23.02.05, 12:04
Przeczytałam juz dużo Twoich opinii na temat alergii i bardzo jestem ciekawa
wszystkiego co piszesz. Przeczytałam też, co przed chwilą odpowiedziałaś na
post Jojki009 , że uważasz, że jej dziecko nie ma alergii pokarmowej. A co
byś powiedziała o moim przypadku: W sumie jest bardzo podobnie: od 2 miesięcy
jestem na diecie bezmlecznej i bezjajecznej a od 3 tygodni jem tylko
ziemniaki indyka chleb żytni na zakwasie i Florę, a poprawy nie ma. Mały ma
strasznie szorstką swędzącą skórę na nóżkach i zaczerwienienia pod kolanani i
w zgięciu między stopą a nogą. Wprawdzie zaobserwowałam pogorszenie po np.
łyżce buraków do mojego obiadu, ale może to był tylko zbieg okoliczniści?
Katuję się dietą, a nie wiem, czy to ma sens. Kupy są w porządku pisałaś
kiedyś, że to by wskazywało, że to nie pokarmówka. Ale nic nie podaję dziecku
oprócz sinlaku. probuję też z Bebilonem. Ma 6 miesięcy.
aga
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: Do Izii30 23.02.05, 13:25
      pamietaj że nic nie uczula od razu. musi być pierwszy kontakt a dopiero drugi
      może dać efekty. napisz dokładnie jakich kosmetyków uzywasz, jaki smoczek, jaka
      woda do kąpieli, materacyk w czym pierzesz. ja w swoim przypadku wybrałam nie
      metodę pojedynczej eliminacji tylko drastycznie zmieniłam wszystko co dotychczas
      stosowałam i się udało. potem robiłam "próby" i wpisywałam na listę kolejne
      zakazane rzeczy. spróbuj się skupić i opisać dokładnie warunki i skład otoczenia
      twojego dziecka. moze coś razem ustalimy. w przypadku mojej, alergenami okazały
      sie rzeczy tak proste, że aż się wierzyć nie chce, np jest uczulona do dziś dnia
      na wiekszosć kosmetyków dzieciecych.
      • agnes351 Re: Do Izii30 23.02.05, 13:49
        No więc wiesz co jem.Dodam jeszcze, że jem od kilku dni dżem brzoskwiniowy, ale
        nie pogarsza się, z tym, że mały dostał Fenistil i calcium.
        Kosmetyki:Xerialine 500, Alantan plus krem, maść cholesterolowa, Oilatum.Do
        prania płatki mydlane - (od 4 dni).
        Materacyk kokosowy zamieniłam na zwykły z gąbki.
        Smoczek tzw. gumowy,najzwyczajniejszy w świecie.Wiem, że pisałaś o smoczkach,
        ale pogubiłam się w tym.dodam, że na buzi po obu stronach ust są małe czerwone
        liszaje . może to smoczek?
        Mieszkam w nowym bloku, ale niesttety są tu klopoty z wentylacją, i w
        sypialani, gdzie śpimy a z nami mały, pojawiło się w rogu ściany pod sufitem
        kilka plamek pleśni. Bardzo mnie to niepokoi, ale zajęcie się tym, to przecież
        nie jak starcie plamy na stole.Czy to może być przyczyną?
        Powiem jeszcze, że mały od początku miał złą skórę. Ja byłam na diecie
        eliminacyjnej, ale nie drakońskiej. Dopiero jak zaczęło się - w moim
        przekonaniu - pogorszać (było to tuż po świętach) i przeszłam na totalnie
        wygładzające menu, sytuacja pogorszyła się zasadniczo. Ale to też może być
        zbieg okoliczności.

I co ty na to?

Aga

• izia30 Re: Do Izii30 24.02.05, 11:28
          dżem brzoskwiniowy bym odpuściła, smoczek koniecznie zamień na silikonowy
          (wszystkie smoczki)- te plamki wokół ust powinny zniknąć.z kosmetyków pozostań
          tylko przy natłuszczaniu po kąpieli maścią cholesterolową (mozesz jej używać
          całkiem bezpiecznie b długo), kąp w wodzie przegotowanej z krochmalem(1 łyzka
          stołowa mąki na gar rosołowy wrzątku + gar zimnej wody przegotowanej,ustaw sobie
          tak czasy żeby to zdążyło przestygnać, wiem ze to upierdliwe ale warto. nie bój
          się krochmal nie wysusza aż tak, a na skórze nic ci się nie rozwinie. koniecznie
          przeniescie się wszyscy ze spaniem z pokoju gdzie jest pleśń, są srodki
          usuwające zagrzybienie ze ścian, popytaj w dużych sklepach z art budowlano
          malarskimi. i koniecznie to usuń.
          skórę musisz bezwzględnie natłuszczać, pamiętaj że pod wpływem tłuszczu mogą sie
          pojawić nowe ogniska, ale nie świadczy to o tym że to z powodu maści, tylko z
          tego że były do tej pory niewidoczne.
    • izia30 Re: Do Izii30 24.02.05, 11:30
      acha, jakie to calcium, jeżeli w syropie to moze być reakcja również na składnik
      syropu (zapachowy, smakowy, lub barwnik). wapno tak naprawdę pomaga niewiele
      więc mozesz odstawic.
      • agnes351 Re: Do Izii30 24.02.05, 18:24
        Dzięki za te rady. Dostosuje się, z tym, że chcę jeszcze zacząć w miarę
        normalnie jeść. Czy możesz przeczytać moj post ****PYTANIE ZASADNICZ*** i
        powiedzieć mi, co o tym myślisz?
        A tak wogole to jak to jest, że nawet pomimo braku bezpośredniego kontaktu z tą
        np. pleśnią czy też jakimś kwiatkiem, który stoi na oknie, dochodzi do reakcji
        na skórze?
        Aga
    • agnes351 Re: Do Izii30 24.02.05, 18:25
      Aha, to wapno to calcium sandosa forte i chyba nie ma tam żadnych zapachów i
      smaków.
      aga
      • izia30 Re: Do Izii30 24.02.05, 21:06
        napisz mi skład tego preparatu.
        pleśnie to grzyby a te zkolei produkują miliony niewidocznych zarodników, które
        są alrrgenem wziewnym
        • agnes351 Re: Do Izii30 24.02.05, 23:25
          na opakowaniu jest napisane:
          laktoglukonian wapnia
          węglan wapnia
          sacharynian sodu, glikol polietylenowy, sacharoza,wodorowęglan sodu,kwas
          cytrynowy (!) esencja pomarańczowa (!!!!)NIE ZAUWAŻYłAM
          Wyprowadziłam już z pokoju dywanik.Zasłony wystarczy uprać czy wyeliminowć na
          jakiś czas?
          Jeszcze nie wiem co zrobić z pościelą. Mały śpi pod kocykiem-nigdy dotąd u nas
          w domu nie przywiązywało się wagi do "zawartości" kołder i składu kocyków. My
          śpimy pod kołdrami z jakimś sztucznym wypełnieniem z Ikei.Nawet nie wiem, na co
          je zamienić i gdzie to kupić.
          Materac mamy nawet nie wiem jaki, po prostu kupiony jakiś czas temu, kiedy nie
          było istotne to, z czego jest zrobiony.

Czy to wszystko nie jakieś wariactwo? Ale chce pomóc dziecku, bo jeśli bedzie
          miało astmę w przyszłości, to będzie jeszcze gorszy zawrót głowy.
          aga
    • izia30 Re: Do Izii30 24.02.05, 21:11
      co do pytania zasadniczego to rzeczywiście, jeżeli nie jesz już tych rzeczy tak
      długo i nic się nie polepsza to nie ma sensu się katować. pomęcz się jednak
      jeszcze ociupinę i tak jak piszesz spróbuj zastosować się do moich rad, jeżeli
      przez 2 tyg nie będzie poprawy to trzeba będzie szukać dalej, jeżeli poprawa
      będzie, to możesz wtedy spróbować diety normalnie żyjącego człowieka i
      obserwować co będzie, a także próbować po kolei tych rzeczy które teraz
      odrzucasz. będzie to tzw kontrolowany kontakt z alergenem, i będziesz wiedzieć
      na pewno.
      • agnes351 Re: Do Izii30 24.02.05, 23:27
        Nie wiem tylko, czy prawdziwego obrazu zmian lub też ich braku w razie
        zastosowania się do Twoich rad nie zafałszuje podawany - zgodnie z zaleceniem
        lekarza- fenistil. Mam go podawać malemu jeszcze 4-5 dni.
        aga
        • izia30 Re: Do Izii30 25.02.05, 09:50
          skład twojego wapnia nie nadaje się dla alergika ze względu na zawartość olejku
          pomarańczowego. z zasłonami nie szale, upierz tylko i wyprasuj.wypełnienie
          syntetyczne pościeli jest ok, pilnuj żeby poszewki były bawełniane. fenistil
          może pomóc w szybszym doprowadzeniu skóry do ładu i nie zafałszuje niczego.to
          jest lek który usuwa objawy, ale jeżeli alergen dalej jest to one wracają
          natychmiast po odstawieniu leku
          • agnes351 Re: Do Izii30 25.02.05, 12:11
            Dzięki. Dodam tylko, że wapno poleciała mi alergolog, więc dlatego nie
            wczytałam się w skład; miałam 100% zaufanie.
            I jeszcze jedno: mały śpi na razie z nami w pokoju. chcemy wymienić sobie
            materac. żeby nic mu nie zaszkodziło - zwłaszcza, że bedzie niestety spał z
            nami jeszcze co najmniej do roku, zanim bedę mogła przenieścćgo do pokoju
            starszego brata - to jaki on powinien być?
            aga
          • agnes351 Re: Do Izii30 25.02.05, 12:13

aha,jak uzupełnić niedobory wapnia? może znasz jakiś dobry preparat i możesz go
            polecić?
            Aga
            • izia30 Re: Do Izii30 25.02.05, 12:17
              materac zwykły gąbkowy, nie gryczany ani kokosowy, ale pewnie macie właśnie
              gabkowy wiec nie szalej. 6mcy to dobry wiek na wprowadzanie jogurtu naturalnego,
              alewstrzymaj się jeszcze przez 2 tygodnie. pamiętaj że w czasie kiedy radykalnie
              zmieniasz postępowanie na nowe, nie wprowadzaj nić nowego. mleko dla 6mcznego
              dziecka, pewnie już "następne" ma odpowiednią ilość wapnia.
              • agnes351 Re: Do Izii30 25.02.05, 18:32
                Rozumiem, że chodzi o rozszerzenie mojej diety o jogurt naturalny? Bo własnie
                wczoraj na szczepieniu lekarka powiedziała mi, że mogę spróbować zjeść jogurt i
                zobaczyć reakcję. Ale wielokrotnie dziewczyny na forum radziły mi, żeby
                wstrzymać się z jedzeniem produktów mlecznych do ukończenia przez dziecko
                roku...A co do mleka, to moje dziecko jest na razie tylko na cycu plus sinlac i
                próbuję podać mu Bebilon pepti albo jak nie wyjdzie Nutramigen.Tylko nie
                wiem,czy to wogóle jest konieczne, jeśli nie chcę przestać karmić co najmniej
                do roku (zwłaszcza, że on nie chce wcale tego mleka tylko cycka). Robię to też
                dla siebie; specjaliści twierdzą, że miesiąc karmienia piersią to 2%
                zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka piersi, a ja mam niewesoły wywiad
                rodzinny.
                A jak będziesz miała propozycję co do preparatu wapnia, to również będę bardzo
                wdzięczna.

A.S.
      • agnes351 Re: Do Izii30 22.03.05, 22:33
        izia30 napisała:

> co do pytania zasadniczego to rzeczywiście, jeżeli nie jesz już tych rzeczy
        tak
        >
        > długo i nic się nie polepsza to nie ma sensu się katować. pomęcz się jednak
        > jeszcze ociupinę i tak jak piszesz spróbuj zastosować się do moich rad,
        jeżeli
        > przez 2 tyg nie będzie poprawy to trzeba będzie szukać dalej, jeżeli poprawa
        > będzie, to możesz wtedy spróbować diety normalnie żyjącego człowieka i
        > obserwować co będzie, a także próbować po kolei tych rzeczy które teraz
        > odrzucasz. będzie to tzw kontrolowany kontakt z alergenem, i będziesz
        wiedzieć
        > na pewno.
        No więc nastąpiła lekka poprawa. A może ja przestałam tak bardzo sie tym
        wszystkim przejmować. w każdym razie jest troszkę lepiej, a w każdym razie nie
        jest gorzej, ale trzymam dietę, chociaż - w ramach tych samych produktów -
        trochę urozmaicam swój jadłospis. Jogurtu ani kefiru jeszcze nie próbowałam;
        trochę się boję. A co z jajkiem?
        No i napisałam Ci na priv.
        Aga
    • izia30 Re: Do Izii30 25.02.05, 12:18
      jestem przy komputerze jeszcze do 14 godziny potem będę dopiero w poniedziałek
    • izia30 Re: Do Izii30 28.02.05, 11:58
      nie wiem jaka jest zawartość wapnia w pepti, w nutra jest go bardzo duzo, ale to
      co masz w pokarmie też wystarcza. ty przyjmuj preparaty wapniowe, i to takie
      zwykłe musujące , bezsmakowe. z wprowadzeniem nowych produktów sobie i dziecku,
      poczekaj az upewnisz się czy to czasem alergeny niepokarmowe są przyczyną zmian.
      jak zobaczysz że jest różnica, to wtedy próbuj wprowadzać sobie cos nowego, a
      dziecko 6mczne jest już ytak duże ze możesz dać sok z jabłuszka, po tygodniu
      jabłuszko tarte, tydzień potem sok z marchwi, a potem marchewka tarta, potem
      jabłko z dziką różą, a potem dynia itd. jeden tydzień- to tylko jeden nowy
      produkt. zaczynaj od jednej łyżeczki, nawet soczki, potem dwie trzy itd.
      • kruffa Re: Do Izii30 28.02.05, 12:28
        1.Jeśli wapno to w tabletkach, musujęce raczej nie.
        2. owoców a tym bardziej soków nie powinno się podawać alergikowi w wieku 6 m-
        cy - owoce lepiej po 8, a soki jeszcze później - szczególnie te niedomowe.

Kruffa
        • izia30 Re: Do Izii30 28.02.05, 14:13
          dopiero ustalamy czy to alergia na tle pokarmowym, wiec z wprowadzaniem trochę
          jeszcze radzę poczekać, ale dziecko musi wreszcie zacząć normalnie jeść.
          • agnes351 Re: Do Izii30 28.02.05, 17:43
            o kurczaki!! Trochę zbyt późno przeczytałam rady co do wprowadzenia nowości i
            podałam wczoraj i dziś po łyżeczce brokuł Gerbera. W zgięciach raczek i nóg bez
            zmian (tj. lekko zaczerwienione), kupa o konsystencji musztardy i żółta więc
            chyba ok, za to buzia nadal czerwona, chociaż chwilami blednie np. po spacerze.
            Zrobiłam tak, bo pomyślałam, że jeśli będę czekać aż buzia i wszystko co
            brzydko wygląda zrobi sie piękne, to może nigdy -mu nic nie podam, a właśnie
            skończył 6 misięcy. Dostaje Sinlac ze stałych pokarmów, bo jak już tu pisałam
            bardzo wolno przybierał,i były "naciski" pediarty, żeby cos wprowadzić, a tym
            bebilonem to chyba nie będę go męczyć, bo jak już daje mu 2x dziennie po pół
            zalecanej przecproducenta porcji sinlacu , to nie ma kiedy wciskać tego mleka.
            Nie wiem, czy dobrze zrobiłam, ale z tego co czytam ( o ile sie nie mylę) , u
            alergicznych dzieci często skóa cały czas jest brzydka.

No i skusiłam się na gruszkę i sama zjadłam brokułę...

Czy więc podawanie nowości powinno zacząć się w momencie, kiedy w zgięciach nóg
            na buzi i obojętnie gdzie jeszcze nie ma śladu po azs?
            Aga
            • agnes351 Re: Do Izii30 01.03.05, 13:59
              no i co myslisz o tym chyba zbyt wczesnym (a może nie) podaniu nowości ?
              Wszystkie dotychczasowe zmiany bez pogorszenia. A tak na marginesie, czy
              czerwone policzki pojawiające sie przy azs sa ciepłe? Mój mały ma własnie
              takie ciepłe rumieńce. Na razie testuję te brokuły.
              Chyba zmiana smoczka za Twoja rada przyniosła efekt-liszaje na buzi prawie
              zanikły. Dzięki.
              Aga
        • agnes351 A jesli to ryż uczula to.... 28.02.05, 17:55
          a jeśli uczula go ryż - tak mi przyszlł do głowy po przeczytaniu kilku
          ostatnich postów - to po wyeliminowaniu sinlacu - jak podawać kaszkę np.
          kukurydzianą, jeśli mały jest tylko na piersi?
          A tę kaszkę jaglaną czy gryczną to jak się podaje takiemu małemu dziecku?
          aga
          • kruffa Re: A jesli to ryż uczula to.... 28.02.05, 21:29
            Co do przybierania na wadze - jest to podstawowy błąd popełniany przez pediarów.
            Mi kazali karmić małą co 1,5 godziny (w nocy również), bo niby za mało miałam
            pokarmu. Dzieciak już wtedy miał zmiany wskazujące na alergię. Kiepskie
            przybieranie na wadze jest barzdo charakterystyczne dla alergików. A co
            oznaczało, że mały kiepsko przybierał
            A jesteś pewna, że Sinlac nie uczula małego? Tu jest naprawdę trudno coś
            doradzić i sama musisz ocenić czy coś malucha uczula czy nie. Jeśli przy twojej
            diecie nie było zmian na ciele - wróciłabym do piersi i zaczęła od nowa
            wprowadzac pokarmy - jeden przez tydzień. A z dodatkowych pokarmów - szybciej
            wprowadziłabym już Bebilon Pepti niż Sinlac.
            Kasze jaglaną i gryczną możesz już podawać, Jeśli chodzi o grykę to lepiej tą
            niepalonę. Zarówno kasze jak i kleiki możesz przygotowywać tylko na wodzie.

Kruffa
    • agnes351 Re: preparaty wapnia 01.03.05, 19:33
      W kwestii preparatu wapnia: co to jest Calcium gluconicum? Pytałam o wapno w
      tabletkach i pani mi to pokazała, ale jakoś nie umiwała wytłumaczyć, czym różni
      siĘ od zwykłego wapna. niestety, ale w musującym jest kwas cytrynowy. a tak
      wogÓle to namawiaŁA MNIE NA cALCIUM SANDOZA, KTÓRE NIESTEY BRAŁAM DO TEJ PORY,
      I KTÓRE ZAWIERA KWAS CTRYNOWY I ESENCJE POMARAŃCZOWĄ. NIC DODAĆ NIC UJĄĆ.
      aGA
      • kado1 Re: preparaty wapnia 01.03.05, 21:07
        Powinno być bezpieczne, bez dodatków-polecała nam alergolog,która zwracała na
        takie żeczy uwagę.Chcesz dla dziecka, czy dla siebie? Dzieciom podaje się
        calcium pantothenicum 0.1, chyba 1 tableteczkę w tym wieku.
        • agnes351 Re: preparaty wapnia 01.03.05, 22:53
          Calcium gluconicum to ma być preparat dla mnie, ponieważ jestem na diecie
          bezbiałkowej. A tak przy okazji, po co daje się takiem małemu dziecku wapno?
          aga
    • izia30 Re: Do Izii30 03.03.05, 16:17
      jeżeli brokuły nie powodują zmian to testuj je dalej, jeżeli nie bedzie
      pogorszenia przez tydz lub2 to są ok, ale lepiej zacznij od czegoś
      łatwiejstrawnego, AZS na buzi może dawać cieplejszą skórkę, bo toczy sie tam
      stan zapalny, a on miejscowo podnosi temperaturę. cieszę się że przynajmniej
      smoczek mogłaś wyeliminować, teraz pamiętaj żeby lekarz czy ktokolwiek nie
      stosował przy twoim dziecku zwykłych rękawiczek lateksowych, tylko takich
      specjalnych dla alergików, najlepiej sama takie kup w aptece, i miej je ze sobą
      gdy idziesz do przychodni, bo tam mogą nie mieć.
      • agnes351 Re: Do Izii30 03.03.05, 18:32
        a czy gumowe zabawki, w tym gryzaki , też są na cz\rnej liście?
    • izia30 Re: Do Izii30 03.03.05, 16:18
      i jeszcze jedno, wszelkie kaszki moęsz dawać na swoim odciągniętym mleku
    • izia30 Re: Do Izii30 04.03.05, 09:55
      do kosza powedrował niedawno mały gumowy zielony piszczący krokodylek, i jeden
      miś z czerwonego czegoś.
    • izia30 Re: Do Izii30 23.03.05, 09:24
      bardzo sie cieszę ze troszeczkę mogłam ci pomóc. w gazetkach kwietniowych jest
      duzo o alergiach napisane w trochę inny sposób i od innej strony. może coś z
      tego co sie przyda.
      pozdrawiam.
    • izia30 Re: Do Izii30 23.03.05, 09:25
      wszelkie kaszki mozesz dawac na własnym mleku, lub dosypac po prostu do zupki
      jako zageszczacz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka