16.05.05, 18:45
CZy używał ktoś ten lek??Jestem ciekawa co sądzicie o tym leku.Ja kupiłam
mojej mojej córuni ten lek w postaci maści i mogę powiedzieć,że jest do
niczego.Używałyśmy już inne maści i po żadnej nie było poprawy.Byłyśmy u
lekarza przepisał nam maści Cutivate i Cutibase.Pomogły ale nie na długo.Może
ktoś będzie mi mógł pomóc,coś doradzić??Myślę,że na testy jest jeszcze za
mała.
Moja kochana Agatka
Moja kochana dzidzia
Obserwuj wątek
    • victta Re: Diprobase 16.05.05, 18:59
      Ja kupiłam niedawno diprobase. Ale to jest maść jedynie natłuszczającą,działa
      trochę jak wazelina. Ochrania ale nie leczy.Takie mam wrażenie.Na
      pęknięcia,zaczerwienienia używam Alantan Plus,ale na razie też z średnim efektem.
      • beba2 Re: Diprobase 16.05.05, 21:38
        Jezu, a ten lekarz skad się urwał? Ja przepraszam, ale cutivate tak małemu
        dziecku? To już nie zna łagodniejszych sterydów ?
    • setia Re: Diprobase 16.05.05, 22:03
      ma.ry.ja.ne napisała:

> CZy używał ktoś ten lek??Jestem ciekawa co sądzicie o tym leku.Ja kupiłam
      > mojej mojej córuni ten lek w postaci maści i mogę powiedzieć,że jest do
      > niczego

ja moge to tylko potwierdzic. podobne zdanie mam o cutibase. z tego typu masci
      najlepsza wydala mi sie nanobase, ale jest dosc droga (biorac pod uwage, ze 30g
      kosztuje ok 40 zl a jest b. malo wydajna)
      • ma.ry.ja.ne Re: Diprobase 17.05.05, 20:38
        Cutivate w połączeniu z Cutibase daje super efekt,ale niestety cutivate
        wydawane jest wyłącznie na receptę.
        Moja kochana Agatka
        Moja kochana dzidzia
        • kruffa Re: Diprobase 17.05.05, 21:23
          Nic dziwnego że super działa bo Cutivate to jeden z najsilniejszych sterydów. sad

Kruffa
          • tomgorczynski Re: Diprobase 25.05.05, 23:55
            Tu się nie zgodze bo są dwa rodzje tego leku
            krem 0,05 mg flutikazonu
            a maść 10 razy mniej czyli (0,005%)
            A taki najsilniejszy to nie jest
            Tu pozwole sobie na wklejenie:
            Wyróżnia się siedem klas sterydów działających miejscowo. Podział został
            dokonany na podstawie siły działania ocenianej w badaniu zdolności do kurczenia
            naczyń. Do grupy pierwszej, czyli najsilniejszej, należą dostępne w Polsce:
            klobetazol (Dermovate), betametazon (Kuterid, Diprolene, Diprosone),
            halometazon (Sicorten). Do grupy drugiej: deksametazol (Dexapolcort),
            fluocynolol (Flucinar), mometazon (Elocom maść). Grupa trzecia to: triamcinolon
            (Polcortolon maść); grupa czwarta: flumetazon (Lorinden) i Elocom krem; grupa
            piąta: flutikazon (Cutivate), maślan hydrokortyzonu (Laticort, Locoid); grupa
            szósta: Polcortolon krem. Do grupy siódmej najsłabszej i zarazem
            najbezpieczniejszej należą: hydrokortyzon (Hydrocortisonum) i prednizolon
            (Mecortolon).

i teraz czy 5 a 7 kategoria to duza róznica zważywszy że niektóre mamy smaruje
            dzieci elocomem albo zastanawiaja sie nad tym lekiem, oraz czy stężenie hydro
            do cutivate jest takie ogromne (1% lub 0,5 vs 0,005 %). Co do Cutivate jest
            silniej działaacym środkiem ale na pewno nowocześniejszym i jedank w gramie
            jest jego mniej - ile prosze policzcie same ,a jest tylko o dwie klasy wyżej.
            Porównałbym go Zyrtec Vs Cleratynka - kto bierze ten wie co lepsze a jak ktoś
            mi powie że po Zyrtecu jego raekcje nie są spóźnione to sorry - nie mam o czym
            pisać. Sterydy to ogólnie zło konieczne i należy je naprwdę traktowc z rozwagą.
            Lepiej 1 posamrowć Cuti niż 3 np Mecortolonem czy też hydro a efekt bedzie
            podobny
    • ane_ta Re: Diprobase 25.05.05, 23:08
      Ja stosuje Diprobase i zauważam prawidlowość, że im częściej smaruję tym lepiej
      wygląda buźka. To jest wazelina z parafiną płynną i dziala natłuszczajaco,
      przyspiesza gojenie, łagodzi swędzenie. Można stosować bez ograniczeń. Nie
      dziwię się, że po sterydach zauważylaś poprawę, ale nie wiem czy gra jest warta
      świeczki: te maści usuwają objawy a nie leczą, dopóki je stosujesz będzie ok,
      ale jak tylko przestaniesz wysypka wróci. Dłuższe stosowanie sterydów zwlaszcza
      u małych dzieci może wpłynąć niekorzystnie na strukturę skóry, skora robi się
      cieńsza, bardziej wrażliwa. Stosowanie sterydów jest uzasadnione tylko w bardzo
      ciężkich przypadkach , gdzie zachodzi koniecznośc szybkiego zagojenia poważnych
      zmian skornych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka