Dodaj do ulubionych

Bebilon pepti a witamina D3

21.07.05, 13:55
Dziewczyny co z witamina D3 jak dzidzia je Bebilon Pepti. Do tej pory byla
karmiona naturalnie i dostawala kropelke dziennie. teraz jest na sztucznym i
nie wiem czy tez dawac jej witamine. Gdzies slyszalam, ze sztuczne mleka
zawieraja w sobie wszstkie potrzebne witaminy. Czy to prawda???
Z gory dziekuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: Bebilon pepti a witamina D3 21.07.05, 14:01
      sprawdz na opakowaniu. teraz latem wogole sie nie daje tej wit dodatkowo, chyba
      ze ciemiaczko nie zarasta.
    • jutta2 Re: Bebilon pepti a witamina D3 21.07.05, 17:32
      izia30 nie boisz sie ze nie dajac witaminy d twoje dziecka nabawi sie krzywicy
      poczytaj sobie jakei sa konsekwencje braku tej witaminy u malego dziecka, ja
      daje i vibovit i mleko i do tego 500 jednostek wit.d i glowka rosnie prawidlowo
      i ciemiaczko rowniez pamietaj tez ze im mniej witaminy tym glowa szybciej rosnie
      • ahaberla Re: Bebilon pepti a witamina D3 21.07.05, 21:38
        ja także nie daje wit D3 w lato i na pewno nie będzie z tego zadnej krzywicy,
        kto Ci to powiedzial. Pediatrzy zalecają odstawienie i wychodzenie z dzieckiem
        na slońce.
        Karmienie Bebilonem Pepti nie wyklucza podawania kropelki witaminy - ja także
        na Pepti i dawałąm. A teraz po prostu chodzimy na dwór i jak była malutka w
        zeszłym roku to robiłam tak samo.
        Pozdrawiam
      • izia30 Re:jutta 22.07.05, 08:39
        nie boje sie ani troche. wychodzi na spacer od 8 rano do 13, potem od 16 do 19.
        wystarczajaco dlugo.
        ponadto wystarczy policzyc ile dziennie zjada tej wit w kaszkach, mleku.
        jak sie to wszystko doda to wychodzi nawet nadmiar.
        zreszta uwierz mi w Polsce nie ma juz krzywicy, (oprocz skrajnych przypadkow
        zaniedbania dziecka) za to notuje sie coraz wiecej przypadkow przedawkowania
        tej wit co daje kamienie nerkowe lub odwapnienie organizmu.
        no i jeszcze jedno, w zamierzchlych czasach, krzywica dotyczyla tylko szlachty,
        ludzi bogatych co sie bali slonca i ruchu na powietrzu, oraz biedoty
        mieszkajacej w miastowych piwnicach. wsrod ludnosci wiejskiej, poniekad biednej
        nie bylo krzyswicy, anikt nie zawracal sobie glowy zbilansowana dieta.
        dlaczego? poniewaz te dzieciaki caly bozy dzien wychowywaly sie na dworze.
        dlatego dbajmy o dlugie spacery, to sie oplaca pod kazdym wzgledem.
        moje dziecko na placu zabaw zajmuje sie samo soba, bawi sie z dziecmi dzieki
        czemu ja czy babcia mozemy posiedziec na lawce, uczy sie od starszakow, dzieki
        czemu jest sprawniejsza, no i wraca tak padnieta ze szybciutko zjada obiad czy
        kolacje i zasypia blogim snem na 3 godziny w dzien i 10 godzin w nocy, a my mamy
        spokoj.
        no i jest zdrowa, szczupla i usmiechnieta.
    • winniczka1 Re: Bebilon pepti a witamina D3 21.07.05, 18:28
      Witajcie moja córeczka urodziła się z małym ciemiączkiem 0,5x0,5 ma teraz 8
      miesięcy i nigdy nie przyjmowała witaminy D3 ze względu na zarastające
      ciemiączko.
      • jaworka Re: Bebilon pepti a witamina D3 22.07.05, 09:17
        Witam!
        U mnie tak ja u winniczki1 synek urodził sie z ciemiączkiem 0,5/0,5. Dawałam mu
        na początku czyba dwie krople, potem jedna. A jak poszłam w grudniu do pryw
        alergologa to mi kazała KATEGORYCZNIE przestać dawać wit d3. Ale to było w
        naszym przypadku. Jeszcze wcześniej w sierpniu jak byłam na usg u ortopedy, to
        poweidział, ze ma bardzo mocne kości, i on też zalecałby redkukcję wit d3. Ale
        każde dziecko jest innesmile, najlepiej zzapytać lekarza.
      • beti11 Re: Bebilon pepti a witamina D3 22.07.05, 10:07
        Izia czy tak male ciemiaczko jest przeciwskazaniem do Wit D3? Moja corcia tez
        urodzila sie z malym ciemiaczkiem 1na1, w wieku czterech miesiecy ma 0,5na0,5 a
        jednak dawalam jej kropelke dziennie. Pozdrawiam
    • kruffa Re: Bebilon pepti a witamina D3 22.07.05, 06:12
      Najlepiej porozmawiaj z lekarzem. Moja córka od 7 m-ca jest na Nutramigenie i w
      okresie jesienno-zimowo-wiosennym dostawała 1 kroplę dziennie.
      W lecie witaminy się raczej nie podaje - szczególnie w słoneczne lato, bo
      organizm sam jest w stanie sobie poradzić z jej produkcją.

Kruffa
      • barbarasan Re: Bebilon pepti a witamina D3 22.07.05, 09:49
        Ja takze nie podaje wit D3 w lecie, lekarz wrecz tego zabronil (do
        pazdziernika), bo jak twierdzi nadmiar bardziej szkodzi niz niedobor. A w lecie
        trudno o niedobor (szczegolnie, ze w roznych Bebilonach tez jest ta witamina).
        Nie powinno sie tez podawac jednoczesnie preparatow wielowitaminowych (Vibovit)
        i wit.D3.
        B
        • beti11 Re: Bebilon pepti a witamina D3 22.07.05, 10:09
          dziekuje wszstkim mamom za odpwiedz. Zgadzam sie z tymi spacerkami, ze jak
          dlugo to bez witaminki, tylko moje Szczescie niesamowicie wrzeszczy w wozku i
          spacerki sa ograniczone do max 1,5h. Pozdrawiam
          • sta.ania Re: Bebilon pepti a witamina D3 22.07.05, 11:22
            ja mam dawać, dzidzia prawie 9,5 msc, a my dajemy w okresie letnim zamiast 2 to
            1 kroplę. Ciemiączko spore,
            ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka