sigvaris Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 23.07.05, 21:44 ...morfologia z rozmazem - tak wyjdzie, że są podwyższone kwasochłonne. Julamimi jest tu specjalistką od tego badania. Ale jest też tak chyba, że to także może wskazywać, że to alergia. I na dokładkę nie będziesz wiedziała jaki to pasożyt. A mamy trzy różne grupy: 1)pierwotniaki i ameby (w Polsce występuje nagminnie lamblia) 2)robaki (obłe jak owsiki, glista itp. i płaskie jak tasiemxce) 3)grzyby i pleśnie (candida i nie tylko). Tak więc to badanie krwi będzie jakąś wskazówką, ale nie będzie dokładną odpowiedzią. Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 23.07.05, 21:53 Chciałabym jeszcze dodać, że kwasochłonne przy robakach mogą być w normie. U nas tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 25.07.05, 00:11 Ale numer! W normie powiadasz! Kolejna klapka mi zaskoczyła, bo nie bardzo wiedziałam dlaczego ktoś mi tak gorąco odradzał to badanie krwi.... Mówiąc, że do pasożytów z kałem do dobrego laboratorium trzeba biegać, albo odrobaczać w ciemno... Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 25.07.05, 22:44 Mnie to ktoś tłumaczył... ale już nie pomnę. W każdym razie u nas była glista i kwasochłonne w normie - 1%. Jak do tego dodasz te 7 ujemnych badań kału, które zrobiłyśmy w dobrym laboratorium to sobie wyobraź, jaka niespodzianka jak robak wyszedł po antybiotyku. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 26.07.05, 00:54 Czytałam o tych 7 badaniach... Czytałam. I sama juz nie wiem, czy to faktycznie tak trudno trafić w cykl rozmnażania "gada" (żeby jaja były) z pobraniem kału, czy to nasze laboratoria są tak wyśmienite. Jeśli jedno i drugie... to strach myśleć.... Ile dzieci może dalej "coś" mieć, choć wszyscy będą przekonani, że nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
evita33 Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 26.07.05, 13:10 byłam dzisiaj u lekarza z wynikami. Powiedziała ze podwyższone limfocyty i najprawdopodobniej była to jakas infekcja wirusowa np. z brudnych rąk. Zapytałam o pasożyty -powiedziała ze nie ma takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: czy z rozmazu krwi wyjdzie że dziecko ma paso 26.07.05, 22:32 Tą odpowiedzią Twój lekarz dopisał się do 99% lekarzy, o których tu piszemy. Niestety u ok. 30 % (moje niedoskonałe szacunki) eMam wychodzi, że lekarz nie miał racji. A pasożyty są. Albo lamblie, albo grzyby, albo robaki... Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: wiec co dalej robic 27.07.05, 10:45 a jaki jest wlasciwie ten Wasz rozmaz? a dokladnie kwasochlonne? i podaj jeszcze ogolna liczbe bialych krwinek. O alergii i/lub pasozytach swiadcza kwasochlonne powyzej 5% lub 440/mm3. Niestety dziala to tylko na zasadzie potwierdzenia, tzn jak wartosc podwyzszona, to mozna podejrzewac alergie i/lub pasozyty, wartosc w normie niczego nie wyklucza (chociaz raczej rzadko sie tak zdarza). pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
evita33 do julamimi - wyniki 27.07.05, 23:48 To są wyniki mojego rocznego MAćka: Dziękuję Rozmaz manualnie: - segmentowane 21 min 35 max 55 L - kwasochłonne 1 min 1 max 5 ~` - limfocyty 77 min 40 max 60 H - Monocyty 1 min 2 max 7 L I morfologia - Leukocyty 14,4 min 4,5 max 13,0 H - Erytrocyty 4,63 min 3,5 max 4,6 H - Hemohlobina 12,1 min 10,9 max 14,2 - - Hematokryt 35,6 min 37 max 41 L - Limfocyty 63,5 min 40 max 60 H Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: do julamimi - wyniki 28.07.05, 01:43 Witaj Julamimi! Czytałaś post Matiuszki? Przeczytaj koniecznie! Co o tym myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
julamimi Re: do julamimi - wyniki 28.07.05, 09:02 Witam po przerwie evita - kwasochlonne sa jak najbardziej w normie, wiec na tej podstawie rzeczywiscie nie ma podejrzenia pasozytow; ALE tak jak pisala matiuszka, te wyniki rzadko bo rzadko ale zdarza sie, ze sa w normie nawet jak czlowiek ma gosci. Czyli taki wynik moze sklonic do twierdzenia, ze pasozytow nie ma, ale jednoznacznie ich nie wyklucza Nie wiem, czy z czyms nie myle, ale gdzies chyba czytalam takie obrazowe wytlumaczenie, ze jak jest pasozyt lub ognisko alergiczne (np pokrzywka), to moze sie zdarzyc (aczkolwiek rzadko i nie mozna tego uznac za regule), ze kwasochlonne z calego organizmu skupiaja sie w tym miejscu, zeby zwalczyc wroga i w miejscu pobrania krwi moze ich po prostu nie byc (tzn moga tam byc w normie, podczas gdy w miejscu 'walki' sa ich cale tabuny) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: do julamimi - wyniki 28.07.05, 22:53 Julamimi - właśnie takie wytłumaczenie podała mi pediatra na kwasochłonne w normie przy robalkach. Odpowiedz Link Zgłoś
sigvaris Re: do julamimi - wyniki 31.07.05, 23:26 Dziewczyny, trzeba być czujnym, przy badaniach z krwi. One mogą nie być... miarodajne! Odpowiedz Link Zgłoś
matiuszka Re: do julamimi - wyniki 01.08.05, 22:47 Ja teraz sobie myślę, że chyba trzeba być jasnowidzem. Odpowiedz Link Zgłoś