Dodaj do ulubionych

przepisy bez marchewki

11.03.05, 22:53
Pomalutku rozszerzam dietę mojego synka. Niestety mały jest uczulony na
marchew i jabłko. Czy macie jakies przepisy i pomysły co mu gotować. na razie
je tylko dynię z ziemniaczkiem z Hippa. W wiekszosci słoiczków jest marchew.
Mały ma skończone 6 miesięcy.
Dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • atopik Re: przepisy bez marchewki 12.03.05, 09:43
      Nie pozostaje nic innego jak zacząć gotować samemu. Na początek najlepiej
      sprawdzają się dania jednoskładnikowe. W ciągu tygodnia testujesz jeden produkt
      i obserwujesz reakcje dziecka. W ten sposób łatwo ustalić bezpieczna bazę
      produktów, z których możesz ugotowac pierwsza zupkę wieloskładnikową. Warto
      wprowadzic do diety maluszka kleik kukurydziany i ryżowy, bo niektóre warzywa
      lepiej smakują podane z kleikami. Dla maluszka w tym wieku do dyspozycji masz:
      fasolkę szparagową, groszek zielony, kabaczek, a od 7mż kalarepę, kalafior,
      brokuły, buraczki. Z powodzeniem możesz wykorzystać warzywa mrożone.
      Poszperaj na stronie internetowej Hippa, bo są jeszcze inne dania słoiczkowe
      bez marchewki.
    • mapta Re: przepisy bez marchewki 13.03.05, 22:13
      ja najczesciej gotuje tak: miesko oddzielnie w wodzie, najczesciej indyk,
      krolik, jagniecina, rzadziej kurczak.
      a oddzielnie warzywa:ziemniak, pietruszka, por - to moja baza, a do tego cos,
      co nadaje smak: dynia, burak, brokul, kalafior, kalarepka, groszek zielony
      (narazie wyprobowalam mrozony surowy), fasolka, lub odrobina kapusty pekinskiej.
      miksuje towarzystwo razem.
      Na koniec zawsze dodaje lyzke oliwy i jakies ziola: koperek, prowansalskie,
      bazylia, oregano lub majeranek.

Marchewke dodaje bardzo rzadko, unikam selera i pomidorow, bo mamy podejrzenie
      uczulenia, ale jak Wy jestescie swobodni w tej sprawie, to macie nawet wieksze
      pole do popisu smile)

a w kswestii sloiczkow: zanalazlam juz kilka takich bez marchewki: ziemniak z
      krolikiem, ziemniak ze szpinakiem, najczesciej firmy HIPP. poszukaj na polkach
      w sklepie, jest coraz szersza oferta.

Powodzenia!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka