Dodaj do ulubionych

podejrzewać morele Hippa o alergię?

18.11.05, 19:28
czy raczej wykluczyć?
Obserwuj wątek
    • aska76 Re: podejrzewać morele Hippa o alergię? 18.11.05, 20:10
      witam!!

wszystko może uczulić,,czyli morele tak samo...
    • kruffa Re: podejrzewać morele Hippa o alergię? 18.11.05, 21:29
      A ryżu nie podejrzewasz, bo te słoiczki go zawierają.

Kruffa
      • qcharzowa do Kruffa 19.11.05, 00:57
        dzięki Kruffa za sugestię, ja i kaszkę ryżową Małej daję na sniadanka.
        Poobserwuję.

pzdr
        • adag Re: do qucharzowa 19.11.05, 20:43
          Właśnie tu wlazłam pierwszy raz od "stu lat". Miło spotkać stare znajome. Mój
          mały ma pokrzywkę i też nie wiem co podejrzewać. Ale żeby ryż. To nawet zalecają
          w najostrzejszej diecie dla alergików, przynajmniej dorosłym.
    • mamaagi Re: podejrzewać morele Hippa o alergię? 20.11.05, 15:13
      Pewnie, że tak. Moją córeczkę uczulaja na 100%. Próbowałam 2 razy, w odstępie
      ponad półrocznym (oczywiście za każdym razem po kilka prób) i... niestety
      uczulają. Natomiast ryż u nas nie uczula na pewno.
      pozdrawiam
      • adag Re: podejrzewać morele Hippa o alergię? 20.11.05, 20:57
        a ja już sama nie wiem, dziś moje dziecko wygląda jak potwór - rozległa czerwona
        drobna wysypka i pełno pokrzywkowych plam, nowych. Z tego wynika, że uczula go
        jakiś bardzo prosty produkt, który do niedawna nie uczulał, bo odstawiłam już
        niemal wszystko, została oliwa,pietruszka, marchew, dynia, jabłko, ryż, kasza
        kukurydziana, mleko no i jelp. Pieluch nie mogę sprawdzić, bo jak małemu założę
        tetrę nie śpi, nie je,tylko płacze. Może to marchew, jej jest we wszystkim dużo
        - w słoiczkach, soczkach. Durnieję.
        • gumitex Re: podejrzewać morele Hippa o alergię? 21.11.05, 09:45
          Ja bym zmieniła jelpa na lovelę do białego (lovela do kolorów częściej uczula).
          Jeśli chodzi o pieluchy, to jeśli używasz huggies lub pampers, to spróbuj bella
          happy. Są trochę mniej chłonne, ale mojego syna nie uczulały. Morele mogą
          uczulać jak najbardziej - u mojego syna wytropiłam je dopiero po 2 latach, jak
          wyjechał na wakacje, gdzie ich nie można było kupić. Poza tym mój syn uczulił
          się również na kukurydzę i na oliwę z oliwek - zamieniłam na olej rzepakowy.
          Oczywiście u twojego dziecka może być co innego, ale trzeba próbować.
        • kwiatkowska Re: podejrzewać morele Hippa o alergię? 21.11.05, 13:07
          moj synek był po marchwi koszmarny....wiec gotuje mu sama zupki, bo w kazdym
          słoiczku praiwe jest, a jak nie marchew to w najprostszej zupce Hippa z dyni
          sok winogronowy i tak w kołko...jak pure z ziemniakami z inkykiem to dorzucli
          cebulki dla smaczku.
          • qcharzowa do Adag 21.11.05, 16:49

Hej Adag, ale dawno Cię nie czytałam smile

widzę, że mamy podobny problem, może u Ciebie mleko maluszka uczula?
            ja wciąż szukam "sprawcy" uczulenia, które u nas najczęściej objawia się
            krostkami na buzi (w kolorze skóry, niewidoczne prawie) i wysuszonymi plamkami
            pod kolankami i na łokietkach.

trzymam kciuki za poprawę smile
    • kwiatkowska do qcharzowa 22.11.05, 09:12
      moje dziecko tez ma taka niewidoczna wysypke na buzi ale szorstka w dotyku i
      paskudnie pod kolankami? mozesz cos wiecej napisac, ile ma miesiecy i co je?
      • qcharzowa Re: do Kwiatkowska 22.11.05, 12:53
        ano właśnie, może razem rozwiązemy ten problem. Moja Córcia ma teraz 8,5
        miesiąca (ur. 9 marca), po raz pierwszy uczulenie pojawiło się jak byliśmy na
        wakacjach nad morzem, miała wtedy 5 mcy. Karmiłam piersią, dodatkowo dostawała
        soczki, nic więcej. Ja jadłam tam sporo ryb, gofrów, jak to nad polskim morzem.
        Mała dostała takich wysuszonych plamek pod kolankami i na łokietkach, najpierw
        po jednej, potem wyglądało to tak, jakby się odbijały w tych miejscach, gdzie
        skórka się styka, takie lustrzane odbicie. Byliśmy u dwóch dermatologów i
        alergologa, powiedzieli, że to ewidentnie alergia pokarmowa. (byliśmy z Nią
        dopiero po jakims czasie od pojawienia się tych plamek). Wcześniej malutka
        miała krostki na buzi, takie drobniutkie (maiłą chyba ze 3 mce), lekarz
        powiedział, ze to trądzik niemowlęcy, Teraz jest tak, ze te plamki kolankowe
        się zaczerwieniają czasem. Na jakiś czas zniknęly, pozostały tylko takie białe
        plamki. Koniecznie trzeba je smarować, najlepsza na natłuszczenie jest robiona
        w aptece maść wazelinowa (5zł, na receptę). Nam lekarz przepisał ją do pupy
        kiedyś, wypróbowałam na te suche miejsca ijest super. No ale problemem jest to,
        od czego się robią. Powiem Ci, ze ciężko mi isć na dietę zupełnie wykluczającą
        wszystko, co dobre. Staram sie obserwować, zapisuję od niedawna co ja i mała
        jemy. glówni podejrzani do tej pory to:
        pomidor, papryka, konserwanty, przetwory mleczne, morela w słoiczku Hipp,
        winogrona. Muszę wziąć się w garść i skupić na tym, zeby wyeliminować
        alergizujący element. Lekarz ostatnio zalecił powrót na dietę, małej wrócić
        tylko do jabłuszka, wprowadzać nowe produkty raz na 4-5 dni ( w tym czasie ja
        nie mogę nic nowego zjeść), unikać vegety (bo tam jest dużo warzyw zmielonych).

masz jakieś pomysły? ja mam rozpiskę co po kolei podawać
        startujemy razem?
        • kwiatkowska Re: do qucharzowa 22.11.05, 17:27
          no pewnie mozemy startowac razem...ale..u nas to troche inaczej sprawa wyglada.
          Ty masz jakis łagodny przebieg alergi. Te malutkie kropeczki co mowisz to
          małemu mojemu tez sie pojawiły ale w 3 tygodniu, tez lekarka powiedziała ze to
          takie niemowlece i zniknie, ale sie zaostrzało, po skonczeniu miesiaca Pawełek
          miał cała buzie i głowke zsypana, na ciałku mniej, jeden pediatra powiedział
          ze to kontaktowe i zmieniła Lovele na płatki mydlane ale nic, jak wezwałam
          drugiego pediatre to mały był cały w krostkach.No ale to dwane dzieje.
          Wykluczyłam z moje diety wszystko...jechałam na indyku, ryzu, ziemniakach,
          potem wprowadziłam gruszki a mały był gładziutki. Zabawa sie zaczeła jak
          zaczełam jemu podawac samodzielne jedzenie...marchewka była koszmarem,
          odstawiłam, zgoiło sie wszystko , dałam ziemniak, troszke szorstka buzia ale
          nie bardzo..dodałam indyka, potem dynie....w miedzyczasie gruszki, kaszke
          sinlac, oliwke z oliwek. I mały jest okej, ale własnie odkad zaczełąm podawac
          ijemu samodzielne kedzenie pojawiły sie koszmary pod kolankami, chyba nie do
          unikniecia, w koncu musi mały cos jesc. Pawełęk ma teraz 10 miesiecy i skorke
          ma w miare ładna, poza tymi kolankami noi ta wysypka szorstka na buzi, podałam
          jabłka i wyskoczyła po 8-9 dniach podawania...i sadziłąm ze to jabłka..ale juz
          10 dni nie je jabłek a ona jest...ale moze ciut mniejsza..sama nie wiem o co
          biega, czyzby tak długo schodziły mu te jabłka....brokuły testowaam i sama nie
          wiem, bo sie zbiegło z powrotem do domku z wakacji na wsi zmiana wody i
          otoczenia, głupieje, a te proby jeszcze tak długa trwaja...jak czytam ile twoja
          mała je i co ty jesz to sie załamuje ze siebie głodze..bo jem to samo co
          synek...zeby miec pewnosc...no a jego moze nie głodze, bo całkiem ładnie
          wyglada, ale pozbawiam go bogactwa smakow ....kurde musze jakos odwazniej mu
          podawac nowosci bo niedługo zabraknie mu jakis waznych składnikow odzywczych. A
          co masz za liste co w kolejnosci podawac? Teraz chce podawac cukinie, ale jak
          długo mam czekac zeby ta szorstka buzia zeszła...a moze nie czekac tylko
          podawac i patrzec czy jest gorzej.....A tak sobie mysle, ty pijesz mleko?? a
          jeszcze piszesz ze dajesz małej cielecine w słoiczkach..,moze to tez to???
          cielecina uczula tak jak i wołowina. A do smarowania j=uzywam Mustela
          Stelatopia, supre jest, a teraz testuje Exomega Aderma, a na te brzydkie pod
          kolankami to elidel od czasu do czasu..bo nic innego nie skutkuje, orpcz
          sterydow oczywiscie. A jeszcze sobie mysle ze jak dawałm gruszki Gerberka to
          było okej, a jak zaczełam dawac Hippa ..to moze tam ta skrobia ryzowa....a
          jeszcze w tym samym czasie w domu pojawił sie piesi ja juz głupieje. Co wyjde
          na prosta i wiem na czym stoje to znow milion watpliwosci, a ja chyba jestes w
          tym wszystkim za ostrozna i mysle o ładnej skorce majac uboga diete dla
          dziecka. Pozdrawiamsmile
      • qcharzowa Re: do Kwiatkowska 22.11.05, 12:55
        Aha, moja córcia teraz je słoiczki głównie Hipp, risotto z marchewką i
        indykiem, risotto z brokułami i królikiem, cielecinę z marchewką, pije sok i
        kompot jabłkowy, je kaszkę ryżową, je jabłka Bobo Vita z dziką różą, suszoną
        śliwkę Gerbera, aha i kurczaka w słoiczkach Hippa z warzywami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka