Dodaj do ulubionych

wodnista kupka - objaw alergii?

27.10.04, 22:44
Jak powinna wyglądać kupka 2-3 miesięcznego dziecka? Bo ja już dostaję
paranoi. Zawsze słyszałam, że jak się karmi piersią, to kupki są wodniste, a
ostatnio zaczęłam czytać o alergiach i tam z kolei wodniste kupki są objawem
alergii. To jak to jest?
U mojej córeczki od dawna kupki są niewątpliwie wodniste (żółte z takimi
jaśniejszymi grudkami), bo aż wypływają jej z pieluchy. Robi taką zazwyczaj
jedną dziennie, ale na full. Śluzu się nie dopatrzyłam (choć może ja nie
potrafię go zobaczyć? - jak to ma wyglądać?)
Czy któraś z was mogłaby mnie uspokoić, że to nie jest alergia? Zaczęłam się
martwić odkąd pojawiła się na brzuszku małej wysypka (teraz przeszłą w takie
lekko łuszczące się plamy czerwone) i zauważyłam, że za bardzo dzidzia nie
przybiera na wadze.
A propos, czytałam też, że objawem alergii jest wysypka na buzi, w zgięciach
kolani łokci. A u mojej małej wysypka jest tylko na brzuszku.
Co ja mam robić? Co jeść? Czy alergia mogła się pojawić dopiero teraz? Od
początku jadłam prawie wszystko i było w porządku z małą. Nic nowego ostatnio
nie jadłam. Na wszelki wypadek od dziś zaczęłam jeść wyłącznie chleb, mięso i
wędliny z indyka, marchewkę gotowaną i jabłka gotowane. I herbatki typu Hiip
dla matek karmiących. Dobrze robię? Po jakim czasie objawy alergii mogą
ustąpić?
Wiem, ze jest tu mnóstwo na tym forum tematów podobnych, ale ja tyle się już
naczytałam w zasadzie sprzecznych informacji, że już nie wiem co robić. A
bardzo sie martwię że moja córeczka nie przybiera na wadze. Poradźcie
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: wodnista kupka - objaw alergii? 28.10.04, 00:23
      1. skonsultuj to z lekarzem, w tym wieku często sa pierwsze objawy alergii, choć
      wcale to nie musi być ona
      2. dietę masz za bardzo okrojoną a z drugiej strony chleb często zawieta mleko i
      polepszacze, a wędliny są wogóle niewskazane. Poszukaj na forum - sama kiedy
      podawałam dietę dla mamy karmiacej - i jest tam sporo do jedzenia
      3. białe grudki - normalne, a konsystencja też nie jest najgorsza z tego co
      piszesz, no chyba że jest to woda, ale jesli ma konsystencję jajecznicy to ok smile)
      4. śluz wyglada trochę jak katar, takie pasma przezroczystej (o ile pamiętam)
      ciągnącej się galaretki
      5. słabe przybieranie na wadze jest jednym z objawów alergii, ale w pierwszej
      kolejności sprawdź przybieranie małej na siatkach centylowych (jesli nie spada
      to jest ok.)
      6. Plamy o ktorych piszesz - mogą być alergiczne, ale sprawdź w pierwszej
      kolejności czy nie sa np. od pieluch.

A poza tym głowa do góry!!!

Kruffa
      • dvcky Re: wodnista kupka - objaw alergii? 28.10.04, 15:56
        dzieki za odpowiedz. CaLy czas sie łudze ze to nie objaw alergii na mleko - nie
        wyobrazam sobie na dluzsza mete odstawic jogurty, serki itp. To bylo zawsze
        moje podstawowe jedzenie. Nie przepadam natomiast za miesem. Ale jak piszesz ze
        indyk i chleb i wedliny sa nienajlepsze, to juz nie mam pojecia co mam jesc i
        pic. Poszukam na forum diety.
        Ludze sie jeszcze ze te kupki sa ok , faktycznie jak bardzo mało scieta
        jajecznica - tylko w sporej ilosci za jednym razem. Kolki w normie - raz w
        tygodniu. Waga miesci sie w normie - ok 500 g w miesiac. A przetwory mleczne
        jadłam od poczatku i nic sie nie dzialo.
        Tak czy inaczej przechodze na scisla diete, zobaczymy czy to cos zmieni.
        Wysypka cgyba schodzi. Wkrotce ide do lekarza, to skonsultuje. Sorry ze tak sie
        rozpisalam, ale przez cale dni nawet nie mam z kim pogadac.
        • kruffa Re: wodnista kupka - objaw alergii? 28.10.04, 16:23
          masz tutaj skrótowo tą dietę:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=16433738&a=16547545
          To jest punkt wyjścia. Ogółnie rzecz biorąc bez tzw. rakotworów, czyli chemi.
          Po prostu zdrowe jedzenie. I nie oszukuj się, że kupisz w sklepach wędlinę bez
          dodatków. Pamiętam z dzieciństwa i młodości jak wyglada taka wedlina (robiła
          moja babcia) i nigdy takiej w sklepach nie spotkałam.
          Z takich bardziej niebezpieczniejszych rzeczy to brak tam winogron.
          Jak pogrzebiesz w przepisach to znajdziesz mnóstwo możliwości.
          U mnie w domu są ostatnio hitem placki z mąki gryczanej i kukurydzianej z
          dodatkiem powodeł śliwkowych.
          A jeśli chodzi o odstawienie nabiału, cóż ja jestem nabiałożercą, a za mięsem
          nie przepadam, ale w końcu czego się nie robi dla dziecka.
          Aha! I jeśli nie jesz nabiału - łykaj 1000-1200 mg wapna (bezsmakowe) w
          tabletkach dziennie.
          Jeśli jesteś z W-wy to w piekarni na ul. Stanisławowoskiej pieką chleb bez
          dodatków.
          Powodzenia smile)

Kruffa
          • agasza16 Re: wodnista kupka - objaw alergii? 28.10.04, 17:20
            Kruffa, napisz przepis na te plackismile
            Dzieki
            A.
            • kruffa Re: PLACKI 02.11.04, 13:18
              Oj kurcze widzę, ze ślepnę smile))

Placki gryczano-kukurydziane (moja własna inwencja na bazie innego przepisu)
              Proporcje przykładowe

2 łyżki czubate maki gryczanej
              2 łyżki czubate maki kukurydzienej (łagodzi smak gryki)
              cukier do smaku - można nie dawać
              opcjonalnie (powidła śliwkowe (łyżka), suszone morele lub śliwki - te bez
              siarki z np. z Wąwozowej pokrojone w kawałeczki)

Wszytsko to do miseczki/kubka i dolewasz wody tak aby była konsystencja jak na
              placki z jabłkie, no może troszkę gęstsza. Smazysz na oleju.
              Moja córka je pochłonęła ostatnio smarowane powidłami. Udaje się je smażyć na
              patelni mazniętaj tylko olejem, więc nie sa tłuste.

Z powidłami jadłyśmy też taki mix: starta dynia i ziemniaki do tego trochę
              wody, Sinlacu (może być kleik kukurydziany), mąka żytnia razowa i kukurydziana
              (taka miałam fantazję smile) - wszysto tak na oko smile), sól do smaku i na olej.
              Z cukrem lub powidłami - było super smile))

Kruffa

• agasza16 Re: PLACKI 02.11.04, 13:26
                DZIEKI!!!!
                Juz mam troche dosyc ziemniakow, schabu, cukini i brokulow.
                Potrzebuje urozmaiceniasmile
                Dam znac jak zrobie

A
              • aggula Re: PLACKI 05.12.04, 20:05
                Kruffa jesteś boska. Ja już nie mam pomysłów co mam jeść na obiady i w ogóle.
                Ciągle mam wrażenie, że szkodzę swemu dzidziulowi. Jutro testuję Twoje placki!
                A jeszcze kiedyś czytałam, że masz jakiś fajny patent na domową wędlinę i
                smalczyk. Mozesz podać? .... Pewnie masz nas już dosyć... Ciągle ktoś coś od
                Ciebie chce... Tak to jest być góru! Pozdrowionka, Aga
    • monika_5 Re: wodnista kupka - objaw alergii? 28.10.04, 08:29
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760
    • agasza16 Re: wodnista kupka - objaw alergii? 28.10.04, 17:22
      Hej,
      ja mialam taki sam dylemat jak ty z ta wodnista kupka. Moja cora ma teraz 5
      mies., caly czas jest na piersi i kupki robi wlasnie jak opisujesz.
      Konsultowalam to z lekarzami i kupa jest OK. Natomist alergia wychodzi jej na
      skorze w postaci wlasnie takich czerwonych plam. Ostatnio mala zaczela sie
      drapac.
      Skonsultuj z lekarzem te skore, bo nie zawsze musi byc to od razu alergia. Choc
      bardzo czesto objawia sie wlasnie po pierwszych 2 miesiacach.
      Trzymaj sie
      Agasza
      • dvcky Re: wodnista kupka - objaw alergii? 28.10.04, 17:32
        Agasza, humor mi poprawiaszwink Ja już chyba wszędzie widzę tą alergięwink Od
        początku jadłam wszystko, obżerałąm się jogurtami, serkami. Przez dwa miesiące
        nawet nie pomyślałam że mała może mieć jakąkolwiek alergię. Te kaxi kupki
        zczęły się jakiś miesiąc temu, ale w ogóle nie łączyłam ich z uczuleniem.
        Codziennie są takie same - a gdzieś czytałam że jeśli nagle nie robią się inne,
        to ok. Dopiero jak pojawiła się wysypka na brzuszku córeczki (parę dni temu),
        to zaczęłam się zastanawiać od czego. No i zaczęłam czytać forum i poradniki o
        alergii. Może przesadzam? Pare dni jednak nie bede jadła nabiału, postaram się
        trzymać diety antyalergicznej i zobaczymy. Jak zniknie wysypka do konca (juz
        znika), a kupki nadal beda takie same, to chyba nie nabiał?
        Pozdrawiam, i ide jeść gotowanego indyka z ryżem i buraczkami gotowanymi, a na
        deser mus z jabłek (nagotowałam tego garwink)
        • agasza16 Re: wodnista kupka - objaw alergii? 28.10.04, 19:59
          Owszem to nie musi byc nabial, ale MOZE byc co innego! Ha!
          Musisz dokladnie obserwowac co jesz i jak na to reaguje mala. Pierwszy wyrzut
          wysypki moze szybko zniknac, ale nastepne sa juz gorsze, niestety.

Trzymaj sie dzielnie
          A
          • monika_5 Re: wodnista kupka - objaw alergii? 01.11.04, 01:04
            Wcale nie muszą być gorsze.
            • morkisowie Re: wodnista kupka - objaw alergii? 01.11.04, 22:27
              Ja też mam ciągle dylemat kupowy.moja córcia robi kupki 2 ,3 razy dziennie i na
              pieluszce jest średniej wielkości plama a treści na pieluszce w zasadzie nie
              ma.No może kilka milimietrowych kropeczek.
              jakmiała miesiąć przeszłamna dietę bezmlecznąa 3 tygodnie późniejna
              bezglutenową bez owocową i bezwarzywną.Kupa ciągle taka sama.Może to dobra kupa?
              Bo zanim przeszłam na bezglutenową to kupy były bardzo obfite i duż "treści "
              na pieluszce śluzowatej i pienistej.
              Sama już nie wiem. Czy ktoś ma jeszcze takie kupy "bez treści" tylko żółta
              plama.
              Będę wdzięczna za odpowiedź.Ania
              • agasza16 Re: wodnista kupka - objaw alergii? 02.11.04, 12:52
                No niestety, nasze kupki wygladaja troszke inaczej. Sa wprawdzie "lejace" ale
                tresc zostaje w pieluszce, nie wsiaka calkiem.
                Moze jednak skonsultujto z lekarzem, albo zacznij jesc normalne pieczywo.
                Moze to wcale nie gluten?
                Pzdr.
                A
                • morkisowie Re: wodnista kupka - objaw alergii? 02.11.04, 19:34
                  Jutro idę do gastroenterologa bo mam już dość tej diety.Nie widzę sensu bo nie
                  ma poprawy.A moe te kupy są O.K. W jakimś piśmie przeczytałam że kupy dziecka
                  karmionego tylko piersią sąróżnej konsystencji i nie ma to znaczenia.
                  Ale moje dzieciątko przybiera ok.400 gram na miesiąc. To chyba nie za dużo więc
                  się martwię.Chyba w końcu przejdę na butelkę.
                  • morkisowie Re: wodnista kupka - objaw alergii? 03.11.04, 19:21
                    Byłam dziśu gastro i pokazałam kupę. Faktycznie nie jest o.k. bo cała wsiąka w
                    pieluszkę(tak określila to pani doktor.).Kazała zrobić PH kupy.I przyjść na
                    wizytę.Dietę na razie zostawić i próbować.
                    Ale jeśli PH bęzie nie takie to to coś innego niż alergia?
                    Zapomniałamzapytac.wy robiłyście PH kupy?Wizytę mam za tydzień.
                    • dvcky Re: wodnista kupka - objaw alergii? 04.11.04, 12:25
                      W zyciu bym nie podejrzewala, ze bede analizowala kazda pieluszke dzieckawink)
                      Ale ja juz powoli glupieje. Jaka kupka jest dobra u 3 miesiecznego dziecka?
                      Przeszlam na diete bezmleczna, kupki nadal wodniste, tzn. dokladnie
                      konsystencji i koloru rozlanego zółtka jajka. Teraz nie ma zadnych grudek,
                      jednolita maź. Ale jest to rozciągliwe, czyli chyba ze śluzem. Zanim zmienie
                      pieluszke, czesc zdazy wsiaknąć w pieluche, czesc pływa a czesc wyplywa z
                      pieluchy. I co? Tak powinno byc? Za pare dni ide do pediatry na kontrole i
                      szczepienie, zobaczymy co powie.
    • calineczka_79 Re: wodnista kupka - objaw alergii? 04.11.04, 12:37
      wszystko moze byc objawem alergii. Moj synek mial akurat wyspke na brzuszku i
      to bardzo silna. Minela jak skonczyl rok. Oczywiscie stosowalismy rozne diety,
      maly bral nawet zaditen, wczesniej fenistil itp.
      Jednak teraz z doswiaczenia moge Ci polecic - duzo spokoju, obserwacji i
      cierpliwosci. To naprawde z reguly mija.
      Nie ma co panikowac, katowac siebie super dietami. I nie raz spotkasz kogos kto
      sie bedzie Ci madralil na temat aleregii - ale tak naprawde ta choroba przez
      nikogo nie zostala zglebiona na tyle by byl ekspertem - a w szczegolnosci u
      malych dzieci - bo badania wychodza malo wiarygodnie.
      I to co pomoglo jednemu dziecku - nie musi drugiemu.
      Tak wiec zaufaj swojej intuicji i nie martw sie za bardzo. Co nie oznacza
      jednak, by nie uwazac, nie sprawdzac itp.
      Powodzenia !!!
      • mamaolimai Re: wodnista kupka - objaw alergii? 04.12.04, 12:23
        moja 7 tyg. córka od ok.4 tyg. też robi taki kupki bez treści, ze śluzem,
        czasami są białe grudki, prawie zawsze wsiąka w pampersa na wierzchu zostają
        nitki śluz sądzę że to nie jest prawidłowa0 kupka. Tych kupek czasemi jest
        kilka pod rząd (niektóre się wylewają) a czasami tylko jedna dziennie. Nie wiem
        czy to ma związek z moją dietą. Przed tymi kupkami była wysypka (lekarka
        powiedziała, że to nietolerancjia białka, więc odstawiłam nabiał, ale kupki się
        nie poprawiły w tym czasie. Od tyg. jem już żółty ser, za pozwoleniem lekarki,
        wysypki nie ma ale są te kupy. Dodam, że dziecko jest spokojne , pogodne nie ma
        kolek. W 7 tyg. przybrała na wadze 910 g. Lekarka zaleciła nam zrobienie
        posiewu moczu i kału.Wcześniej w badaniu ogólnym moczu wyszło 2 do 4 limfocytów
        i poj. bakterie w preparacie. W przyszłym tygodniu będziemy robić posiewy. Dam
        znać co wyszło.
    • frenczik Re: wodnista kupka - objaw alergii? 04.12.04, 23:38
      moja malutka skończyła już 6 mcy, mniej więcej od 2go miesiąca robiła bardzo
      rzadkie, częściowo wsiąkające w pieluchę kupki ze zmienną ilością śluzu, z
      rzadka bez niego. Nie udało mi się tego powiązać ze swoją dietą (mała była tylko
      na piersi), podejrzewano alergię na mleko, ale mimo tego że byłam na diecie
      bezmlecznej, bezjajecznej i bezsojowej przez dobre dwa miesiące, kupy były takie
      same. Całkowicie zmieniły się gdy na początku 5go miesiąca wprowadziłam pierwszy
      nowy produkt - ziemniaka. Od tego momentu wprowadziłam jeszcze parę innych
      rzeczy i konsystencja kupy już ok, czasem aż nazbyt zwarte. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka