beniusia79 28.02.08, 13:58 nasza corcia (prawie 20 miesiecy) ma bardzo sucha skore na nogach. smarujemy ja mleczkiem i kapiemy w oliwce ale zbytnio to nie pomaga...macie jakies pomysly? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gku25 Re: sucha skora na nogach 28.02.08, 14:15 Ja smaruję kremem Dermobaza. Jest dostępny w aptece. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
papiki Re: sucha skora na nogach 28.02.08, 15:16 ja używam balsamu Pharmaceris AT, też z apteki Odpowiedz Link Zgłoś
kerry_weaver Re: sucha skora na nogach 28.02.08, 15:41 ja smaruję i córce i sobie kremem Bambino. Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Re: sucha skora na nogach 28.02.08, 16:04 Miałam ten sam problem. I tu nie chodzi o natłuszczenie skóry, ale o głebokie nawilżenie - a to znaczna róznica. Proponuje odstawić oliwkę i jej podobne preparaty. Kup "krem specjalny" Emolium. U nas nic tak świenie nie zlikwidowało suchej skóry jak ten właśnie krem. Trzeba nim smaw=rować skórę kilka razy dziennie a efekt widać po 3-4 dniach. Wytrwałości w smarowaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: sucha skora na nogach 29.02.08, 07:45 czy ta masc emolium jest na basie wazeliny? Odpowiedz Link Zgłoś
dorocia06 Re: sucha skora na nogach 29.02.08, 07:57 mojej małej na podobną przypadłość pomogło "oilatum" (kupuje sie w aptece) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakd1 Re: sucha skora na nogach 29.02.08, 08:29 Witaj! Otóż moim zdaniem sucha skóra na nogach, rękach czy w jakichkolwiek innych miejscach to tylko objaw tego, co dzieje sie wewnątrz organizmu dziecka. I na dłuższą metę samo natłuszczanie niewiele pomoże. Na Twoim miejscu zastanowiłabym się nad nietolerancją pokarmową czegoś, co dziecko je. Częto w ten sposób objawia się reakcja alergiczna na białko mleka krowiego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: sucha skora na nogach 01.03.08, 22:31 Sucha skóra, według najnowszych badań, to objaw nieszczelności naskórka - jest on zbudowany inaczej niż u "zdrowych" osób. AZS też jest z tym związane i nie zawsze jest połączone z alergią pokarmową. Dlatego lepiej jest się skonsultować z lekarzem, niż próbować samemu stosować diety eliminacyjne. Najlepiej z kilkoma lekarzami, bo każdy ma swoje ulubione choroby i dopiero opinia kilku jest tak naprawdę miarodajna. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1822 Re: sucha skora na nogach 29.02.08, 15:13 Mam jeden: krem dardia. Nawilżający i pielęgnacyjny. Ma dużo lipidów. w mojej rodzince jest w powszechnym użyciu, jeżeli trzeba krem to wtedy każdy sięga po niego. Wypróbuj, może pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: sucha skora na nogach 29.02.08, 18:34 podpiuje sie pod tym co napisała 3xmama - kosmetyki emolium albo adermy sa super, ale nie tylko sam krem, ale i płyn do mycia ciała i olejek do kapieli Odpowiedz Link Zgłoś
patyczako Re: sucha skora na nogach 29.02.08, 18:36 czy to nie robi sie cos w stylu rybiej łuski??? ja byłam z tym u dermatolog i ona uwaza ze to nie alergia ale taka uroda, która mija z wiekiem...powiedziała ze to najlepiej schodzi latem, gdy skóra jest duza nasłoneczniona i najbardziej wychodzi wlasnie zimą... i wlasnie zaproponowala te kosmetyki ktore podalam w poscie wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
freya81 Re: sucha skora na nogach 29.02.08, 18:45 U mnie było to samo i też pediatra zasugerował, że to pokarmówka. Ja smarowałam emulsją Lipikar La Roche Possay.Dostępny w dobrych aptekach. Dosyć drogi, ale bardzo wydajny i efekt był widoczny po kilku dnaich. Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: sucha skora na nogach 29.02.08, 19:11 jesi chodzi o nietolerancje pokarmowa to watpie, zeby mala ja miala. mleko pije od dawna, podobnie z innymi rzeczami. nic nowego jej nie wprowadzalam do jadlospisu. juz kiedys rozmawialam z pediatra na ten temat i ten twierdzi, ze gdyby corka czegos nie tolerowala, to juz dawno wystapilyby alergie. skora jest tylko sucha na nogach, odkad smaruje jest troche lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaigiiemilki Re: sucha skora na nogach 29.02.08, 22:03 moje tez ostatnio maja sucha skore na nogach; mi sie wydaje wina nowego plynu do kapania, wrocila do starego, zobaczymy co bedzie...no i winne moze byc suche powietrze, jak to zimaja sama mam ostatnio strasznie suche dlonie; Odpowiedz Link Zgłoś
nayagare Re: sucha skora na nogach 03.03.08, 00:45 nie wiem, jak u małych dzieci, ale moja bratanica (nastolatka) miała taką skórę, ze mogła na niej pisac paznokciami i lekarka zaleciła jej witaminę A+E oraz nawadnianie organizmu, czyli po prostu picie duzej ilosci wody mineralnej. kazała zwrocic uwage, zeby ta woda byla sredniozmineralizowana i naprawde dobrej jakosci, nie jaka kranówa w butelkach. rodzice kupowali jej Nestle Aquarel i wit. A+E w kapsułkach. co do smarowania, to osobiscie polecam stosowanie oliwki dla dzieci ale koniecznie na mokra skórę, zatrzymuje 10 x więcej wilgoci, potem trzeba lekko osuszyć ręcznikiem - pomoze na pewno! Pozdrowienia! Magda Odpowiedz Link Zgłoś
koralina5 Re: sucha skora na nogach 03.03.08, 09:40 Polecam wprowadzić do diety wodę mineralną, najlpiej tę przeznaczoną dla dzieci. Od kiedy zaczęłam wszystko przyrządzać na tej wodzie, kłopoty z suchą skórą zniknęły. Przestała pobolewać brzuszek itp, naprawdę dobre to jest. Do picia też dawałam, nieprzegotowaną prosto z butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
mamastyczniowa Re: sucha skora na nogach 03.04.17, 10:29 kup a aptece balsam do ciala eloderm. U nas pomoglo, to emolienty. My stosowalismy od pierwszych dni zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
niebki Re: sucha skora na nogach 20.05.22, 22:15 Na suchości najlepszy jest Emolium krem specialny, świetnie nawilża i jest bezpieczny dla maluchów kupuje go w Polskiej Aptece w uk aptekafarmacja.co.uk/search?q=emolium&options%5Bprefix%5D=last ale napewno w dobrych aptekach i sklepach też można go dostać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś