Dodaj do ulubionych

integracja sensoryczna Warszawa

06.03.09, 11:38
Witam, czy ktoś może mi polecić terapeutę integracji sensorycznej w Warszawie. Dobrego oczywiście. Moja córeczka skończyła własnie 11 miesięcy, nie pełza, nie siada, nie staje a do tego straszny z niej wrażliwiec i niedotykalska. Rehabilitujemy ją Vojtą od 2 miesięcy. Zasugerowano mi jednak, że może u małej problem nie leży w motoryce tylko właśnie w tej integracji sensorycznej. Chcę to koniecznie sprawdzić, bo ćwiczenia Vojtą z tak dużym i silnym dzieckiem do łatwych i udanych nie należą. Nie chcę jednak trafić do kogoś z książki telefonicznej, bo takich ekspertów to już miałyśmy parę po drodze i niestety dobrze się to nie skończyło, dużo czasu zmarnowałyśmy. Bardzo będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • yula Re: integracja sensoryczna Warszawa 06.03.09, 19:12
      Ja polecam ośrodek na Pilickiej 21, synek ma tam integracje sensoryczną więc
      pewnie diagnozują też. U nas to dodatek do reszty.
      • gajkowik Re: integracja sensoryczna Warszawa 06.03.09, 20:13
        Ja słyszałam opinię, że diagnozę SI wykonuje się z reguły dzieciom
        od 2 roku życia. Podobno jedynym specjalistą potrafiącym
        zdiagnozować mniejsze dzieci jest pan Zbigniew Przyrowski, ale do
        niego długo się czeka na zapis.
    • iza_luiza Re: integracja sensoryczna Warszawa 07.03.09, 11:10
      Mogę polecić prywatnego terapeutę SI w Warszawie, z którym moje
      dziecko ćwiczy już prawie 3 lata. Jeśli jesteś zainteresowana,
      napisz na priv.
      • taby Re: integracja sensoryczna Warszawa 07.03.09, 15:56
        Wysłałam maila na iza_luiza@gazeta.pl. Mam nadzieję, że to dobry adres, pozdrawiam.
    • urson77o2.pl Re: integracja sensoryczna Warszawa 08.03.09, 21:14
      Cześć,jeśli chodzi o diagnozę polecam ośrodek w Helenowie,jeśli chodzi o pilicką
      mi powiedzieli że mam czekać koło dwóch lat żeby zdiagnozowali,pozdrawiam.
      • m8rii Re: integracja sensoryczna Warszawa 09.03.09, 05:43
        jeśli chodzi o diagnozę to tylko p.Zbigniew Przyrowski
        jest pierwszym i najlepszym specjalistą SI
        on "przyprowadził" tę metodę do Polski
        dostaniesz kilka stron diagnozy
        każdy inny terapeuta dobry (bo są też słabi terapeuci) jest jego
        uczniem
        niektórzy jako diagnozę traktują 5 zdań zapisanych na kartce
        wyrwanej z zeszytu...

co do samej terapii, to w zasadzie każdy ją może prowadzić po
        odpowiednim szkoleniu
        najlepiej żebyś miała wygodny dojazd a terapeuta chociaż ze 2-3 lata
        praktyki
        możesz nawet sama w domu dużo robić a raz na miesiąc czy dwa
        przychodzić po nowy zestaw ćwiczeń
        • taby Re: integracja sensoryczna Warszawa 09.03.09, 16:09
          Dziewczyny, bardzo dziękuję za odzew. Umowiłam się już do terapeutki sensorycznej, o której wspomninała Iza. Mam nadzieję, że moje dziecko ją zaakceptuje :) A do Przyrowskiego może też się umówię...
        • iwpal Re: integracja sensoryczna Warszawa 09.03.09, 19:06
          >>m8rii napisała:
          > jeśli chodzi o diagnozę to tylko p.Zbigniew Przyrowski
          > jest pierwszym i najlepszym specjalistą SI
          > on "przyprowadził" tę metodę do Polski
          > dostaniesz kilka stron diagnozy
          > każdy inny terapeuta dobry (bo są też słabi terapeuci) jest jego
          > uczniem <<
          I tak sie tworzy mitologia :-)
          I dobrzy i słabi moga byc po kursach p.Przyrowskiego, ale sa tez inni
          instruktorzy, szkoleni po auspicjami innego Towarzystwa (tez wychodza i dobrzy i
          słabi). Jest cała rzesza świetnych diagnostów młodego pokolenia, więc nie
          przesadzajmy.

>> możesz nawet sama w domu dużo robić a raz na miesiąc czy dwa
          > przychodzić po nowy zestaw ćwiczeń<<<
          Ciekawe co na to twórczyni metody - A.J.Ayres, zdaje sie, że ona nie
          przewidywała takiej formy prowadzenia terapii.
          Najlepsze efekty przynosi regularna terapia 1:1 z terapeutą, który odpowiednio
          pozycjonuje dziecko podczas cwiczen i dba m.innymi o prawidłowe wzorce ruchowe,
          a takze modyfikuje mu środowisko terapeutyczne uruchamiając reakcje adaptacyjne.
          Zbyt często SI jest mylona z tzw. sekwencjami stymulacyjnymi (najczęściej wg
          Delacato), co przynosi pewne korzyści, ale z prawdziwa terapią SI ma niewiele
          wspólnego.
          • m8rii Re: integracja sensoryczna Warszawa 10.03.09, 16:26
            to jest piękna idea
            polska rzeczywistość jest inna
            od kilku lat mam doczynienia z różnymi terapeutami i rehabilitantami
            praktycznie każdą metodą rodzic powienien w domu z dzieckiem pracować
            żadna poradnia nie będzie opiekować się jednym dzieckiem przez kilka
            godzin dziennie 5 dni w tygodniu
            no, chyba że rodzic ma naprawdę niewiarygodnie gruby portfel
            młodzi terapeuci są faktycznie pełni entuzjazmu tylko muszą nabrać
            doświadczenia żeby byc dobrymi specjalistami, póki co dobrze się
            zapowiadają
            konsekwencje takich zapowiadających się ponosi moje dziecko do dziś,
            uważam że wiem co mówię, naprawdę sporo przeszliśmy

dziecko ma rodziców i ci rodzice mają pod dyktando terapeutów robić
            z dzieckiem ile tylko wlezie, po pracy, po zakupach, po spacerze, po
            obiedzie jeśli tylko znajdą czas i chęci

30-45 min SI 1xtygodniowo to nie jest dużo a kosztuje przeciętnie
            100 zł
            • iwpal Re: integracja sensoryczna Warszawa 10.03.09, 16:35
              Terapii SI nie prowadzi sie codziennie, tylko 1-2-3 x tygodniowo (w zalezności
              od mozliwości i potrzeb dziecka), pobudzenie układów zmysłowych i zdobywane na
              terapii umiejetnosci, nie znikają od razu, tylko dziecko wykorzystuje je w
              codziennych aktywnościach. Chyba, że jest to dziecko ze złożoną niesprawnoscia,
              wtedy oczywiscie wymaga nie tyle samej SI, co rehabilitacji z wplecioną
              stymulacją sensomotoryczną i moze dodatkowo SI.
              Przeciętnemu dziecku z zaburzeniami SI wystarcza terapia 1-2 x tygodniowo +
              normalne aktywności stosowne dla wieku
              • baby00179 Re: integracja sensoryczna Warszawa 10.03.09, 22:55
                Skoro pani m8rii, uważa, ze została dobrze wyszkolona przez terapeutów(
                ba...większość z nich to się nie nadawała do prowadzenia dziecka) niech ćwiczy
                sama w domu. Nic nam do tego. Zna realia jak sama pisze, zna metody i zasady ich
                działania jak terapeuci....tylko chwalić i życzyć powodzenia.
                Pozdrawiam
                • m8rii Re: integracja sensoryczna Warszawa 13.03.09, 18:46
                  mam osobiste doswiadczenie z terapeutką poleconą tu, przez iwpal,
                  nie polecam
                  Pani iwpal jest poniekąd naganiaczką
                  gdyby było inaczej podpisywałaby się imieniem i nazwiskiem oraz
                  występowała jako ekspert legalnie z błogosławieństwem i całą otoczką
                  gazetowego forum
                  jeśli tak nie jest, należy jej posty traktować tak samo jak każdej
                  innej osoby tu piszącej
                  (zdarza sie że nawet w gabinetach lekarskich przyjmują pseudo
                  lekarze, osoby fałszywie podające się za lekarzy, nie mające dyplomu)

jest takie ładne powiedzenie o nożycach i stole

• iwpal Re: integracja sensoryczna Warszawa 13.03.09, 21:17
                    >>>m8rii napisała:
                    > Pani iwpal jest poniekąd naganiaczką> gdyby było inaczej podpisywałaby się
                    imieniem i nazwiskiem oraz> występowała jako ekspert legalnie z
                    błogosławieństwem i całą otoczką> gazetowego forum
                    > jeśli tak nie jest, należy jej posty traktować tak samo jak każdej
                    > innej osoby tu piszącej<<<

Nazywam sie Iwona Palicka (to nie taka wielka tajemnica, mozna rowniez wejśc w
                    wizytowkę i przeczytac). Na forum gazetowym dot. rehabilitacji jestem od prawie
                    5 lat, bo prosili mnie o to kiedyś rodzice moich pacjentów i tak zostałam.
                    Nie zdecydowałam sie nigdy na udział w forum eksperckim, bo musiałabym
                    zagwarantowac określoną ilosc czasu, a na forum wchodzę z doskoku, raz częściej,
                    raz rzadziej.
                    Na innym forum załozyłam wątek
                    www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?act=ST;f=25;t=8003
                    po to, by rodzicom wyjasnic zawiłości dot podstaw terapii SI, gdyż przeciętny
                    terapeuta zwykle ćwiczac z dzieckiem przez godzinę, nie ma kolejnej godziny na
                    wyjaśnienie wszystkich wątpliwości

>>> mam osobiste doswiadczenie z terapeutką poleconą tu, przez iwpal,
                    > nie polecam<<<
                    Jezeli mnie ktoś pyta, to odpowiadam zgodnie z najlepsza wola i intencjami, ale
                    nie moge zagwarantowac, że konkretny rodzic i dziecko dogadają sie z konkretnym
                    terapeutą.
                    W związku z takimi postami os jakiegoś czasu odpowiadam wyłącznie na priva,
                    jezeli mnie ktoś prosi.

>>>(zdarza sie że nawet w gabinetach lekarskich przyjmują pseudo
                    > lekarze, osoby fałszywie podające się za lekarzy, nie mające dyplomu)<<
                    Jakas sugestia??

>> jest takie ładne powiedzenie o nożycach i stole<<<
                    Ano własnie, każdy moze sobie pisac co chce i nie pod[pisywac imieniem i nazwiskiem
                    • justynazzzz Re: integracja sensoryczna Warszawa 25.09.11, 10:56
                      Nam znajoma nauczycielka, która była tam na szkoleniu poleciła Centrum Dziecięce Zmysły na warszawskiej Woli. Na początku września załapaliśmy się na bezpłatną konsultację z terapeutką integracji sensorycznej. Możecie sprawdzić na ich stronie albo zadzwonić po prostu czy ta akcja jest nadal aktualna. Gabinet jest ok ale nie łatwo go znaleźć:) Najlepiej sprawdzić na mapce na ich stronie
                    • justynazzzz Re: integracja sensoryczna Warszawa 25.09.11, 13:50
                      Nam znajoma nauczycielka, która była tam na szkoleniu poleciła Centrum Dziecięce Zmysły na warszawskiej Woli. Na początku września załapaliśmy się na bezpłatną konsultację z terapeutką integracji sensorycznej. Możecie sprawdzić na ich stronie albo zadzwonić po prostu czy ta akcja jest nadal aktualna. Gabinet jest ok ale nie łatwo go znaleźć:) Najlepiej sprawdzić na mapce na ich stronie
                • m8rii Re: integracja sensoryczna Warszawa 13.03.09, 18:52
                  najlepiej z rozsądnej metody zrobić wiedzę tajemną, zamglić,
                  przysłonić, użyć nowomowy, broń boże, komuś naprawdę pomóc, przecież
                  to ja, terapeuta (tydzień po studiach, albo jeszcze drugi raz na
                  trzecim roku) wiem lepiej

wszystkie terapie rozsądny rodzić POWINIEN w miarę swoich możliwości
                  prowadzić w domu, nikt za niego nie odwali roboty, dziecko ma
                  rodziców i to oni mają mu dawać z siebie możliwie najwięcej
                  terapeuta ma pokazać kierunek i to w taki sposób by rodzić nie
                  popełniał w domu błędów, tego uczą na pierwszym roku aps

nikt nie zastąpi rodziny
                  • kimila607 Re: integracja sensoryczna Warszawa 13.03.09, 19:27
                    Witam! Sama jestem rodzicem dziecka które rozpoczęło terapię SI. Jestem też mgr
                    rehabilitacji.

> wszystkie terapie rozsądny rodzić POWINIEN w miarę swoich możliwości
                    > prowadzić w domu, nikt za niego nie odwali roboty, dziecko ma
                    > rodziców i to oni mają mu dawać z siebie możliwie najwięcej
                    > terapeuta ma pokazać kierunek i to w taki sposób by rodzić nie
                    > popełniał w domu błędów, tego uczą na pierwszym roku aps
                    >
                    > nikt nie zastąpi rodziny

Trochę trudno mi się z tym zgodzić. Rodzic jest przede wszystkim od KOCHANIA a
                    dopiero potem od ćwiczeń. Dlatego pomimo przygotowania i podstaw terapii
                    korzystam z wiedzy specjalistów i to Oni prowadzą zajęcia z moim dzieckiem. Ja w
                    miarę możliwości tak ukierunkowuję jego zabawy by wykorzystać podstawowe
                    założenia terapii ale nie zmuszam, nie nakładam sztywnych ram czasowych. Dziecko
                    ma być szczęśliwe i mieć mamę a nie terapeutę w domu.
                    Myślę, że żaden rodzic który świadomie inwestuje w terapię nie pozostaje głuchy
                    na sugestie terapeutów i w miarę możliwości elementy terapii przenosi do domu.
                    Natomiast terapeuta który jest uczciwy i któremu zależy na realnych efektach
                    swej pracy nie będzie szczędził uwag i zaleceń jak utrwalać efekty swojej pracy.
                    Gdy współpraca się nie układa zawsze można szukać dalej - byle tylko dziecko na
                    tym nie traciło.
                    • m8rii Re: integracja sensoryczna Warszawa 13.03.09, 20:22
                      ćwiczenia (w formie zabawy) nie mogą być przepełnione uściskami,
                      gilgotkami, całusami?
                      mama kochająca nie oznacza mamy nie wymagającej, wspierającej,
                      mobilizującej, motywującej, usprawniającej, dzień jest długi, czasu
                      starczy na okazywanie bezwarunkowej miłości, rozpieszczanie,
                      wychowywanie i ćwiczenia też

no nie znam osoby która swojemu dziecku narzuciłaby katorżniczy
                      trening 5:30 pobudka, 6:30 ćwiczenia, 7:30 śniadanie, 8:30 ćwiczenia
                      itp itd :))))))) do 22:30 ;))))

po każdych zajęciach dostaje nowy zestaw zadań i staram się je
                      wykonać, nie jestem terapeutą tylko wykonawcą zadań, odtwórcą
                      • baby00-179 Re: integracja sensoryczna Warszawa 14.03.09, 00:49
                        Szkoda mi słów na Pani wypowiedzi. Myślę , że one same mówią za siebie.
                        Gratuluję również postawy.
                        Jeśli Pani w ten sposób się zachowuje nie dziwię się, że nie może Pani się
                        dogadzać z terapeutami, którzy się zajmowali dzieckiem. Ma Panie swój sposób
                        myślenia, który nie zmieni nikt, więc jeśli ktoś próbował, to pewnie spotkał się
                        z taką reakcją. Co do terapeutki, którą poleca Pani Iwona ( nie wiem kto to)
                        może Pani myśleć, co chce. To jest Pani osobista ocena. Nie ma za to prawa Pani
                        wypowiadać, że Pani Iwona jest naganiaczką. Powinna się Pani wstydzić za takie
                        wypowiedzi i jawna agresywną postawę na forum.
                        Radzę zasięgnąć rady a propo Pani problemów z frustracją osobistą.
                  • 1klara Re: integracja sensoryczna Warszawa 29.10.09, 22:18
                    Weszłam z ciekawości i przeczytałam prawie wszystkie wpisy na tym wątku. Ta
                    m8rii, to chyba nie ma zaufania do nikogo!
                    Jeden wpis najbardziej mnie przeraził jeśli chodzi o psychiczne nastawienie tej
                    Pani do świata i do innych ludzi....

m8rii napisała: "najlepiej z rozsądnej metody zrobić wiedzę tajemną, zamglić,
                    przysłonić, użyć nowomowy, broń boże, komuś naprawdę pomóc, przecież
                    to ja, terapeuta (tydzień po studiach, albo jeszcze drugi raz na
                    trzecim roku) wiem lepiej"

To po prostu przerażające co ta Pani pisze. W dodatku te ataki wobec innych
                    terapeutów na forum. Zgroza!
                    Myślę,że m8rii potrzebuje wsparcia.....żeby poradzić z nieufnością i frustracją.
                    Jeśli nie zasięgnie po nią radzę , ąby się wstrzymywała z obrażaniem innych!

• m8rii Re: integracja sensoryczna Warszawa 13.03.09, 20:11
                  baby00179 napisała:

> Skoro pani m8rii, uważa, ze została dobrze wyszkolona przez
                  terapeutów(
                  tak, uważam, że te zalecenia które dostaję do domu wykonuję dobrze

> ba...większość z nich to się nie nadawała do prowadzenia dziecka)
                  a przepraszam, gdzie powiedziałam, że większość się nie nadaje?
                  grunt to przerysować wypowiedź, wyśmiać, gratuluję postawy, godna
                  dobrego terapeuty

niech ćwiczy
                  > sama w domu.
                  po każdych zajęciach dostaję zalecenia do pracy w domu i ćwiczę z
                  dzieckiem w domu
                  naprawdę dobra z ciebie terapeutka, nie dajesz rodzicom nic do pracy
                  domu?

Nic nam do tego. Zna realia jak sama pisze, zna metody i zasady ic
                  > h
                  > działania jak terapeuci....
                  kiedy powiedziałam, że znam metody i ich działania jak terapeuci?
                  dostaję konkretne zalecenia i wg nich ćwiczę w domu, ni mniej ni
                  więcej
                  staram się też dopytywać o podstawy, zasady działania tych ćwiczeń

tylko chwalić i życzyć powodzenia.
                  > Pozdrawiam

pochwałę przyjmuję, mam nadzieję że nam się powiedzie, dziękuję

swoją drogą, dobra placówka organizuje warsztaty dla rodziców,
                  wyjaśniające podstawy si
                  jeśli natomiast nastawienie jest na trzaskanie kaski, to mamy takie
                  wypowiedzie jak wyżej na forum, rodzicom kubeł na głowę, żeby nic
                  nie zobaczyli, nie zrozumieli, bo my jesteśmy fachowcami, a wiedza
                  jest tajemna i nie można jej w prosty sposób przybliżyć
                  • baby00-179 Re: integracja sensoryczna Warszawa 14.03.09, 01:27
                    m8rii napisała:
                    >> naprawdę dobra z ciebie terapeutka, nie dajesz rodzicom nic do pracy
                    > domu?

Pewnie jestem okropną terapeutką, która czasem nie daje nic do domu, ba... chyba
                    nikomu, nigdy, właściwie ze 2-3 tygodnie temu studia skończyłam a kurs SI
                    skończyłam przez internet... warsztatów tez nie prowadzę...hm może pracuję tylko
                    dla kasy....jejku ma Pani rację ....skąd Pani wie?.Podziwiam Pani zdolności
                    jasnowidza.
                  • gajkowik Re: integracja sensoryczna Warszawa 16.03.09, 10:25
                    Przecież nie ma przymusu korzystania z jakiejkolwiek terapii, nie
                    rozumiem więc ludzi, którzy wylewają na forum swoją frustrację.
                    Jeśli ktoś chce samodzielnie prowadzić terapię swojego dziecka, to
                    ok, ale po co obrażać ludzi zarzucając im brak kompetencji? Trochę
                    pokory by się przydało, bo my jako rodzice nie jesteśmy przecież
                    nieomylni. A poza tym dziecko powinno otwierać się na różne osoby a
                    nie być izolowane tylko i wyłącznie w domowym środowisku. Taka
                    nadopiekuńczość czasem wyrządza więcej szkody niż pożytku.
            • baby00-179 Re: integracja sensoryczna Warszawa 14.03.09, 01:41
              m8rii napisała:

> 30-45 min SI 1xtygodniowo to nie jest dużo a kosztuje przeciętnie
              > 100 zł

Dodam tylko,że jeśli ktoś za 45 minut płaci 100 złotych to dopiero jest
              trzaskanie kasy. Drożej tylko jest w jeszcze jednej poradni prywatnej (nie mogę
              podać nazwy) gdzie za 60 minut życzą sobie 150 złotych.
      • masazewesola.pl Re: integracja sensoryczna Warszawa 23.08.15, 08:45
        w Wesołej gabinet Tosia na Brata Alberta
    • baby00-179 Re: integracja sensoryczna Warszawa 11.03.09, 02:15
      co do szkół SI proszę o rozsądek w ocenie szczególnie, jeśli ona oparta jest na
      plotkach i rozmówkach pomiędzy sobą i innymi rodzicami a nie oparta o wiedzę na
      temat założycieli, ich doświadczeń, prowadzonych, kursów, uprawnień itd

A propo wprowadzenia SI do Polski: osoba , która wprowadziła ją to dr. Maria
      Borkowska.
      Pan Przyrowski jak i inni instruktorzy szkolili się pod Panią Violet Maas,
      którą właśnie pani Borkowska Zaprosiła.

Mój nick obecnie jest zmieniany na baby00-179 z baby00179 , bo na drugim logo
      padła mi poczta.
      Dziękuję
      • beciakoz M8rii 15.03.09, 00:04
        Kobieto jesteś nawiedzona???? Skoro innym wytykasz że się nie
        podpisują dlaczego sama tego nie robisz??? Wiem własnych błędów nie
        wdzisz i pewnie twoje dziecko potrzebuje terapii od niedawna inaczej
        po latach pracy przynajmniej kilku nie miałabyś siły pisać takich
        bzdur.
        Każda z nas jest tylko człowiekem i kiedyś wymięka, u mnie po trzech
        latach walki i tyranizowania dziecka przyszedł kryzys i w końcu
        zobaczyłam w nim dziecko, nareszcie bawimy się a nie ciągle
        ćwiczymy lub wykonujemy terapię i okazuje się że tak też można.
        Nie obrażaj ludzi których nie znasz, bo na tym forum są jeszcze
        matki znające dobrze tych terapeutów. Coraz mniej mam ochotę
        zaglądać na to forum a dzięki ludzią piszącym tutaj postawiłam syna
        na nogi nikt nie dawał mu szansy.
    • hulajnoga.edu.pl hulajnoga.edu.pl 16.09.09, 22:22
      Jestem terapeutą Integracji Sensorycznej. Zapraszam na zajęcia do Centrum
      Twórczej Edukacji i Terapii „Hulajnoga” w Warszawie (Targówek). Prowadzimy
      terapię Integracji Sensorycznej, logopedyczną i psychologiczną, a także zajęcia
      grupowe dla dzieci.
      Z chęcią odpowiem na wszelkie pytania dotyczące zaburzeń integracji sensorycznej
      u dzieci.
      Paulina Sławińska
      pedagog specjalny, terapeuta SI
      Szczegóły znajdą Państwo na stronie
      www.hulajnoga.edu.pl
    • gosiakraska Re: integracja sensoryczna Warszawa 14.10.09, 22:53
      Witam, my chodzimy na Integrację do Centrum Mowy i Ruchu Elf.
      Jesteśmy bardzo zadowoleni z pracy terapetów. Wczesniej byliśmy w
      innej pradni - byliśmy bardzo zawiedzeni. W Elfie pracuje sama elita
      terapeutów, mają bardzo dobrze wyposażoną salę do Integracji i
      przyjazną atmosferę.
      www.centrumelf.pl
    • gosiakraska Polecamy Centrum Mowy i Ruchu ELF 14.10.09, 23:03
      My polecamy Cenrum Mowy i Ruchu Elef na Żytniej. Mają niesamowitych
      specjalistów, bardzo dobrze wyposażoną salę do SI i ten niesamowity
      nastrój.

www.centrumelf.pl
      • kasia.s75 Re: Polecam 29.10.09, 19:48
        Chodzę z synkiem na terapie SI od prawie roku, mam rewelacyjną terapeutkę.
        Prowadzi zajęcia na Ochocie. Jeżeli ktoś będzie chciał namiar chętnie podam na priv.

Pozdrawiam
        KS
        • luizanna Re: Polecam 09.08.11, 12:41
          Witam,

Będę wdzieczna za kontakt do tej Pani - najlepiej na adres:

luizanna@tlen.pl
    • gabinet_jaga Re: integracja sensoryczna Warszawa 02.11.09, 17:58
      Zapraszamy do JAGI. Centrum Wspierania Rozwoju JAGA to zespół wykwalifikowanych
      specjalistów, którzy mogą pochwalić się wieloma osiągnięciami w zakresie terapii
      sensorycznej
      • biel113 Re: integracja sensoryczna Warszawa 06.01.15, 10:20
        Tanio i dobrze jest w Lini Zdrowia. Warszawa-Zielonka ul. Wrzosowa 66 duża sala, świetny sprzęt. Rodzice mogą wygodnie poczekać w salonie z kominkiem. Nareszcie odpocząć. www.linia-zdrowia.pl/oferta/oferta-dla-dzieci/integracja-sensoryczna-si.html.
    • maudzikk Re: integracja sensoryczna Warszawa 22.01.10, 17:02
      Taby (i inni rodzice) - zapraszam do Studia Twórczego Rozwoju EduPoint.pl na Warszawskiej Białołęce.
      Mamy zespół po prostu profesjonalnych, skutecznych i sympatycznych terapeutów spod ręki i Pana Przyrowskiego ;-), i Pani Kargi ;-).
      Czytaj więcej na EduPoint.pl - Integracja Sensoryczna lub zadzwoń 607 685 156.
      • my.kwiatki2 Re: integracja sensoryczna Warszawa 15.11.10, 16:51
        Mam tylko i wyłącznie zaufanie do Pana Zbyszka Przyrowksiego i jego zespołu w Sensum Mobile, tym bardziej, że zajęcia nie kosztują mało a wiem też że dziecku można tymi zajęciami zaszkodzić. Chodzimy już jakiś czas tam na zajęcia i jest rewelacja.
        • iza_luiza Re: integracja sensoryczna Warszawa 15.03.11, 11:09
          Ale jest wielu dobrych terapeutów chociażby "ze stajni" prof. Przyrowskiego - tak jak nasza terapeutka SI. Prof Przyrowski jest dość zajęty i dość drogi.
          Ja moją terapeutkę mogę polecić z czystym sercem i czystym sumieniem. Pracuje z moim dzieckiem już siódmy rok i wykonała 80% pracy nad nim. A było bardzo ciężko, moje dziecko to trudny przypadek tym bardziej, że stany padaczkowe i następujące po nich porażenia potrafią zniweczyć kawał roboty i czasem trzeba zaczynać prawie od początku. Powinnam ją ozłocić za cierpliwość, ciężką pracę i przede wszystkim za wiedzę, podejście i umiejętności.
          • witch0904 Re: integracja sensoryczna Warszawa 02.06.11, 16:27
            iza_luiza napisała:

> Ale jest wielu dobrych terapeutów chociażby "ze stajni" prof. Przyrowskiego - t
            > ak jak nasza terapeutka SI. Prof Przyrowski jest dość zajęty i dość drogi.
            > Ja moją terapeutkę mogę polecić z czystym sercem i czystym sumieniem. Pracuje z
            > moim dzieckiem już siódmy rok i wykonała 80% pracy nad nim. A było bardzo cięż
            > ko, moje dziecko to trudny przypadek tym bardziej, że stany padaczkowe i następ
            > ujące po nich porażenia potrafią zniweczyć kawał roboty i czasem trzeba zaczyna
            > ć prawie od początku. Powinnam ją ozłocić za cierpliwość, ciężką pracę i przede
            > wszystkim za wiedzę, podejście i umiejętności.
            >
            Bardzo proszę o podanie namiarów na terapeutke IS - poszukuje kogos dobrego dla mojego 6 letniego syna
          • luizanna Re: integracja sensoryczna Warszawa 09.08.11, 12:54
            Czy możesz podac mi namiary i gdzie przyjmuje?

Jesli mozesz to napisz na luizanna@tlen.pl
            • terapia-kana.pl integracja sensoryczna Warszawa Wawer(Międzylesie) 06.09.11, 09:14
              Jestem terapeutą Integracji Sensorycznej i logopedą. Zapraszam na zajęcia do Ośrodka Wspierania Rozwoju Dziecka KANA. Prowadzę zajęcia terapeutyczne w zakresie integracji sensorycznej, logopedii oraz zajęcia łączone.
              Wszystkich zainteresowanych proszę o kontakt bzpośredni.
              Dominika Kisiel
              terapeuta SI, logopeda
              tel. 604115511
              email: biuro@terapia-kana.pl
              Szczegóły znajdą Państwo na stronie
              www.terapia-kana.pl
            • iza_luiza Re: integracja sensoryczna Warszawa 15.02.12, 18:30
              Dziewczyny, jeśli ktoś chce namiary na naszą terapeutkę piszcie na pw, ja rzadko zaglądam na fora. Trójka dzieci daje mi trochę w kość ;)
              A naszą terapeutkę SI polecić mogę z czystym sercem, sam fakt, że Maciek ćwiczy z nią prawie 8 lat mówi sam za siebie.
              • leda7777 Re: integracja sensoryczna Warszawa 21.02.12, 20:08
                polecam gabinet terapii Istota na żoliborzu, nieduży ale fachowy i sympatyczny...
              • ego-psychologia Re: integracja sensoryczna Warszawa 21.08.12, 21:42
                Serdecznie zapraszam na terapię integracji sensorycznej do Pracowni Ego. W naszym zespole pracują doświadczeni, certyfikowani terapeuci SI z uprawnieniami do diagnozowania i terapii dzieci.
                Prowadzimy terapię integracji sensorycznej w dwóch gabinetach - w siedzibie Pracowni Ego - na styku dwóch dzielnic Pragi Południe i Wawra oraz z Wilanowie, przy Wiertniczej.
                Zebraliśmy wiele podziękowań od Rodziców dzieci zadowolonych z rezultatów terapii.
                Zapewniamy terapię u bardzo dobrych terapeutów i dobrze wyposażone w atestowany sprzęt do terapii gabinety. Pracujemy w soboty. Prowadzimy terapię maluchów - do 3-go r.ż.
                Zapraszam na stronę Pracowni: www.ego-psychologia.pl
    • kugorki Re: integracja sensoryczna Warszawa 09.09.11, 13:28
      niesamowita sala-świetnie wyposażona. dwóch terapeutów, ja polecam p. Pawła (kontakt podam na priv). terapia-dzieci.pl/terapeuci na stronie kontakt do tego drugiego.
      • makrzysia Re: integracja sensoryczna Warszawa 18.09.14, 14:27
        fajna poradnia na Ursynowie Karmel, mają wszystko terapie sensoryczną, biofeedback, logopedę, pięknie i miło,wspaniali terapeuci
        • stefan.wawa Re: integracja sensoryczna Warszawa 27.10.15, 21:21
          Szczerze mogę polecić naszą terapeutkę, super zajęła się naszym synkiem. Miał straszne problemy, nie mógł usiedzieć na miejscu, drażniły go dźwięki i światło, byliśmy u psychologa, który wysłał nas na diagnozę do terapeuty integracji sensorycznej, sugerując jednocześnie autyzm. Koleżanka, dała mi telefon do Art Senses i tak trafiliśmy do Pani Emilii, okazało się na szczęście, że to nie autyzm, tylko zaburzenia sensoryczne. Teraz już kończymy terapię, synek zrobił duże postępy, jesteśmy wdzięczni za pomoc.
    • darterapii Re: integracja sensoryczna Warszawa 24.09.12, 09:34
      Zapraszam do Gabinetu Terapeutycznego na warszawskich Bielanach, gdzie prowadzimy diagnozę i terapię integracji sensorycznej. W terapii wykorzystujemy specjalistyczny i bezpieczny sprzęt terapeutyczny oraz atrakcyjne pomoce, co sprawia, że zajęcia prowadzone są w przyjemnej i zabawowej atmosferze www.gabinetdarterapii.pl
    • dobrystart48 Re: integracja sensoryczna Warszawa 17.03.13, 15:23
      Witam, zapraszamy do Przedszkola Dobry Start!

www.przedszkolny-dobrystart.pl/
      Zapraszamy do Dobrego Staru dzieci niepełnosprawne i z niepełnosprawnością sprzężoną od 2,5 r.ż do 6 r.ż. , które posiadają specjalne potrzeby edukacyjne. Biorąc pod uwagę kompetencje i wykształcenie profilowane naszego zespołu, zapraszamy do nas:
      - dzieci z niepełnosprawnością ruchową
      - dzieci z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim lub umiarkowanym
      - dzieci z diagnozą autyzmu, w tym z Zespołem Aspergera
      - dzieci z niepełnosprawnością sprzężoną

Oferujemy liczne zajęcia terapeutyczne między innymi:
    • aga1950 Re: integracja sensoryczna Warszawa 29.10.13, 13:25
      Pani Anie Depta jest bardzo dobrym psychologiem i prowadzi u mojego dziecka zajęcia z integracji sensorycznej. Trwa to już kilka miesięcy jestem bardzo zadowolona z pani Ani. Ma super podejście do maluchów. Moje dziecko bardzo polubiło panią Anie i z chęcią chodzi na zajęcia w mediparku.
      Polecam
    • siterapia Re: integracja sensoryczna Warszawa 28.02.14, 20:10
      Jestem terapeutą SI z wieloletnim stażem. Specjalizuję się przede wszystkim w pracy z dziećmi ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi oraz maluchami.
      Jeśli potrzebujecie Państwo szczegółów, zapraszam na priv
    • iza_luiza Re: integracja sensoryczna Warszawa 28.02.14, 20:18
      My ćwiczymy prywatnie bo na Pilickiej zbyt długo kazali nam czekać na wizytę. Mamy świetną terapeutkę już od ponad 8 lat, ona wyprowadziła mojego Maciusia z nadwrażliwości dotykowej, zrobiła kawał pracy nad nim a oporny to materiał :) Jeśli chciałabyś szczegóły, zapraszam na pw. Pozdrawiam :)
    • kropka321 Re: integracja sensoryczna Warszawa 26.06.14, 22:46
      moge polecic terapie w osrodku baby-med na urysnowie. moja znajoma chodzi tam ze swoim dzieckiem i bardzo sobie chwali terapeutke; ja sama prowadzam tam swoje dziecko do logopedy i efekty pracy w koncu sa widoczne (bardzo dlugo szukalam dobrego logopedy dla dziecka), wiec z czystym sumieniem moge polecic to miejsce.
      • tuva5 Re: integracja sensoryczna Warszawa 17.09.14, 14:05
        Ja polecam panią Martę Surgę z centrumelf.pl/ Dzięki pani Marcie nadwrażliwości mojego dziecka, które znacznie utrudniały nam funkcjonowanie przestają być kłopotem. Efekty są bardzo widzoczne, a to chyba najważniejsze.
        • annullla Re: integracja sensoryczna Warszawa 09.10.14, 15:00
          sensoria.edu.pl opieka sensorycznA prowadzona z największym sercem
    • anusiak1988 Re: integracja sensoryczna Warszawa 28.10.14, 16:42
      polecam Tatianę Gromovą i Agnieszkę Bujak. Obie pracują na ursynowie, zaraz przy stacji metra Imielin. namiary: www.baby-med.pl
      • kajka886 Re: integracja sensoryczna Warszawa 12.11.14, 13:37
        Ja również polecam Centrum Baby-Med. Mam 3 letnią córeczkę Maję, która jest bardzo zadowolona z zajęć w tym centrum. Chodzi co prawda do p. Moniki na logopedię, ale z tego co wiem panie od si też są bardzo fajne.
      • annullla Re: integracja sensoryczna Warszawa 16.11.14, 20:02
        W gabinecie Sensoria.edu.pl są ceny sensowne za diagnoze bo w niektórych placówkach to jest masakra. Tam chyba mają najtaniej w Warszawie a diagnozy są bardzo obszerne i dokładne.
        • g113 Re: integracja sensoryczna Warszawa 06.01.15, 10:45
          Już gdzieś to pisałam, ale znowu ktoś o to samo pyta. Tanio i dobrze jest w Lini Zdrowia okolice Warszawy i Wołomina w Zielonce ul. Wrzosowa 66. Tam jest taka duża sala. Fajnie się czeka na dziecko w salonie z kominkiem. Można nareszcie odpocząć. www.linia-zdrowia.pl/oferta/oferta-dla-dzieci/integracja-sensoryczna-si.html.
          • g113 Re: integracja sensoryczna Warszawa 06.01.15, 10:47
            wklejam link dla chętnych. Robią tam diagnozy jako jedyni w okolicy www.linia-zdrowia.pl/oferta/oferta-dla-dzieci/integracja-sensoryczna-si.html
            • annullla Re: integracja sensoryczna Warszawa 07.01.15, 17:07
              A tutaj ja wklejam na Ursynowie fajny i profesjonalny gabinet z elementami muzykoterapia i koloroterapi sensoria.edu.pl
          • ania-ryskrzys Re: integracja sensoryczna Warszawa 30.01.15, 08:48
            www.gabinetpromyk.eu/ Z czystym sumieniem GORĄCO POLECAMY !!!!!!!
            • ania-ryskrzys Re: integracja sensoryczna Warszawa 30.01.15, 08:49
              Z czystym sumieniem GORĄCO POLECAMY !!!!!!! www.gabinetpromyk.eu/
          • agnieszkakw Re: integracja sensoryczna Warszawa 10.02.15, 11:26
            Ktoś pytał o diagnozę i terapię Si,. Trafiłam do centrum terapii na Ursynowie podaję stronę www.centrumterapii.waw.pl. Przemili terapeuci, rodzinna atmosfera, moja córka uwielbia tam chodzić ,a ja mogę spokojnie napić się kawy i poczytać :)
            • mikas25 Re: integracja sensoryczna Warszawa 04.04.15, 17:12
              Chodzę z synkiem do pani Eweliny do gabinetu Sensoria. Smyk robi duże postępy i znacząco poprawiło się jego zachowanie. Ceny nie są wygórowane a podejście terapeuty bardzo profesjonalne.
    • ania-ryskrzys Re: integracja sensoryczna Warszawa 30.01.15, 08:40
      Witam
      Gorąco polecam Ośrodek Diagnostyczno-Terapeutyczny Promyk na starym mokotowie tu link do strony www.gabinetpromyk.eu/ My z synkiem chodzimy tam na ćwiczenia co wtorek. Ludzie którzy tam pracują pełni pasji i zaskakujących pomysłów terapeutycznych rodzinna atmosfera, cenne rady i zgrany i kompetentny zespół. Z czystym sumieniem GORĄCO POLECAMY !!!!!!!
    • katharina33 Re: integracja sensoryczna Warszawa 31.01.15, 12:43
      Nie chcę Was zmartwić, ale Przyrowskiemu cofnięto autoryzację i certyfikaty. Nie jest już nauczycielem metody SI i z tego co mówią ludzie, którzy u niego byli, a mają proównanie z innymi środkami to trochę zaczęło u niego kuleć. Masówka, po łebkach, aby odbebnić, a rodzice czują się jak popychadła. Bardzo się skomercjalizował, pisze książki, sprzedaje pomoce do SI. Nie wiem co o tym myslec.
      • xwiosenek Re: integracja sensoryczna Warszawa 02.02.15, 20:23
        Jeżeli szukacie sprzętu lub pomocy do terapii integracji sensorycznej, to mogę polecić sklep ze sprzętem rehabilitacyjnym www.sklep-darterapii.pl. Mają ciekawą i szeroką ofertę i dobre ceny w stosunku do konkurencji.
      • panisztata666 Re: integracja sensoryczna Warszawa 08.05.18, 23:54
        Bo oni to tylko chcą zarobić pieniądze patrzą na nasze dzieci jak sztabki złota to jest wszystko nie do pomyślenia żeby taką ciemnotę wciskać z tą
        integracja Sensoryczna w jednym roku w tych goarach otp itd Centrach diagnostyki tzw . Jest modna Afazja ,potem spektrum autyzmu następnie Autyzm A teraz jeszcze zespół Aspergera i proszę parę lat takiego Szarlatanstwa i mamy ogromną rzeszę dzieci którym tak naprawdę przykleili metkę " orzeczenia o kształceniu integracyjnym" lub niepełnosprawności a dalej echo radź sobie Rodzicu jak dałeś sobie nawkrecac że twoje dziecko źle zbiera klocki LEGO a wszystko prywatne to kto zarobi ha Ciekawe nie ...? Czy wy drodzy rodzice pamiętacie takie choroby zaburzenia i tak dalej a wiadomo kochający i niewidzący świata poza synem rodzić zrobi wszystko pójdzie wszędzie zapłaci każde pieniądze żeby ich dziecko wyciągnąć z opuznienia w rozwoju Rozumiem są dzieci chore i to naprawdę ale z niektórymi jest tak że wpadają w tą wasza wirowke a poprostu byli spokojni i grzeczni albo rozrabiali za dużo lub też inne normalne niegdyś zachowania tłumaczy. Się jakimiś trudnymi sformułowaniami bo poprostu sztuka się liczy i zapraszam na terapię 80 zł wizyta 50 min trzy lub dwa razy w tygodniu diagnoza 220zł !!!!!!!! I tu kolejna rzecz co się nie mieści w bani to jest diagnoza niepełna bo taka pełna to już 300zl kosztuje niewiam czy nauczyciele od 1-4-6 nie mają jeszcze z tego % Ja byłem tak i sam ciapa jak mój Syn toczka w toczkę i co jestem Mężczyzną byłem w Reprezentacji Polski futbolu amerykańskiego mężem pracuje umiem porozumiewać werbalnie a jak nie to palecem pokaże gdzie was mam czemu nie pomagają patologii społecznej tylko ludziom którzy mają miękkie serca mówią że syn ma bardzo głębokie zaburzenia integracji sensorycznej Tak kkkkk Jest dzieckiem spektrum autyzmu autyzm itp. a on mnie pyta mając 11 lat czy zapisze go na kick boxing bo chce boksować a do szkoły jeździ przez pol miasta autobusem sam bo już ma dość przewozów z dziećmi które naprawdę potrzebują pomocy . Mam teraz 2 synka ma 9 miesięcy co mu zdiagnozujecie??? ?!? Powiem wam nic bo na pewno nigdzie z nim nie pójdę i nie dam z niego zrobić Niedorozwoja z Prywatnej Poradni Psychologicznej !!! Weźcie się do normalnej roboty a nie Otepiajcie Przyszłości Naszego Polskiego Narodu .
    • karolina84wawa Re: integracja sensoryczna Warszawa 08.03.15, 15:30
      Ja też mam spore doświadczenie w tym temacie i mogę potwierdzić opinię poprzedniczki, że Gabinet Promyk w Warszawie na ul. Odolańskiej jest miejscem godnym polecenia jeżeli ktoś szuka Integracji Sensorycznej. Moja opinia wynika z faktu, że sporo czytam i sprawdzam następnie wytawione opinie. Osobiście byłam w tym ośrodku i jest tam kadra z bardzo dużym doświadczeniem i odpowiednim podejściem do tematu. Pozdrawiam
      • kosia81 Re: integracja sensoryczna Warszawa 30.06.15, 14:17
        ja z polecenia poszłam do Gabinetu Sensoria. Gabinet mieści się na ursynowie i szczerze powiem że to jedyne miejsce z którego moja córa jest wyciągana siłą przeze mnie bo tak jej się podoba :) Na szczęście ! bo zostawienie jej bez mamy w innych miejscach kończył się płaczem.
        • kosia81 Re: integracja sensoryczna Warszawa 30.06.15, 14:18
          www.sensoria.edu.pl wklejam adres jesli ktoś chce sprawdzone miejsce
        • go-ha81 Re: integracja sensoryczna Warszawa 03.09.15, 10:35
          Pani Ewelina z gabinetu Sensoria jest bardzo ciepłą, miłą , prefesjonalną terapeutką z dużą wiedzą. Jestem bardzo zadowolona i wdzięczna za efekty jakie osiągneła moja córeczka dlatego polecam.
    • fiolekwarszawski Re: integracja sensoryczna Warszawa 16.07.15, 23:13
      Byłam na diagnozie z synem w tym znanym ośrodku o którym tu duzo mowy ale zrezygnowałam, jakoś coś mi nie podpasowało, poczyłam fakt że nie mamy dobrego prowadzenia, rozmawiałam z terapeutka odbyliśmy około 6 wizyt i podziękowałam.... no nie to.... Aktalnie jestem po diagnozie w klinice dzieci do której uczeszczaliśmy na terapię ręki i zdecydowałam się zostać tam gdzie znamy i wiemy że mają efekty - żałuję że straciłam czas na "znaną postać" ale ocknełam się w czas i ćwiczymy w fajnej sali z przemiłą Panią i mamy poczucie że wiemy co robimy i gdzie podążamy i mamy bardzo dobre osiągi co jest celem. Prowadził nas kiedyś na na terapię ręki Pan Jacek ale nazwiska nie pamiętam można na www.klinikadzieci.pl zajrzeć i poszukać i integrację sensoryczną prowadzi nas aktualnie Pani Paulina z czystym sumieniem polecam tych terapeutów z pierwszym kontakt 5 miesiący a z Panią Pauliną już około 2 miesięcy.
    • ola.warszawa Re: integracja sensoryczna Warszawa 26.10.15, 10:35
      Szukałam dla synka SI i wykorzystałam dwa polecenia z tego forum Gabinet prywatny na Ursynowie i Klinika Dzieci na Mokotowie www.klinikadzieci.pl Jesteśmy po diagnozie która znacznie lepiej podejściem do dziecka wyszła w Klinice, w jednym i drugim miejscu nie zalecano nam terapii ale w klinice dzieci zwrócili uwagę na motorykę ręki co się okazało bardzo trafne bo gdy zaniosłam zalecenia dla przedszkola to ich olśniło że dziecko faktycznie ma problem. Pracujemy nad łapką o SI zapominamy :) Dziękuje za namiar. Forum jak zawsze pomocne.
      • ola.warszawa Re: integracja sensoryczna Warszawa 26.10.15, 14:36
        Zapomniałam dodać diagnoza integracji sensorycznej robiona była przez Panią Woźniak- baaardzo dokładna polecam duzo opowiada i pokazuje www.klinikadzieci.pl/309/integracja-sensoryczna-warszawa-mokotow-ursynow-wilanow
        • moni.x79 Re: integracja sensoryczna Warszawa 16.12.15, 01:26
          Ja mogę polecić naszą (moją i syna) ukochaną terapeutkę panią Ewelinkę z Mokotowa Dolnego. Biegałam po specjalistach i zero konkretnych zaleceń które by pomagały dziecko. Czułam się jak odsyłana od drzwi do drzwi. Pani Ewelina z sercem zaanagarzowała się w historię choroby Antka i po pół
          roku syn zaczoł wreszcie nawiązywać prawidłowe relacje z dziećmi w szkole, nie bije nie gryzie i jest w stanie usiedzieć w ławe w szkole. Pani Ewelina wskazała nam wiele możliwości treningu z synem wykraczające poza metode sensoryczną i są ogromne postępy u Antka. To jest strona tej pani : sensoria.edu.pl
    • stefan.wawa Re: integracja sensoryczna Warszawa 28.10.15, 12:34
      Szczerze mogę polecić naszą terapeutkę, super zajęła się naszym synkiem. Miał straszne problemy, nie mógł usiedzieć na miejscu, drażniły go dźwięki i światło, byliśmy u psychologa, który wysłał nas na diagnozę do terapeuty integracji sensorycznej, sugerując jednocześnie autyzm. Koleżanka, dała mi telefon do Art Senses i tak trafiliśmy do Pani Emilii, okazało się na szczęście, że to nie autyzm, tylko zaburzenia sensoryczne. Teraz już kończymy terapię, synek zrobił duże postępy, jesteśmy wdzięczni za pomoc.
      • omah88 Re: integracja sensoryczna Warszawa 30.10.15, 10:43
        Jeżeli szukacie zaangażowanych terapeutów polecam kameralny gabinet w Józefosławiu .
        Proponuję zajrzeć i zobaczyć jakim sprzętem dysponują, ponieważ to ogromnie wpływa na skuteczność terapii. Zobacz więcej
    • magdadulka Re: integracja sensoryczna Warszawa 30.03.16, 15:38
      Witam,

Ja mogę polecić prywatny gabinet Centrum Promyk na warszawskim Ursynowie. Moja córka chodziła tam do Pani Joasi Brudnik. Zawsze był z nią bardzo dobry kontakt, zawsze otrzymywalismy wskazówki do pracy w domu (podpowiadła też różne ćwiczenia z zakresu fizjoterapii). Są tam też inni specjaliści, z zakresu SI oraz logopedii i psychologii, ale nas prowadziła własnie Pani Asia.
      link do strony centrum-promyk.pl
      Pozdrawiam,
      Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka