Dodaj do ulubionych

pościel antyalergiczna

19.12.13, 21:33
Potrzebuję porady dotyczącej pościeli dla alergików/astmatyków. Jestem już tuż od zamówienia, ale rodzą mi się pytania:
1. czy pościel powinna być w tkaninie ze 100% bawełny czy np. z tzw. mikrofibry francuskiej?
2. czy lepsze wypełnienie pościeli to na przykład hollofil alllerban czy sensifil?
myślę konkretnie o sklep.amz.com.pl/index.php?id_pr … -135x200cm
oraz o www.alsos.pl/hollofil-allerban-k … 8.194.html
Przekopuję internet i zanjduję dużo porad/artykułów ogólnych typu: prać kołdry i poduszki w temperaturze co najmniej 60 stopni, ale jak dochodzi do wyboru konkretnego produktu, to już NIC nie mogę znaleźć (z uzasadnieniem). Będę wdzięczna za porady.
Obserwuj wątek
    • bluesette Re: pościel antyalergiczna 21.12.13, 14:06
      Podstawowa zasada profilaktyki antyroztoczowej to: prac wszystko w temp 60 st C co 3 tygodnie Każda kołdra i poduszka która to spełnia jest ok niezależnie od wypełnienia
      I ważna sprawa - Antyroztoczowy pokrowiec na materac Bo jego nie można włożyć do pralki ;)
      • mojaolka Re: pościel antyalergiczna 16.09.16, 21:45
        Ja się zaopatruje w sklepie dla alergików www.alsos.pl mają wszystko i oczywiście rabaty dla stałych klientów
        • zawszeokrokprzedastma Re: pościel antyalergiczna 19.09.16, 12:00
          Ale to chyba nie jest informacja dotycząca dokładnie pościeli tylko reklama sklepu.
          • mojaolka Re: pościel antyalergiczna 19.09.16, 22:39
            Tak polecam ten sklep www.alsos.pl sklep z pościelą dla alergików
    • sonka_sonka Re: pościel antyalergiczna 21.12.13, 23:12
      Tu są najważniejsze zasady dotyczące sypialni a właściwie profilaktyki antyroztoczowej która jest ważna zarówno przy astmie jaki i AZS alergsova.pl/alergia najlepiej miec pościel, która już jest uszyta z materiału antyroztoczowego i tu uwaga należy czytac certyfikaty, bo wiele produktów na rynku tylko reklamuje sie jako antyroztoczowe, wtedy nie trzeba kupować dodatkowo pokrowców na pościel, kiedy ma się sama pościel antyroztoczową - ja uzywam pościeli SOVA - mam w domu 4 alergików na roztocza a sama mam astmę
      tak jak napisała blusette podstawa jest pokrowiec na materac, faktycznie bowiem materac do pralki się nie zmieści, trzeba zamknąć roztocza w pokrowcu
      • skimia1 Re: pościel antyalergiczna 22.12.13, 22:11
        dziękuję za linki - jedyną nową rzeczą był Twój blog (bardzo fajny zresztą), o reszcie rzeczy wiedziałam. Ale nadal nie wiem: pokrycie bawełniane czy z mikrofibry francuskiej?????????????? Kto mi odpowie???????????????
        • sonka_sonka Re: pościel antyalergiczna 23.12.13, 10:59
          ja bym wybrała Evolon bo jest antyroztoczowy - pokrycie pościeli
          dziekuje
          • skimia1 Re: pościel antyalergiczna 25.12.13, 21:19
            to nie byłoby głupie z tym Evolonem, ale niestety nie znalazłam kołder typu 4 pory roku, tylko pojedyncze grube kołdry zimowe (a szukam ciepłej kołdry na zimę). Taka duża kołdra nie zmieści mi się do pralki, dlatego szukam tych rozpinanych (świetny pomysł) a tych z pokryciem z Evolonu niestety nie ma. Kupię więc chyba z bawełny, a do tego znalazłam niedrogą ofertę niemiecką na pokrycia z Evolonu i powinnam osiągnąć dobry efekt. Zdrowych Świąt życzę!
            • sonka_sonka Re: pościel antyalergiczna 26.12.13, 16:30
              ja kupiłam pościel z Evolonu własnie po to żeby jej nie prać także pozdrawiam świątecznie
              • skimia1 Re: pościel antyalergiczna 26.12.13, 23:59
                nie chcesz jej prac NIGDY???? mi teznie chce sie prac zbyt czesto, ale tak raz na 6 mieciecy czy rok to by sie przydalo...
                • sonka_sonka Re: pościel antyalergiczna 27.12.13, 10:16
                  ok miałam na myśli to pranie raz na 6 miesięcy w odróżnieniu od tego prania tak jak ktoś nie ma pokrowców ;) dla mnie to nie pranie tylko konserwacja ;)
    • carla123 Re: pościel antyalergiczna 27.12.13, 19:39
      Dla mnie hasła "antyalergiczna pościel" to jakiś chwyt marketingowy tylko
      nie wierzę w takie rzeczy
      wazne chyba żeby pościel była do prania i nie była z pierza ew. wełny bo to są uczulające rzeczy przecież
      • sonka_sonka Re: pościel antyalergiczna 27.12.13, 21:00
        to zależy na co kto choruje i jaki bardzo chce sobie uprościć życie
        przy dużej alergii na roztocza i astmie, jeżeli ktoś akurat wymienia pościel 9 ja wymieniałam po wielu latach używania, kupiłam taka którą jest z Evolonu, bo sam materiał jest antyroztoczowy, to wazne dla takich osób jak ja,
        wiele produktów reklamuje sie tylko jako antyalergiczne, a takie nie są, wystarczy poczytać certyfikaty, z jakich sa materiałów i co ta ichnia antyalergiczność znaczy
        dla mnie antyalergiczna pościel to m.in. pościel antyroztoczowa, nie barwiona sztucznymi barwnikami, nie z materiałów uczulających - sam fakt, że pościel nie jest z pierza i wełny mi astmatykowi alergikowi roztoczowemu i grzybowemu nie wystarcza
        jak ktoś ma takie potrzeby to kupuje tylko do posiadanej już pościeli pokrowce antyroztoczowe i tez jest dobrze
        • skimia1 Re: pościel antyalergiczna 30.12.13, 11:19
          Sonka, mam pytanie: a jak raz na pół roku pierzesz pościel, to w swojej pralce czy gdzieś ją nosisz do prania? Bo ja do mojej prali (4,5 kg wsadu) nie zmieściłabym kołdry zimowej.

A co sądzicie o pościeli z tzw. jonami srebra, które mają działać antyalergicznie, antybakteryjnie itp? Weszłam na stronę Silverdream i oglądałam taką pościel z zamiarem kupna oczywiście. Pościel jest z dżerseju, a dżersej lubię, więc już chciałam ją zamówić aż tu widzę, że maksymalna temperatura prania to 40 stopni! Co o tym sądzicie?
          • bluesette Re: pościel antyalergiczna 01.01.14, 18:33
            Ale na stronie Silverdream nie ma kołder i poduszek Żadnych! Czy ten wątek jest jeszcze prawdziwy czy już reklamowy?
          • sonka_sonka Re: pościel antyalergiczna 01.01.14, 21:16
            no tak do takiej pralki sie nie zmieści - ja mam pralkę gdzie się mieści 9kg - przy dwójce dzieci z AZS + ja i wszyscy uczuleni na roztocza a część na pyłki, trzeba prac, albo chociażby przepłukiwać rzeczy na okrągło
            niezależnie od tego co pisze bluesette to taka pościel nie jest antyroztoczowa w ogóle [dżersej+ 4-stopni w praniu] a w takiej sytuacji dla mnie dyskwalifikuje ja jako antyalergiczną

bo co to jest właściwie pościel antyalergiczna? dla mnie to pościel która jest z materiałów, które kontaktowo nie powodują alergii to raz a ponadto maja właściwości antyroztoczowe i antybakteryjne - dla mnie takie właściwości ma pościel która wybrałam i już, jestem zadowolona i mogę to napisać
            • skimia1 Re: pościel antyalergiczna 02.01.14, 00:44
              Sonka,
              poczytałam sobie w wolnej chwili artykuły na stronach angielskich - chwalą te jony srebra, że niby antyroztoczowe... Ale mnie te 40 stopni też odstrasza. A jaką pościel kupujesz?

Bluesette,
              ja nie pisałam o kołdrach i poduszkach, tylko o powłoczkach na nie.

Dziewczyny, a teraz kolejne pytanie: Lyocell albo Tencel (to jest to samo, ale pod inną nazwą): drogie, NATURALNE, w przeciwieństwie do np. Evolonu, reklamowane zwłaszcza na stronach angielskich, są z tego materiału szyte pokrowce na materace, kołdry i poduszki. Pościel też. Czy miałyście z tym do czynienia?
              • sonka_sonka Re: pościel antyalergiczna 02.01.14, 10:05
                Jony srebra, czy tez włókna srebra działają antybakteryjnie, a nie antyroztoczowo to fakt. Antyroztoczowo działa tkanina, która nie przepuszcza roztoczy ani ich odchodów poprzez użycie takiej technologi, że mówiąc kolokwialnie między włóknami się nic nie przeciśnie.
                Dla mnie coś czego nie mogę wyprać w minimum 60stopniach - zalecenia antyroztoczowe, takiego działania mieć nie będzie, dlatego wybrałam Evolon, bo jego można prać nawet w 95 stopniach.
                Ja kupiłam pościel SOVA, ale mam też ich pokrowce na części pościeli Hollofil Alerban, no trochę nas jest w rodzinie, więc nie wszyscy wszystko mają to samo. Jestem zadowolona.
                • skimia1 Re: pościel antyalergiczna 02.01.14, 14:54
                  Potwierdziłaś moje wątpliwości co do pościelą z jonami srebra - o niej zapominam.

Alergsova nie ma w swojej ofercie pościeli w znaczeniu poszewki na kołdrę, poduszkę i prześcieradła, a ja o to właśnie pytałam. A pytałam, bo im więcej czytam, to wychodzi na to, że jakbym chciała wszystko mieć idealnie antyalergiczne, to powinnam kupić pościel jedwabną, albo np. z tego Lyocellu, o którym pisałam... A jekiej pościeli Ty używasz?
                  • sonka_sonka Re: pościel antyalergiczna 02.01.14, 15:01
                    powłoczki na poduszki i kołdry, mam różnych firm albo z kory albo z flaneli albo a bawełny - na to nie zwracam specjalnie uwagi - zmieniam co tydzień i piorę w 60 stopniach i dla naszych alergików to wystarczy, jak kupowałam to wybierałam jasne z zasady, że im mniej barwników tym lepiej
                  • mojaolka Re: pościel antyalergiczna 16.09.16, 21:44
                    Jedwab najlepszy www.alsos.pl/koldra-jedwabna
                    • zawszeokrokprzedastma Re: pościel antyalergiczna 19.09.16, 11:58
                      A jakie właściwości antyroztoczowe ma jedwab? I ja bym chciała wiedzieć, w jakiej temperaturze to można prać? Bo roztocza to w temperaturze 60 stopni giną.
                      • mojaolka Re: pościel antyalergiczna 19.09.16, 22:37
                        jedwab nie kumuluje w sobie roztoczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka