Dodaj do ulubionych

IgE całkowite

29.11.04, 14:16
Co wykazuje IgE całkowite? Jaki wynik jest w normie?
Pozdrawiam.
Magda
Obserwuj wątek
    • golab2 Re: IgE całkowite 29.11.04, 15:40
      Norma zalezy od wieku dziecka.
      • salma75 Re: IgE całkowite 29.11.04, 15:47
        A zna ktoś normy dla dziecka 5,5letniego? Co oznacza IgE całkowite?
        Magda
        • golab2 Re: IgE całkowite 29.11.04, 16:04
          A jaki macie wynik - ja sie nie do konca znam na normach, a raczej na ich
          przekraczaniu, gdyz moje dziecko jest w tym specjalista.
          • salma75 Re: IgE całkowite 29.11.04, 16:08
            Jeszcze nie mamy wyniku..Chciałam już coś widzieć jak będę go miała w ręce, ale
            zanim odwiedzę alergologa. Cz IgE to jakiś poziom nasilenia alergii??
            M.
            • golab2 Re: IgE całkowite 29.11.04, 16:12
              Ige odpowiadaja za alergie typu natychmiastowego - czyli dusznosci, katar,
              kaszel, pokrzywke, wstrzas, a nie za taka wysypke, ktora pojawia sie po kilku
              dniach.
              • kruffa Re: IgE całkowite 29.11.04, 16:43
                Oj chyba nie do końca. Wysokie IgE oznacza w skrócie, ze dziecko jest alergikiem.
                Moja córka opisanych przez ciebie objawów nigdy nie miała (jak większośc dzieci
                z alergią pokarmową i kontaktową) a IgE w 9 m-cu przekraczało jakieś 5 razy
                górną normą i nie była to znowu jakaś rewelacja, a reaguje własnie wysypką.
                Salma - wrzuć w wyszukiwarkę forum IgE i poczytaj.

Kruffa
                • golab2 Re: IgE całkowite 29.11.04, 17:09
                  Nie bede sie klocic, bo kazdy wie swoje, ale pieciokrone przekroczenie o niczym
                  straszliwym nie swiadczy. Moje dziecko przekracza normy ige calkowite 100 -
                  krotnie i tylko dlatego, że zyjemy eliminacyjnie, unikamy takich reakcji. A ige
                  nie ma (o ile wiem zbyt wiele wspolnego z wysypka np. po trzech dniach). To ige
                  wplywa na reakcje np. katarkiem na przed chwila zjedzony produkt, albo
                  natychmiastowa wysypka.
                  U nas wlasnie dziecko tak reaguje, na produkty o wysokim wskazniku przeciwcial
                  ige w jej organizmie. Na inne ige jest zerowe i uczulenie pojawia sie dopiero
                  po jakims czasie.
                  Moze nie u kazdego jest tak samo, wiec tylko napisalam co ja doswiadczylam.
                  • kruffa Re: IgE całkowite 29.11.04, 21:33
                    Ale nie każdy ma aż tak bardzo skrajne przypadki, no bo wychodzi, ze IgE musiało
                    byc coś koło 6000. I nawet na tym forum jest to wartośc raczej z tych
                    rekordowych. Moje dziecko przy silnej alergii max. miało ok. 300.

Kruffa
                    • noico nie rozumiem.. 29.11.04, 22:05
                      jeśli organizm nie reaguje natychmast, tylko po paru dniach (tak jak u mojej
                      Michaśki), tzn że nie ma ona alergii? To skąd ta wysypka?
                      Jutro idę na testy Ige tylko nie wiem tak do końca po co? Moze ktoś mi to
                      wytłumaczy jak krowie na miedy, bo nie rozumiem. czytam już n-ty na temat Ige i
                      mam mętlik w głowie.
                      • kruffa Re: nie rozumiem.. 29.11.04, 22:20
                        Nie wiem ile twój maluch ma lat, ale zrobiłabym w pierwszej kolejności IgE
                        całkowite i pozostałe 3 immoglobuliny - szczególnie jeśli maluch choruje (jeśli
                        nie to odpuść sobie).
                        A chcesz wogóle robić IgE dla poszczególnych pokarmów?

Kruffa
                        • noico Re: nie rozumiem.. 30.11.04, 13:31
                          Moja Miśka ma 1,5 roku. Alergolog zaleciła Ige całkowite, na mleko krowie, na
                          sierść psa i kota. (Kot jest u mojej mamy 500 km stąd, widziany raz na 3-4
                          mies.: a pies był już jak byłam w ciąży). Nigdy nie widziałm związku między
                          tymi zwierzakami a wysypką, ale lekarka sie uparła, że skoro ja mam alergię, to
                          jest duże obciążenie i alergia moze nagle wystąpić na te zwierzaki. Trochę mnie
                          to dziwi, ale jak uważasz? powinnam robić te tesy? i które? czy wszystkie?
                          jestem cała głupia. Proszę poradź!

I jeszcze powiedz mi: dzisiaj dam jej ostatnią dawkę zyrtecu, dwa dni temu
                          odstawiłam cuttivate - kiedy moge zrobić testy, zeby nie wyszły zafałszowane?

I jeszcze jedno plis: powiedz mi czy mam używac Elidel. Wiem że jest na receptę
                          i lekarz mi powinien zlecić, ale chciałbym się Ciebie poradzić. Wygląda na to
                          że jesteś tutaj ekspertem, i widać że można Ci zaufać.

I czy jak będę miałą jeszcze jakieś pytania, to mogę je bezpośrednio do Ciebie
                          kierować?
                          • kruffa Re: nie rozumiem.. 30.11.04, 14:19
                            Na początku jedno sprostowanie: nie jestem ekspetrem smile) Jestem taką samą mamą
                            jak inne bywalczynie tego forum.
                            A co do testów:
                            Zrobiłabym całkowite i ewentualnie na produkty, które cię interesują. Ponadto
                            na kota - jesli wogóle ci na tym zależy - o ile widzisz związek. Na psa - jeśli
                            jest w domu - to jak najbardziej. Ale jeśli masz psa w domu lub pobliżu
                            dziecka - jeśli nawet to niestety trzeba poszukac dla pupila nowego domu.

Co do Cutiveate - to jestem w szoku. Co to znaczy odstawić???? Ja nie odważyłam
                            się nigdy posmarowac córki tą maścią. No chyba że byłoby tragicznie - ale nie
                            wiem jak musiałoby byc abym tym posmarowała. Elidelu boję się tak samo jak
                            sterydów.
                            Nie wiem jaki jest stan skóry twojej córki, nie wiem co je, jakie ma objawy.
                            Trochę to haotyczne, ale nie za wiele napisałaś. Jeśli chcesz możesz do mnie
                            pisac na priv.

Kruffa
                      • isma Re: nie rozumiem.. 30.11.04, 13:42
                        Noico,
                        sa alergie IgE zalezne i IgE niezalezne. Na test idz - jak bedzie pozytywny, to
                        wiesz, ze masz alergika. Jak test bedzie negatywny, to szukasz przyczyny
                        wysypek dalej. Moze byc nia alergia, tylko IgE niezalezna. Ale to wtedy
                        sprawdzasz eliminujac i obserwujac.

Mysmy IgE swoiste na poszczegolne produkty robili na poczatek tylko na te,
                        ktore, uznalismy, wyeliminowac z diety dziecka mozna tylko w przypadku
                        koniecznosci, czyli stwierdzenia alergii: mleko, jaja, gluten. Inne, jak owoce
                        czy warzywa odpuscilismy, bo tu zawsze metoda prob i bledow cos sie da
                        bezpiecznego dobrac.
                        • noico dziękuję 30.11.04, 19:39
                          dzięki dziewczyny.
                          Kruffa, piszę do Ciebie na gazetowy. Z góry dziękuję za przeczytanie.
                  • morkisowie Re: IgE całkowite 30.11.04, 21:18
                    mój syn w wieku 2 lat miał Ige całkowite 1110 a norma wtedy była do 60. A nigdy
                    przed dietą i w trakcie nie miał kataru dusznościitp. Nasz jedyny objaw alergii
                    to brzydkie kupy i mały przyrost wagi .Wysypek zero.Nas w zasadzie przerzucili
                    z alergii na zespół złego wchłaniania bo Ige swoiste wszędzie negatywnie i
                    testy skórne teżnic.
                    Więc to różnie bywa.
    • noico gdzie robić 01.12.04, 22:51
      • noico Re: gdzie robić 01.12.04, 22:53
        te testy. Ja planuję u siebie w przychodni w Piasecznie, ale wydaje mi się ze
        gdzieś się tu na forum natknęłam na informację, ze nalezy je robić w dobrych
        miejscach, zeby wynik był wiarygodny.
        czy są takie miejsca w W-wie, czy to nie ma znaczenia gdzie zrobię tesy?
        powiedzcie jak to jest?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka