Dodaj do ulubionych

czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma pasożyty

22.07.05, 23:18

Obserwuj wątek
    • evita33 Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 23.07.05, 15:30

• sigvaris Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 23.07.05, 21:44
        ...morfologia z rozmazem - tak wyjdzie, że są podwyższone kwasochłonne.
        Julamimi jest tu specjalistką od tego badania. Ale jest też tak chyba, że to
        także może wskazywać, że to alergia. I na dokładkę nie będziesz wiedziała jaki
        to pasożyt.
        A mamy trzy różne grupy:
        1)pierwotniaki i ameby (w Polsce występuje nagminnie lamblia)
        2)robaki (obłe jak owsiki, glista itp. i płaskie jak tasiemxce)
        3)grzyby i pleśnie (candida i nie tylko).

Tak więc to badanie krwi będzie jakąś wskazówką, ale nie będzie dokładną
        odpowiedzią.
        • matiuszka Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 23.07.05, 21:53
          Chciałabym jeszcze dodać, że kwasochłonne przy robakach mogą być w normie. U
          nas tak było.
          • sigvaris Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 25.07.05, 00:11
            Ale numer! W normie powiadasz!
            Kolejna klapka mi zaskoczyła, bo nie bardzo wiedziałam dlaczego ktoś mi tak
            gorąco odradzał to badanie krwi.... Mówiąc, że do pasożytów z kałem do dobrego
            laboratorium trzeba biegać, albo odrobaczać w ciemno...
            • matiuszka Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 25.07.05, 22:44
              Mnie to ktoś tłumaczył... ale już nie pomnę. W każdym razie u nas była glista i
              kwasochłonne w normie - 1%. Jak do tego dodasz te 7 ujemnych badań kału, które
              zrobiłyśmy w dobrym laboratorium to sobie wyobraź, jaka niespodzianka jak robak
              wyszedł po antybiotyku.
              • sigvaris Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 26.07.05, 00:54
                Czytałam o tych 7 badaniach... Czytałam. I sama juz nie wiem, czy to faktycznie
                tak trudno trafić w cykl rozmnażania "gada" (żeby jaja były) z pobraniem kału,
                czy to nasze laboratoria są tak wyśmienite.
                Jeśli jedno i drugie... to strach myśleć.... Ile dzieci może dalej "coś" mieć,
                choć wszyscy będą przekonani, że nie ma!
                • evita33 Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 26.07.05, 13:10
                  byłam dzisiaj u lekarza z wynikami. Powiedziała ze podwyższone limfocyty i
                  najprawdopodobniej była to jakas infekcja wirusowa np. z brudnych rąk.
                  Zapytałam o pasożyty -powiedziała ze nie ma takiej potrzeby.
                  • sigvaris Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 26.07.05, 22:32
                    Tą odpowiedzią Twój lekarz dopisał się do 99% lekarzy, o których tu piszemy.
                    Niestety u ok. 30 % (moje niedoskonałe szacunki) eMam wychodzi, że lekarz nie
                    miał racji. A pasożyty są. Albo lamblie, albo grzyby, albo robaki...
                    • evita33 wiec co dalej robic 27.07.05, 10:25

• julamimi Re: wiec co dalej robic 27.07.05, 10:45
                        a jaki jest wlasciwie ten Wasz rozmaz? a dokladnie kwasochlonne? i podaj
                        jeszcze ogolna liczbe bialych krwinek.
                        O alergii i/lub pasozytach swiadcza kwasochlonne powyzej 5% lub 440/mm3.
                        Niestety dziala to tylko na zasadzie potwierdzenia, tzn jak wartosc
                        podwyzszona, to mozna podejrzewac alergie i/lub pasozyty, wartosc w normie
                        niczego nie wyklucza (chociaz raczej rzadko sie tak zdarza).
                        pozdr
                        • evita33 do julamimi - wyniki 27.07.05, 23:48
                          To są wyniki mojego rocznego MAćka: Dziękuję

Rozmaz manualnie:
                          - segmentowane 21 min 35 max 55 L
                          - kwasochłonne 1 min 1 max 5 ~`
                          - limfocyty 77 min 40 max 60 H
                          - Monocyty 1 min 2 max 7 L

I morfologia
                          - Leukocyty 14,4 min 4,5 max 13,0 H
                          - Erytrocyty 4,63 min 3,5 max 4,6 H
                          - Hemohlobina 12,1 min 10,9 max 14,2 -
                          - Hematokryt 35,6 min 37 max 41 L
                          - Limfocyty 63,5 min 40 max 60 H
                          • sigvaris Re: do julamimi - wyniki 28.07.05, 01:43
                            Witaj Julamimi! Czytałaś post Matiuszki? Przeczytaj koniecznie! Co o tym
                            myślisz?
                            • julamimi Re: do julamimi - wyniki 28.07.05, 09:02
                              Witam po przerwie smile

evita - kwasochlonne sa jak najbardziej w normie, wiec na tej podstawie
                              rzeczywiscie nie ma podejrzenia pasozytow; ALE tak jak pisala matiuszka, te
                              wyniki rzadko bo rzadko ale zdarza sie, ze sa w normie nawet jak czlowiek ma
                              gosci. Czyli taki wynik moze sklonic do twierdzenia, ze pasozytow nie ma, ale
                              jednoznacznie ich nie wyklucza sad

Nie wiem, czy z czyms nie myle, ale gdzies chyba czytalam takie obrazowe
                              wytlumaczenie, ze jak jest pasozyt lub ognisko alergiczne (np pokrzywka), to
                              moze sie zdarzyc (aczkolwiek rzadko i nie mozna tego uznac za regule), ze
                              kwasochlonne z calego organizmu skupiaja sie w tym miejscu, zeby zwalczyc wroga
                              i w miejscu pobrania krwi moze ich po prostu nie byc (tzn moga tam byc w
                              normie, podczas gdy w miejscu 'walki' sa ich cale tabuny)

pozdr
                              • evita33 Re: do julamimi - dziekuje 28.07.05, 11:50

• matiuszka Re: do julamimi - wyniki 28.07.05, 22:53
                                Julamimi - właśnie takie wytłumaczenie podała mi pediatra na kwasochłonne w
                                normie przy robalkach.
                                • sigvaris Re: do julamimi - wyniki 31.07.05, 23:26
                                  Dziewczyny, trzeba być czujnym, przy badaniach z krwi. One mogą nie być...
                                  miarodajne!
                                  • matiuszka Re: do julamimi - wyniki 01.08.05, 22:47
                                    Ja teraz sobie myślę, że chyba trzeba być jasnowidzem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka