Dodaj do ulubionych

Suche plamy a zyrdec

24.04.05, 19:46

Witam, moja córeczka od jakiegoś czasu ma strasznie suchą skórę, tzn. robią
jej się czerwone plamki, które potem przeistaczają się w większe placki są
strasznie suche i powodują swędzenie. Córeczka strasznie się drapie. Lekarz
powiedział, że to prawdopodobnie od mleka, za dużo go spożyta i przepisał
zyrdecs. Nie wiem czy go wykupić, ostatnio moja znajoma powiedziała, że
zawiera sterydy, czy to prawda, i czy na pewno pomoże mojej córeczce, nie
chcę jej pochopnie go podawać, skoro nawet lekarz nie jest pewien czy to na
pewno od mleka ( mleko pije rano i wieczorem a w między czasie je bakusie ale
nie codziennie, odstawiłam danonki ). Wczoraj wykąpaliśmy mała w Oilatum Plus
a rano miała strasznie podrapaną rączkę i mój mąż stwierdził, że to może jest
uczulona na jakiś składnik z Oilatum Plus.
Pozdrawiam i proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • ladiwa Re: Suche plamy a zyrdec 24.04.05, 20:20
      Dla nas emulsja Oilatum (bez plusa) jest super, ale Oilatum Plus już nie
      przechodzi! Skoro lekarz podejrzewa, że to od mleka to spróbuj odstawić na
      jakiś czas (2-3 tyg.) i zobacz czy będzie poprawa. To najlepszy test - jeżeli
      po przerwie ponownie podasz mleko i objawy powrócą - masz potwierdzenie, że
      córka jest uczulona na mleko. Mleko to jeden z najsilniejszych alergenów.
    • martinetka Re: Suche plamy a zyrdec 25.04.05, 19:50
      Witam ponownie, czy naprawdę żadna mama nie miała problemu opisanego w moim
      poście. Czerwone plamki, które po jakimś czasie robią się większe, suche i jak
      gdyby szorstkie. W tej chwili córeczka ma je na rączkach , szyjce, plecach, nie
      ma ich w zgięciach.
      Proszę napiszcie.
      • magda474 Re: Suche plamy a zyrdec 26.04.05, 09:03
        Witaj,
        moja córka miała coś podobnego.
        Wyeliminowałam wiele rzeczy z jej diety, głównie te z dużą ilośćią barwników i
        konserwantów, zamiast smakowych serków i jogurcików - jogurt naturalny z sokiem
        własnej roboty, wyeliminowałam cytrusy, potem powoli je wprowadzałam, ale tak,
        żeby mała nie dotykała skórki. Zaczęłam prać w płatkach mydlanych i 2 cykle
        płukania. Kąpałam w hascosanie a ciało nawilżałam polecanym przez wiele mam
        balsamem xerialine 500 - naprawdę polecam. Suche plamy zniknęły, ale nie tak
        szybko, na wszystko trzeba trochę czasu, wszystko zależy w jakim stanie jest
        skóra. Do tej pory nie mam zielonego pojęcia od czego mała miała taką skórę.
        Myślę, że gdybym od początku stosowała ten balsam, to nigdy mała nie miałaby
        suchych plam. Teraz skóra jest idealna, piorę w proszku do prania, i mała je
        wszystko.
        Powodzenia
    • gojel Re: Suche plamy a zyrdec 26.04.05, 07:46
      Po pierwsze odstawić mleko i obserwować a jednocześnie smarować ciałko maścią
      CUTIBASe - w aptece bez recepty. To krem natłuszczający, który łagodzi
      podrażnienia na skórze. U mojego malucha sprawdza sie bardzo dobrze. Jeśli to
      rzeczywiście mleko, to poprawa powinna nastąpić po kilku dniach. PS Odstawienie
      mleka oznacza również odstawienie jogurtów, twarogu, sera i wszystkich innych
      przetworów na bazie mleka. pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka