olim99 27.01.06, 08:09 otóz moje dziecko ma skazę białkową, dawała mleko z kartonu. Niestety już nie może go pic. Jakie mleko powinnam dac? Lekarz powiedział zebym dała wszystko jedno jakie, ale ja nie wiem jakie? Co dajecie swoim dzieciom? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olim99 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 08:15 hej, a jaka cena mleka i czy na recepte? Odpowiedz Link Zgłoś
marcik_k Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 11:17 Ja karmiłam dziecko do 8 miesiąca piersią od 3 miesiąca ma ono skazę białkową więc wszystkie produkty zawierające mleko poszły w odstawkę.Zresztą n agluten prawdopodobnie też ma uczulenie. Mój lekarz przepisał mi mleko "Isomil" dla malucha dla dziecka starszego jest to "Isomil 2". Bez recepty kosztuje 17,29 z receptą około 9 zł. Ja go próbowałam i jest nawet dobre zagęszczam je kaszką ryżową o różnym smaku gdyż tak mi poradził lekarz. Dziecku też smakuje i jak widać mu służy. Odpowiedz Link Zgłoś
benitaa2 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 08:18 ile lat ma dziecko? jak to lekarz powiedział ci wszystko jedno jakie?Nutramigen jak najbardziej,ale jest drogie,chyba,że dostałabys receptę( i okropne w smaku,starszego dziecka nie przekonasz) Odpowiedz Link Zgłoś
olim99 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 08:26 ma 2 latka, o smaku nie chce mówic, ja karmię na śpiąco, bo ni lubi wogole mleka.Ale cos musze dac do jedzenia wkoncu Odpowiedz Link Zgłoś
kkatie Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 08:33 nutramigen kosztuje ok 30zl, ale na recepte, z literka "P" kupisz za ok 15zl. moje dziecko pije od urodzenia. jak mu chcialam po czasie zmienic na Nan, to nawet do ust nie wzial. ale fakt, jesli Twoj 2latek jest juz przyzwyczajony do 'lepszego' smaku to moze nie chciec. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:06 O skazie białkowej nic nie wiem, więc się nie wypowiem. Ale mam jedno pytanie: czy dziecko musi pić mleko? Mój syn jako dwulatek nie lubił mleka i nie pił żadnego. Robiłam mu tylko kaszki na mleku. Teraz dopiero polubił i chętnie zajada mleko z płatkami, ma trzy i pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
olim99 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:38 sweet.joan napisała: > O skazie białkowej nic nie wiem, więc się nie wypowiem. > Ale mam jedno pytanie: czy dziecko musi pić mleko? Mój syn jako dwulatek nie > lubił mleka i nie pił żadnego. Robiłam mu tylko kaszki na mleku. Teraz dopiero > polubił i chętnie zajada mleko z płatkami, ma trzy i pół roku. piszesz ze nie pił mleka, ale robiłas kaszki.Więc co to ma znaczenie? wkoncu dostwał mleko, nie rozumiem co chciałas napisac. Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:10 Ja dawalam kozie. Cena 3,75 za 0,5l. Odpowiedz Link Zgłoś
izabela_741 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:11 Jesli MA skaze bialkowa to idz do innego lekarza, bo temu cos sie nie chce sensownie odpowiedziec. Nie moze pic zwyklego mleka ani jesc jego przetworow (chyba, ze uczula go juz tylko mleko - wtedy jogurt, serek czy maslo i inne produkty przetworzone moze bedzie tolerowal). Idz do innego lekarza. Ew. zrob testy na alergie, bo moze to nie skaza bialkowa - tak pozno wyszla? Odpowiedz Link Zgłoś
zaga25 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:22 Moje dziecko wogóle nie chce pić mleka, więc daje mu Sinlak. Jest słodki i bardzo go lubi. Wcześniej pił Nutramigen ale mu się odwidziało i już go nie rusza. Można też spróbować z sojowym. Ale mój też nie chce go pić. Za to bardzo lubi deserki sojowe.Jest też Bebilon Pepti dla skazowców. Cena podobna do Nutramigenu ale w smaku troszkę lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
olim99 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:40 mleka nie lubi słodkiego.Z kartonu robię kaszkę manną.To lubi. Skazę ma od pól rku, kiedy karmiłam piersią było ok.Odkd zakonczyłam karmienie ma uczulenie na mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
wesolek11 Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 10:52 Ja też długo karmiłam piersia. Jak odstawiłam doktor przepisała mleko sojowe. W weekend dostał po nim takiej wysypki, że pojechałem do apteki i bez recepty kupiłam Nutramigen. Miał 14 m-cy i od razu sie przestawił. I wysypka przeszła. Odpowiedz Link Zgłoś
michaellka Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 13:13 Jeżeli to skaza białkowa, to mleko nie jest tolerowane w żadnej postaci. ( serki, śmietana ,masło, jogurt )To wszystko trzeba odstawić. Mleka bez mleka to : Sojowe : bebiko sojowe, humana sojowa, prosobe. Bez soji i bez mleka: nutramigen bebilon pepti. Moje dzieciaki mają skazę białkową, córka piła humanę sojową i prosobe a syn ( uczulony też na soję ) bebilon pepti. Lekarz powinien to wszystko wyjaśnić. Ja bym zrobiła tak : odstawić mleko na przynajmniej dwa tygodnie ( wszystko z mlekiem ) zobaczyć jak się ma skóra. Jak się poprawi to znaczy, że mleko jednak szkodzi, jak nie, widać to nie mleko uczula. Zacząć od któregoś mleka bez mleka Później można spróbować z mlekiem przetworzonym ( jogurt ) być może w takiej postaci będzie przez dziecko tolerowane. ( Mleko słodkie uczula najbardziej ) Nie wpadać w panikię, bez mleka można żyć ! Kaszki można robić na wodzie z owocami , też dobre Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
street Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 13:14 Mleko kozie i sojowe na zmianę. Ale uwaga !!! Podobno jak się za dużo pije jednego albo drugiego to też może uczulać. Do 2-go roku zycia u nas był Nutramigen, ale to jest strasznie niedobre, gorzkie mleko. Jesli Twoje dziecko nie było do niego przyzwyczajone to możesz mieć problem. Odpowiedz Link Zgłoś
e.chianti Re: pomóżcie tak szybko 27.01.06, 13:22 Po pierwsze to zmień lekarza, albo przyciśnij porządnie jeśli nie masz możliwości zmiany. Jesli dziecko ma skazę białkową to nie powinno jeść żadnych prztworów mlecznych i mięsa wołowego. W tym wieku równie dobrze może być tylko uczulenie na mleko w czystej postaci bądź po prostu na chemię z mleka z kartonów (moja córka rónież 2. latka z prztworów mlecznych może tylko mleko prosto od krowy i to dopiero od 3 miesięcy, wszystko inne uczula ją, rekordzista danonek po 3. godzinach od zjedzenia). Z mlekiem sojowym też należy uważać, ponieważ rónież może uczulać i jest to całkiem częste przy skazie białkowej. Po drugie w tym wieku przy urozmaiconej diecie dziecko nie musi otrzymywac przetworów mlecznych. Zarówno wapna jak i białka jest dużo w innych pokarmach. Przy czym zaznaczam dieta ta musi być urozmaicona. Dużo zielonych warzyw i ziaren. Moja córka po zakończonym karmieniu prawie rok była na takiej diecie bez żadnej szkody dla organizmu. Teraz wypija niecały litr mleka tygodniowo, tyle przywozi nam zaprzyjaźniona pani ze wsi. Gdybyś jedak trafiła na lekarza, który upierać będzie się przy produktach mlecznych (bo i tacy są) bądź po prostu sama nie będziesz przekonana co do słuszności diety wymuś na lekarzu receptę na mleko modyfikowane. Przy stwierdzonej skazie białkowej nie jest to dobra wola lekarza tylko obowiązek. Lekarz powinien polecić Ci jakieś. Nasz ponieważ upeirałam się polecił ProSobee, twierdząć, ze jest najmniej chemiczne, ale okaząło się, ze córka jest uczulona na białko sojowe a innego typu Nutramigen do ust nie chciała wziąć i problem się rozwiązał. Pozdrawiam, e.c Odpowiedz Link Zgłoś