Dodaj do ulubionych

Uczulenie na mięso

28.12.05, 14:21
Moja córa (2 lata) nie je od dawna drobiu, jakiś czas temu zaczęła też mocno
reagować na wieprzowinę. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Kupiłam w
związku z powyższym jelonka i zamrażarkę, będę jej robić dziczyznę, bo
stawiam, że uczula chemia w mięsie sklepowym, a nie samo mięso. A jak Wy
sądzicie? Jak ją karmić? Czy jest możliwe, że nie będzie reagowała na wywar z
tego jelonka (bo na wywary mięsne też uczulona)?
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: Uczulenie na mięso 29.12.05, 00:03
      Mój syn np. nie toleruje kurczaka.........i kury........być może ma to zwiazek
      z tym, że jajka też xle znosi, a być może dlatego, że kurczaki są nafaszerowane
      antybiotykami........popatrz na ich cenę.....mówi sama za siebie...........
    • dagu75 Re: Uczulenie na mięso 29.12.05, 20:40
      Mojej córce wyszła wieprzowina i indyk. dziczyzna nie uczula ( tak czytałam),
      najlepiej więc ja stosować. Spróbuj dzika, jelonek i sarna są kwaśne w smaku.
      Może masz dojście do zajęcy lub królików ( z pewnego źródła) też polecam. No i
      przepiórki i ich jajka.
      • jagandra Re: Uczulenie na mięso 31.12.05, 13:40
        Zająca bym dała, ale królika już się boję, bo w te zwierzaki pakuje się bardzo
        dużo antybiotyków - są po prostu dodawane do paszy. Wiem od znajomego hodowcy-
        amatora.
        • tijgertje Re: Uczulenie na mięso 01.01.06, 01:48
          W dzikie kroliki chyba nic nie pakujasmile
          Mojego mlodego mieso nie uczula, ale konserwanty z pochodnymi mleka. Przeszczesliwa jestem, bo w Holandii pod koniec listopada wprowadzono przepis, ze na wszystkich produktach ma sie znajdowac inforamcja, czy zawieraja ktorys z listy 12 alergenow(m.in. bialko mleka krowiego i laktoza, soja, seler, jaja, orzechy). Zdziwilybyscie sie, w czym mozna mleko znalezc... Z kilkudziesieciu rodzajow wedlin kupuje tylko 2 rodzaje szynki ekologicznej. Wszystko inne, niezaleznie z jakiego miesa, zawiera konserwant z bialkiem mleka krowiego!
          Dziczyzne uwielbiam, osobiscie najbardziej lubie wlasnie krolika i sarne, ich mieso jest najdelikatniejsze i ma najmniej "dziki" smak i zapach.
          • jagandra Tijgertje :) 01.01.06, 11:24
            Dzikie to są zające. Króliki chyba tylko hodowlane?
            Wędlin nie kupuję już od jakiegoś czasu, gdybym miała dostęp do ekologicznych
            to - kto wie, ale nie mam. A sam sztuczny dym w płynie, którym się
            obecnie "wędzi" wędliny, działa mi ujemnie na apetyt wink
            • tijgertje Re: Tijgertje :) 01.01.06, 13:55
              hehesmile)) Kroliki dziekie tez sa. biegaja sobie po laczkach... Widzialam na wlasne oczy. Zajaczek jest duuuzo wiekszy i smuklejszy. Na Swieta objadalismy sie wlasnie takim dzikim krolikiem. W moim supermarkecie maja i hodowlane i dzikie. Roznia sie przede wszystkim cena na niekorzysc dzikich, jak leza na polce obok siebie, to dziki ma ciut ciemniejsze mieso. Chociaz w porownaniu do bardzo ciemnego zajaca jest ono i tak niemal boiale. Na swieta robilam dzikiego krolika. Pycha bylsmile Mlodemu tez bardzo smakowal. Dziczyzne niestety mozna tu kupic tylko zima, od listopada do lutego chyba, wiec przez reszte roku musze tesknic, jak sobie zapasow nie zrobie.
              • jagandra Achaaaaa... 01.01.06, 15:34
                Z tymi królikami to mnie zaskoczyłaś. Może ich rodzice uciekli z hodowli? wink))
                Dziczyznę można kupić tylko w zimie, bo sezon na polowania trwa od października
                do połowy stycznia.
                A mi dzisiaj nie wyszła pieczeń, bo ją zamarynowałam (nie znalazłam przepisu na
                pieczeń bez marynaty) i jedzie octem sad Następnym razem zrobię po prostu i
                zwyczajnie smile
                • tijgertje Re: Achaaaaa... 01.01.06, 18:19
                  hihi...krolikowy watek sie robi.
                  Chyba z nimi odwrotnie, te hodowlane wywodza sie od dzikich, a nie odwrotnismile Tak samo, jak cala reszta zwiarzakowsmile Ile tego octu dalas do marynaty? Ja mam juz wyprobowany przepis z kuchni holenderskiej, w sumie niby na zajaca, ale robie tak tez krolika. Mieso marynuje sie w czerwonym winie i ziolach, do tego tylko lyzka octu na 0,5 litra wina i 1,5 kg zajaca. Nie dalo sie tego octu czyms "zabic"? Ostatnio czytalam, ze w sumie marynowanie wcale nie jest potrzebne. Jak masz swieze mieso, to wystarczy je upiec czy udusic. W zamrazarce mam ogromny grzbiet zajaca, ktory czeka na zmilowanie, powiedziano mi, ze takie cus, to wystarczy 30-40 minut w piekarniku. Caly zajac czy krolik musi sie dusic przynajmniej godzine, czasem 2.
                  • jagandra Re: Achaaaaa... 01.01.06, 21:15
                    No pewnie że hodowlane wywodzą się od dzikich, ale mi się wydawało, że króliki
                    wywodzą się od zająców tak jak świnie od dzików.
                    Dałam 1/4 litra octu na pół litra wody hehe, tak było w przepisie. Więcej
                    żadnej zaprawy nie będę robić, bo się zniechęciłam wink)) Wcześniej po prostu
                    usmażyłam befsztyki z tego mięska i moje dziecię chwaliło. A teraz mi się
                    kombinować zachciało wink
    • nowajulka Re: Uczulenie na mięso 01.01.06, 12:26
      Tp ja pisze znowu...synek od kilku dni jest na diecie eliminacyjnej.....na
      razie wykluczylam wieprzowinę..............albo uczulała ona, albo konesrwanty
      zawarte w kabanosach i tej super zdrowej, wieprzowej szynce bez
      konserwantów.tak czy siak, kupy wracają do normalności, a i nos jest mniej
      zatkany.......ale nie zapeszam.........jeszcze muszą srawdzić marchew i
      cebulę........
      • tubielka Re: Uczulenie na mięso 02.01.06, 12:43
        wieprzowina zawiera histamine stad moze byla reakcja dziecka (pomijajac
        oczywiscie wszytskie swinstwa, ktorymi faszeruja wyroby, ktore swoja droga tez
        uczulaja)
        • gindek Re: Uczulenie na mięso 02.01.06, 13:18
          Jagandra, jasne, że wieprzowina może uczulać. Moje dziecko na przykład jest na
          nią uczulone, a zanim się o tym dowiedziałam, jeden z lekarzy u których
          szukaliśmy pomocy w zw. z alergią na wieść, że inny zalecił mi jedzenie ( w
          diecie eliminacyjnej) wieprzowiny, krzyknął: "Co takiego?!Przecież wieprzowina
          sama w sobie jest alergenem!".Nie wiem jak to rozumieć, ale pewnie chodzi o to,
          że uczula nie to świństwo, którym jest nafaszerowana, ale po prostu TO BIAŁKO
          często uczula.
          Nowajulka, jeśli Twoje dziecko nie toleruje jajka, to na bank nie toleruje też
          kurczaka i kury.Bo to jest TO SAMO BIAŁKO.Ale za to może pewnie jeść żółtko jajka.
          • nowajulka Re: Uczulenie na mięso 02.01.06, 13:27
            Dzięki......teraz już wiem, że kurczak mu szkodzi.........przez ostatnie kilka
            miesięcy, kiedy wychodziliśmy na dłużej, a Lolek nie najadł się zupką z termosu
            i chlebem ryżowym, bywało tak, że chodzilismy do knajpek na kurczaka.wiem, wiem
            hormony itp, ale nic innego nie wpadło mi do głowy...zawsze potem bolał go
            brzuch..............
            Jajek przepiórczych nie toleruje..ale z tymi żółtkami spróbuję, tylko juz po
            testach
            • gindek ciekawe!-produkty antyhistaminowe 02.01.06, 22:42
              www.atopowe-zapalenie.pl/atopedia/Dieta_antyhistaminowa
              • annakamila Re: ciekawe!-produkty antyhistaminowe 03.01.06, 11:26
                Jesli chodzi o reakcje alergiczne na jakis produkt to moga byc 2 rodzaje.
                1/ reakcja na alergen np. dany rodzaj bialka
                2/ reakcja na spozycie duzej ilosci histaminy zawartej w produkcie.
                Bardzo duzo histaminy czyli nosnika reakcji alergicznej jest w zwierzetach
                ktore bardzo sie boja przy uboju. Naleza do nich swinki i zajace.
                Dlatego wlasnie miesa z nich nie podaje sie alergikom, przynajmniej w duzych
                ilosciach.

Jesli chodzi o mieso kurze i indycze to nie zgodze sie ze alergia na jajko lub
                tylko bialko jajka determinuje alergie na te rodzje miesa. Mysle ze tu chodzi o
                jakosc miesa i dodatki do potrawy. Moj sad oparty jest na doswiadczeniu z
                alergia mojej corki ktora jest silnie uczulona na jajko a na zadne miesko nie.

I na koniec jeszcze jedno. W przypadku podejrzenia o alergie na mieso nalezy
                podac samo miesko, nie wywar ani zupke na tym miesku.
                • gindek Re: ciekawe!-produkty antyhistaminowe 03.01.06, 11:34
                  Być może masz rację, może nie wsyzstkie dzieci dotyczy ta zeleżność. W naszym
                  przypadku wyszło jajko i mięso kurczaka mam na liście zakazanych.To ciekawe co
                  piszesz o histaminie w mięsie.To bardzo logiczne , co piszesz. Możesz podać
                  źródło? Chętnie o tym poczytam.
          • jagandra Gindek 04.01.06, 19:25
            Czy jesteś pewna, że Twoje dziecko jest uczulone na samą wieprzowinę właśnie, a
            nie na chemię? Chodzi mi o to, czy próbowałaś mu dawać "zdrowe" mięso, to
            znaczy takie od gospodarza? Bo generalnie wieprzowina należy do rzadziej
            uczulających produktów, choć jak widać ilu lekarzy, tyle opinii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka