Dodaj do ulubionych

DO P.KRUFFY

17.01.05, 18:20
Czy codziennie kapie Pani swojego maluszka?
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: DO P.KRUFFY 17.01.05, 20:28
      W tej chwili kąpię co 2-3 dzień i po kąpieli pamiętam aby w ciągu 3 minut od
      opuszczenia wanny nawilżyć całe ciałko lekkim mleczkiem do ciała. Bardziej
      zmienione moejsca smaruję lekkim kremem. Gdy małej nie kapię przecieram
      wieczorem miejsca, które posmarowałam poprzedniego wieczora kremem.
      Gdy było bardzo źle (w zeszłym roku) tzn. skóra na całym ciele łuszczyła się
      smarowałam całą tłustszym kremem.

Kruffa

PS: nie jestem p. Kruffa - po prostu Kruffa smile))
      • izamr Re: DO P.KRUFFY 17.01.05, 21:12
        sorki, że sie wtrącam. w sumie post nie był do mnie. ale uwazam, ze dziecko też
        sie poci, tak jak dorosły człowiek, tylko, ze jego pot nie śmierdzi. ale to i
        tak jest wielki powód, zeby kapać dziecko codziennie. robię tak od urodzenia.
        karol nie był tylko raz kąpany, ale wtedy bardzo mocno gorączkował. dziecku tez
        na pewno lepiej będzie się spało, jeśli sie go przed snem odświezy i załozy
        oczywiscie swieże ubranka.
        • wroc.aga Re: DO P.KRUFFY 17.01.05, 23:24
          Izo??
          Ale woda wysusza!!! I nie każdą wodą dobrze myć Dzieci. W czasie odwiedzin
          wakacyjnych mam problem, bo u rodziny woda jest okropnie twarda - mam wrażenie,
          że kamień płynie z kranu. Mnie skóra po kąpieli tam swędzi a moje Dziecko ma
          nieprzespaną nockę zapewnioną. I nie pojawiają się suche i łuszczące miejsca,
          tylko skóra OKROPNIE SWĘDZI. Przy Dzieciach mocno uczulonych na zawartość i
          jakość wody brak kąpieli codziennej jest wskazany i zalecanysmile

---
          • kruffa Re: DO P.KRUFFY 18.01.05, 10:44
            Wszystko zalezy od dziecka, wody - gdy jest taka twarda trzeba ewentualnie
            założyć filty itp.
            Dobra - opisze wam jaką głupotę może popełnić rodzic dziecka z AZS. Kretynizm
            popełnilam ja do pary z małżonkiem. Niby tacy doświadczeni, niby tacy myślący a
            jak się potem zastanowiliśmy to taką głupotę "walić" przez kilka miesięcy.. :-
            )))
            W zeszły roku małą kapaliśmy co 3-4 dni i była smarowana calutka tłustą maścią
            codziennie, bo jej skóra tego wymagała.
            Gdy przyszła jesień stan skóry (sczegolnie na placach) pogorszył się i
            zaczęliśmy ją kąpać rzadziej, no i oczywiście dzieciak drapał się coraz
            bardziej. O nocy już nie wspomnę. I najbardziej drapała się w tych miejscach
            gdzie było smarowane, więc dalej waliliśmy tam krem.
            No i wtedy trafiłam na stronę www.atopowe.pl - chłopak prowadzący tą stronę ma
            ciężki przypadek AZS. Znalazłam tam informację, iż jemu własnie zalecali się
            kąpać (co też czynił) i szybciutko smarowac się zaraz po wyjściu z wody (w
            ciągu 3 pierwszych minut). No i co? Wykapaliśmy małą - została
            natychmiast "zabalsamowana" smile) lekkim mleczkiem dla atopików i prawie się w
            nocy nie drapała.
            Jak teraz sobie myślę - dobrze, że wcześniej dzieciak nie zadrapał mi się na
            smierć. Nie wzielismy pod uwagę iż w zeszłym roku to był leżący niemowlak, a
            teraz mamy w domu szalejącą pannicę smile)
            Tłusty krem, pot (bo tworzy się on na skórze, pomino tego iż w domu mam 18-19
            st, a mała jest lekko ubrana) - to wszytsko do kupy powodowało większy świąd
            niż woda smile))
            W tej chwili jest kąpana co drugi dzień, a gdy nie jest kąpana przecieram jej
            plecy i kark (tak najbardziej się drapie) wilgotnym ręcznikiem i zaraz wcieram
            balsam. Stan skóry bardzo się poprawił.
            Kapiel musi być letnia a nie ciepła i wiadomo, że nie może trwać nie wiadomo
            ile.
            Takie są moje doświadczenia smile

Kruffa
            • gummisia Re: DO P.KRUFFY 19.01.05, 00:00
              jeśli mogę skorzystać, to o jakim lekkim mleczku dla atopików piszesz? Chętnie
              skorzystam z podpowiedzi
              • kruffa Re: DO P.KRUFFY 19.01.05, 16:39
                My uzywamy A-dermy i mleczko o nazwie Atoderma.
                Musisz dpasowac do własnego dziecka takie, które nie będzie uczulało. Najlepiej
                poszukac w aptece próbek, żeby nie tracić pieniedzy.

Kruffa
    • jutta2 Re: DO P.KRUFFY 17.01.05, 21:58
      moje dziecko tez kapalam codziennie ale teraz z azs nie zaleca sie
      • agata9991 Re: DO P.KRUFFY 18.01.05, 13:46
        A ja myślałam, że wręcz trzeba kąpać codziennie!Czasami zdarza nam sie nie
        wykąpać-np.po podróży, kiedy dojeżdzamy do warszawy w nocy-wtedy szybko
        przebieram w pizamke i aaa, ale mam wrażenie, ze gorzej wtedy śpi.Generalnie
        kąpie codziennie-z resztą ona to uwielbia i codziennie, niezależnie od stanu
        skóry smaruję całą maścią cholesterolową- jest ok.
    • anamd Re: DO P.KRUFFY 20.01.05, 13:06
      Tak. Chyba że mamy ogromnego lenia. Kąpiemy w przegotowanej wodzie z kleikiem z
      gotowanego siemia lnu. Po kąpieli odpada nam smarowanie kremami czy oliwką a
      córka ma rewelacyjną skórkę.
      Pozdrawiam
      Ann
      • donciaw Re: DO P.KRUFFY 20.01.05, 13:25
        Czy mogłabyś podać przepis na ten kleik z siemienia lnianego, no i jak dajesz
        rade z gotowaniem codziennym takiej ilości wody, jak duże masz dziecię, bo ja
        próbowałam też gotowac wodę na kąpiel, ale poddałam się-zagotować 5 garnków
        dziennie to trochę uciążliwe, a gdy się wyjedzie na cały dzień...
        Pozdrawiam
        doncia
        • anamd Re: DO P.KRUFFY 26.04.05, 08:49
          Kapiemy w małej wanience wiec jeden duzy garnek wody nam wystarcza. Osobno w
          mniejszym garnku gotujemy siemie lnu przez 1-2 h. Tak aby zrobił sie kleik (na
          malym gazie bo ciezko sie myje z gazowki) Potem wlewam tylko przez sitko ciepłe
          siemie do ciepłej wody wtedy sie razem łaczy. Robimy to rano a na wieczor tylko
          podgrzewamy.
          Pozdrawiam
          anamd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka