Dodaj do ulubionych

pomóżcie tak szybko

27.01.06, 08:09
otóz moje dziecko ma skazę białkową, dawała mleko z kartonu. Niestety już nie
może go pic. Jakie mleko powinnam dac? Lekarz powiedział zebym dała wszystko
jedno jakie, ale ja nie wiem jakie?
Co dajecie swoim dzieciom?
Obserwuj wątek
    • wesolek11 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 08:10
      Ja nutramigen.
      • olim99 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 08:15
        hej, a jaka cena mleka i czy na recepte?
      • marcik_k Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 11:17
        Ja karmiłam dziecko do 8 miesiąca piersią od 3 miesiąca ma ono skazę białkową
        więc wszystkie produkty zawierające mleko poszły w odstawkę.Zresztą n agluten
        prawdopodobnie też ma uczulenie. Mój lekarz przepisał mi mleko "Isomil" dla
        malucha dla dziecka starszego jest to "Isomil 2". Bez recepty kosztuje 17,29 z
        receptą około 9 zł. Ja go próbowałam i jest nawet dobre zagęszczam je kaszką
        ryżową o różnym smaku gdyż tak mi poradził lekarz. Dziecku też smakuje i jak
        widać mu służy.
    • benitaa2 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 08:18
      ile lat ma dziecko? jak to lekarz powiedział ci wszystko jedno jakie?Nutramigen
      jak najbardziej,ale jest drogie,chyba,że dostałabys receptę( i okropne w
      smaku,starszego dziecka nie przekonasz)
      • olim99 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 08:26
        ma 2 latka, o smaku nie chce mówic, ja karmię na śpiąco, bo ni lubi wogole
        mleka.Ale cos musze dac do jedzenia wkoncu
        • kkatie Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 08:33
          nutramigen kosztuje ok 30zl, ale na recepte, z literka "P" kupisz za ok 15zl.
          moje dziecko pije od urodzenia. jak mu chcialam po czasie zmienic na Nan, to
          nawet do ust nie wzial. ale fakt, jesli Twoj 2latek jest juz przyzwyczajony
          do 'lepszego' smaku to moze nie chciec.
        • sweet.joan Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:06
          O skazie białkowej nic nie wiem, więc się nie wypowiem.
          Ale mam jedno pytanie: czy dziecko musi pić mleko? Mój syn jako dwulatek nie
          lubił mleka i nie pił żadnego. Robiłam mu tylko kaszki na mleku. Teraz dopiero
          polubił i chętnie zajada mleko z płatkami, ma trzy i pół roku.
          • olim99 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:38
            sweet.joan napisała:

> O skazie białkowej nic nie wiem, więc się nie wypowiem.
            > Ale mam jedno pytanie: czy dziecko musi pić mleko? Mój syn jako dwulatek nie
            > lubił mleka i nie pił żadnego. Robiłam mu tylko kaszki na mleku. Teraz dopiero
            > polubił i chętnie zajada mleko z płatkami, ma trzy i pół roku.

piszesz ze nie pił mleka, ale robiłas kaszki.Więc co to ma znaczenie? wkoncu
            dostwał mleko, nie rozumiem co chciałas napisac.
    • anna_geras Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:10
      Ja dawalam kozie. Cena 3,75 za 0,5l.
    • izabela_741 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:11
      Jesli MA skaze bialkowa to idz do innego lekarza, bo temu cos sie nie chce
      sensownie odpowiedziec. Nie moze pic zwyklego mleka ani jesc jego przetworow
      (chyba, ze uczula go juz tylko mleko - wtedy jogurt, serek czy maslo i inne
      produkty przetworzone moze bedzie tolerowal).
      Idz do innego lekarza. Ew. zrob testy na alergie, bo moze to nie skaza
      bialkowa - tak pozno wyszla?
      • zaga25 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:22
        Moje dziecko wogóle nie chce pić mleka, więc daje mu Sinlak. Jest słodki i
        bardzo go lubi. Wcześniej pił Nutramigen ale mu się odwidziało i już go nie
        rusza. Można też spróbować z sojowym. Ale mój też nie chce go pić. Za to bardzo
        lubi deserki sojowe.Jest też Bebilon Pepti dla skazowców. Cena podobna do
        Nutramigenu ale w smaku troszkę lepsze.
        • olim99 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:40
          mleka nie lubi słodkiego.Z kartonu robię kaszkę manną.To lubi.
          Skazę ma od pól rku, kiedy karmiłam piersią było ok.Odkd zakonczyłam karmienie
          ma uczulenie na mleko.
          • wesolek11 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:52
            Ja też długo karmiłam piersia. Jak odstawiłam doktor przepisała mleko sojowe. W
            weekend dostał po nim takiej wysypki, że pojechałem do apteki i bez recepty
            kupiłam Nutramigen. Miał 14 m-cy i od razu sie przestawił. I wysypka przeszła.
            • michaellka Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 13:13
              Jeżeli to skaza białkowa, to mleko nie jest tolerowane w żadnej postaci. (
              serki, śmietana ,masło, jogurt )To wszystko trzeba odstawić. Mleka bez mleka
              to : Sojowe : bebiko sojowe, humana sojowa, prosobe. Bez soji i bez mleka:
              nutramigen bebilon pepti. Moje dzieciaki mają skazę białkową, córka piła humanę
              sojową i prosobe a syn ( uczulony też na soję ) bebilon pepti. Lekarz powinien
              to wszystko wyjaśnić. Ja bym zrobiła tak : odstawić mleko na przynajmniej dwa
              tygodnie ( wszystko z mlekiem ) zobaczyć jak się ma skóra. Jak się poprawi to
              znaczy, że mleko jednak szkodzi, jak nie, widać to nie mleko uczula. Zacząć od
              któregoś mleka bez mleka smile Później można spróbować z mlekiem przetworzonym (
              jogurt ) być może w takiej postaci będzie przez dziecko tolerowane. ( Mleko
              słodkie uczula najbardziej ) Nie wpadać w panikię, bez mleka można żyć ! Kaszki
              można robić na wodzie z owocami , też dobre smile Pozdrawiam.
            • street Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 13:14
              Mleko kozie i sojowe na zmianę.
              Ale uwaga !!! Podobno jak się za dużo pije jednego albo drugiego to też może
              uczulać. Do 2-go roku zycia u nas był Nutramigen, ale to jest strasznie
              niedobre, gorzkie mleko. Jesli Twoje dziecko nie było do niego przyzwyczajone
              to możesz mieć problem.
    • e.chianti Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 13:22
      Po pierwsze to zmień lekarza, albo przyciśnij porządnie jeśli nie masz
      możliwości zmiany. Jesli dziecko ma skazę białkową to nie powinno jeść żadnych
      prztworów mlecznych i mięsa wołowego. W tym wieku równie dobrze może być tylko
      uczulenie na mleko w czystej postaci bądź po prostu na chemię z mleka z
      kartonów (moja córka rónież 2. latka z prztworów mlecznych może tylko mleko
      prosto od krowy i to dopiero od 3 miesięcy, wszystko inne uczula ją,
      rekordzista danonek po 3. godzinach od zjedzenia). Z mlekiem sojowym też należy
      uważać, ponieważ rónież może uczulać i jest to całkiem częste przy skazie
      białkowej.

Po drugie w tym wieku przy urozmaiconej diecie dziecko nie musi otrzymywac
      przetworów mlecznych. Zarówno wapna jak i białka jest dużo w innych pokarmach.
      Przy czym zaznaczam dieta ta musi być urozmaicona. Dużo zielonych warzyw i
      ziaren. Moja córka po zakończonym karmieniu prawie rok była na takiej diecie
      bez żadnej szkody dla organizmu. Teraz wypija niecały litr mleka tygodniowo,
      tyle przywozi nam zaprzyjaźniona pani ze wsi.
      Gdybyś jedak trafiła na lekarza, który upierać będzie się przy produktach
      mlecznych (bo i tacy są) bądź po prostu sama nie będziesz przekonana co do
      słuszności diety wymuś na lekarzu receptę na mleko modyfikowane. Przy
      stwierdzonej skazie białkowej nie jest to dobra wola lekarza tylko obowiązek.
      Lekarz powinien polecić Ci jakieś. Nasz ponieważ upeirałam się polecił
      ProSobee, twierdząć, ze jest najmniej chemiczne, ale okaząło się, ze córka jest
      uczulona na białko sojowe a innego typu Nutramigen do ust nie chciała wziąć i
      problem się rozwiązał.
      Pozdrawiam,
      e.c

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka