Dodaj do ulubionych

Wyleczcie alergię! Przeczytajcie!

• sahara5 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 29.07.05, 10:45
      leczę dziecko homeopatycznie. Rzuciła bym to gdyby było gorzej. Zosia ma 7 lat
      i przeszłam już przez masę specjalistów. Zaliczyłyśmy marsz alergiczny ale to
      było jeszcze za czasów tradycyjnego leczenia Claritine, Cropoz N, Cropoz G i
      doraźnie Flixonase. Były testy, specjaliści, którze jeden lek wymieniali na
      drugi. Zaczynałyśmy od wysypki potem biegunki, bóle brzucha a teraz problemy z
      oddychaniem gdy popełnimy błąd w diecie a dieta od lat stosowana, więc jakie
      mam jeszcze wyjście?Trafiłyśmy do homeopaty i dzięki Bogu nie jest gorzej. Nie
      liczę na wyleczenie ale na złagodzenie objawów. Terapia trwa już rok. Zosia
      może trochę urozmaicać dietę i łagodniej przechodzi wszelkie odstępstwa od niej.
      • m_madi Do anet22 29.07.05, 11:20
        Witaj
        Serdeczne dzięki za namiary na panią doktor. Byłśmy już u niej 2 razy, a w
        sobote idziemy na drugi zastrzyk. I jeszcze raz dzięki za to że napisałaś że
        twoje dziecko też było marudne po zastrzyku, maja mała przez 24 godziny, i to
        tak że sie martwiłam czy aby wszystko z nią dobrze.
        A propo homeopatii to ja też w nią nie wierze ale widze że małej pomaga, a
        dostała tylko 1/3 dawki. Już na drugi dzień plamy na policzkach przestały być
        czerwone, więc coś w tym musi być.
        Anet mam do ciebie jeszcze pytanie gdzie w Gliwicach jest jakiś sklep ze zdrową
        żywnością najlepiej jak najbliżej gabinetu pan doktor. Ja mieszkam w Chorzowie
        i nie słyszałam by tu jakiś był.
        Pozdrawiam
        • anet22 Re: Do anet22 29.07.05, 17:42
          M_madi! Strasznie mnie ucieszył Twój post! Dziękuję za miłe słowa.
          Sklep ze zdrową żywnością jest rzeczywiście niedaleko gabinetu pani doktor.
          Gdy wyjdziesz z budynku, musisz skierować się w prawą stronę, w dół ulicy
          Zwycięstwa. Skręcić w prawo na pierwszym skrzyżowaniu - na ulicę Wyszyńskiego.
          Dojść do ulicy Dworcowej (od razu - pierwsza przecznica) i przejść przez pasy
          na światłach - sklep o nazwie "U ekologów" jest zaraz za przejściem dla
          pieszych. Cała droga to jakieś 300-400 metrów.
          Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka
          Anet
          • gagia Do anet - pytanie o AZS 30.07.05, 14:00
            Witajciesmile Bardzo zaciekawil mnie ten watek i mam pytanie do Ciebie, Anet - jak
            wyglada teraz skora Twojej Pociechy, czy AZS zniknelo (lub prawie) przy tej
            diecie? Czy stosujesz jeszcze jakies leki antyhistaminowe (Claritine itp) i co
            mysli o nich Twoja pani doktor?

Moja coreczka ma juz 2 latka, zastanawiam sie, ile z wymienionych przez Ciebie
            rzeczy moglabym jej podac (troche sie waham np. z cytrusami). Od dluzszego
            czasu staram sie (z wlasnej incjatywy) podawac jej soczewice i inne straczki
            (chetnie jej groszek), ale mam klopot z podaniem soczewicy (nie chce jesc
            zbytnio). Jesli macie jakis fajny sposob na przygotowanie soczewicy (zeby
            dziecku smakowalo), bede wdzieczna za info!

Czy dobrze rozumiem, ze sens tej diety to odkwaszenie organizmu? Czy w diecie
            moga byc np. pomidory? I jak to jest z cytryna - czy jest kwasna czy zasadowa
            (zawsze sadzilam, ze kwasnasmile

Pozdrsmile
            gagia
            • anet22 Re: Do anet - pytanie o AZS 31.07.05, 01:34
              Witaj Gagio.
              Wiesz, miałam te same wątpliwości co do cytryny jak Ty, więc spytałam nawet o
              to panią doktor i ona mi to wtedy wytłumaczyła, ale ja już nie pamiętam o co w
              tym chodziło! smile Może któraś z mam aktualnie odwiedzających dr Macierzyńską
              mogłaby o to spytać? Bardzo prosimy!

Skóra mojego dziecka jest czysta smile I nie masz pojęcia jaka jestem z tego
              powodu szczęśliwa. Wreszcie jest gładziutka, mięciutka, śliczna - taka jak
              powinna być skóra dziecka. Straszne było dla mnie oglądanie i dotykanie skóry
              mojego dziecka jeszcze przed rokiem. Serce mi sie po prostu krajało. Dlatego
              teraz nie mogę sie nacieszyć jego gładką skórką. Jedyna pozostałość alergii to
              minimalnie oderwane uszko, które czasem w tym miejscu robi się różowawe. Ale to
              jest naprawdę pestka - do przeżycia smile
              Pawełek brał Alertec, później regularnie Zyrtec. Ale jak trafiliśmy do pani
              doktor, kazala nam to odstawić - leczyliśmy się tylko dietą. W tej chwili nie
              bierze oczywiście nic!

Soczewicę podaję w zupce warzywnej - po prostu zamiast ziemniaka daję
              soczewicę. Mały wcina i nie protestuje smile
              Pozdrawiam serdecznie
              Anet
              • gagia Re: Do anet - pytanie o AZS 31.07.05, 12:59
                Dzieki, kochana Anet! Boze, jak to wspaniale brzmi. Chyba bede miec wiecej
                pytan o diete, niestety nie mozemy raczej dotrzec do tek swietnej pani doktor,
                bo mieszkamy na drugim koncu Polskisad
                Dlatego Wasze rady beda dla nas bardzo cenne - pozwole sobie napisac, ok?

Marze o tym, o czym piszesz - ze skora jest gladziutka i wspaniala!
                I ze dziecko moze jesc bezpiecznie jogurty i wszystko innesmile
                POzdrawiam serdecznie

Gagia
            • pamap Re: Do anet - pytanie o AZS 19.09.05, 12:34
              "...składniki pokarmowe obojętne, średnio ? zasadowe i wysoko ? zasadowe. Do
              bieżącego odkwaszania organizmu zalecam 1/4 ? 1 szklanki soku z cytryny,
              kwaśnego grejpfruita. Są one wysoce zasadowe.

Produkty wysoko-kwasowe. PH 5.0 do 5.5 - cukier rafinowany (biały) i
              nierafinowany (brązowy), ser edamski, jajka, majonez, ryby, skorupiaki,
              wołowina, wieprzowina, mięso z królika, kurczak, wątroba, mięso jagnięce,
              cielęcina, sztuczne słodziki, napoje gazowane bezalkoholowe, napoje musujące,
              papierosy, leki chemiczne, mąka pszenna biała, chleb pszenny, makaron biały,
              biały ryż, biały ocet spirytusowy, ciasta i wyroby cukiernicze, czekolada,
              piwo, Kawa, słodki sos z białym cukrem, dżemy, galaretki, alkohol, kasza manna,
              sól oczyszczana warzona i jodowana, czarne herbaty.

Produkty średnio - kwasowe. Ph 6.0 do 6.5 - orzechy włoskie, ser cheddar, ser z
              pleśnią, śledzie, makrele, żyto, owies, pszenica, ryż, śliwki, borówki, oliwki,
              ryby, soki owocowe z cukrem, syrop klonowy, melasa, pikle, chleb z rafinowanych
              zbóż (owsa, ryżu, żyta),płatki zbożowe, skorupiaki, kiełki pszenicy, pełne
              ziarna pszenicy, wino, jogurt dosładzany, banany ( zielone), gryka, sery (
              ostre), chleb ryżowy, jajka gotowane na twardo, ketchup, majonez, makaron
              pełnoziarnisty, ciasto na miodzie, orzeszki ziemne, ziemniaki pure, prażona
              kukurydza, ryż basmati, ryż brązowy, sos soiowy, chleb Pszenny z kiełkujących
              ziaren.

Produkty nieznacznie kwaśne - Ph 7.0 syrop ze słodu, syrop klonowy, syrop z
              jęczmienia, jęczmień, otręby, orzechy nerkowca, ziarna zbóż z miodem, owocami i
              syropem klonowym, żurawiny błotne , fruktoza, miód pasteryzowany, Soczewica,
              mleko homogenizowane i pasteryzowane, melasa surowa, gałka muszkatołowa,
              musztarda, pistacje, olej kukurydziany, ryż lub krakersy pszenne (
              nierafinowane ), ziarno żytnie, chleb żytni z kiełek, nasiona słonecznika,
              pestki dyni, orzechy włoskie, jagody, orzechy brazylijskie, masło solone, sery
              łagodny i kruche, krakersy z pełnego ziarna żyta, suszona fasola, cieciorka,
              suchy orzech kokosowy, nabiał, mleko kozie homogenizowane, oliwki marynowane,
              śliwki, śliwki suszone, orkisz.

Produkty obojętne - masło, śmietana, naturalny jogurt, serwatka naturalna,
              oleje.

Produkty średnio-zasadowe. Ph 7.5 do 8.0 - migdały, orzech kokosowy, mleko,
              fasola, kapusta, seler, soczewica, sałata, grzyby, cebula, warzywa korzeniowe,
              pomidory, morele, jabłka, banany, jagody, wiśnie, figi, grejpfrut, winogrona,
              cytryny, melon, pomarańcze, brzoskwinie, gruszki, maliny, mandarynki, śliwki,
              awokado, banany ( dojrzałe), marchew, seler naciowy, rodzynki, figi świeże,
              czosnek, agrest, Winogrona mało słodkie, grejpfrut, zioła zielone, sałata,
              nektarynki, brzoskwinie ( słodkie), gruszki, groszek słodki, daktyle, dynia,
              szpinak, jabłka kwaśne, fasola zielona, buraki, brokuły, chleb świętojański,
              imbir świeży, Winogrona kwaśne, kalarepa, sałata, pomarańcze, pietruszka,
              dynia, maliny, truskawki, Słodkie zboże świeże, rzepa, Ocet jabłkowy.

Produkty wysoko-zasadowe. PH 8.5 do 9.0 - awokado, buraki czerwone, marchew,
              ziemniaki, szpinak, suszone morele, rabarbar, cytryny, arbuz, melon, pieprz
              cayenne, suszone figi, wodorosty morskie, wapno palone, owoc mango, papaja, nać
              pietruszki, winogrona, rzeżucha, wodorosty, szparagi, cykoria, owoc kiwi,
              gruszki, ananas, rodzynki, soki roślinne z jarzyn. ..."

jest to cytat z atrtykułu doktora zajmującego sie leczeniem candidii. To że
              produkt jest kwaśńy w smaku nie oznacza że jest kwasotwórczy .

• anet22 Re: Do anet - pytanie o AZS 01.11.05, 20:55
                Dzięki, Pamap, za tę rozpiskę! teraz już wiemy wszytsko!
            • rodzynka2000 Re: Do anet - pytanie o AZS 28.02.06, 22:34
              ja również gotuję soczewicę (czerwoną) w zupce warzywnej (marchew, pietruszka,
              seler, ziemniak, por,) zaczynałam od niewielkich ilości, teraz zwiekszyłam porcje
              Mój mały taką zupkę uwielbia
              czasem zeby dodać jej "mocy odżywczej" wrzucam tez troszkę ryżu
    • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 05.08.05, 18:37
      hop!
      • olga06 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 06.08.05, 16:08
        witam!
        Jasetm karmiąca mamą 8tygodniowego Roszka i coś jest u nas na rzeczy, tzn.
        wysypka na główce (nawet uszy), szyjce, karku, ramionkach. Ja od 3 tygodni nie
        jem nabiału i nic. Wysypka się utrzymuje - a nawet oststnio cos się powiększyła.
        Nie rozumiem, czy mam stosowac dietę eleiminacyjną, czy też diete leczącą?
        Nie ukrywam, ze jestem załamana.. sad

Dzięki za pomoc,
        Olga
        • noemip Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 06.08.05, 18:22
          Olga, zajrzyj do wątku pt. "Jedzenie leczeniem".
          Nie ukrywam, że byłabym za leczniczą.
          Trzeba próbować wszystko, zwłaszcza jak nie mieszkasz daleko od Gliwic.
          Zresztą ta lekarka dla każdego przygotowuje inną dietę - właśnie na tym ma
          polegać ponoć skuteczność.
          Ja jeszcze nie wiem, ale zobaczymy...
          • m_madi Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 08.08.05, 15:06
            Pytanie do osób leczących sie dietą
            Obecnie lecze córke z alergii a byc może i ja będe sie leczyć z tarczycy bo z
            ostatniej rozmowy wyszło, że i w tej dziedzinie pani doktor ma już sukcesy. W
            związku z tym mam pytanie: czy ta dieta kidyś sie skończy i bedzie można jeść
            to co wcześniej czy już na zawsze zostaną pewne ograniczenia.
            Zapytam lekarke ale teraz to ona na urlopie, więc może tu ktoś coś wie na ten
            temat?
            • puza1 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 08.08.05, 15:20
              a ja mam pytanie czy te wszystkie rzezczy można podawać dziecku rok i 4
              miesiace czy to tylko dla dorosłych czyli dla matki karmiacej?
              Powiedzcie dziewczyny czy któraś z Was tak zadowolonych z efektów nie karmi juz
              piersią i zaczeęła po p[rostu leczyć ta dieta bezpośrednio dziecko?
              Czy ktoś tak z dnia na dzień zaczał podawać np. sok z cytryny?
              Acha - no i jak ma się kwaśny sok z cytryny do odkwaszania organizmu?
              Puza
            • noemip Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 08.08.05, 16:01
              Mi lekarka powiedziała, że jak wyleczę tarczycę, to alergie powinny mi się
              cofać.
              Ale nie chce w to wszystko wierzeć, tyle razy się zawiodłam na lekarzach.
              Czyli zobaczymy.
              Dziecku lekarka zleciła podawać Citropepsin. Składa się z enzymu trawiennego,
              kwasku cytrynowego i sorbitolu. Podałam raz, więc nie wiem jeszcze, jak. Boję
              się tego kwasku i przede wszystkim tego sorbitolu. Mała ma dostawać ten lek,
              ponieważ nie ma apetytu i mogą jej brakować enzymy. Zresztą 2 mamy b. silnych
              alergików pisały, że lekarze gastrologdzy mówili im, że alergia może mieć
              związek z trawieniem, a jedna z nich stosowała właśnie "kurację zakwaszającą" u
              swojego dziecka. Nie było pogorszenia.
              Ale co to ma wspólnego z odkwaszaniem organizmu, o toym nie mam pojęcia...
              Puza, napiszę Ci też na wątek "Jedzenie lekarstwem", ale nie teraz, bo ktoś
              dzwoni...
              • puza1 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 09.08.05, 15:45
                Dzieki Noemi, bedę czekać.
                Puza
    • 1e1 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 09.08.05, 14:37
      Poproszę o adres tego alergologa.
      • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 22.08.05, 09:39
        Poszło.
    • malgosiacy Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 24.08.05, 00:11
      Poproszę o namiary na panią dr na adres: malgosiacy@wp.pl
    • gosterka Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 25.08.05, 10:59
      Witaj! Mam prawie trzyletnią córkę z AZS. Wysypka na całym ciałku, szorstkość
      skóry i swędzenie to objawy naszej choroby. Wciąż nie znajduje spożywczych
      przyczyn wysypki, choć podejmujemy różne próby (mleko, jajko, wywary, marchew).
      Nie wiem jak pomóc malutkiej. Liczyłam na jakiś łut szczęścia i strzał w
      dziesiątkę, ale nic z tego. Wg alergologa, do którego chodziliśmy trzeba
      próbować, choć równie dobrze mogą to być czynniki środowiskowe. Pragnę więc
      świeżego spojrzenia na skórkę mojej córci, może ta Pani doktor, o której tu
      tyle dobrego napisano pomoże nam żyć normalnie z wytęsknioną gładką skórką.
      Proszę Cię więc serdecznie o adres i informaję jak długo trzeba czekać na
      wizytę itd. Mój adres: gosterka@NOSPAM.gazeta.pl
      • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 25.08.05, 19:55
        Obydwie Małgosie - odpisałam Wam smile

Pozdrawiam
        Anet
    • mplu zastrzyki 25.08.05, 21:00
      A czy mogłabym Cię prosić o podanie składu tych zastrzyków i jakiej są firmy i
      ile kosztuje taki zastrzyk?
      Pozdrawiam
      Monika
      • mplu Re: zastrzyki 26.08.05, 16:22
        To znalazłam dzisiaj na necie. Może się komuś przyda. Nie wiem tylko ile to
        jeszcze kosztuje?
        Cutis compositum N
        Roztwór do wstrzyknięć

Skład:
        2,2 ml roztworu do wstrzyknięć zawiera: Cutis suis D8, Hepar suis D10, Splen
        suis D10, Placenta suis D10, Glandula suprarenalis suis D10, Funiculus
        umbilicalis suis D10, Thuja occidentalis D8, Galium aparine D6, Selenium D10,
        Thallium sulfuricum D13, Ignatia D6, Sulfur D10, Cortisonum aceticum D28,
        Urtica
        urens D4, Acidum phosphoricum D6, Calcium fluoratum D13, Mercurius solubilis
        Hahnemanni D13, Aesculus hippocastanum D6, Ichthyolum D28,
        Ledum palustre D4, Arctium lappa D6, Acidum formicicum D198,
        Acidum alpha-ketoglutaricum D10, Acidum fumaricum D10,
        Natrium diethyloxalaceticum D10 aa 22 µl.

Wskazania:
        Stymulacja układu obronnego w chorobach skóry: zapaleniach skóry o
        różnej etiologii, dermatozach, alergii, twardzinie, trądziku zwyczajnym,
        grzybicy skóry, liszaju rumieniowatym, skazie mlecznej, kłykcinach kończystych,
        niesztowicy, liszajcu zakaźnym, świerzbiączce, neurodermicie, mikrosporozie,
        grzybicy
        międzypalcowej, odleżynach, przykurczu Dupuytrena, łysieniu, znamionach,
        obrzęku
        Quinckego, słoniowaciźnie.

Przeciwwskazania:
        Nie stosować przy uczuleniu na ichtiol.

Działania niepożądane:
        W razie wystąpienia ślinotoku należy odstawić lek i skontaktować sie z
        lekarzem.

• famousamous Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 26.08.05, 16:58
      cześć,
      ja też mam dziecko z cięzkim AZS, bardzo proszę o namiary tej pani doktor z
      Gliwic. Mój mail to rafael13@poczta.fm
      Z góry dziękuję
      pozdrawiam
      Aneta
      • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 28.08.05, 16:07
        Anetko!
        Napisałam do Ciebie maila smile
        Pozdrawiam
        Anet
    • verdesca Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 28.08.05, 17:29
      Anet bardzo proszę o namiary do tej P. doktor na gazetowego. Dzięki serdeczne.
      • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 04.09.05, 23:11
        ok

smile
    • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 15.09.05, 15:37
      hop!
    • oczkoblue4 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 18.09.05, 14:25
      Leki homeopatyczne nie działają lepiej od tabletek z cukru pudru - ogłosili naukowcy. i co dalej wierzycie???big_grin
      • kruffa Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 18.09.05, 21:40
        A nie pomyślałaś, że rynek (tylko w USA) wart 30 mld $ rocznie to na tyle łakomy
        kąsek, aby zrobić wszytsko żeby go zdobyć?
        Nie jestem jakąś mega fanką homeopatii, ale jest kilka leków po które sięgam w
        przeziębieniu i doskonale się sprawdzają.
        Czytałam ten artykuł, bo byłam ciekawa. I powiem szczerze, że tak naprawdę nic z
        niego nie wynikało.
        Dla pieniędzy ludzie robili już gorsze rzeczy.

Kruffa
    • malka21 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 19.09.05, 21:38
      Dzięki anet za napisanie postu o leczenie dietą i za informacje o pani doktor.
      Mój mały jest już po testach, w których niestety dość dużo mu wyszło, pomimo
      niespełnych 7-miu miesięcy. Niektóre alergeny wcześniej podejrzewałam i
      wyeliminowałam, na niektóre sama nie wpadłabym np. wieprzowina,pszenica, żyto
      tym bardziej, że nie dawały jednoznacznych objawów (pomimo przeprowadzania
      prowokacji). Alergolog, do którego chodziłam (ponoć najlepszy) nie miał mi
      wiele do zaproponowania poza dietą eliminacyjną i prowokacjami. A mały coraz
      mniej przybierał na wadze, ja też miałam się nie najlepiej. Teraz mamy
      konkretne zalecenia, głównym celem jest dożywienie i mnie i synka oraz
      ustabilizowanie rozchwianego systemu immunologicznego i odbudowanie bariery
      jelitowej. Trzymam się zaleceń i kciuki, żeby mały z tego wyszedł. Pozdrawiam.
      • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 26.09.05, 23:11
        Cieszę się, ze mogłam pomóc smile
        Trzymajcie się zdrowo
        Anet
    • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 03.10.05, 20:38
      Wklejam tutaj moją odpowiedz na maila pewnej forumowiczki. Tak się rozpisalam,
      moze się to komuś jeszcze przyda smile

1. Chodziło mi o masło o nazwie "Łaciate" - tak jak mleko "Łaciate". Koniecznie
      z czerwonym napisem, a nie z żółtym, bo to z żółtym - to jakiś mix. Ale nie
      tylko to masło się nadaje. Generalnie moze być każde masło, na którym jest
      napisane, ze ma co najmniej 82% tłuszczu i żadnych innych dodatków w składzie
      (absolutnie żadnej śmeitanki, czy mleka pasteryzowanego) ewentualnie
      nieszkodliwy jest dodawany czasem do maseł beta-karoten. Choć z własnego
      doświadczenia powiem, ze czesm w składzie nie ma nic, a masło jest podejrzanie
      miękkawe - a to prawdziwe ma być twarde jak kamień, trudno rozsmarowujące się.
      Nadają się po prostu te najdroższe masła, te z ceną powyżej 3 zł za 200g
      kostkę. Oprócz Łaciatego, to na pewno Megle, Mr President itp. Innych nie
      polecam sad

2. Wodę mineralną podawałam Dobrawę - niegazowaną, z powodu duzej zawartości
      wapnia, co przy diecie bezmlecznej jest szczególnie ważne.

3. Galaretek nie podaję, nie wiem nawet co sądzi na ten temat pani doktor.
      Żelatyna chyba nie jest polecana, ale pewna nie jestem. Nie miałam problemu, bo
      moje dziecko nie lubi galaretki. Proponuję spytać panią doktor.

4. Ryby gotuję na parze. Filet kładę na nakładkę do gotowania na parze i
      trzymam na ogniu 15 min. Pod koniec solę i nakładam palsterki masła, zeby się
      stopiło, albo skrapiam oliwą.

5. Mleko sojowe - stosuję Isomil, z apteki. Jeśli ma się receptę, wtedy
      kosztuje 8 zł, bez recepty - 16. Z etgo mleka robię kaszkę, lub dodaję do niego
      płatki kukurydziane, na śnaidanko. Kupuję też jednak takie mleko z supermarketu
      i robię niego naleśniki lub dodaję do ciast zamiast zwykłego mleka.

Pozdrawiam
      Anet
      • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 17.10.05, 14:50
        hop
        • uma76 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 19.10.05, 15:14
          Moj synek ma zmiany w pachwince. Sa okropne, najpierw miały biały czubek, potem
          rozlały się i rozrastają. Sa mocno czerwone i paskudne. Oprócz tego od dawna
          miał tzw."biedronki" czyli czerwone plamki to tu to tam. Zaczęła mu się
          łuszczyć skóra między palcami u nóg... Jutro idziemy do alergologa. Bardzo
          proszę na wszelki wypadek namiar do pani doktor.
          Pozdrawiam
          • jogo2 Do anet22 06.11.05, 23:04
            Ja również bardzo poproszę o jakiś kontakt do pani doktor ze Śląska,

Pozdrawiam serdecznie,
            jogo
            • nasia2 Re: Do anet22 13.12.05, 21:59
              Bardzo proszę o namiary!!!! To pilne! nap.asia@vp.pl
              • magda-lis Re: Do anet22 21.12.05, 11:46
                bardzo proszę o namiary na lekarza.
                magdalenalis@neostrada.pl
                dzięki
              • anet22 Re: Do anet22 11.01.06, 11:53
                Witam,
                chciałam przeprosić, bo rzadko już zaglądam do tego watku, jako ze ma on już
                ponad rok! I czasem miał miesiąc przestoju, po czym znów go ktos odkopał i znów
                jest na pierwszej stronie forum.
                Codziennie dostaję minimum 5 maili z prośbą o adres lekarki.
                Proszę nie pisać tu próśb o adres, tylko skrobną do mnie maila - odpisuję
                zawsze jeszcze tego samego dnia (ściągam pocztę outlookiem) A tutaj nie wchodzę
                często i Wasze prośby zostają niespełnione.
                Pozdrawiam
                Anet
        • mradwanska Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 05.03.06, 11:40
          Witam
          jestem mama ktora przez rok jadla tylko indyka, brokuły i pila nutramigen,
          zastosuje te diete bo inaczej zwariuje, napisze jakie byly efekty smile
    • gindek Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 01.11.05, 18:24
      az mi łzy stanęły w oczach, bo marze o tym, zeby ktos wreszcie ulzył mojemu
      cierpiacemu dziecku.mieszkam w Białymstoku, ale gotowa jestem przejechac cała
      Polske jesli to ma pomóc małemu.Wierze Ci, anett. Prosze o namiary na pania
      doktor i z góry dziękuję.
      • mario999999999 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 01.11.05, 18:33
        Tylko przygotuj się na czekanie w kolejce co najmniej 2-3 godziny smile. Ale moim
        zdaniem, warto tam czekać nawet cały dzień. Powodzenia.
        • martynika100 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 01.11.05, 19:14
          Witam,

jako mama 7-tygodniowego alergika bardzo, bardzo prosze o podanie namiarów do
          Pani doktor z Gliwic, pozdrawiam..
        • misiulka7 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 13.11.05, 21:54
          mam córeczkę nie dółgo skączy 6 miesięcy,karmie piersią,czasami jestem załamana
          bo już niewiem co mam jeść,córeczka jest uczulona na mleko krowie i jego
          przetwory,a ostatnio zauważyłam że jest uczulona na marchewke.od niedawna
          zaczełam dawać córeczce zupki sama
          gotuje,ziemniaki,seler,por,pietruszka.niewiem czy dziecko tym się najada?sama
          też jem ryż,kaszę kukurydzianą,chleb żytni,wędlinę własnej roboty,jabłka i
          wode.bardzo proszę o rade,czy to co ja jem wystarcza dziecku w pokarmie?bojesie
          co innego zjeść żeby nie zaszkodziło dziecku.
          • izzunia1 B.wazne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!! 14.01.06, 23:02
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=34943232
    • gindek Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 01.11.05, 19:31
      zapomniałam dodac swój mail: gindek@interia.pl
      Jak myślicie, czy mogę już teraz zacząć powoli jeść te "bezpieczniejsze"
      produkty" z diety podanej przez anett, czy lepiej dopiero po wizycie u pani
      doktor? sądzę, że będę mogła dotrzeć do niej dopiero po świętach, albo i
      później, bo mały ma dopiero 2,5 miesiąca i tak podróż może być dla niego
      męcząca, tym bardziej zimą.Ja na tym ryżu długo nie pociągnę...zresztą, słyszam,
      że jak się coś długo je w dużych ilosciach to też może stać się alergenem.to prawda?
      • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 01.11.05, 20:36
        Mozesz zacząć jeść!
        Na moją odpowiedzialność smile
        Wyłącz całkowicie cały nabiał razem z białkami jaj, oraz wołowinę i cielęcinę.
        Przez tydnień, tak jak podałam, wyklucz całe mięso.
        Adres lakarki wysyłam mailem.
        Ostatnio moja znajoma czekała w kolejce 5 godzin! uncertain To chyba przez ten wątek
        tutaj! Wysłałam już chyba ze 100 maili z adresem pani doktor, na prośby
        rodziców czytających ten wątek. Jeśli przynajmniej połowa wybrała się z wizytą,
        to teraz jest tam straszny tłok. Ale naprawdę warto!
        Pozdrawiam
        Anet
      • mario999999999 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 01.11.05, 20:55
        U Pani M. najpierw wykonywany jest test (z krwi, u nas metodą elisa), na co
        dziecko jest uczulone a potem podawana jest odpowiednia dieta. Jeśli jedziesz na
        samym ryżu to po jakimś czasie Twój dzieciaczek będzie na niego uczulony lub już
        jest. Nie tędy droga my żeśmy już przez nią przeszli i teraz "liżemy rany".
        Trzeba odżywiać organizm!

• akve Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 01.11.05, 20:33
      Aneta,
      czy Twoja p.dr leczy wyłacznie dzieci z AZS i alergia pokarmową?
      Mój synek ma teraz problemy z alergią wziewną.Wczesniej właśnie z pokarmową.
      Jestem gotowa jechać z Krakowa do Gliwic ...
      pozdrawiam i licze na odp.
      • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 01.11.05, 20:38
        Leczy WSZYSTKIE alergie. To alergolog, immunolog i pediatra w jedym smile
        Adres wysyłam na pocztę gazetową smile
        Polecam raz jeszcze
        Anet
        • gindek Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 01.11.05, 21:28
          boże, dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Jak to
          jest z tymi badaniami w tym wieku? Podobno nie są miarodajne. nie wiedziałam, że
          mozna u tak małego dziecka określić dokładnie jakie alergeny uczulają! podobno
          dopiero ok 3 roku życia mozna to zrobić poprzez testy skórne!
          • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 03.11.05, 09:54
            Napisałam do Ciebie maila!
            • gindek Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 05.11.05, 12:21
              Widzę, że ruch w tym temacie zamarł.To ja coś dodam od siebie.Wczoraj
              rozmawiałam przez telefon z panią doktor-jestem zachwycona i myślę, że to
              naprawdę nie jest bujda z tą metodą.Najważniejsze, że zgodziła się leczyć mojego
              Mikołaja na odległość.W poniedziałek priorytetem wysyłam próbkę krwi Mikiego i
              będziemy działać.
              Aha,Anett, pani doktor powiedziała, że to nie jest tak, że ta dieta podana przez
              Ciebie może być stosowana przez wszystkie mamy- dietę ustala się już po wynikach
              krwi indywidualnie.Najpierw trzeba sprawdzić na co maleństwo jest uczulone.Ja
              się trochę pospieszyłam z tą dietą...
              Co do metody badania krwi to jest to nowa metoda, która stosowana jest, z tego
              co zrozumiałam, w Niemczech i w Polsce mało kto ja stosuje. Polega ona na
              badaniu IgG4.Dla zainsteresowanych, anglo-, niemiecko- ( lub chińsko!wink)
              języcznych podaję adres strony:
              www.demeditec.de
              • dagmara.bolda Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 08.11.05, 11:49
                Witam
                z zaciekawieniem przeczytałam posty w tym temacie. mam 14 miesięczną córkę,
                która juz od dłuższego czasu reaguje szorstkością skory na pewne produkty -
                niestety nie wiem do konca na jakie. Zuzylam kilka tubek Elidel-u i jestesmy na
                diecie bezmlecznej - obie, karmie core piersia. Zrobilam jej badanie ige
                podstawowe - nic nie pokazalo, tzn wedlug tego badania Nadia nie jest
                alergikiem. Probowalam podawc malej kozie mleko - lecz wydaje mi sie ze
                zaostrzyla sie wysypka. Kapiemy sie w oilatum/ballneum i smarujemy rozniez.
                jestem wykonczona - nie wiem juz co moge jej podawac do jedzenia. czy ktos ma
                przykladowe menu, tzn co na sniadanko, obiad i kolacje - no i oczywiscie w
                miedzy czasie podajecie dzieciom? jak gotuje sie ta zupke marchwiowa? dziekuje.
                dagmara
    • jarek705 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 10.11.05, 08:41
      Przepraszam ale parę sprostowań!!
      1) Pani doktor nie jest alergologiem - jest lekarzem ze specjalizacją lekarz
      rodzinny, immunolog - proszę sprawdzić jej wizytówki.
      2) Pani doktor wszystkim jako uzupełnienie diety proponuje spirulinę jedenj z
      firm niemieckich. Na rynku polskim ta spirulina nie ma atestów ani dopuszczeń
      do sprzedaży jako farmaceutyk.
      3) W większości mamom zaleca spawdzenia tarczycy, co sugeruje że jak mama sie
      wyleczy to dzieci nie będą miały alergii
      4) Przeprowadzone testy niestety kosztują, jedynie pocieszający jest fakt że nie
      zakażdą wizytę trzeba płacić
      5) Czy osoby które chodzą do pani doktor zauważyły żeby podczas wizyty lub po
      prowadziła jakieś kartoteki? Zaczynam sobie oraz innym osobą zadawać pytania
      skąd ona pamięta jaki podała zaszczyk dziecku?
      6) Własciwie podczas rozmów w poczekalni wszystkie dzieci mają uczulenia na
      mleko, białko jajka kurzego oraz pszenicę. Swiatowe badania wykazują że jedynie
      w 16 % przypadkach wystęuje alergia krzyżowa mleka z pszenicą.
      7) Proponowana dieta ma obejmować trzy miesiące, naciskana pani doktor nie
      chciała odpowiedzieć co po tych trzech miesiącach. Z tego co dowiedziałem się
      nie proponuje powtórnych badań alergologicznych.
      W naszym przypadku dzieci nie miały objawów skórnych ale objawy związane z
      układem pokarmowym. Na podstawie testów starszy (5 lat) był uczulony na mleko,
      pszenicę oraz na pierze - o tym że uczulony jest na mleko było wiadomo bo przez
      pierwsze dwa lata rzycia był na diecie bezmlecznej i spokonie potem jadła
      przetwory mleczne bez żadnych skutków ubocznych. Młodszy na piersi (5
      mies)oprócz mleka, białka jakka kurzego i pszenicy wyszła alergia jeszcze na
      wołowinę, wieprzowinę, kurczaki i jabłko - w jego przypadku wiedzieliśmy o
      alergi na mleko i podejrzewaliśmy pszenicę. Pani doktor zaordynowała dla dzieci
      ( dla młodszego to dla mamy) taką samą dietę. Dieta miała trwać trzy miesiące.
      Diętę tworzy przy nas polegała na otworzeniu jednego pliku koputerowego,
      przeglądnięciu i usunieciu niektórych akapitów. Dodatkow dzieciom zaordynowała
      zaszczyki uodparniające koktajle homeopatyczne.
      Wszystko byłoby dobrze bo z młodszym żona mogła rozszerzyć diętę i dziecku nic
      się nie działo, to w przypadku starszego niestety nie.
      Pani doktor dopuściąła starszemu na wprowadzenia czystego jogurtu już po dwóch
      tygodniach. Ponieważ miesiąc zajało wprowadzenie diety (w przedszkolu). To po
      mieiącu pełnej diety wprowadziliśmy jogur (dwie łyżeczki) i niestety
      doprowadziło to do wymiotów i biegunki - prawie dwa tygodnie dziecko dochodziło
      do siebie. Przeprowadzone badania morfologie i waga spowodało pogorszenie
      wyników i spadek wagi co dla starszego, który już był prawie na ostatniej lini
      centylowej to grozi tragedią.
      Tak że podsumowując proponuję trochę zdrowego rozsądku w kontaktach z panią
      doktor.

• gindek Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 10.11.05, 15:06
        Jarku, to dobrze, że znalazł się tutaj taki post, ponieważ daje pełniejszy obraz
        sytuacji.Ja również nie wierzę w cuda, ale skoro i tak wydałam mnóstwo pieniędzy
        chodząc bezskutecznie od lekarza do lekarza i próbując coraz to nowych środków,
        chciałabym sprawdzić i tą panią doktor, tym bardziej, że ma efekty w leczeniu
        alergii. Najbardziej zależy mi na stwierdzeniu co uczula moje dziecko, a żaden
        lekarz nie chce się podjac takich badań na dwumiesięcznym dziecku. Co do diety-
        wierzę, że rzeczywiście może przynosić efekty, ale pani doktor nie jest pewnie
        wyrocznią delficką i też może się mylić i też pewnie nie wszystkim dzieciom jest
        w stanie pomóc.Myślę, że 200 zł za leczenie to jeszcze nie są tak straszne
        pieniądze jeśli się chce dobra swego dziecka. Nawet jesli się okaze że są
        wyrzucane w błoto, to przynajmniej będę mogła sobie powiedzieć, że wykorzystałam
        wszytkie możliwości.
        Przykro mi z powodu Twojego starszego synka, ale być może dwa tygodnie różnicy w
        podaniu mu tego jogurtu coś mogły zmienić.
        My na razie czekamy na wyniki krwi, a "na tymczasem" pani doktor zaleciła mi
        dietę- minimum składającą się z kilku produktów i dużej ilości tłuszczów(byłam
        wcześniej na bardzo rystrykcyjnej diecie eliminacyjnej, która po nieudanych
        próbach sprowadziła się do samego ryżu).Przez pierwsze dwa dni była ogromna
        wysypka i zastanawiałam się czy nie wrócić do ryżu, ale już widzę dużą poprawę,
        mimo, że jem wciaż to samo-zmiany na skórze się stabilizują i rozjaśniają, ale
        najbardziej jestem zadowolona ze stanu skóry, bo mały ma stwierdzone mocne
        atopowe zapalenie i w zw. z tym ba bardzo, ale to bardzo suchą i zaczerwienioną
        skórę, a ostatnio skóra zrobiła się mięciutka i gładka.Dalej smaruję go jego
        mazidłami, ale widzę, że jest lepiej niż było. może za wcześnie mówić o
        zasługach pani doktor, ale mam przeczucie, że nam pomoże.Moja rada jest taka:
        skorzystać z usług pani doktor jednocześnie zachowując zdrowy rozsądek i nie
        spodziewać się cudów, bo alergia to choroba której nie da się wyleczyć raz dwa.
        Pozdrawiam.
        • gindek Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 10.11.05, 18:37
          coś mi się jeszcze przypomniało:pani doktor pyta o problemy z tarczycą z
          pewnoscią dlatego, że przy leczniu alergii stosuje jod stąd normalne, że pyta
          czy nikt w rodzinie w linii żeńskiej nie miał problemów z tarczycą. Nietrudno
          wpaść na to, Jarku...smile
      • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 10.11.05, 21:34
        Jarku!
        Cóż, przyznaję, byłam pewna, ze pani doktor jest alergologiem.

Nie rozumiem jedak dlaczego spodziewałeś się że u prywatnego lekarza nie
        zapłacisz nic za testy. Charytatywnie ma Ci je zrobić? Rozumiem, ze przy dwojgu
        dziecich koszty też ponosisz podwójnie i stąd być moze Twoje rozgoryczenie.
        Za chwilę jednak dziwisz sie, ze nie robi testu powtórnego - otóż robi, moje
        dwie znajome chciały taki test wykonać i zrobiła im go pani doktor. Jednak
        koszt jest ten sam - 200 zl. Ja takiego testu nie chciałam, bo skoro widzę jak
        moje dziecko reaguje, to co ten test powie mi więcej? Skoro Cię stać - zafunduj
        swoim dzieciom test powtórny. Bo ja przyznam szczerze wyłącznie z oszczędoności
        go nie robię smile
        Z tego co ja zauwazyłam pani doktor prowadzi kartoteki w swoim lapotopie.

Piszesz, ze pani doktor ustala dietę kasując kilka akapitów z pliku
        komputerowego. Cóż, ja właśnie dlatego podałam tę dietę na tym forum - bo to
        jest dieta ortomolekularna - taka sama dla wszytskich - usuwa się z niej
        jedynie pokarmy uczulające - które wyszły na testach. Ta dieta to nie żadne
        czary mary - to po porostu zdrowe jedzenie, które ma wzmocnić organizm, zeby
        sobie z alergią sam poradził.
        Przykro mi, ze Twoj starszy syn tak zareagował po miesiącu leczenia. Sądzę
        jednak ,ze jest to normalne. Czy Ty nie chodziłeś z dzieckiem wcześniej do
        pańswowego alergologa? Na czym polega leczenie u większości lekarzy? na diecie
        eliminacyjnej i robieniu prowokacji raz na jakiś czas, zeby sprawdzić, czy dany
        produkt nadal uczula. To co Wam zaproponowała pani doktor to zwykłą prowokacja,
        która dlała wynik negatywny. Zamiast robić powtórne testy robisz prowokację i
        masz 200zł w kieszeni - bo wyszłby na tych testach, ze Twoje dziecko ma nadal
        uczulenie na mleko. I co teraz? Pozostaje dalej trzymać dietę, az prowokacja
        wypadnie pomyślnie.
        Mozesz mi podać linka do strony na której byłoby napisane, ze istnieje takie
        coś jak ""alergia krzyżowa mleka z pszenicą"? I o tych 16% też poproszę.
        Obawiam się, ze źle rozumiesz pojęcia "alergia krzyżowa"
        Bo z tego co ja wiem, alergia krzyżowa to zjawisko spowodowane występowaniem
        wspólnych epitopów alergenów pokarmowych i inhalacyjnych:
        www.astma.edu.pl/zapytaj.php?nr=60&rekord=40
        Czyli pokarm + pyłek. A nie pokarm + pokarm, (mleko+pszenica)
        Z tego co ja widzę, bardzo często alergii na mleko TOWARZYSZY alergia na mąkę
        pszenną. Co więcej, jest to najbardziej nagminna alegia.

Ale muszę Ci się przyznać, ze ja również pochodziłam do tej lekarki równie
        podejrzliwie co Ty. Przede wszystkim nie wierzyłam w działanie hompeopatii -
        dla mnie zawsze była to bzdura, stworzona po to, zeby wyciągnąć kasę od ludzi.
        Spróbowałam jednak, bo skor lekarze twierdzą, ze homeopaci podają ludziom wodę
        z cukrem pudrem, to cóż mojemu dziecku moze zaszkodzić ta woda z cukrem pudrem?
        A tu mój syn zareagował tak wyraźnie na ten zastrzyk - miał dreszcze, wymioty,
        był niespokojny... Czy lekarze nadal twierdzą, ze to woda może spowodować takie
        reakcje? Pawełkowi po tych zastrzykach znikała wysypka - i to było dla mnie
        najważniejsze.
        Tutaj nie ma żadnych cudów. To tylko porządne testy alergiczne i dieta
        składająca się ze zdrowej żywności - by wzmocnić organizm.
        Ot i cała historia...
        Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę zdrówka
        Anet
        • jarek705 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 14.11.05, 08:35
          Odpowiadam
          Ależ to normalne że trzeba zapłacić tylko piszę że nie są to tanie testy. W
          laboratorium centralnym w Gliwicach panel pokarmowy kosztuje 75 zł., badania
          wykonywane są tylko raz w miesiącu.
          Z testem powórnym to jest moja obserwcja (zboczenie zawodowe badacza) która
          wynika z tego że jeżeli prowadzi się badania wstępne a potem leczenie to wydaje
          mi się że prawidłowe byłoby stwierdzenie czy nastąpiła jakaś poprawa czyli
          powtórzenie testu. Sama potwierdzasz, że badania wykonywane są na wyraźne
          życzenie zainteresowanych.
          Jak może oglądasz programy medyczne wszędzie pojawia się uwaga że wszelkie diety
          poiny być prowadzone pod kontrolą lekarza. Kontrola wymaga między innym
          rejestrowanie czy w organimie wszystko przebiega prawidłowo a takim parametrami
          jest waga czy badania krwi. Jezeli ulega to pogorszeniu to należy zmienić albo
          dietę albo lekarza smile
          Reakcja syna (wymioty i biegunka) była bardzo zaskakująca ponieważ przed tą
          dietą dziecko jadło nieraz po dwa jogurty i nie było żadnej reakcji a tu po
          niewielkiej ilości taka reakcja. Wywołało to zgrzyt z tym co mówi pani doktor a
          to co zobaczyliśmy. Teraz wprowadzamy dalej produkty mleczne ale lekarz
          prowadzący przepisał dziecku debridat i lakcidofil.
          Nie potrafię podać dokładnie strony gdyż było artykuł w piśmie medycznym którego
          streszczenie pojawiło sie na stronach www.forumpediatryczne.pl
          Zwrot "alergia krzyżowa" jest czesto stosowana w opisie współistnienia zarówno
          alergii na wiele pokarmów jak również w przypadku alergii pokarmowej i wziewnej.
          Najcześciej alergii na mleko towarzyszy alergia na białko jajka kurzego.
          A homeopatia to już inna bajka. Moja żona stosuje ją od dawna i zawszę ją i
          dzieci (do tej pory stosowana na stardszym) wyleczy z przeziębienia i grypy za
          to na mnie nijak nie działa. Mnie ratuje skorbolamid który niestety szkodzi
          innym.

Nikt nie spodziewa się cudów.
          Szczególnie że coraz więcej mówi się że niestety ale z alergii się nie wyrasta.
          Pozdrowienia
          Jarek
    • shamsa Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 13.11.05, 17:57
      jak sie robi napoj z drozdzy i jakim cudem (mechanizmem) cytryna alkalizuje
      organizm?

pozdrowienia
      • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 13.11.05, 22:08
        Napój z drożdży robi się dowolnie smile Byleby w składzie były drożdże. A więc np
        1-2 łyżeczki drożdży zalewa się małą ilością ciepłej przegotowanej wody,
        intensywnie miesza, dolewa więcej wody i wypija.

A z cytryną wyjaśniano już w poprzednich postach. Napiszę w skrócie: to, ze
        cytryna ma kwaskowaty smak, nie znaczy wcale, ze ma odczyn kwaśny - wręcz
        przeciwnie - jest jednym z najbardziej zasadowych owoców.
        Tu pamap wyjaśnia: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=578&w=25673709&a=29238353
        Pozdrawiam
        Anet
        • shamsa Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 13.11.05, 23:28
          no az sama sprawdze papierkiem
        • shamsa Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 13.11.05, 23:32
          oczywiscie ze cytryna ma kwasny odczyn, nawet pamap to pisze
          tylko ze jest zasadotworcza

teraz rozmumiem, dziekuje i pozdrawiam
          • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 21.11.05, 14:04
            no, teraz i jak rozumiem smile
            Pozdrawiam również!
            Anet
            • luty71 Re: My też chcemy do tej pani doktor!!! 23.11.05, 23:38
              Czytam i czytam i prosze o namiary na pania doktor na luty71@gazeta.pl
              Dziekuję serdecznie, bo własnie mam dołek. Mój synek ma 2latka jesteśmy na
              diecie eliminacyjnej właściwie od urodzenia. Teraz coś tam je raz jest lepiej
              raz gorzej. Od 2 tygodni jest fatalnie a ja naprawdę nie mam pojęcia co go
              uczula!!! Ręce (i jak mówi ma znajoma z Chorzowa)i piersi opadają.
            • agulekc Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 17.12.05, 16:50
              Czesc anet22
              Ja tez poprosze o namiary na pania dr. na maila agulekc@yahoo.com
              dziekuje
    • amaranta01 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 12.12.05, 00:33
      Ponieważ i u mnie jest coraz gorzej (nie tylko z moim młodszym synkiem ale i ze
      mną) to ja również poproszę o namiary do tej pani doktor (chociaż jestem z
      Wrocławia). Ale jestem zdecydowana spróbować. Mail: amaranta@vp.pl
      Dzięki.
    • momi-m Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 14.12.05, 21:17
      Witam,ja tez proszę o namiary na p.dr na gazetowego - mam dziecko 6 miesieczne
      uczulone na wszystkie mozliwe "mleka" i walczymy z okropnym azs.Wielkie
      dzieki.Pozdrawiam
      • agulekc Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 16.12.05, 14:46
        Czesc
        z zaciekawieniem przeczytałam posty w tym temacie. mam 6 miesiecznego synka
        który ma stwierdzone AZS. Jestesmy na diecie bezmlecznej, karmie piersia.
        Kapiemy sie w oilatum i smarujemy mazidłami.
        Ostatnio skorka synka znow sie pogorszyla i jest b. chropowata, swedzi go bo
        caly czas drapie nozki albo glowkei nie wiem juz co zrobic by mu ulzyc.
        Ja tez poprosze o namiary na pania dr i z gory dziekuje.
        • agulekc Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 16.12.05, 14:51
          Czesc
          z zaciekawieniem przeczytałam posty w tym temacie. mam 6 miesiecznego synka
          który ma stwierdzone AZS. Jestesmy na diecie bezmlecznej, karmie piersia.
          Kapiemy sie w oilatum i smarujemy mazidłami.
          Ostatnio skorka synka znow sie pogorszyla i jest b. chropowata, widze ze go
          swedzi bo cale nozki i glowka sa podrapane. Nie wiem co mam robic, juz niewiele
          jem a tak chcialabym mu ulzyc. Poprosze na maila agulekc@yahoo.com namiary na
          pania dr, i z gory dziekuje.
    • olapaola1 prosze o nr telefonu do Gliwic 17.12.05, 20:42
      Witam

Bardzo prosze o przeslanie na adres gazetowy namiarow do pani alergolog w
      Gliwicach! Z gory bardzo dziekuje!
    • ms107 DO ANETT 23.12.05, 13:49
      cZESC, JESTEM MAMA 2 MIESIECZNEGO CHLOPCA I OD KILKU DNI MAMY PODEJRZENIE O
      SKAZE BIAŁKOWA. WPRAWDZIE MIESZKAM NA DRUGIM KONCU POLSKI ALE NIC TO- CZEGO SIE
      NIE ROBI DLA DZIECKA. CIEKAWI MNIE TYLKO CZY JEST MOZLIWOSC ZROBIENIA JAKIS
      BADAN NA MIEJSCU I EWENTUALNIE POTEM SIE Z NIA SKONTAKTOWAC. PROSZE O NAMIARY
      NA PANIA DOKTOR. MS107@GAZETA.PL
      POZDRAWIAM.MONIKA
      • gindek :-))))))) 23.12.05, 19:14
        donoszę, że od jakiegoś czasu ( sama już nie pamiętam ile) jesteśmy pod opieką
        pani doktor.Już od kilku tygodni są zmiany na lepsze.Mały miewał malutkie
        wysypki w międzyczasie, ale zapowiadało się, że idzie ku dobremu.A dzisiaj...po
        raz pierwszy od ponad 3 miesięcy ( Mikołaj ma prawie 4 miesiące) przez cały
        dzień nie musiałam go niczym smarować ( zawsze smarowałam mniej więcej co 2
        godziny), żadnym kremem dla atopików, ani nic w tym stylu. Raz tylko
        posmarowałam go olejem z pestek winogron, tak :"pro forma" przed wyjściem na
        spacerek. Dieta pewnie robi swoje, ale oleje podawana do mleczka to strzał w
        dziesiątkę.Mały ma mięciutką skórkę jakby nigdy nie miał żadnych zmian skórnych
        a przecież nawet w szpitalu lekarza dziwili się, że to musi być mega alergik
        skoro cały jest jak Indianin ( kwasochłonne 13). Mam nadzieję, że to nie cisza
        przed burzą...Póki co jestem potwornie szczęśliwa. To najlepszy prezent na święta
        • olapaola1 do gindek 26.12.05, 07:07
          Czy bylabys tak uprzejma, i czy podalabys mi namiary na pania doktor? Nikt mi
          nie napisal sad kilka razy dziennie sprawdzam poczte. Moj maluszek ma
          pogorszenie. Sa swieta, od tygodnia zaostrzylam diete, jem tylko wafle ryzowe,
          ziemniaki, pieczona wieprzowine i nic.
    • akinom9 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 26.12.05, 22:52
      Witam smile
      Bardzo proszę o namiary na Panią Doktor-czy leczy też starsze (13lat) dzieci
      czy tylko maluszki (Mała ma 5miesięcy)?
      Mój adres:iberis0@poczta.onet.pl
      Pozdrawiam
      Monika
      • gindek Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 27.12.05, 12:30
        Wszystkich, którzy chcą adres pani doktor poproszę o maila na moją skrzynkę. Tak
        jest łatwiej i szybciej. Nie mam czasu przepisywać adresów mailowych, które
        podajecie na forum, a namiary pani doktor mam właśnie na skrzynce.Pozdrawiam smile
    • irenka71 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 28.12.05, 22:24
      Witaj , mam 3 miesięcznego synka i podobną sytuację jak u ciebie. dietą
      eliminacyjną katuję się bez efektów już ponad miesiąc. bardzo proszę o namiary
      do tej cudownej pani doktor !!! to dla mnie jak światełko w tunelu.wierzę że i
      nam się uda. pozdrawiam serdecznie
    • ewelina78 Pytanie do pacjetek Pani dr 01.01.06, 23:08
      czy polecana na tym forum Pani dr bierze pod uwage taka sprawe jak pasozyty czy
      zaleca badania w tym kierunku ???
      • gindek Re: Pytanie do pacjetek Pani dr 02.01.06, 10:31
        Tak, jak najbardziej.Tylko uczula na to, o czym wielokrotnie tu była mowa- że
        często bardzo trudno jest za pierwszym razem wykryć pasożyty, więc trzeba
        powtarzać badania.Mnie pytała czy znam u siebie, w Białymstoku jakiegoś dobrego
        lekarza od pasożytów, żeby mną pokierował i nie bagatelizował tego jak większość
        lekarzy.Mam wrażenie po rozmowach z p. doktor, że chyba nawet jest zwolenniczką
        "profilaktycznego" odrobaczania, nawet jeśli wyniki są ujemne, bo jest duże
        prawdopodobieństwo, ze przy dużych zmianach skórnych oprócz alergii działają
        jeszcze jakieś pasożyty.
        • malka21 Re: Pytanie do pacjetek Pani dr 03.01.06, 10:23
          Gindek, napisz czy byłaś osobiście na wizycie w Gliwicach czy piszesz tylko na
          podstawie rozmów telefonicznych z lekarzem? To duża różnica.
          Pytam, bo ja z dziećmi byłam parę razy i faktycznie na początku mieliśmy
          zalecone badanie kału. Wyniki były negatywne. Pani doktor stwierdziła, że
          często laboratoria nie wykrywają pasożytów (i z tym się zgadzam) ale narazie tą
          sprawę zostawiamy. Na którejś kolejnej wizycie na podstawie wyglądu i
          zachowania mojej trzyletniej córki, która była trochę niecierpliwa (to zapewne
          po 2 godzinnej podróży do Gliwic, 3,4 godzinnym oczekiwaniu w poczekalni i 1,5
          godzinnej wizycie) stwierdziła lamblie i całej rodzinie dała tinidazol a 9-cio
          miesięcznemu synkowi zleciła nalewkę z orzecha włoskiego wg schematu podanego w
          internecie! (Córka zmian skórnych ani innych odczynów alergicznych nie posiada
          bo ma niewielkie uczulenie). Z tego co się zorientowałam to lekarka u
          większości dzieci leczy lamblie. Nie twierdze, że u wielu te lamblie nie
          występują i czasami jest to trafione ale... Osobiście jestem za okresowym
          odrobaczaniem ale nie leczeniem przeciwko lambliom pomimo negatywnych wyników
          badań i na podstawie wątpliwych objawów.

PS Pani doktor alergologiem ani pediatrą nie jest. Wg tego co figuruje na
          pieczątce jest internistą i lekarzem rodzinnym
          • juleg Re: Pytanie do pacjetek Pani dr 03.01.06, 10:43

Zaintrygował mnie ten nietypowy test z krwi, czy faktycznie jest on taki wiarygodny? Strasznie by mi to ułatwiło postępowanie z moim synkiem. Będę wdzięczna za infosmile Pozdrawiam.
            • malka21 Re: Pytanie do pacjetek Pani dr 03.01.06, 11:00
              Dużo dziewczyn entuzjastycznie podchodzi do tego testu bo robią go zazwyczaj u
              malutkich dzieci i nie od razu można sprawdzić czy odstawiana rzecz
              (szczególnie gdy tych odstawianych jest dużo) rzeczywiście uczula. Ja mam
              uzasadnione wątpliwości co do skuteczności testu. Robiłam go u dwójki swoich
              dzieci. U młodszego synka wyszło bardzo dużo alergenów. Odstawiłam wszystko
              sobie i jemu. Skóra nie miała z czego się poprawiać bo przed pierwszą naszą
              wizytą udało mi się małego doprowadzić dietą do porządku.
              Trzyletniej córce wyszły w teście jajka, mleko i pszenica. Wszystko to
              wcześniej jadła i nic jej nie było. Coś ją obecnie troszeczkę uczula na co nie
              mogę wpaść ale na pewno nic z tych trzech rzeczy - sprawdziłam.
              Gdyby nie wyniki testu u starszego dziecka pewnie nadal wierzyłabym w jego
              skuteczność. Co do poprawy skóry u dzieci to myślę, że duży udział mają tu
              wprowadzane w dość dużych ilościach tłuszcze. Dieta oczywiście też tzn.
              odstawienie białek, które wychodzą większości dzieci. Co do pozostałych
              alergenów to nie wiem. Może u niektórych się sprawdzają, ale czy w 100%?
              Synkowi w teście nie wyszła marchew, która go wcześniej uczulała ...
    • muminumakuka1 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 02.01.06, 23:46
      Bardzo proszę o namiary na panią doktor. Pisałam na priv, ale narazie nie
      dostałam odpowiedzi, więc na wszelki wypadek piszę jeszcze tutaj. Mój email:
      muminumakuka1@gazeta.pl
      Z góry dziękuję i pozdrawiam.
      • ania77 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 09.01.06, 13:40
        Anet, ja też poproszę o namiary na Twoją Panią Dr.Mój adres ania608@o2.pl tak
        nawiasem mówiąc to już powinnaś mieć darmowe wizyty za taką reklamę!smile))))))))))
        dzięki z góry,czekam niecierpliwie.Skąd biorą się te alergie?Dawniej tego
        diabelstwa nie było....Nie umiem dojść po czym moja córunie ma AZSsad(((((Ma już
        nic nie jeść?
        • anet22 Re: Wyleczcie alergię! Przeczytajcie! 11.01.06, 12:11
          Witamm,
          chciałam przeprosić, bo rzadko już zaglądam do tego watku, jako ze ma on już
          ponad rok! I czasem miał miesiąc przestoju, po czym znów go ktos odkopał i znów
          jest na pierwszej stronie forum.
          Codziennie dostaję minimum 5 maili z prośbą o adres lekarki.
          Proszę nie pisać tu próśb o adres, tylko skrobną do mnie maila - odpisuję
          zawsze jeszcze tego samego dnia (ściągam pocztę outlookiem) A tutaj nie wchodzę
          często i Wasze prośby zostają niespełnione.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka