salma75 29.11.04, 14:16 Co wykazuje IgE całkowite? Jaki wynik jest w normie? Pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
salma75 Re: IgE całkowite 29.11.04, 15:47 A zna ktoś normy dla dziecka 5,5letniego? Co oznacza IgE całkowite? Magda Odpowiedz Link Zgłoś
golab2 Re: IgE całkowite 29.11.04, 16:04 A jaki macie wynik - ja sie nie do konca znam na normach, a raczej na ich przekraczaniu, gdyz moje dziecko jest w tym specjalista. Odpowiedz Link Zgłoś
salma75 Re: IgE całkowite 29.11.04, 16:08 Jeszcze nie mamy wyniku..Chciałam już coś widzieć jak będę go miała w ręce, ale zanim odwiedzę alergologa. Cz IgE to jakiś poziom nasilenia alergii?? M. Odpowiedz Link Zgłoś
golab2 Re: IgE całkowite 29.11.04, 16:12 Ige odpowiadaja za alergie typu natychmiastowego - czyli dusznosci, katar, kaszel, pokrzywke, wstrzas, a nie za taka wysypke, ktora pojawia sie po kilku dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: IgE całkowite 29.11.04, 16:43 Oj chyba nie do końca. Wysokie IgE oznacza w skrócie, ze dziecko jest alergikiem. Moja córka opisanych przez ciebie objawów nigdy nie miała (jak większośc dzieci z alergią pokarmową i kontaktową) a IgE w 9 m-cu przekraczało jakieś 5 razy górną normą i nie była to znowu jakaś rewelacja, a reaguje własnie wysypką. Salma - wrzuć w wyszukiwarkę forum IgE i poczytaj. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
golab2 Re: IgE całkowite 29.11.04, 17:09 Nie bede sie klocic, bo kazdy wie swoje, ale pieciokrone przekroczenie o niczym straszliwym nie swiadczy. Moje dziecko przekracza normy ige calkowite 100 - krotnie i tylko dlatego, że zyjemy eliminacyjnie, unikamy takich reakcji. A ige nie ma (o ile wiem zbyt wiele wspolnego z wysypka np. po trzech dniach). To ige wplywa na reakcje np. katarkiem na przed chwila zjedzony produkt, albo natychmiastowa wysypka. U nas wlasnie dziecko tak reaguje, na produkty o wysokim wskazniku przeciwcial ige w jej organizmie. Na inne ige jest zerowe i uczulenie pojawia sie dopiero po jakims czasie. Moze nie u kazdego jest tak samo, wiec tylko napisalam co ja doswiadczylam. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: IgE całkowite 29.11.04, 21:33 Ale nie każdy ma aż tak bardzo skrajne przypadki, no bo wychodzi, ze IgE musiało byc coś koło 6000. I nawet na tym forum jest to wartośc raczej z tych rekordowych. Moje dziecko przy silnej alergii max. miało ok. 300. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
noico nie rozumiem.. 29.11.04, 22:05 jeśli organizm nie reaguje natychmast, tylko po paru dniach (tak jak u mojej Michaśki), tzn że nie ma ona alergii? To skąd ta wysypka? Jutro idę na testy Ige tylko nie wiem tak do końca po co? Moze ktoś mi to wytłumaczy jak krowie na miedy, bo nie rozumiem. czytam już n-ty na temat Ige i mam mętlik w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: nie rozumiem.. 29.11.04, 22:20 Nie wiem ile twój maluch ma lat, ale zrobiłabym w pierwszej kolejności IgE całkowite i pozostałe 3 immoglobuliny - szczególnie jeśli maluch choruje (jeśli nie to odpuść sobie). A chcesz wogóle robić IgE dla poszczególnych pokarmów? Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
noico Re: nie rozumiem.. 30.11.04, 13:31 Moja Miśka ma 1,5 roku. Alergolog zaleciła Ige całkowite, na mleko krowie, na sierść psa i kota. (Kot jest u mojej mamy 500 km stąd, widziany raz na 3-4 mies.: a pies był już jak byłam w ciąży). Nigdy nie widziałm związku między tymi zwierzakami a wysypką, ale lekarka sie uparła, że skoro ja mam alergię, to jest duże obciążenie i alergia moze nagle wystąpić na te zwierzaki. Trochę mnie to dziwi, ale jak uważasz? powinnam robić te tesy? i które? czy wszystkie? jestem cała głupia. Proszę poradź! I jeszcze powiedz mi: dzisiaj dam jej ostatnią dawkę zyrtecu, dwa dni temu odstawiłam cuttivate - kiedy moge zrobić testy, zeby nie wyszły zafałszowane? I jeszcze jedno plis: powiedz mi czy mam używac Elidel. Wiem że jest na receptę i lekarz mi powinien zlecić, ale chciałbym się Ciebie poradzić. Wygląda na to że jesteś tutaj ekspertem, i widać że można Ci zaufać. I czy jak będę miałą jeszcze jakieś pytania, to mogę je bezpośrednio do Ciebie kierować? Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: nie rozumiem.. 30.11.04, 14:19 Na początku jedno sprostowanie: nie jestem ekspetrem ) Jestem taką samą mamą jak inne bywalczynie tego forum. A co do testów: Zrobiłabym całkowite i ewentualnie na produkty, które cię interesują. Ponadto na kota - jesli wogóle ci na tym zależy - o ile widzisz związek. Na psa - jeśli jest w domu - to jak najbardziej. Ale jeśli masz psa w domu lub pobliżu dziecka - jeśli nawet to niestety trzeba poszukac dla pupila nowego domu. Co do Cutiveate - to jestem w szoku. Co to znaczy odstawić???? Ja nie odważyłam się nigdy posmarowac córki tą maścią. No chyba że byłoby tragicznie - ale nie wiem jak musiałoby byc abym tym posmarowała. Elidelu boję się tak samo jak sterydów. Nie wiem jaki jest stan skóry twojej córki, nie wiem co je, jakie ma objawy. Trochę to haotyczne, ale nie za wiele napisałaś. Jeśli chcesz możesz do mnie pisac na priv. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
isma Re: nie rozumiem.. 30.11.04, 13:42 Noico, sa alergie IgE zalezne i IgE niezalezne. Na test idz - jak bedzie pozytywny, to wiesz, ze masz alergika. Jak test bedzie negatywny, to szukasz przyczyny wysypek dalej. Moze byc nia alergia, tylko IgE niezalezna. Ale to wtedy sprawdzasz eliminujac i obserwujac. Mysmy IgE swoiste na poszczegolne produkty robili na poczatek tylko na te, ktore, uznalismy, wyeliminowac z diety dziecka mozna tylko w przypadku koniecznosci, czyli stwierdzenia alergii: mleko, jaja, gluten. Inne, jak owoce czy warzywa odpuscilismy, bo tu zawsze metoda prob i bledow cos sie da bezpiecznego dobrac. Odpowiedz Link Zgłoś
noico dziękuję 30.11.04, 19:39 dzięki dziewczyny. Kruffa, piszę do Ciebie na gazetowy. Z góry dziękuję za przeczytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
morkisowie Re: IgE całkowite 30.11.04, 21:18 mój syn w wieku 2 lat miał Ige całkowite 1110 a norma wtedy była do 60. A nigdy przed dietą i w trakcie nie miał kataru dusznościitp. Nasz jedyny objaw alergii to brzydkie kupy i mały przyrost wagi .Wysypek zero.Nas w zasadzie przerzucili z alergii na zespół złego wchłaniania bo Ige swoiste wszędzie negatywnie i testy skórne teżnic. Więc to różnie bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
noico Re: gdzie robić 01.12.04, 22:53 te testy. Ja planuję u siebie w przychodni w Piasecznie, ale wydaje mi się ze gdzieś się tu na forum natknęłam na informację, ze nalezy je robić w dobrych miejscach, zeby wynik był wiarygodny. czy są takie miejsca w W-wie, czy to nie ma znaczenia gdzie zrobię tesy? powiedzcie jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś