Dodaj do ulubionych

Alergia a anemia

27.01.05, 17:23
Witajcie. To mój debiut na tym forum, ale zdaję sobie sprawę że matki
alergików mogą mi znacznie bardziej pomóc od lekarzy. Tych odwiedziłam już
kilku i każdy wygłasza swoją teorię na ten temat. Podejrzewam swojego 2
miesięcznego syna o alergię, bądź nietolerancję laktozy. Mateusz od 3
tygodnia życia cierpiał na ostre kolki ( bardzo ostre tzn. mamusia płakała
razem z synem ), które złagodniały ( tzn. możemy go już uciszyć poprzez
noszenie w pozycji "samolot" )po całkowitej eliminacji mleka i nabiału, (
łącznie z produktami zawietrającymi serwatki i mleko w proszku ). Do tej pory
mamy problemy z gazami, kupkami pełnymi śluzu a czasami zawierającymi nitki
krwi. Od 2 tygodni Mateusz dostaje Ferrum lek ( zawiera esencję śmietankową,
ale lekarz tego już nie wiedział ) i witaminy tj. Cebion multi, bo od witamin
B6, B1= oraz kwasu foliowego dostał czerwonych plam łącznie z wysypką w
okolicy pupy, która zniknęła natychmiast po odstawieniu tych leków (
zawierają w swym składzie laktozę o czym też lekarz nie wiedział ).
Hemoglobina Mateuszowi wzrosła z 9,2 na 9,5 a krwinki czerwone z 3000000 na
3300000. Zdaję sobie sprawę z tego że to wynik marny, ale lekarz oczywiście
zaleca dalszą kurację żelazem. Rozpisałam się straszliwie ale chodzi mi o to
abyście mi obiektywnie mogły doradzić czy jeżeli to jest alergia to czy może
ona powodować taką anemię. Proszę o pomoc bo ja coraz bardziej martwię się o
mego syna. Pozdrawiam Aha Mateusz rośnie i tyje prawidłowo.
Obserwuj wątek
    • mamma3 Re: Alergia a anemia 27.01.05, 19:28
      ponawiam
    • mamma3 Re: Alergia a anemia 28.01.05, 08:37
    • kerstink Re: Alergia a anemia 28.01.05, 08:47
      Jestem zupelnie zielona w tym temacie. Rozumiem, ze te witaminy i mineraly syn
      dostaje, bo stwierdzono w jakis sposob anemie ? A nie jako odpowiedz na wasze
      przypuszczenia, ze ma alergie na mleko ?
      Nie mam pojecia, czy alergia moze powodowac anemie. Osobiscie mysle (ale nie
      jestem lekarzem) ze alergia i anemia moze miec podobna przyczyne, czyli jakis
      problem z przewodem pokarmowym.

Do jakiego lekarza chodzisz ?

Kerstin
    • patyska Re: Alergia a anemia 28.01.05, 08:57
      ja slyszalam, ze alergia nie powoduje anemii, natomiast niedobory witaminowe
      sprzyjaja... alergii wink Mateusz jest na cycu jak rozumiem? w pokarmie matki (i
      z zapasow z zycia plodowego) jest wystarczajaco wszystkiego, wiec Jesli Twoj
      maly ma slabe wyniki i kupy jak mowisz, to moze nie jest wcale alergia, ale
      jakies zaburzenia wchlaniania czy rzeczywiscie nietolerancja laktozy (to chyba
      jedyne wskazanie do odstawienia cyca, ale moge sie mylic, wiec prosze - zapytaj
      kogos kompetentnego) radze jak najszybsze udanie sie do jakiegos facurki, typu
      gastroentero-cos tam wink i to naprawde szybko. takie leki takiemu malemu
      dzidziusiowi i to bedacemu na cycu... no, nie wiem... ale piszesz, ze rosnie i
      przybiera prawidlowo... tylko u jednego lekarza bylas?
    • izado Re: Alergia a anemia 28.01.05, 09:18
      Mnie osobiście nie wydaje się, żeby ewentualna alergia na cokolwiek w tak
      krótkim czasie potrafiła spowodować aż anemię. Kolek nie wiązałabym z tą
      anemią.
      Z tego co piszesz zrozumiałam, że dziecko jest karmione piersią - tym bardziej
      wydaje mi sie to dziwne.

Ewentualne, takie związane z żywieniem przyczyny anemii, to niedobór w diecie
      żelaza i/lub witaminy C. Twoje dziecko ma dostarczane te składniki w Twoim
      mleku. Jak przebiegała Twoja ciąża? Czy stwierdzono u Ciebie w trakcie ciąży
      poważną anemię? Jaki jest stan Twojego zdrowia teraz? Może tu tkwi jakiś
      problem.

Wydaje mi się, że anemia Twojego dziecka może mieć jakieś poważniejsze inne
      podłoże (związane z jakimś zaburzeniem produkcji hemoglobiny, erytropoezy lub
      czymś takim) i powinnaś jak najszybciej odwiedzić dobrego, sprawdzonego
      specjalistę.

Z jakiego rejonu Polski jesteś?

Możesz też zadać pytanie na forum pediatrycznym - tam odpowiadają lekarze ze
      Śląskiego Centum Pediatrii w Zabrzu. Odpowiadają niemal natychmiastowo.
      To jest link:
      www.forumpediatryczne.pl/md.php?name=forum&file=viewforum&forum=249&cat_title=Pediatria&cat=41

Pozdrawiam,
      Iza

• kalimera2 Re: Alergia a anemia 28.01.05, 11:01
      jeżeli dziecko jest w wieku 2-4 miesięcy to jest to anemia fizjologiczna tzn.
      dziecko taci zapasy czerpane od matki a swoich jeszcze nie produkuje nie ma to
      związku z alergią. po prostu stan przejściowy
    • zullka Re: Alergia a anemia 28.01.05, 14:20
      Witaj,
      ja moge powiedziec jak to u nas było.
      Młoda miała anemie wrodzona (dostawała witaminy krwiotwórcze- kwas foliowy, b6,
      E i cebion).
      Rowniez była eliminacja nabiołu i mleka, bo tez miała kolki- praktycznie non
      stop sie meczyła. Mało płakała, ale za to stekała bez przerwy. jak jabdłam
      jabłka Młoda dostawała wysypki i szorstkiej sktóry.
      Po kuracji antybiotykowej (twoja rowniez miała??) jak miała 1,5 m-ca dostała
      śluzowtych kupek z krwia. Nie wiem czy to było powiazane czy nie, ale wszyscy
      mowia ze to alergia pokarmowa.
      doszło do tego, ze byłam na ostrej diecie - sam ryz, ziemniaki i woda. Nic nie
      pomagało. w koncu przeszlismy na bebilon Pepti- rowniez bez skutku. Teraz
      jestesmy na Bebilonie Amino, od 4 dni, kupki bardzo ładne ... tfff tffuu
      tffffuuu nie zapeszajac.
      Lekarze powiedzieli, ze to ciezka alergia pokarmowa, i ze nie było innego
      wyjscia jak przejsc na mleko modyfikowane. Bardzo ciezko mi było sie rozstac z
      karmieniem, ale no coz... wybrałam mniejsze zło...
      Przeszlismy dlatego, że jak Młoda zaczeła miec krew w kupce to spadła jej
      hemoglobina, najnizszy wynik 9,9 gram. Gdyby nie miała anemii to dalej by była
      na piersi, zdaniem lekarzy. Mimo iz ładnie sie rozwijała i przybierała na
      wadze, to jednak niedorwistosc nie jest najlepsza, a szczegolnie jak spada
      ponizej 10 gram.
      Teraz jak jest na BA to wiem, ze nawet uczulał ja koperek jak piłam... Dałam
      jej do piscia, bo dziecko na modyfikowanym trzeba przepajac, wiec podałam... no
      i odrazu zaregowało brzydko w kupkach (mimo, iz herbatke koperkowa podałam
      bardzo rozscienczona)
      Co do moich spostrzezen, moze beda dla Ciebie pomocne.
      1. Lekarz prowadzacy - gastrolog z AM, widzac Młoda i jej anemie spowodowana
      krwawieniami z układu pokarmowego odstawił jej Cebion i wit E. Te dwie witaminy
      moga podrazniac sluzówke ukł. pokarmowego.
      2. powiedział, ze nie powinna dostawac zelaza (lekarz w rejonie przepisał jak
      Mloda miała HB ponizej 10 gram) żelazo rowniez podraznia sluzowke ukł.
      pokarmowego. Skonsultuj sie z lekarzem w tej sprawie.
      3. Zalecił jej tylko witaminy - kw. foliowy i b6- w tabletkach, nie zawiraja
      serwatki.
      4. Moze dziecko było leczone antybiootykiem? jesli tak to trzeba rowniez
      wykluczyc toskyny Clostridium, ktore moga dawac bardzo podobne objawy.

Moja rada, z jakiego miasta jestes? Moze jest tam dzieciecy szpital AM? moze
      dałoby sie właczyc erytropetyne na niedokrwistosc maluszka? wtedy nie
      obciazałoby to układu pokarmowego dziecka...
      Wiem, ze jeszcze mozna podawac zlezo w zastrzykach, tez jest to pewne
      rozwiazanie...

wogole radziłabym przejsc sie z dzieckiem do dobrego gastrologa dzieciecego. On
      najlepiej wie o co chodzi. Nasz pediatra był bezsilny...

Jak masz jakies jeszcze pytania to z checia Ci na nie odpisze, wiem jak moga
      stresowac takie kupki sad Moj adres izullka@wp.pl

Pozdrawiam i ładnych kupek życze, zreszta daj znac jak sie sprawa rozwinie.
      Zullka & Justa (16.08.2004)

• mamma3 Re: Alergia a anemia 31.01.05, 18:51
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Teraz jestem na etapie szukania gastrologa w
      Łodzi, bo tu mieszkamy. Mały miał krewkę pobraną z powodu przedłużającej się
      żółtaczki. O żółtaczce dawno zapominieliśmy a wyniki krwi jak były brzydkie tak
      są nadal.
      Jeśli ktoś dobrego gastrologa w Łodzi to bardzo proszę o namiary, chodzimy już
      do alergologa ale nie jestem zadowolona z wizyt u pani doktor.
      • mamma3 Re: Alergia a anemia 31.01.05, 18:57
        Alergię podejrzewamy ponieważ mały już w szpitalu kichał, ponadto cały czas ma
        sapkę i lekki katar.
        • zullka Re: Alergia a anemia 31.01.05, 21:40

Moja miała zapchany nos jak rano wstawała, kichała bardzo czesto. Po przejsciu
          na bebilon pepti przeszło...
          Choc z kichaniem bywa roznie, moze w ten sposb czyscic drogi oddechowe.

Krew jest niepokojąca i nie nalezy jej bagatelizowac.
          Dobry pomysł zeby przejsc sie do gastrologa, wykluczy inne choroby. jest
          jeszcze taki lek Crpoz G, daje sie go osłonowo na podraznione jelitka przy
          alergii pokarmowej, moze to cos pomoze...

wydaje mi sie, że moze byc to po żelazie które dziecko dostaje.
          Trudna sytuacja, podawac żelazo doustnie jak dziecko ma brzydkie kupki.
          A krwawienie z ukł pokarmowego moze powodowac tez anemie. U nas tak było, ale u
          nas HB nie była tak niska jak u Was, a krew w kupce wystepowała 2-3 razy na
          dobe jak była na piersi (a robiła ich z 7 na dobe śluzowate). Jak była na
          Bebilonie Pepti to w kazdej byla krew, a na Bebionie Amino jest juz ok.

Ja niestety jestem z Wawy. rzuc posta ze szukasz dobrego gastrrologa w łodzi

Jak juz znajdziesz (a szczerze mowiac polecam dzienne szpitale, nie wiem czy u
          was jest cos takiego) to zapytaj sie o mozliwosc zbadania czy to alergia.
          1. badanie z krwi - IGE ogolne i szczegółowe, choc to jak wynik wyjdzie w
          normiey to rowniez moze swiadczyc o alergii, u nas tak było
          2. Rozmaz z krwi. Robiliscie morfologie przeciez, jaki wynik maja kwasochłonne?
          Kwasochłonne siwdcza o alergii lub pasozytach, choc to drugie u malca raczej
          nie mozliwe smile
          3. Rektoskopia - badanie jelita grubego. Pobueraja wycinek z jelita grubego,
          ogladaja pod mikroskopem i wtedy wiadomo skad ta krew ...
          Drastyczne w wyobrazni mamy, ale naprawde dzidzius nawet nie zauwazy, moja to
          miała.

Popytaj sie o inne metody wali z niedokrwistoscia (erytropetyna, żelazo
          dozylnie)
          bo ta krew to jakos mi sie wydaje ze po tym żelazie.
          Sluzowate kupki od alergii a jak zaczełas podawac zelazo to jeszcze bardziej
          sie podrazniła sluzowka.

Mam nadzieje, ze pomogłam
          Zullka

• renataum Re: Alergia a anemia 31.01.05, 21:43
      Dla mnie alergia nie ma nic wspólnego z anemią. Moja córka też od urodzenia
      otrzymywała witaminy B1,B6. kwas foliowy i cebion oraz witaminę D3 ale w
      tabletkach ze względu na alergię na białko bo w kroplach jest nie przyswajalna.
      Kupka z nitkami krwi czy śluzu jest bardzo niepokojąca oznaczać to może że
      dziecko ma poniszczone jelita przez alergię . Polecam Ci wizytę u dobrego
      specjalisty i to szybko. Jeśli jesteś ze śląska mogę dać Ci namiary na
      alergologa-pediatrę w Bytomiu. Pozdrawiam.
      • zullka Re: Alergia a anemia 31.01.05, 21:58
        anemia moze byc wynikiem krawien
        pozdrawiam,
        Zulka
      • joanjanus Re: Alergia a anemia 02.02.05, 02:12
        A ja tak przy okazji. Czy mogłabyś rozwinąć temat witaminy D3 w tabletkach i
        nieprzyswajalności. Mój syn ma stwierdzoną alergię na białko mleka krowiego (i
        nie tylko), a cały czas jest na wit D3 w kropelkach (przez pewien czas był na
        Vigantolu). Czy powinniśmy przejść na tabletki? Nic nie wiem na ten temat.

Pozdrawiam
    • renataum Re: Alergia a anemia 31.01.05, 21:44
      A co do anemi to ja podawałam żelazo do 7 miesiąca od urodzenia i teraz mam
      spokój. Ale niestety anemia to problem który nie zniknie po jednym miesiącu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka