Dodaj do ulubionych

Pozaskórne objawy alergii

11.02.06, 18:42
Moje dziecko od bardzo dawna nie ma objawów skórnych alergii (kiedyś były
czerwone, szorstkie policzki). Wygląda na to, że po prostu wyrasta –
zwłaszcza, że z powodzeniem wprowadzam kolejne pokarmy (jogurty, sery, masło,
nawet „danonki”wink. Zastanawiają mnie inne objawy alergii – wiem, że mogą
wystąpić bóle brzucha, rozwolnienia, odparzenia. No właśnie – odparzenia.
Moje dziecko często się wypróżnia (ok. 3-4 razy dziennie), co jest
spowodowane przyjmowaniem enzymu na trawienie. Zdarza się, że ma czerwoną
pupę (sorry za opis, ale to dla mnie ważne) lub pojawiają się nieliczne
czerwonawe kropeczki (trudno nazwać je krostkami) wokół odbytu. Nigdy nie
jestem pewna, czy jest to wynik częstego wydalania, tego, że kilka minut za
długo dziecko posiedziało w brudnej pielusze, czy może to działanie jakiegoś
alergenu. Dodam, że to nie dzieje się bardzo często i nie występuje –
przynajmniej z tego, co udaje mi się zaobserwować (a możliwe, że coś też
przeoczyłam) – po jakimś konkretnym pokarmie.
Napiszcie, proszę o tych „pozaskórnych” objawach alergii. Może któraś z Was
ma dziecko z takimi objawami. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • aggula Re: Pozaskórne objawy alergii 11.02.06, 22:13
      Moja córeczka prawie nie reaguje skórą tylko brzuszkiem - przelewanie się w
      brzuszku, bóle, brzydkie kupki. Skóra u nas to przede wszystkim właśnie
      zaczerwienienie odbytu i takie wokół niego krosteczki. Miśka korzysta z nocnika,
      nie siedzi więc w brudnej pieluszce, nie można więc tego zrzucić na drażniące
      działanie kupki na skórę. Może u Was to też jest jednak reakcja na jakiś pokarm,
      tylko opóźniona?
      A swoją drogą, napisz jakie enzymy dostaje Twoje dziecko? Miśka dostaje kreon i
      wypróżnienia ma normalnie- 1 raz dziennie. Może te kupki to jednak sygnał, że
      coś nie tak?
      pozdrawiam, Aga
      • magi32 Re: Pozaskórne objawy alergii 11.02.06, 22:28
        A moze to objawy pasozytow??Czerwone wokol odbytu...bole brzuszka,moze by tak
        zrobic badania...
      • nowajulka Re: Pozaskórne objawy alergii 11.02.06, 22:36
        A te przelewania to mi się kojarzą z candidą.......................lub
        bakteriami w przewodzie pokarmowym.................
        • aggula Re: Pozaskórne objawy alergii 11.02.06, 22:41
          Były badania - nie mamy candidy, ani innych lokatorów. Dr M przeleczyła nas na
          wszelki wypadek na grzybki, ale to nic nie zmieniło. mamy bardzo silną alergię i
          niedomagającą trzustkę
    • nowajulka Re: Pozaskórne objawy alergii 11.02.06, 22:35
      Z tego co wiem, to ten enzym daje się w sporadczynych wypadkach, aby dziecko
      mogło jesć nabiał.......chodzi o laktozę, prawda ? ......ale nie
      ciągle.............
      • aggula Re: Pozaskórne objawy alergii 11.02.06, 22:38
        Niektóre enzymy np kreon można (trzeba) przyjmować długo jeśli trzustka
        niedomaga. MOja znajoma przyjmuje go już kilkanaście lat
        • eda72 Re: Pozaskórne objawy alergii 12.02.06, 00:25
          Moje dziecko też dostaje Kreon, a to z tego powodu, że nie trawi tłuszczu (tak
          wykazały badania). Jego trzustka nie wytwarza enzymu w dostatecznej ilości.
          Najczęściej dzieciom z czasem to mija (do 3-go roku życia, czasem do 7-go),
          bywa też, że zostaje. Teraz mały dostaje dawkę o połowę mniejszą niż na
          początku i przyzwoicie przybiera na wadze, więc mam nadzieję, że to jednak
          przejściowe. A łyka to przy każdym posiłku (poza owocami). Najprawdopodobniej
          przypadłość ta powstała od alergii.
          Być może jest tak, że dzieci różnie reagują na Kreon - te częste wypróżnienia
          pojawiły się z chwilą rozpoczęcia przyjmowania go (wcześniej 1-2x dziennie).
          Nie kojarzyłam więc tego z alergią. Dr Piotr Albrecht na sąsiednim forum mówił,
          że częste wypróżnianie (poza tym, ze tak bywa u zupełnie zdrowych dzieci) może
          być objawem dużej ilości soków lub zbyt małej ilości tłuszczu w diecie. Z tym
          tłuszczem to by się zgadzało - nie przerabia go we właściwy sposób.
          Ogólnie rzecz biorąc, nie mogę powiedzieć, że moje dziecko ma jakieś szczególne
          problemy z odparzeniami - zaczerwienienia lub kropeczki nie pojawiają się
          często. Z brzuchem nie ma kłopotów, bo mały z pewnością pokazałby, że boli. Nie
          mamy za to świeżych badań - to fakt. Jakie warto zrobić? Jakiś czas temu miał
          na lamblie i pasożyty.
          aggula, ile ma Twoja córeczka? na jakiej podstawie zalecono jej przyjmowanie
          Kreonu i w jakich ilościach?

Pozdrawiam.
          • xxxinkaxxx badanie na trawienie 12.02.06, 11:43
            jakie badanie robi sie na trawienie tluszczy?
            • eda72 Re: badanie na trawienie 12.02.06, 13:53
              Badanie kału na stopień strawienia. Wychodzi tam, czy trawi się tłuszcze,
              skrobię i jeszcze inne składniki. Są poza tym dwa inne badania, ale trudniej
              znaleźć miejsca, gdzie można je zrobić.
          • aggula Re: Pozaskórne objawy alergii 12.02.06, 20:37
            Pewnie się roześmiejesz, ale nam podano kreon bez badań... Podano na próbę,
            bardzo nam pomógł i narazie został. Misia ma prawie półtora roku, kreon
            przyjmuje od pół roku trzy razy 1/2 kapsułki (kreon 10 000). Nasza lekarka
            podczas jednego z pobytów Misi w szpitalu obejrzała kupkę Domisi, skonsultowała
            ją z gastroenerologiem i stwierdzono, że Mała ma problem z trawieniem tłuszczy
            (oprócz brzydkich kupek był jeszcze problem zatrzymania przyrostu wagi) i
            generalnie jakiś kłopot z trzustką (do diagnozy podczas kolejnej
            hospitalizacji). W mojej rodzinie problem trzustki istnieje od kilku pokoleń,
            jakieś niedomagania, ostre diety i inne przyjemności... Nie zbadano nas od razu
            bo były wakacje i oddział się zamykał, czekamy na następny przyjemny pobycik.
            Badanie na stopień strawienia i jakieś inne (nie pamiętam) właśnie przed nami.
            Jak duzy jest Twój synek i jakie dawki kreonu łyka?

Pozdrawiam, Aga

• eda72 Re: Pozaskórne objawy alergii 13.02.06, 00:11
              Jak widać czasami fachowe oko lepsze niż badania laboratoryjne - albo tak samo
              dobre. Przyczyną pierwszej wizyty u gastroenterologa było u nas słabe
              przybieranie dziecka na wadze. Mały ma trochę ponad 1,5 roku, a Kreon przyjmuje
              od ok. 10 miesięcy. Na początku były to 2,5 kapsułki Kreonu 10000 dziennie
              (przy każdym daniu zawierającym tłuszcz), teraz połowa tego. Zmniejszenie dawki
              też odbywa się bez badań - mamy kontrolować wagę, która będzie w dużym stopniu
              miernikiem trawienia.
              Co oznacza "jakiś kłopot z trzustką"? Dlaczego twojej córce zalecono łykanie
              Kreonu trzy razy dziennie? Z tego co wiem, to jeśli takie dziecko nie dostanie
              podczas jedzenia dawki leku, to nie wykorzysta odpowiednio tłuszczu zawartego w
              jedzeniu. No chyba, że to jakaś metoda. Jak wyglądały kupki Twojej córki?
              Pytam, bo ja jakoś nie umiałam zauważyć czegoś "specjalnego".
              Na pocieszenie - znam dziecko, które około 3-go roku życia "wyrosło" ze złego
              trawienia. Jest raczej drobnej budowy, ale zdrowe.
              Pozdrawiam.
              • aggula Re: Pozaskórne objawy alergii 13.02.06, 19:58
                Miśka dostaje kreon trzy razy dziennie - przed głównymi posiłkami. Przyjmuje go
                przed śniadaniem (kasza, oliwa z morelami lub bez, obiad mięsny i posiłek
                popołudniowy z mięsem, oliwą i warzywkiem. Misia moze jeść bardzo niewiele, do
                tego pije syntetyczne "mleko", do którego trawienia kreon nie jest potrzebny. W
                ogóle podobno się nie trawi tego mleczka, tylko wchałania. Myślę więc, że dobrze
                przyjmujemy ten lek... Coś mi jeszcze tłumaczono w szpitalu, że on się jakoś tam
                stopniowo uwalnia... Nie zapamiętałam, zaufałam. Poza tym, miałam kiedyś pod
                opieką dziecko, które dostawało ten enzym w podobny sposób.
                Kupki Miśki były jakieś takie (sooorki) rozpaćkane, niestrawione, klejące,
                bardzo brzydko pachnące, wybuchające... (sama chciałaś smile)). Lekarka brała też
                pod uwagę lamblie lun inne żyjątka, ale badania i konsultacja innego
                gastroenterologa wykluczyły to podejrzenie. Zalecono kreon i pomogło.
                Jakiś kłopot z trzustką to właśnie jakieś takie dolegliwości trawienne, nagłe
                wypróżnienia (te wybuchy) i jakość kupek. Po podaniu kreonu wszystko zniknęło.
                Mam nadzieję, że Mała wyrośnie z tej przypadłości, choć jestem pewna, że nigdy
                nie będzie mogła zjeść czegoś ostro zesmażonego i bardzo tłustego (mnie też
                zawsze było po czymś takim okropnie niedobrze - być może też trzustka)
                Pozdrawiam, Aga
                • eda72 Re: Pozaskórne objawy alergii 13.02.06, 22:20
                  Chyba istnieją jednak różne interpretacje działania Kreonu, a w zasadzie metod
                  podawania. Moje dziecko jest pod stałą opieką gastroenterologa i to on zalecił
                  łykanie przy każdym posiłku. Kiedyś trafiliśmy do (chyba) dobrego pediatry i
                  był zdziwiony, że mały ma używać Kreon przy Sinlacu. Co do mleka (Nutramigen)
                  nie miał zastrzeżeń. A w mleku też jest tłuszcz. Nie znam się na tym wszystkim
                  dokładnie, więc i ja zufałam gastrologowi. Po niezbyt pozytywnych
                  doświadczeniach z pediatrami, to jakoś dobrze na tym wychodzimy.
                  A jeśli chodzi o Kreon - jeśli ktoś używa większe dawki, to przyjmuje "kawałek"
                  swojej porcji na początku posiłku i część pod koniec. W dużych ilościach Kreon
                  rozleniwia trzustkę, pracuje za nią. W takich jakich jak przyjmują nasze dzieci
                  bardziej wspomagają. W rakcie łykania Kreonu mój synek miał robione badanie na
                  stopień strawienia (żeby dopasować ilość podawanego leku) i wyszło, że trawi
                  tłuszcz (nie idealnie, ale jednak; szkoda tylko, że to działanie leku a nie
                  trzustki).
                  Wspomniałaś o kaszy z oliwą (kasza na mleku?) - napisz proszę jak robisz takie
                  posiłki (morele z oliwą, zupy). Bo ja mam po prostu dodawać do zup lub dań
                  warzywno-mięsnych tłuszcz (oliwę z oliwek, olej rzepakowy, smalec, no i teraz
                  masło).
                  Być może u Twojej córeczki - jak sama piszesz - problemy z trzustką, to
                  obciążenie rodzinne. Jest też tak, że gdy dziecko jest alergikiem i ma skazę
                  białkową, to (następuje jakieś tam krzyżowanie) często hamuje pracę trzustki.
                  Wydawało mi się, że większość ludzi nie czuje się za specjalnie po tłustym i
                  smażonym jedzeniu...
                  Pozdrawiam.
                  • aggula Re: Pozaskórne objawy alergii 14.02.06, 23:20
                    Nasza Mała jest na neocate - mieszance elementarnej i do tego kreon podobno nie
                    jest potrzebny. Narazie nie zmieniamy ani dawki, ani sposobu podawania, Mała
                    stopniowo, powolutku, ale przybiera na wadze (choć znów jesteśmy od siatką
                    centylową - po ospie), co jest jednnym z wyznaczników działania kreonu. Właśnie
                    o wspieraniu trzustki nam mówiono gdy zaczeliśmy stosować kreon. Mam nadzieję,
                    ze przejściowo.
                    Moja Mała je tragicznie mało produktów... Na śniadanie zjada kaszę kukurydzianą
                    (ugotowaną z oliwą w proporcji "na oko" - ma pływać oko tłuszczu - wlewam do
                    gotowania łychę stołową, do dwóch na pół szklanki kaszy). Na nasze śniadanko
                    podgotowuję z odrobiną wody cztery-pięć łyżek stołowych ugotowanej już kaszy,
                    pod koniec gotowania dodaję morele ze słoika lub czarną porzeczkę (mam własne
                    przetwory) i oliwę (łyżeczkę, dwie). Zestawiam z kuchenki, dolewam naszego mleka
                    i już. To jest naprawdę niezłe, choć mi zdecydowanie bardziej smakuje bez mleka.
                    Zupki u nas to homogenat mięsno-kaszowy (pacitucha z mięsa perliczki, kaszy i
                    oliwy + brokuł). Oliwa dodawana jest podczas gotowania kaszy oraz pod koniec
                    gotowania.
                    Jak widzisz jemy bardzo ubogo, soimy wręcz w miejscu. Ostatnio załatwiła nas
                    cukinia (chyba - jeszcze raz sprawdzę) i znów Mała nie chce żadnych zmian w
                    jadłospisie. Ona normalnie boi się zmian - boi się jedzenia.
                    A, co do oliwy - jak karmiłam małą, to do każdej zupy, którą jadłam dolewałam
                    oliwę, pieczywo też polewałam oliwą.

pozdrawiam, Aga

(a co do smażonych potraw - dziś na obiad jedliśmy z mężem placki ziemniaczane,
                    on zadowolony, zachwycony wręcz, a mi znów niedobrze... smile))
                    • eda72 Re: Pozaskórne objawy alergii 15.02.06, 17:13
                      Jaka to kasza kukurydziana, którą gotujesz? Bo ja jestem taka wygodna, że po
                      prostu sypię gotową (Nestle lub inne). Ale przepis ciekawy - dzięki. Ja owoce
                      dodaję do Sinlacu. Próbowałaś go dawać swojej córeczce? Nam polecił gastrolog,
                      żeby trochę "podpaść" dziecko. W dodatku dosyć smaczny. Czy używasz oliwy z
                      oliwek, czy jeszcze innego tłuszczu?
                      Ile waży Twoje dziecko? Córka (2,5) mojej znajomej waży 13 kg i żaden lekarz
                      nie widzi problemu. No ale jeszcze wszystko zależy od tego ile ważyła po
                      urodzeniu i jak przybiera.
                      • aggula Re: Pozaskórne objawy alergii 15.02.06, 18:35
                        Kasza kukurydziana lub kaszka z ekosklepu lub zwykła kupca lub cenos. Nie widzę
                        różnicy, wszystkie bywają bardzo brudne, lub czyściutkie. Wszystkie obsesyjnie
                        moczę, płuczę... Kasza lub kleik gotowy (Nestle) naszej małej nie leży (bardzo
                        kapryśna panienka jesli chodzi o jedzenie). Sinlac kilka miesięcy temu nam nie
                        przeszedł, niedługo będziemy znów próbować. Przydałby się i ze względu na
                        kalorie,wapń, jak i szybkość i łatwość przygotowania. Zobaczymy. Używam oliwy z
                        oliwek. Lekarka radziła, by narazie nie ryzykować niczym innym.
                        Moje maleństwo to od urodzenia prawdziwe maleństwo. Przyszła na świat z wagą
                        2600, teraz waży 9300... o zgrozo... Moja mama ze stoickim spokojem patrzy na
                        nią i widzi mnie - w jej wieku ważyłam nawet nieco mniej (i też urodziłam się
                        taka malutka). Najwyraźniej predyspozycje mamy takie a nie inne, ale jak każda
                        mama drobiazga marzę o fałdeczkach na milutkim ciałku... No i marzę, by moja
                        Mała w wieku 2,5 lat ważyła 13 kg. A to raczej niemożliwe. Krasnoludki sa wśród
                        nas! smile))
                        pozdrawiam, Aga
                        • eda72 Re: Pozaskórne objawy alergii 15.02.06, 22:47
                          No i zrobił nam się wątek "trawienno-przepisowy". Niezbyt często można spotkać
                          kogoś z dzieckiem z przypadłością trzustkową i jeszcze w podobnym wieku,
                          dlatego tak wypytuję. Już widzę, że daję mniej dodatkowego tłuszczu niż Ty
                          swojej córeczce. Mój synek nie jest straszną chudziną - w jego wieku chłopcy
                          zazwyczaj ważą więcej, ale nie jest to jakaś koszmarna różnica. Zresztą i tak
                          najważniejsze jest to, żeby w końcu zaczął trawić tłuszcze, a nie to, że jest
                          trochę drobniejszy. A twoja malutka będzie może filigranową dziewczynką - i też
                          dobrze.
                          Pozdrawiam.
                        • eda72 Re: Pozaskórne objawy alergii 15.02.06, 23:03
                          Przeczytałam w Twoim innym poście na temat podawania Kreonu. Dziewczyny
                          sugerowały, że należy go przyjmowac z czymś kwaśnym (jeśli kapsułka jest
                          dzielona). Nasz lekarz o niczym takim nie wspominał. Ja podaję w trakcie
                          jedzenia na łyżce z kaszą lub zupą, a potem daję do popicia 2-3 łyżeczki wody i
                          wracamy do jedzenia. Aż zapytam przy najbliższej wizycie gastrologa.
                          • aggula Re: Pozaskórne objawy alergii 16.02.06, 01:45
                            Pytałam się gastroenterologa na wizycie - powiedział, że nie ma takiej potrzeby,
                            tylko zwrócił uwagę, by dziecko wszystko połknęło (by nie zostao w buzi). My
                            łykamy po prostu z odrobiną wody i popijamy wodą.

dziś moja Mała odstawiał przy jedzeniu strasznie i w sumie zaczęła jeśc pół
                            godziny po podaniu kreonu. Podałam w trakcie jedzenia jeszcze jedną dawkę, bo
                            tłuszczu w zupce było sporo... Trochę się teraz martwię, że przesadziłam... Ale
                            martwiłam się, że sobie z tym tłuszczem nie poradzi. Jak myślisz, dobrze?
                            zrobiłąm, pewnie nie bardzo? Pierwszy raz się tak porządziła, wcześniej prędzej
                            rezygnowałam z jakiejś dawki, nigdy nie dałam więcje w ciągu dnia...
                            • eda72 Re: Pozaskórne objawy alergii 16.02.06, 16:20
                              Nie wydaje mi się, żebyś większą dawką Kreonu zrobiła dziecku krzywdę, nie
                              przejmuj się. Po prostu dostało więcej enzymu i tyle. Gdyby tak się działo
                              ciągle, to na pewno nie byłoby to dobre, ale jednorazowo - nie sądzę.
                              Pozdrawiam.
                              • aggula Re: Pozaskórne objawy alergii 16.02.06, 21:24
                                dzięki,
                                pozdrawiam, Aga
                                • bb12 elastaza 16.02.06, 22:23
                                  Warto kontrolować wydolność trzustki.W tym celu bada się elastazę w
                                  kale.Badanie wykonuje się pomimo przyjmowania Kreonu.

• eda72 Re: elastaza 18.02.06, 01:46
                                    Słyszałam o tym badaniu - podobno nie wszędzie je można zrobić. Zapytam przy
                                    najbliższej wizycie u gastrologa. Domyslam się, że badanie to wskazuje poziom
                                    wydzielanego przez trzustkę enzymu. Czy mam rację?
                                    aggula, czy w związku z pracą trzustki Twojej córeczki zasugerowano Ci
                                    zrobienie badania na chlorek sodu w pocie?
                                    Pozdrawiam.
                                    • aggula Re: elastaza 18.02.06, 08:55
                                      Mieliśmy już badanie na chlorki sodu w pocie, wyszło ok. Lekarka zrobiła to
                                      badanie rutynowo, ale twierdziła od początku, że to raczej nie to. Na szczęście
                                      miała rację.
                                      A Wy robiliście chlorki?
                                  • aggula Re: elastaza 18.02.06, 08:52
                                    dzięki za info, chyba właśnie o tym badaniu mówiła nasza lekarka
                                    • eda72 chlorki 18.02.06, 16:31
                                      My też robiliśmy te chlorki i wyszło w porządku. Nasz lekarz też nie
                                      podejrzewał mukowiscydozy, a badanie kazał zrobić - jak twierdził - dla
                                      formalności i spokoju. Ale jakoś nie jestem spokojna, bo wiem, że badanie to
                                      powinno powtórzyć się przynajmniej dwa razy. Poza tym przeprowadza się je
                                      dwiema metodami, a moje dziecko miało tą mniej miarodajną. Pewnie niepotrzebnie
                                      się zamartwiam (zwłaszcza, że poza pracą trzustki nie ma żadnych innych
                                      objawów), ale tak już mam.
                                      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka