magda1104 23.08.05, 21:55 Cześć! Na pewno mrozicie działkowe pomidorki dla dzieci - jak to zrobić? Ze skórką czy bez? I w czym mrozicie? (bo że w zamrażarce, to wiem )) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kruffa Re: Mrożenie pomidorów 24.08.05, 06:54 Chyba najlepiej zrobić przecier. Nie zajmie ci miejsca, a efekt taki sam, bo i tak będziesz je mogła dodać tylko do zupy lub sosu. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
moniq74 Re: Mrożenie pomidorów 24.08.05, 08:54 Chyba przecier jest rzeczywiście najpraktyczniejszy, ale mój tato mrozi tez czasem całe pomidory (tylko umyte, zapakowane do woreczków) Odpowiedz Link Zgłoś
magda1104 Re: Mrożenie pomidorów 24.08.05, 22:13 pewnie przecier jest praktyczniejszy, tylko mi się nie chce... dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Mrożenie pomidorów 25.08.05, 05:54 Jak już to chyba bez skórek, żeby potem nie bawić się w łowienie skórek. Sama jadam ze skórką, ale po argunetacji niani i jej stanowczym sprzeciwie - małej nie daję ze skorką. A co do przecierów i soków wogóle - ta sama niania twierdzi że naljepsze do przechowywania są butelki po sokach gerbera. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
moniq74 Re: Mrożenie pomidorów 25.08.05, 10:59 Mi się wydaje, ze pomidor może stracić sporo wilgotności jesli obierzemy go przed zamtrożeniem. Skórka z zamrożonego pomidora przy odmrażaniu właściwie odchodzi sama. A z przecierami pewnie jest troche więcej roboty, ja przyznam sie że sama ich nie robię ale korzystam z weków i przetworów od rodziców (owoce i warzywa z własnej działki) ) Przecierki pom. sa extra, rewelacyjn do pomidorówki, ale i do picia na surowo. A w słoiczkach po soczkach gerbera czy bobvovity mój tata robi soki z malin, porzeczek czy wiśni. I na zime jak znalazł )) Odpowiedz Link Zgłoś