Dodaj do ulubionych

posiew z gardła

28.10.05, 09:27
Witajcie e-Mamy,
mam problem. Jestem zmuszona zrobić dziecku posiew z gardła. Zupełnie nie
wiem jak się do tego zabrać. Wiem jedynie, że powinien być wykonany na czczo
i w dobrym laboratorium. Dzdzia ma straszny nalot w gardle, angina
wykluczona, ale muszę się dowiedzieć co to jest. Proszę napiszcie, gdzie w W-
wie mogę takie badanie zrobić, jak długo czeka się na wyniki.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • matiuszka Re: posiew z gardła 28.10.05, 09:58
      Nie powiem Ci gdzie, bo nie jestem z W-wy ale za to jak: dziecko nie może być w
      trakcie przyjmowania antybiotyku ani innych leków bakteriobójczych (ew. min. 14
      dni po). Nie psikaj mu też wcześniej gardła Tantum Verde ani niczym podobnym.
      Odpadają też preparaty typu srebro koloidalne, ziółka itp.
      W dniu badania dziecko musi być na czczo i bez mycia zębów, picia, czegokolwiek.
      Jak już robisz ten wymaz a w gardle jest nalot to zrób też w kierunku grzybów.
      Z tego bakteriologicznego grzyby też czasem wyjdą ale wtedy, kiedy jest ich
      bardzo dużo.
      • martynka0403 Re: posiew z gardła 28.10.05, 10:08
        Dziekuję bardzo za informacje. A jakie badanie potwierdzi obecność grzybów w
        gardle?
        • monikx2 Re: posiew z gardła 28.10.05, 10:22
          Badanie o ktore pytasz to posiew z gardla w kier.grzybow.Zrobisz je tutaj

www.bakter.pl/
          • sigvaris Re: posiew z gardła 28.10.05, 11:00
            Bakter to dobry adres.
            Jest też drugie laboratorium dobre w bakteriach.
            Zwłaszcza polecane przy podejrzeniu gronkowca lub innych uporczywych bakterii.
            To laboratorium robi też autoszczepionki, czyli kierunkowe leki na wykryte
            bakterie. Wklejam Ci post, na który natrafiłam. Zarchiwizowałam sobie jego
            treść na wszelki wypadek...

"Nie wiem czy to komuś przyda się ale mam listę miejsc gdzie zajmują się
            gronkowcem. Powstała ona na forum na temat gronkowca, jest wynikiem doświadczeń
            forumowiczów, każdy podawał miejsca gdzie sie leczył. Pozdrawiam

- Kraków Instytut Mikrobiologii przy UJ, ul.. Czysta (naprzeciwko AGH, róg al.
            Mickiewicza). Koszt 162 zł
            - Laboratorium "ALAB" we Wrocławiu przy szpitalu klinicznym. Trzeba mieć
            skierowanie od lekarza. Wrocław ul. Chałbińskiego 4 ( Akademia Medyczna ).
            - Liliana Jeżowa, Poznań, ul. Włodkowiaka 34-mikrobiolog. Specjalistyczny
            Gabinet Mikrobilogi Pediatrycznej ul. Włodkowica 34 60-334 Poznań tel (0 61)
            867-33-89
            - Dorota Kostrzeńska, gabinet- Warszawa, ul. Inżynierska 1/17, naprzeciwko
            studia TVp, tel.0226192394-bakteriolog
            - Katedra i Zakład Mikrobiologii Lekarskiej Akademii Medycznej im Prof.
            Feliksa Skubiszewskiego, Lublin, ul. Chodźki 1 tel.0817405839-zajmują się
            leczeniem przewlekłych zakażeń gronkowcowych i paciorkowcowych, wykonują
            autoszczepionki.
            - Pracownia Mikrobiologii Sl. Akademii Medycznej ul. Medyków, Katowice-
            Ligota".

Pod tym warszawskim adresem leczyłam się kiedyś sama.
            • martynka0403 Re: posiew z gardła 28.10.05, 11:26
              Dziękuję bardzo. Znowu moja wiara w chęć niesienia pomocy ludziom została
              podbudowana. Dzieki Wam wiem więcej o grzybach i rzeczach z nimi związanymi
              wiecej niż od lekarzy. Moja Dzidka powoli, powoli wychodzi (mam nadzieję) z
              kandydozy. Nie powtarzałam jeszcze badań, ale sądząc po kondycji i wyglądzie
              jej ciałka jest poprawa. Nie ma juz liszajowatych ,swędzących zmian na skórze.
              Stsujemy dietę, leki sanum i teraz citrosept. A lekarze, cóż.. należy
              przeleczyć nystatyną. Jak zainterstowałam się tematem kandydozy to zadziwia
              mnie ilość dzieci cierpiących na to schorzenie. Praktycznie jest to choroba
              społeczna. Nie zmam dziecka (w moim otoczeniu), które nie miałoby choć jednego
              plusa. Pozdrawiam
            • nowajulka Re: posiew z gardła 28.10.05, 16:05
              Jezu...162 zł ? Za co to ? Za jakie badanie ?
              • matiuszka Re: posiew z gardła 28.10.05, 17:01
                162 zł to jest za autoszczepionkę. W Krakowie przynajmniej tego nie leczą na
                UJ, tylko technicznie biorą wymaz, hodują i ew. na zlecenie lekarza
                prowadzącego robią autoszczepionkę. Lekarza trzeba na własną rękę szukać. To
                taka mała dygresja do listy od Sigvaris.
              • sigvaris Re: posiew z gardła 28.10.05, 17:03
                162 zł - to cena, którą ktoś podaje nie tylko za badanie, ale za wykonanie
                autoszczepionki. Oni robią to dokładnie na tego osobnika i organizm w którym go
                znajdą. Działa.
                Wiem, ze też bywa drożej z tą autoszczepionką, ale to kawał roboty
                laboratoryjnej i farmakologicznej łącznie.
    • nowajulka Re: posiew z gardła 28.10.05, 16:03
      Pamiętaj, że jest posiew ogólny oraz w kierunku chlamydii i
      pneomocystozy.........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka