11.05.05, 12:41
Drogie emamy! Piszecie o Zyrtecu, Claritine czy Fenistilu. A czy któraś z was
dawała swojemu dziecku Loratine? Nam pani doktor przepisała raz dziennie pół
łyżeczki. Na pewno wiecie coś więcej na temat tego leku ode mnie więc proszę
o jakiekolwiek informacje. I dziękuje.
Obserwuj wątek
    • julamimi Re: Loratine 11.05.05, 13:22
      substancja czynna w tym jest bodaj taka sama jak w claritinie
      • beba2 Re: Loratine 11.05.05, 13:41
        Zrobiłam takie małe zestawienie, moze się komuś przyda wink

Leki oparte na substancji czynnej o nazwie Loratadyna (Loratadine):

Alerfan
        Aleric
        Clarinase
        Claritine
        Flonidan
        Lorahexal
        Loram
        Loratadyna
        Loratan
        Loratine
        Nalergine
        Rotadin

Działanie:

Trójpierścieniowy lek przeciwhistaminowy drugiej generacji, blokujący
        wybiórczo obwodowe receptory H1. Charakteryzuje się silnym i długotrwałym
        działaniem (do 24 h). Loratadyna łagodzi objawy całorocznego i sezonowego
        alergicznego zapalenia błony śluzowej nosa, zmniejszając ilość wydzieliny i
        poprawiając drożność przewodów nosowych. Hamuje odruch kichania, zmniejsza
        świąd, pieczenie i łzawienie oczu, a także świąd skóry. Loratadyna praktycznie
        nie przenika do o.u.n. i nie wykazuje powinowactwa do receptorów H1 w o.u.n.
        Nie wywiera działania uspokajającego, nie działa przeciwcholinergicznie. Szybko
        wchłania się z przewodu pokarmowego; początek działania występuje po 1-3 h, a
        jego największe nasilenie - po 8-12 h. Wiązanie z białkami osocza wynosi 97-
        99%. Jest intensywnie metabolizowana w wątrobie do czynnych metabolitów. T0,5
        we krwi dla loratadyny wynosi 3-20 h (średnio 8,4 h); dla jej głównego czynnego
        metabolitu (dekarboetoksyloratadyna) - 9-92 h (średnio 28 h). Loratadyna i jej
        metabolity są wydalane zarówno z moczem, jak i z kałem.

I leki na bazie cetyryzyny:

Cetirizine:

Allertec®
        Amertil®
        CetAlergin®
        Cetrivax
        Cetrizen
        Cirrus®
        Letizen
        Virlix
        Zyrtec®

Działanie:

Działanie
        Lek przeciwhistaminowy, selektywny antagonista receptora histaminowego H1. Nie
        wykazuje powinowactwa do receptora cholinergicznego i serotoninowego. Wywiera
        silne i długotrwałe działanie. Hamuje zależną od histaminy wczesną fazę reakcji
        alergicznej, zmniejsza migrację komórek reakcji zapalnej, m.in. granulocytów
        kwasochłonnych, oraz zmniejsza uwalnianie mediatorów, związanych z późną fazą
        odpowiedzi alergicznej. Dobrze się wchłania z przewodu pokarmowego (70%). Wiąże
        się w znacznym stopniu z białkami osocza. T0,5 we krwi wynosi 11 h (u dzieci -
        6 h). Nie przenika przez barierę krew-mózg, a więc nie wywiera działania
        nasennego. Jest wydalany głównie z moczem w postaci nie zmienionej.
        • agnieszka3613 Re: Loratine 11.05.05, 19:40
          Słuchaj beba! Przeczytałam ale tak szczerze mówiąc to ten naukowy język nie
          przemawia do mnie. Jak możesz to napisz mi po prostu czy mogę małej to dawać
          tak jak lekarka mi poleciła. Wolę się was zapytać niż potem czegoś żałować. Tak
          było w przypadku maści Cutivate. Smarowałabym nią gdyby nie to wszystko co
          wyczytałam o niej na forum. I to dzięki wam nie zrobiłam tym krzywdy malutkiej.
          Nie chciałabym takiego błędu popełnić teraz przy tym syropie.
          • beba2 Re: Loratine 11.05.05, 21:32
            To nie ja wymysliłam te naukowe opisy smile. Po prostu je skopiowałam, bo ciągle
            tu padają pytania dotyczące tych dwóch "odczulaczy".

Jeśli to Ci w czymkolwiek pomoze, to powiem tyle, że mozesz bez obaw podawać
            dziecku zyrtek ( a oprócz tego hamować złe reakcje organizmu na alergeny -
            zaręczam Ci, że nieleczona alergia jest o wiele bardziej niebezpieczna, niz
            zażywanie antyhistamin).
            Wiekszość z mam podaje o wiele mocniejsze leki.

Ale jesli ja miałabym wybierać to wolałabym na dłuższą metę stosować loratadynę.
            Zresztą zauważyłam, ze spora grupa lekarzy skłania się ku tejze właśnie.
            Ale to żadna reguła. Mogą być stosowane wymiennie.

Naprawdę nie masz się czego obawiać.
            • beba2 Re: Loratine 11.05.05, 21:34
              Eh, no i namieszałam.
              Miałam napisać ,ze spokojnie mozesz dawać Claritinę, a nie zyrtek.
              Ale tak naprawdę to wszystko jedno. To substancje z tej samej grupy
              terapeutycznej.
              • agnieszka3613 Re: Loratine 11.05.05, 22:13
                Chyba się nie zrozumiałysmy. Ja nie mam przepisanego ani Zyrtecu ani Cleratine.
                Mam podawać małej Loratine. Wystukałam hasło w wyszukiwarce i tam jest napisane
                aby tego syropu nie dawać dzieciom do 6 lat a znowu na ulotce przy buteleczce
                jest, że od 2. Sama już nie wiem, co mam robić. No i jeszcze te wskazania. Ten
                lek przyjmuje się przy alergicznym nieżycie nosa lub przy pokrzywce
                idiopatycznej. Moja mała ma lekkie zmiany na policzkach i to wszystko. Kataru
                nie ma. Co ty na to wszystko? Proszę o radę.
                • beba2 Re: Loratine 12.05.05, 11:44
                  No więc właśnie po to napisałam ta ściągę. Nieporozumienie zaszło tylko w
                  nazwie handlowej preparatu.
                  I Loratine i Claritina ( i wiele innych) zawiera to samo - loratadynę. Mam
                  nadzieję, ze rozumiesz o co chodzi.
                  Każdy z tych leków mozna dawać dzieciom od dwóch lat. Ale nie wszystkie firmy
                  produkujące te leki robiły testy na dzieciach młodszych niż 6 lat, stąd na
                  swojej ulotce nie mogą napisać, ze polecają je dla dwulatków.
                  Tak czy inaczej możesz spokojnie dawać.

Wskazania
                  Sezonowy i całoroczny alergiczny nieżyt nosa, przewlekła pokrzywka idiopatyczna
                  i inne dermatozy przebiegające ze świądem.
                  • agnieszka3613 Re: Loratine 12.05.05, 12:04
                    Dzięki beba za odpowiedź. Uspokoiłaś mnie i wiem, że mogę małej dawać ten lek.
                    Nie ma wprawdzie jakiejś strasznej wysypki i nie swędzi jej to a poza tym
                    skończyła dopiero 15 miesięcy no ale jak trzeba to trzeba. Jak ma jej to pomóc
                    to zaczynamy kuracje Loratine. Jeszcze raz dzięki i sory za nieporozumienie ale
                    ja cały czs uczę się tego wszystkiego. I fajnie że jest to forum bo
                    przynajmniej mam skąd. Pozdrawiam. Agnieszka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka