak tropicie? 28.10.04, 16:59
      Hej,
      ja tez tropie od jakiegos 1,5 miesiaca i mam juz nawet male sukcesy. Na razie
      wytropilam wode kranowe i Oilatum.
      Mala na szczescie nie jest jakims megaalergikiem, zmiany ma male, tylko
      koszmarnie sie drapie i wlasnie to drapanie powoduje ze tropie dalej w
      pokarmowce.
      Ostatnio mam podejrzenie co do jablka, ha wlasnie! Odstawilam i jest lepiej.
      Tak samo bylo z ryzem.

Musisz obserwowac, probowac, zapisywac, postepowac tak jak pisza dziewczyny na
      forum.

Cierpliwosci zycze.
      Pzdr.
      A.
    • i.r ALERGIA NA PSA??? 02.11.04, 11:33
      Aż drżę na mysl o tym... ale ostatnio Tymek wygląda pięknie. Wczoraj bylismy u
      teściów, gdzie są dwa psy... no i dziś widzę u Tymka lekkie zaczerwienienie pod
      kolankami i na szyjce sad(. Dodam, że odstawilam od piersi, Tymek chętnie (!)
      pije nutramigen, wsuwa gruszki williamsa, indyka z kukurydzą i ziemniakami
      hippa, "chrupie" chrupki kukurydziane (wciąż nie ma ząbków) i po tych
      produktach nie bylo do tej pory uczulenia...

Napiszcie proszę, czy jeśli Wasze dzieciaki są uczulone na sierściuchy to czym
      się to objawia. Szukalam na wątkach, znalazlam tylko info, że objawem może być
      kichanie. To mi się raczej kojarzy z wziewną i pylkami, natomiast pies z
      kontaktową... hm?

papa
      • morkisowie Re: brzydkie kupy 02.11.04, 19:56
        No a jak wytropić co uczula jeśli sątylko brzydkie kupy .Skóra ładna.Juzprawie
        niczego nie jem i nic.Ciągle wodnistabez "treści" na pieluszce tylko plama
        żółta.Po ilu dniach od dstawienia złego pokarmu powinna być poprawa?
        Bo tropię już 3 miesiące(córa ma 4 miesiące) odstawiam już prawie wszystko i
        nic.
        • i.r Re: brzydkie kupy 03.11.04, 07:38
          O ile wiem, brzydka kupa jest zielona, smierdzaca, ze sluzem albo nawet z
          krwia. Zolta jest ok, a mala dlatego, ze mleko matki jest niemal w calosci
          trawione. Moj Tymek, kiedy pil tylko moja mleko, robil kupe raz na kilkanascie
          dni. Teraz je troszke sloiczkow no i z nostalgia wspominam ten czas wink. Cos mi
          sie wydaje, ze Twoja corka nie ma alergii.

papa
      • i.r Re: ALERGIA NA PSA??? 2 03.11.04, 07:40
        Napiszcie prosze o swoich obserwacjach! Bylam wczoraj u alergolog, zadalam jej
        to pytanie i uslyszalam, ze "w tym wieku nie ma alergii na psa". A Tymek znowu
        zaczal sie drapac w nocy sad(

papa
    • migga Re: Jak tropicie? 09.11.04, 20:54
      Tropienie jest często 'kozim rogiem', bo nigdy nic nie wiadomo, w jakiej
      kompozycji jeden czynnik zadecyduje o wysypce!
      Moje dziecko też miało alergię. Usłyszałam od lekarza, iż powodem moze być np
      to, że piłam zbyt dużo mleka będąc w ciąży.
      Po 6 miesiącach karmieniach wyłącznie piersią przestawiłam na Nutramigen, który
      przyjął bez oporu.
      Wg mnie powinnaś całkowicie odstawic dziecko od piersi, nie spieszyć sie z
      podawaniem produktów zalecanych w kolejności wg tabeli. Tutaj ostroznosci nigdy
      nie za wiele.
      Podawałam fenistil w kroplach i zyrtec.
      Kąpałam w balneum oil, a niektórzy mówią, ze najlepsza jest kartoflanka.
      Wskazana jest też cierpliwość i brak przewrażliwienia, ale wiem, że o to trudno.
      pozdr
      • i.r :)) 09.11.04, 21:27
        Jestem maksymalnym mlekopijem. W ciazy wypijalam zgrzewke tygodniowo...

Od piersi Tymek odstawiony bezbolesnie, pije nutramigen. Na razie wytropilam
        wode z kranu i chyba gruszki. Wczoraj sprobowalam jablka. Zobaczymy.
        Ale dziwnie, dzis rano pod kolankmai i pod szyjka bladziutko a wieczorem lekko
        zaognione. Szczerze mowiac zbgatelizowalabym te lekkie zmiany, ale maly sie
        drapie i denerwuje i takie bledne kolko. Mam nadzieje, ze ten ketotifen pomoze,
        bo fenistil byl do bani.
        papa
        • morkisowie Re: :)) 09.11.04, 22:33
          Chyba znalazłamwinowajcę niewielkich kropeczek na twarzy :mydełko bamino.Kiedyś
          kąpałam tylko w Balneum a później spróbowałam mydełko i wszystko było O.K. Ale
          chyba twarz brdziej wrażliwa bo po około 2 tygodniach od stosowania mydła
          pjawiły się kropeczki a teraz 2 razy wykąpałam w Balneum i poprawa.Ajuż
          podejrzewałam kaszkę Bobovita.Może mam rację może nie.Czas pokaże.
          Kupy nadalmałe i wsiąkjąale zaczynam podejrzewać że tak ma być.Chociaż jeszcze
          pójdziemy dolekarza ale zaczynam dodawać sobie różne jedzonka i żadnyc zmain.Na
          gorsze też nie więc już się nie głodzę.
          Zobaczymy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka