Dodaj do ulubionych

jak rozszerzać dietę?

05.01.06, 14:15
Antek (za moment) 9 miesięcy od dwóch tygodni je tylko Sinlac plus dynię z
oliwą z oliwek (wcześniej tylko mleko sojowe - ale się na nie uczulił, więc
kolejny przewrót i zmiana.
Ponieważ po przejściu na Sinlac była rewelacyjna poprawa - skóra, kupa i
brzuch zaczęło normalnie wyglądać i funkcjonować, dlatego wczoraj zdecydowałam
się na nowy produkt: brokuły w słoiku Gerbera. Miałam trochę dylemat czy
wprowadzać co nowego, bo mały od dwóch dni strasznie ząbkuje - kupa gorsza,
ślina do pasa, ale doszłam do wniosku, ze jeszcze wiele miesięcy ząbkowania
przed nami, a coś jeść musi.
Zjadł 4 łyżeczki tego brokuła - po godzinie brzuch zaczął go boleć, buzia
purpurowa i pojawiły sie nowe zmiany na skórze (która była już całkowicie
czysta. Po dwóch godzinach ostro ulał brokuła i brzuch przestał go boleć.
Czy brokuł może tak uczulać?
A może, bo mały ostro buszuje po całym mieszkaniu odkurzył coś z podłogi, np.
okruchy z ciastek moich przedszkolaków, albo kulkę czekoladową nesquick?
sama już nie wiem - dzisiaj straszne zaostrzenie na całej skórze, kupa
bardziej płynna ale bez śluzu
a może to Sinlac zaczyna uczulać???
co mam mu dawać jeść - każdy lekarz mówi co innego:
- dietetyczka z CZD podpowiada kaszę jaglaną z oliwą i indykiem
- moja alergolog: indyka z oliwą i kaszką kukurydzianą lub ryżową
- alergolog z Działdowskiej - mówi, zeby nie rozszerzać diety tylko dawać
Sinlac do momentu wyciszenia reakcji alergicznej (tylko, co to bdzie jeśli to
Sinlac uczula?)
kupiłam kaszę jaglaną firmy Sante (tylko taka była w moim sklepie), ale na
opakowaniu nie ma składu i boję sie, czy to jest taka dla alergików -
napiszcie, czy ta kasza jest ok, czy zawiera jakieś dodatki.
co byście zrobiły na moim miejscu: mały 10 stycznie skończy 9 miesięcy a ja od
kilku miesięcy utknęłam jego menu sad((
dodam, ze jest uczulony na mleko, kazeinę, soję, jajko, mąkę pszenna i żytnią,
marchew, ziemniaka, jabłko, pomidora, seler, oczywiście orzechy i sezam i inne
silne alergeny, jedyne 0 w panelu pokarmowym to dorsz, czyli przedstawiciel
ryb - może powinnam przejść na dietę rybną smile)) nie wiem, czy śmiać się czy
płakać z tego wszystkiego. O reszcie pokarmów nie wiem, czy uczulają, bo nie
było jeszcze prowokacji - próbowałam chruplki kukurydziane ale mały był cały w
liszajach więc boję się kukurydzy.
drogie ekspertki skomponujcie dla Antka jakieś menu
Antek bierze po pół tabletki Zaditenu 2 razy dziennie, 3 razy pół saszetki
Cropozu G, 2 razy dziennie wziewy z Flixotidu 1/4 ml
od kilku dni ma sapkę, nie wiem od czego
jaska
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: jak rozszerzać dietę? 05.01.06, 15:51
      Moim zdaniem (bo było już dobrze) uczula brokuł. Uczulić może wszystko.
      Nie ma oczywiście reguł. Moja córka silnie wymiotowała po brokułach, nie może
      go jeść również moja szwagierka, jej malutka córka też jest na niego uczulona.
      Nie musi być to regułą, bo to warzywo uznawane jest za mniej uczulające, ale
      jednak się zdarza. Nam alergolog zabroniła w takiej sytuacji testowania przez
      jakiś czas kalafiora.

Spróbuj podać kaszę jaglaną, ale dopiero jak reakcja organizmu się wyciszy -
      czyli pewnie 7-10 dni. Moze amarantus, królik. Jeśli sinlac jest ok to spróbuj
      podać ryż. Na Wąwozowej można pewnie kupić kalarepkę, cukinię.
      Też tak miałam na początku, teraz mała je już prawie wszytsko - jak na alergika
      oczywiście.

Kruffa
      • kruffa Re: jak rozszerzać dietę? 05.01.06, 16:00
        I jeszcze jedno - gdybym miała taki problem - z domu na pewno zniknęłyby Nestle
        i inne rakotworki. Przecież starsze rodzeństwo bezwiednie może nawet na palcu
        przenieść do buzi malucha okruchy orzechów, mleka itp. Ja miałam na tym punkcie
        (i w sumie mam) pie..a. Mojemu dziecku nie wolno nawet ręką dotknąc czegoś
        co musz szkodzi. Jak kroję np. biały ser to zanim dotknę się do córki - myję
        dokładnie ręce. Mała nie ma prawa być w najmniejszym stopniu narażona na
        kontakt z czymś co jej szkodzi.
        Takiego malucha nie ustrzeżesz. Ze starszym już jest łatwiej - bo odpowiednio
        nauczone nie sięgnie po nic czego nie je.

Kruffa
      • jaskag Re: jak rozszerzać dietę? 05.01.06, 23:12
        dzięki kruffa smile))
        dzisiaj mam totalnego doła, chyba rzeczywiście zawinił brokuł, dzieki za
        podpowiedz z kalafiorem
        zrobię jak piszesz, poczekam na wyciszenie i zacznę od jaglanej, a potem z
        mięsem, jak jaglana przejdzie,
        kupiłam dzisiaj z ciekawości płatki ryżowe błyskawiczne, ae nie wiem, czy to
        jest dobry pomysł dla niemowlaka?
        a co do "rakotworów" to staram się ograniczać, ale to taka łatwizna, a ja
        wiecznie nie mam czasu...
        od wczoraj jestem detektywem od tropienia różnych mikroskopijnych pyłów na
        podłodze i mam nadzieję, ze już nic nie przegapię smile)
        gdyby to był brokuł, byłoby cudnie
        jaska
    • ana256 Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 06.01.06, 00:32
      Jeżeli jest uczulony na mąką pszenną i zyto zrobiłabym badanie na gluten.
      To po pierwsze. Po drugie - czy sprawdziłaś skład na opakowaniu czy tam był
      tylko brokuł?
      Kasza jaglana nie ma żadnych dodatków jakkowiek polecałabym kaszę jaganą (
      proso) Quinoa do kupienia w sklepach ze zdrową zywnością.Szybko sie gotuje.
      Ta kszę co kupiłas dobrze byłoby namoczyc na noc. potem zlac wode i ugotowac w
      swiezej.
      A co z ryżem , próbowałaś? Jajko ma dwa alergeny żółtko i białko czy jest
      uczulony na oba?
      A co z mięsem? np. królik, jagnięcina,
      Jeżeli chodzi o owoce może gruszka, brzoskwinia.
      Chrupki kukurydziane proponowałaby też tylko ze sklepu ze zdrowa żywnościa.
      • jaskag Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 06.01.06, 01:04
        a jak robi się badanie na gluten? Myślałam, ze jak mąka pszenna i żytnia wyszła
        w 3 klasie to znaczy, ze chodzi o gluten -wybacz moje niedouczenie smile))
        w słoiczku Gerbera oprócz brokuła była mąka ryżowa, ale skoro moje dziecko je
        tylko Sinlac z ryżu wiedziałam, ze nowością jest tylko brokuł.
        Ryźu jako takiego nie próbowałam - tylko Sinlac, dzisiaj kupiłam płatki ryżowe
        błyskawiczne ale nie wiem, czy to jest dobry pomysł.
        Zarówno białko, jak i żółtko w 3 klasie (ponad 200 sIgE)
        Mięsa jeszcze nie testowałam - chciałam zacząć od indyka (bo jestw słoiczkach
        GERbera jednoskładnikowy), a boję sie mięsa z hipermarketów i bazarów, zresztą
        królika jak na razie nie udało mi się kupić, a jagnięcinę z supermarketu starsze
        moje dzieci nie chciały jeść była taka intensywna, ze bałam się dać mojemu
        najmłodszemu niemowlakowi.
        Wg testów CAP gruszka wyszła zero, podobnie indyk, ryż i kukurydza ale nie wiem,
        czy to możliwe skoro mały jest uczulony na jabłko, a w mojej rodzinie sami
        astmatycy uczulenie na brzozę i jabłka, a z gruszkami wg obserwacji też nie jest
        najlepiej.
        Ale skoro już mam te badania to postanowiłam zacząć od indyka i gruszki -
        oczywiście po kolei
        brzoskwini się boję, bo zarówno ja jak i starsi bracia Antka są na nią uczuleni,
        więc może później
        po chrupkach kukurydzianych mały miał na twarzy jeden wielki liszaj, ale kupiłam
        w zwykłym sklepie - na opakowaniu było napisane, ze tylko grys kukurydziany.
        Próbowałam dwa razy w odstępach 2 tygodnie reakcja była taka sama (dlatego nie
        wiem dlaczego ten test CAP wyszedł 0)
        Możesz mi napisać, czy pojedyncze alergeny można robić metoda luminescencyjną,
        bojednak ta jest dla mnie bardziej wiarygodna.
        jaska
        • kruffa Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 06.01.06, 06:40
          Jeśli chcesz testowac indyka to postaraj się o eko. W Ekosmaku (Geant na
          Jubilerskiej) możesz takiego zamówic - nawet nie musisz chyba całego, ale
          kawałek. Jest naprawdę eko, bo z dzieciństwa wiem jak wyglada taki eko drób. Na
          dodatek jest świeży, bo nie ma go w ciągłej dostawie - trzeba zamówic i
          przyjechac odebrac. Moją córkę po słoiczku gerbera (indyk) sypało, a po tym eko
          było ok.
          Z kukurydzą zrobiłabym jeszcze jeden test (może później jak uda ci się coś
          więcej wprowadzic), ale z kleikiem nestle lub zwykłą kaszką kukurydzianą (nie
          taka dla dzieci, ale kupowaną na kg w torebkach). Chrupki które podałas mogły
          "lezac" w pobliżu innych np. czekoladowych.
          Z chrupek dawałam Flipsy, ale wcześniej dzwoniłam do fabryki i dokładnie
          wypytywałam o proces produkcji, co nie znaczy że któremuś nie zaszkodzą.

Kruffa
          • jaskag Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 06.01.06, 15:22
            dzięki za cenne informacje - indyka i królika już zamówiłam w ekosmaku - będzie
            w czwartek, jutro niania poszuka flipsów kukurydzianych, a ja póki co moczę
            kaszę jaglaną, jeśli do jutra Antek odchoruje brokuła to zacznę od kaszy
            kjaglanej z oliwą z oliwek, potem dorzucę do niej mięsko eko, gdyby to przeszło...
            trzeba marzyć inaczej spadam na dno i małemu się udziela i czuje się jeszcze gorzej
            jaska
            kruffa napisz proszę, czy płatki ryżowe błyskawiczne są bezpieczne, czy nie?
            i co sądzisz o bananach eko z ekosmaku, wiem, ze to odległa przyszłość ale
            staram sie w głowie komponować jakieś menu dla mojego Antula
            i jeszcze, czy gdybyś na moim miejscu spróbowała gruszki - to by było coś, tym
            bardziej, ze mogłabym rozwadniać sok z woda i nie musiałabym go poić wodą z
            glukozą, to by było coś
            jaska
            • monika277 Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 06.01.06, 16:57
              jaska flipsy sa w hali banacha bo ja tam kupujesmile moja mala uwielbia flipsy
              wiec moze na kukurydze nie ma uczulenia bo nic po niej nie wylazi.
              Fajnie z tym ekosmakiem . Sprawdzilam ze mam tez taki sklep na Gojeckiej,
              dobrze wiedziecwink
            • kruffa Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 08.01.06, 09:56
              O bananach już ci napisałam.
              Co do płatków - sama nie wiem. Teoterycznie są bezpieczne, ja jednak na twoim
              miejscu chyba podawałabym raczej kleik Nestle lub przegrany dokładnie i
              przepłukany zwykły rozgotowany i ewentualnie zmiksowany ryż.
              W twoim przypadku zapomniełabym na razie o owocach, o sokach już nie wspomnę.
              Żadne soki u nas nie wchodziły w rachubę, choc owoce - nawet surowe jadła.

I naprawdę powinnaś poszukac lekarza, który pomoże ci skomponowac diete.
              Rozumiem twoje przepażenie - bo sama przez to przeszłam, ale miałam o tyle
              łatwiej że wszytsko mogłam skonsultowac z lekarzem. To alergolog mówiła mi co
              próbowac a czego nie. Na kazdej kolejnej wizycie ustalałysmy dalszy sposób
              postępowania.
              Dopiero teraz chce przejsc na system - "tego testowac absolutnie nie wolno, a
              resztę próbujemy wprowadzic". Ale dojście do tego zajęło mi ponad 2 lata.

Kruffa
        • ana256 Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 06.01.06, 17:38
          Gluten jest w czterech zbożach. Jezeli test wyszedłby dodatnio to odpada też
          jęczmień i owies ; chociaż w owsie glutenu jest najmniej i czasami można go
          właczyc. Gluten jako jeden alergen moża zrobić np. met CAP system lub na
          aparacie Immunolite.

To że ktoś z Twojej rodziny reaguje na brzoskwinie nie zanczy że tak samo
          reagować będzie dziecko.
          Jest tak że w każdej grupie wiekowej objawy sie róznia. Inaczej na mleko
          reaguje dziecko a inaczej osoba dorosła. Jezeli masz rodzine takich alergików
          to nieźle. Dziecko odziedziczyło skłonnosci.

Alergen brzozy krzyżuje z niektórymi owocami.
          Chrupki kukurydziane ( te ze zwykłego sklepu) moga mieć dodatki chemiczne.
          Może byc tak że jak ugotujesz normalną kaszę kukurydzianą na wodzie to nie
          będzie problemu.
          A po co mu teraz te chrupki.
          Jarzyny : groszek zielony ( mrżonki), szpinak, melon, cukinia, dynia, słodki
          ziemniak jeżeli jest do kupienia ( inna grupa botaniczna niż nasz).
          Ryż proponowałaby zwykły parboild. ( jest zółty) po ugotowaniu biały. Nie gotuj
          w saszetkach plastikowych!
          Brokuł zwykle jest bezpieczny no ale każde dziecko reaguje inaczej.
          • jaskag Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 06.01.06, 19:20
            >
            > To że ktoś z Twojej rodziny reaguje na brzoskwinie nie zanczy że tak samo
            > reagować będzie dziecko.

wiem ale skoro głupi brokuł, ziemniak i marchew nie przeszły to tym bardziej
            boję się owoców. wiem, ze brzoza krzyżuje się z jabłkiem, marchwią rzadziej z
            gruszką i brzoskwinią, a my wszyscy mamy brzozę. Słyszałam, ze marchewka, jabłko
            i gruszka po ugotowaniu tracą większość alergenów, inaczej jest np. z selerem,
            który nawet po gotowaniu tak samo uczula, czy myślisz, ze mogłabym spróbować
            gotowaną lub pieczoną gruszkę albo jabłko???

> Chrupki kukurydziane ( te ze zwykłego sklepu) moga mieć dodatki chemiczne.
            > Może byc tak że jak ugotujesz normalną kaszę kukurydzianą na wodzie to nie
            > będzie problemu.
            > A po co mu teraz te chrupki.
            dla zdrowia psychicnego smile)) mały ma 9 miesięcy i je tylko sinlac, czuje
            zapachy, wyciąga rączki. Ma starszych braci, którzy wiecznie coś jedzą, więc
            chrupki mogłyby uzdrowić nieco nasze smutne nawyki - chowania siępo kątach z
            jedzeniem, zeby Antek nie widział smile))

> Jarzyny : groszek zielony ( mrżonki), szpinak, melon, cukinia, dynia, słodki
            > ziemniak jeżeli jest do kupienia ( inna grupa botaniczna niż nasz).
            zamierzam znaleźć te ziemniaki, jak nie to zasadzę w szklarni smile)groszek mrożony
            już kupiłam, podobnie z fasolką szparagową i cukinią. O melonie nie słyszałam,
            myślałam, ze to silny alergen

> Ryż proponowałaby zwykły parboild. ( jest zółty) po ugotowaniu biały. Nie gotuj
            >
            > w saszetkach plastikowych!
            a płatki ryżowe błyskawiczne można dawać?
            i jeszcze jedna ważna rzecz - mały je sinlac - na opakowaniu jest napisane, ze w
            skład wchodzi enzyatycznie hydrolizowana mąka ryżowa, czy to jest tak, jak
            hydrolizat mleczny, np. nutramigen? Chodzi o to, czy jak dam zwykły ryż to może
            zareagować, a to w sinlacu jest częściowo rozbite na mniejsze kawałki?

ile pytań, ile wątpliwości, czy to się kiedyś skończy?
            padam na twarz
            trzecie dziecko miało być pestką, a hartuje całą rodzinę smile))
            jaska
            • ana256 Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 08.01.06, 00:48
              Zhydrolizowane - tak to mniej więcej o to chodzi.
              Uwaga: nowy produkt - zaczynaj od małych ilości ( np. łyzka ).
              Nie wprowadzaj dwóch nowych rzeczy na raz. Nie połapiesz sie co uczula.Obserwuj
              objawy i rób notatki to Ci pomoże.
              • jaskag Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 08.01.06, 09:38
                dzienniczek alergiczny Antka prowadzę bardzo sumiennie, wprowadzam oczywiście
                jeden produkt i czekam, ale niestety kiepsko nam idzie dlatego mam bardzo duże
                przerwy między każdą próbą, bo nic nie przechodzi, więc czekam na wyciszenie
                reakcji sad((
                jaska
                • monika277 Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 08.01.06, 10:43
                  a jakie mrozonki najlepiej dawac dziecku? Jaki groszek mrozony? Cukinia ,
                  fasolka itd? Hortexu czy czego? Sory ale nie wiem a chcialabym dawac malej jak
                  najwiecej dobrych rzeczy. Boje sie ze jest uczulona na marchew bo wyszla jej
                  prawie 4 klasa. A we wszystkich gotowych sloiczkach jest marchew.
                  • jaskag Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 08.01.06, 18:07
                    ja kupuję mrożonki albo hortexu albo bonduelle - są takie aromatyczne i ze
                    zdrowych warzyw i owoców. Właściwie od dwóch miesięcy wszystko gotuję z mrożonek
                    - oczywście dla moich starszych pociech, bo z Antkiem wciąż stoimy w miejscu -
                    po ostatniej porażce z brokułem jadamy tylko dynię - ze słoika Gerbera - to
                    chyba jedyny słoiczek, który składa się tylko z dyni w 100 procentah - bez
                    żadnych dodatków
                    a z mrożonek: jest kalafior, są brokuły, fasolka zielona i żółta, groszek
                    zielony, szpinak. niestety cukinia tylko w mieszankach z innymi warzywami -
                    innej nie spotkałam
                    jaska
                    • monika277 Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 08.01.06, 22:40
                      jaska dzieki za odpowiedz. Myslalam ze dla niemowlakow moze sa specjalne
                      mrozonkismile
                      Ja dzis dalam malej dynie z ziemniakiem Hipa. A Antek na ziemniaka tez jest
                      uczulony? Chce troche ograniczyc marchew wiec pokombinuje troche z tymi
                      ziemniakami i dyniami. Do tego dalam indyka ze sloiczka. Wszystko ma paskudny
                      smak na szczescie moje dziecko jest wiecznym glodomoremsmile mam nadzieje ze
                      bedzie chetnie jadla sinlac jak skoncze karmic piersia.
                      Dynia jest tylko w gerberze i to tylko 80gram. Musialam ostatnio dac dwa
                      sloiczki. Szkoda wlasnie ze tak malo jest jednoskladnikowych warzyw.
                      pozdrawiam
                      Monika
                      • jaskag Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 09.01.06, 11:01
                        niestety mój Antek jest uczulony na ziemniaka - od razu ma obwódki wokół oczu i
                        źle się czuję - nas ratuje ta mikroskopijna dynia gerbera - jedyna bez żadnych
                        dodatków, szkoda że taka mała i szkoda że tak ciężko ją kupić
                        może dosyp do tej dyni popping z amarantusa - to takie zboże bezgltenowe dla
                        alergików kupowane w sklepie eko - bez gotowania, po kilku minutach jak
                        napęcznieje jest bardzo dobre i ta dynia nabiera trochę kalorii
                        jaska
                        też żałuję, ze tak mało jest dań jednoskładnikowych - ktoś kto wpadnie na
                        rozszerzenie zostanie milionerem
                        • monika277 Re: jak rozszerzać dietę?do jaskag 09.01.06, 16:59
                          Napisze do gerbera zeby wprowadzili takie sloiczkismile
                          Te dynie gerbera to ja widzialam dotad tylko w hali banacha.
                          Ale najwiecej sloiczkow i najwiekszy wybor jest w aptekach Super-Pharm. Tam
                          maja chyba wszytsko. Nie wiem gdzie sa te apteki, jedna jest na pewno w blue
                          city.
                          a ten popping z amarantusa to musze koniecznie kupic nawet do jakiegos
                          deserku , bo moja corcia malo przybiera wiec troche kalorii jej nie zaszkodzismile
    • jolkapolka1 Re: jak rozszerzać dietę? 10.01.06, 05:13
      Jaska, mam podobna sytuacje, ale chyba troche juz to wszystko opanowalam,
      zwlaszcza ze wiele pokarmow przeszlo. Moja Mala ma 11 miesiecy i je kasze
      jaglana, kasze gryczana i kasze amarantusa( wyglada jak jaglana, ale ma
      naturalnie slodkawy smak i tez sie dlugawo gotuje, ale lubi i ja tez, mieszkam
      za granica i nie wiem czy w Polsce jest), kaszke kukurydziana boboVity i kaszke
      ryzowa. To przeszlo, kupuje w sklepach eko. poza tym przeszla gruszka i
      sliwka. u nas sa sloiczki jednoskladnikowe i to sporo, ale wiem ze w Polsce nie
      ma, choc ta sama firma Gerber. Z ziemniakami tez jest ok, ale tylko eko. Do
      warzywek chyba poczekasz do lata, bo wtedy kupisz swieze, typu kabaczek,
      kalarepka. U nas nie przeszedl indyk, silne uczulenie, ale wieprzowina tak.
      Rozumiem cie ze ciezko jest, zwlaszcza ze starszym rodzenstwem, my tez sie
      chowalismy i czasami trzeba. dziecko rwie sie do jedzenia, a tu brat z lizakiem
      itp I tez odkurza podloge, oststnio ciastoliny kawalek znalazlam.....w buzi.
    • jolkapolka1 Re: jak rozszerzać dietę? 10.01.06, 05:14
      A mialam jeszcze dodac a pieczywo Chaber sprobowalas jest kuk-yzowe lub rzyowe
      badz nawet gryczane...
      A ja Sinilac nigdy nie dawalam, chyba wole te jednoskladnikowe kaszki ktore
      daje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka