qcharzowa 18.11.05, 19:28 czy raczej wykluczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aska76 Re: podejrzewać morele Hippa o alergię? 18.11.05, 20:10 witam!! wszystko może uczulić,,czyli morele tak samo... Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: podejrzewać morele Hippa o alergię? 18.11.05, 21:29 A ryżu nie podejrzewasz, bo te słoiczki go zawierają. Kruffa Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa do Kruffa 19.11.05, 00:57 dzięki Kruffa za sugestię, ja i kaszkę ryżową Małej daję na sniadanka. Poobserwuję. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
adag Re: do qucharzowa 19.11.05, 20:43 Właśnie tu wlazłam pierwszy raz od "stu lat". Miło spotkać stare znajome. Mój mały ma pokrzywkę i też nie wiem co podejrzewać. Ale żeby ryż. To nawet zalecają w najostrzejszej diecie dla alergików, przynajmniej dorosłym. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaagi Re: podejrzewać morele Hippa o alergię? 20.11.05, 15:13 Pewnie, że tak. Moją córeczkę uczulaja na 100%. Próbowałam 2 razy, w odstępie ponad półrocznym (oczywiście za każdym razem po kilka prób) i... niestety uczulają. Natomiast ryż u nas nie uczula na pewno. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adag Re: podejrzewać morele Hippa o alergię? 20.11.05, 20:57 a ja już sama nie wiem, dziś moje dziecko wygląda jak potwór - rozległa czerwona drobna wysypka i pełno pokrzywkowych plam, nowych. Z tego wynika, że uczula go jakiś bardzo prosty produkt, który do niedawna nie uczulał, bo odstawiłam już niemal wszystko, została oliwa,pietruszka, marchew, dynia, jabłko, ryż, kasza kukurydziana, mleko no i jelp. Pieluch nie mogę sprawdzić, bo jak małemu założę tetrę nie śpi, nie je,tylko płacze. Może to marchew, jej jest we wszystkim dużo - w słoiczkach, soczkach. Durnieję. Odpowiedz Link Zgłoś
gumitex Re: podejrzewać morele Hippa o alergię? 21.11.05, 09:45 Ja bym zmieniła jelpa na lovelę do białego (lovela do kolorów częściej uczula). Jeśli chodzi o pieluchy, to jeśli używasz huggies lub pampers, to spróbuj bella happy. Są trochę mniej chłonne, ale mojego syna nie uczulały. Morele mogą uczulać jak najbardziej - u mojego syna wytropiłam je dopiero po 2 latach, jak wyjechał na wakacje, gdzie ich nie można było kupić. Poza tym mój syn uczulił się również na kukurydzę i na oliwę z oliwek - zamieniłam na olej rzepakowy. Oczywiście u twojego dziecka może być co innego, ale trzeba próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatkowska Re: podejrzewać morele Hippa o alergię? 21.11.05, 13:07 moj synek był po marchwi koszmarny....wiec gotuje mu sama zupki, bo w kazdym słoiczku praiwe jest, a jak nie marchew to w najprostszej zupce Hippa z dyni sok winogronowy i tak w kołko...jak pure z ziemniakami z inkykiem to dorzucli cebulki dla smaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa do Adag 21.11.05, 16:49 Hej Adag, ale dawno Cię nie czytałam widzę, że mamy podobny problem, może u Ciebie mleko maluszka uczula? ja wciąż szukam "sprawcy" uczulenia, które u nas najczęściej objawia się krostkami na buzi (w kolorze skóry, niewidoczne prawie) i wysuszonymi plamkami pod kolankami i na łokietkach. trzymam kciuki za poprawę Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatkowska do qcharzowa 22.11.05, 09:12 moje dziecko tez ma taka niewidoczna wysypke na buzi ale szorstka w dotyku i paskudnie pod kolankami? mozesz cos wiecej napisac, ile ma miesiecy i co je? Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: do Kwiatkowska 22.11.05, 12:53 ano właśnie, może razem rozwiązemy ten problem. Moja Córcia ma teraz 8,5 miesiąca (ur. 9 marca), po raz pierwszy uczulenie pojawiło się jak byliśmy na wakacjach nad morzem, miała wtedy 5 mcy. Karmiłam piersią, dodatkowo dostawała soczki, nic więcej. Ja jadłam tam sporo ryb, gofrów, jak to nad polskim morzem. Mała dostała takich wysuszonych plamek pod kolankami i na łokietkach, najpierw po jednej, potem wyglądało to tak, jakby się odbijały w tych miejscach, gdzie skórka się styka, takie lustrzane odbicie. Byliśmy u dwóch dermatologów i alergologa, powiedzieli, że to ewidentnie alergia pokarmowa. (byliśmy z Nią dopiero po jakims czasie od pojawienia się tych plamek). Wcześniej malutka miała krostki na buzi, takie drobniutkie (maiłą chyba ze 3 mce), lekarz powiedział, ze to trądzik niemowlęcy, Teraz jest tak, ze te plamki kolankowe się zaczerwieniają czasem. Na jakiś czas zniknęly, pozostały tylko takie białe plamki. Koniecznie trzeba je smarować, najlepsza na natłuszczenie jest robiona w aptece maść wazelinowa (5zł, na receptę). Nam lekarz przepisał ją do pupy kiedyś, wypróbowałam na te suche miejsca ijest super. No ale problemem jest to, od czego się robią. Powiem Ci, ze ciężko mi isć na dietę zupełnie wykluczającą wszystko, co dobre. Staram sie obserwować, zapisuję od niedawna co ja i mała jemy. glówni podejrzani do tej pory to: pomidor, papryka, konserwanty, przetwory mleczne, morela w słoiczku Hipp, winogrona. Muszę wziąć się w garść i skupić na tym, zeby wyeliminować alergizujący element. Lekarz ostatnio zalecił powrót na dietę, małej wrócić tylko do jabłuszka, wprowadzać nowe produkty raz na 4-5 dni ( w tym czasie ja nie mogę nic nowego zjeść), unikać vegety (bo tam jest dużo warzyw zmielonych). masz jakieś pomysły? ja mam rozpiskę co po kolei podawać startujemy razem? Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatkowska Re: do qucharzowa 22.11.05, 17:27 no pewnie mozemy startowac razem...ale..u nas to troche inaczej sprawa wyglada. Ty masz jakis łagodny przebieg alergi. Te malutkie kropeczki co mowisz to małemu mojemu tez sie pojawiły ale w 3 tygodniu, tez lekarka powiedziała ze to takie niemowlece i zniknie, ale sie zaostrzało, po skonczeniu miesiaca Pawełek miał cała buzie i głowke zsypana, na ciałku mniej, jeden pediatra powiedział ze to kontaktowe i zmieniła Lovele na płatki mydlane ale nic, jak wezwałam drugiego pediatre to mały był cały w krostkach.No ale to dwane dzieje. Wykluczyłam z moje diety wszystko...jechałam na indyku, ryzu, ziemniakach, potem wprowadziłam gruszki a mały był gładziutki. Zabawa sie zaczeła jak zaczełam jemu podawac samodzielne jedzenie...marchewka była koszmarem, odstawiłam, zgoiło sie wszystko , dałam ziemniak, troszke szorstka buzia ale nie bardzo..dodałam indyka, potem dynie....w miedzyczasie gruszki, kaszke sinlac, oliwke z oliwek. I mały jest okej, ale własnie odkad zaczełąm podawac ijemu samodzielne kedzenie pojawiły sie koszmary pod kolankami, chyba nie do unikniecia, w koncu musi mały cos jesc. Pawełęk ma teraz 10 miesiecy i skorke ma w miare ładna, poza tymi kolankami noi ta wysypka szorstka na buzi, podałam jabłka i wyskoczyła po 8-9 dniach podawania...i sadziłąm ze to jabłka..ale juz 10 dni nie je jabłek a ona jest...ale moze ciut mniejsza..sama nie wiem o co biega, czyzby tak długo schodziły mu te jabłka....brokuły testowaam i sama nie wiem, bo sie zbiegło z powrotem do domku z wakacji na wsi zmiana wody i otoczenia, głupieje, a te proby jeszcze tak długa trwaja...jak czytam ile twoja mała je i co ty jesz to sie załamuje ze siebie głodze..bo jem to samo co synek...zeby miec pewnosc...no a jego moze nie głodze, bo całkiem ładnie wyglada, ale pozbawiam go bogactwa smakow ....kurde musze jakos odwazniej mu podawac nowosci bo niedługo zabraknie mu jakis waznych składnikow odzywczych. A co masz za liste co w kolejnosci podawac? Teraz chce podawac cukinie, ale jak długo mam czekac zeby ta szorstka buzia zeszła...a moze nie czekac tylko podawac i patrzec czy jest gorzej.....A tak sobie mysle, ty pijesz mleko?? a jeszcze piszesz ze dajesz małej cielecine w słoiczkach..,moze to tez to??? cielecina uczula tak jak i wołowina. A do smarowania j=uzywam Mustela Stelatopia, supre jest, a teraz testuje Exomega Aderma, a na te brzydkie pod kolankami to elidel od czasu do czasu..bo nic innego nie skutkuje, orpcz sterydow oczywiscie. A jeszcze sobie mysle ze jak dawałm gruszki Gerberka to było okej, a jak zaczełam dawac Hippa ..to moze tam ta skrobia ryzowa....a jeszcze w tym samym czasie w domu pojawił sie piesi ja juz głupieje. Co wyjde na prosta i wiem na czym stoje to znow milion watpliwosci, a ja chyba jestes w tym wszystkim za ostrozna i mysle o ładnej skorce majac uboga diete dla dziecka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: do Kwiatkowska 22.11.05, 12:55 Aha, moja córcia teraz je słoiczki głównie Hipp, risotto z marchewką i indykiem, risotto z brokułami i królikiem, cielecinę z marchewką, pije sok i kompot jabłkowy, je kaszkę ryżową, je jabłka Bobo Vita z dziką różą, suszoną śliwkę Gerbera, aha i kurczaka w słoiczkach Hippa z warzywami. Odpowiedz Link Zgłoś