Dodaj do ulubionych

Berodual-bóle brzucha

27.12.05, 09:56
Mojemu 3 letniemu synkowi w czasie infekcji daję Berodual przez tubę (astma).
Od jakiegos czasu zaobserwowałam że pobolewa go wtedy brzuch a teraz nawet
miał przez kilka dni biegunkę. Wczoraj odtstawiłam Berodual i od razu
poprawa. Alergolog mówi jednak ze to musi byc jakis przypadek bo to leki
wziewne i nia maja prawa działać na żołądek. Jednak zdarza się to juz chyba z
4 raz że zwróciłam uwage. Czy ktos miał taki przypadek? Czy prosic o zmiane
leku?
Obserwuj wątek
    • golab2 Re: Berodual-bóle brzucha 27.12.05, 10:12
      Moje dziecko miało mdłości po berodualu, zdarzyło jej się też w związku z tym
      zwymiotować i brzuch też bolał. Reagowała tak tylko na to jedno wziewne
      lekarstwo. W ogóle nie chciała go brać.
    • isma Re: Berodual-bóle brzucha 27.12.05, 10:55
      A pluczecie jame ustna po zaaplikowaniu leku? Jesli nie, albo zwlaszcza jesli
      dziecko pije plyn podawany do plukania zamiast go wypluwac, to mozliwa jest
      reakcja zoladkowa.
      Ja bym z leku nie rezygnowala, ale starala sie go aplikowac tak, zeby skutki
      uboczne byly jak najmniejsze.
      • chwilka9 Re: Berodual-bóle brzucha 27.12.05, 11:59
        jamy nie płuczemy. A lek moge zmienić na Atrovent. Tak juz zmieniłam do
        inhalatora bo miał od Berodualu skóre na twarzy podrażniona a po Atrovenie nie
        a działa też dobrze.
        • isma Re: Berodual-bóle brzucha 27.12.05, 13:23
          No, niby co kto woli. To ta sama grupa leków antycholinergicznych, ale Berodual
          jest dwuskladnikowy, oprocz bromku ipratropium zawiera jeszcze fenoterol, wiec
          moglby byc skuteczniejszy.
          • chwilka9 Re: Berodual-bóle brzucha 27.12.05, 13:48
            aż tak w to nie wnikałam. Ważne dla mnie czy rzeczywiscie boli go brzuszek po
            Berodualu czy szukać innej przyczyny i przekonac musze alergolog że to od tego
            • ewa1715 Re: Berodual-bóle brzucha 27.12.05, 16:45
              Moja córka ma arytmie (potwierdzonba badaniami) po własnie berodualu. Mamy
              absolutny zakaz stosowania tego leku, na zamianę mamy Ventolinę.
              • isma Re: Berodual-bóle brzucha 28.12.05, 08:45
                A to wlasnie typowa, choc raczej rzadka, reakcja niepozadana na fenoterol (i
                ogolnie beta2-mimetyki, zwlaszcza nieselektywne, ale tych sie u dzieci nie
                stosuje) przyspieszone bicie serca, drzenie rak.

Mozna probowac rozwiklac problem stosujac leki zawierajace skladniki Berodualu
                oddzielnie - osobno Atrovent (bromek ipratropium), osobno Berotec (fenoterol),
                i sprawdzic, czy objawy niepozadane sie utrzymuja lub nasilaja, oraz czy
                uzyskujemy pozadany efekt terapeutyczny.

Istotne jest zwlaszcza, jaki efekt chcemy uzyskac: czy chodzi o szybkie
                ustapienie skurczu oskrzeli (wtedy lepsze sa beta2-mimetyki, ktore rozpoczynaja
                dzialanie po kilku minutach, jak Berotec), czy raczej zapobiegac dusznosci
                nocnej lub powysilkowej (tu sie sprawdzaja leki antycholinergiczne, jak
                Atrovent, bo uklad cholinergiczny w nocy jest aktywniejszy). Ale generalnie
                lepiej jest stosowac male dawki roznych lekow o roznym mechanizmie dzialania
                (albo praparaty zlozone), a nie zwiekszac dawke jednego preparatu.

Aha - beta2-mimetyki, mimo, ze nie sa sterydami, wykazuja tez dzialanie
                przeciwzapalne.

Co do plukania - wiekszosc lekow wziewnych, sterydowych i niesterydowych,
                powoduje suchosc w jamie ustnej, wiec przeplukanie jest wskazane. Wiekszosc
                niestety zle wplywa na higiene jamy ustnej ;-(((, niekoniecznie powodujac
                kandydoze. No i przez sluzowki jamy ustnej lek - kazdy, nie tylko steryd -
                wchlania sie do krazenia, a takze do przewodu pokarmowego, zupelnie
                niepotrzebnie, bo to nie tam chcemy uzyskac, chi, chi, rozkurczenie wink)).
    • nowajulka Re: Berodual-bóle brzucha 27.12.05, 22:33
      Bo sterydy nasilają lub powodują candidę..........a jednym z jej objawów są
      bóle brzucha..pedem rób badanie mykologiczne kału................
    • jaskag Re: Berodual-bóle brzucha 27.12.05, 23:08
      berodual nie jest sterydem i nie ma właściwości przeciwzapalnych i z tego co
      wiem, nie trzeba po nim płukać ust, jak po sterydach. Berodual jest lekiem
      rozszerzającym oskrzela, działa podobnie jak atropina w oku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka