Dodaj do ulubionych

SINLAC -PILNE INFO OD MAM podających sinlac

18.04.05, 16:59
Prosze powiedzcie pilnie jaką powinien mieć konsystencję posiłek przygotowany
z Sinlacu? Zrobiłam próby wg przepisu na opakowaniu - wychodzi mi kompletna
bzdura. Próba - 1 łyżka Sinlacu na 4-5 łyżek wody - nie do podania!!
Natomiast 125 ml - 7 łyżek Sinlacu - coś potwornie gęstego - wiem że łyżki
najcześciej bywają rózne -jak to wypośrodkowac, nie mam jak zmierzyć 40 g, a
może ktoś podpowie ile to jest w ml?
pozdrawiam
ania
Obserwuj wątek
    • zaga25 Re: SINLAC -PILNE INFO OD MAM podających sinlac 18.04.05, 17:42
      My na 300 ml wody podajemy 12-14 łyżeczek i przez butlę. Sposób przygotowania
      podany na opakowaniu nadaję się do podawania łyżeczką, niestety mojemu synkowi
      w ten sposób nie wchodzi.
      • sta.ania Re: SINLAC -PILNE INFO OD MAM podających sinlac 18.04.05, 18:01
        Dziękuję, ja chyba najpierw chcę spróbować łyżeczką i mam problem , żeby nie
        przesadzić z ilością Sinlacu - proszę o dalsze informacje!!
        ania
    • malagonia6 Re: SINLAC -PILNE INFO OD MAM podających sinlac 18.04.05, 18:26
      Ja podaję sinlac z butli wg przepisu, smoczek Avent trójprzepływowy lub kaszka,
      karmiłam też łyżką też było ok, ale córcia ostatnio zasmakowała w butli.
      Pzdrv
    • zaga25 Re: SINLAC -PILNE INFO OD MAM podających sinlac 18.04.05, 18:40
      Z ilością sinlaku nie można przesadzić. My byliśmy na samym sinlaku 3 tygodnie
      (eliminacja alergenu) i to było zalecenie gastrologa. Teraz mój synek wypija go
      3 razy dziennie po 300 ml bo mleka nie toleruje.
      • sta.ania Re: SINLAC -PILNE INFO OD MAM podających sinlac 18.04.05, 19:19
        ok, mając doświadczenie, powiedz jaka powinna być konsystencja sinlacu podając
        łyżeczką - czy też płynna jak w przypadku butelki czy możę gęściejsza? Nadal
        nie bardzo wiem jak odmierzyć 40 g???
        Chciałabym zastąpić jeden posiłek sinlaciem, więc chyba nie przesadzę jednak
        nie chciałabym podac go zbyt dużo - Dziękuję za odpowiedzi i może jeszcze coś
        podpowiecie?
        ania
    • zaga25 Re: SINLAC -PILNE INFO OD MAM podających sinlac 18.04.05, 19:35
      1 płaska łyżka stołowa sinlaku to 5g. 8 dużych łyżek to 40g. Konzystencja
      zależy od upodobań dziecka. Mój synek czasami lubi taką, że "łyżka staje" i
      wtedy musi mocno ciągnąć przez smoka a czasami taką do popicia. Narazie spróbuj
      konzystencję startego jabłuszka. Mój synek uwielbia także naleśniki z sinlaka
      (5 łyżek sinlaka, 2 łyżki mąki ryżowej , 60 ml wody i łyżeczka oliwy z oliwek,
      wszystko wymieszać i usmażyż na patelni. Niestety jest trochę łamliwy przy
      przewracaniu.)
      • bea-ta Re: SINLAC -PILNE INFO OD MAM podających sinlac 18.04.05, 19:52
        Jakie mleko podajesz? Sprawdź jaka pojemnośc ma miarka do mleka np. bebilonu
        pepti 4,5g - 40g to bedzie 8 pełnych miarek ( 36 g) i dodatkowo jedna taka
        7/8 smile)).
        • anetchen Re: SINLAC -PILNE INFO OD MAM podających sinlac 19.04.05, 09:36
          To nie jest do końca tak, bo Sinlac jest lżejszy. Ale przecież skoro podają
          ilość proszku w łyżkach stołowych, to ma to być ilość orientacyjna, inaczej
          dołączyliby miarkę. Pozdrawiam
          • bea-ta Re: SINLAC -PILNE INFO OD MAM podających sinlac 19.04.05, 09:42
            Ja w sumie robie na oko daje 9 łyzek sinalku na 150 ml wody, ale jak cos
            wychodzi rzadkawe to jeszcze z łyżke dosypuje, żeby był na gęsto do podawania
            łyżeczką. W sumie ta miarka to wychodzi płaska łyżka( przynajmiej w tych które
            mam) sinalku bo sprawdzałam, ale jak są takie naprawde płaskie to wychodzi za
            rzadkie i jak dodam przecier owocowy to robi sie zupasad B.
    • agnes351 Re: SINLAC -PILNE INFO OD MAM podających sinlac 18.04.05, 23:22
      Podjęłam już ten wątek i pisałam też, że dowiadywałam się u producenta, ile to
      jest 1 łyżka stołowa sinlacu. Odpowiedziano mi, że łyżka stołowa to 15 ml
      proszku. W sumie wiec, jeśli przyrządzi się kaszke według przepisu nie wychodzi
      ona zbyt gęsta a raczej rzadka.
      aga
      • agnes351 Re: SINLAC -PILNE INFO OD MAM podających sinlac 19.04.05, 08:14
        Jeszcze raz w tej sprawie: 1 łyżka to rzeczywiście 15 ml proszku (tak
        poinformowano mnie w serwisie konsumenckim Nestle) i - wcale nie tak jak
        napisałam - kaszka jest dość gęsta wedle proporcji określonych na opakowaniu.
        Przepraszam.
        Aga
    • sta.ania Re: SINLAC -PILNE INFO OD MAM podających sinlac 19.04.05, 11:47
      Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi - dzięki temu wyrobiłam sobie
      zdanie i pierwsza próba za nami - SMAKUJE BARDZO! Po jednej dobie nie ma zmian
      alergicznych, powinno być ok!
      Pozdrawiam
      ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka