alfikus 16.12.05, 17:15 Mam do Was pytanie, jakiej firmy kosmetyki poleciłybyście dla noworodków? Czy Johnson&Johnson, Nivea czy może inne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka-ka Re: Kosmetyki 16.12.05, 17:50 ja uzywałam i uzywam (córcia ma 14 mies.) zamiennie johnsona,nivea,ziaja-krem do pupy ogolnie te firmy sa ok jedynie fioletowa seria johnson troszke uczula mala Odpowiedz Link Zgłoś
alfikus Re: Kosmetyki 16.12.05, 18:00 A czy używasz oliwki, bo słyszałam, że zatyka pory i lepiej nasmarować ciałko kremem ochronnym, albo wlać do kąpieli np. Oilatum. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaoli7 Re: Kosmetyki 16.12.05, 18:08 Ja polecam polską firmę -Skarb Matki. Kosmetyki tej firmy wygrały wiele konkursów i nie uczulają jak Jonson. Ja stosowałam oliwkę od początku i było ok Odpowiedz Link Zgłoś
fiona_sz Re: Kosmetyki 16.12.05, 18:55 Ja stosuję nivea i penaten. Oliwkę używam w tradycyjny sposób, czyli smaruję całe ciałko po kapieli. Jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
zwierzaku Re: Kosmetyki 16.12.05, 19:01 dla noworodka zwykła oliwa z oliwek i mydło bambino. Odpowiedz Link Zgłoś
ka-ka Re: Kosmetyki 16.12.05, 23:21 kupilam zestaw emulsja do kapieli + balsam po fioletowy ulatwiajacy zasypianie i wlasnie ta seria wysuszyla skorke oliwka (johnsona) pomogla i juz jest ok wczesniej tez stosowalam johnsona tylko inna seria i nic sie nie dzialo a i jeszcze jak bardziej zaczerwieni sie malej pupa (mimo ze zawsze wycieram chusteczkamiismaruje przy przewijaniu)to tylko linomag nam pomaga pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
majowa77 Re: Kosmetyki 16.12.05, 19:13 Ja nakupiłam wszystko Nivea, bo słyszałam, że Johnson uczula. Okazało się, że mała jest uczulona na Niveę. teraz lecimy na Bambino i Sudokremie do pupy. Odpowiedz Link Zgłoś
lirio zastanówcie się nad Oilatum 16.12.05, 19:13 Nie ma dobrych i złych kosmetyków dla dzieci. Jednemu pasuje to drugiemu coś innego. Ja się wypowiem na temat Oilatum - czysta parafina z odrobiną zapachu za 40zł. Ta sama czysta parafina w zwykłej butelce kosztuje w aptece 3zł. Czysta parafina z apteki jest lepsza, bo nie ma środków nadających zapach i nie uczula. Możecie sprawdzić skład Oilatum na butelce. Generalnie nie warto wydawać kupy kasy, bo droższe nie znaczy lepsze. Można za te pieniądze kupić coś innego dziecku. Dermatolog podpowiedział mi zmianę Oilatum na parafinę - promowanie takich kosmetyków przez gazetki dla dzieci, robi dobrze tylko paniom redaktorkom wyjeżdżającym na wczasy promocyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
rybkaw Re: zastanówcie się nad Oilatum 16.12.05, 19:37 A ta parafina to do czego - dodatek do kąpieli czy do smarowania ciala ,czy dupki ? A co powiesz o kremie z witamina A ? Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: zastanówcie się nad Oilatum 16.12.05, 20:33 Parafina zamiast Oilatum do kąpania ma być Odpowiedz Link Zgłoś
agam26 Re: zastanówcie się nad Oilatum 16.12.05, 20:47 oliatum do kapieli i krem oliatum, czasami oliwka nivei i krem na kazdą pogode nivei. jak stosowałysmy płyn nivei to wysuszył małej skóre. Ale każde dziecko co innego toleruje. Odpowiedz Link Zgłoś
majorka77 Re: Kosmetyki 16.12.05, 21:02 Myślę, że będziesz musiała sama się przekonać, jedno wiem że oliwka Johnsona uczuliła mojego synka, a p. doktor powiedział mi że to nie pierwszy przypadek z jakim się spotkała. Ja uzywałam na początku Hermala i się sprawdził. Poza tym nie presadzm z tymi kosmetykami. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
alfikus Re: Kosmetyki 16.12.05, 21:19 Wielkie dzięki za wszystkie informacje!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
myszka2810 Re: Kosmetyki 17.12.05, 12:26 Ja używam Nivea - od położnej zalecone. Jeszcze przed narodzinami synka w szkole rodzenia już slyszalam ze dżonsony uczulaja bo sa perfumowane czy cos takeigo. Kolezanka nie wierzyla w te opowiesci i kupila wszystko dżonsona po czym zmieniala (i to syzbko) na Nivea bo tamte oczywisci uczulily. Odpowiedz Link Zgłoś
achmielka Re: Kosmetyki 17.12.05, 18:13 U nas zwykłe mydło- Bobas jakos nie uczula nie wysusza i jest ok. Raz na tydzień stosujemy Hermal Balneum bo żeby jednak troche natłuścic cos niecoś. Oliwkę Jonsona kupił maż na ciemieniuche ale i pod paszkami i wpachwinkach czasem przecieram małemu. jak był naprawdę dopierko co urodzony to do pupki "maść cudo" czyli Sudocrem. Chyba zasada jest taka że trzeba wybrubowac na maluchu co jest dobre a co jednak uczula.. Serdecznie pozdrawiamy mama Maciejka i Agatki Odpowiedz Link Zgłoś
bulkaz Re: Kosmetyki 17.12.05, 23:14 Zwykłe Bambino - mydło i ewentualnie oliwka też tej firmy. Johnson uczulił najpierw syna a potem mnie /stosowałam oliwkę/ i to był jedyny kosmetyk po którym kiedykolwiek dostałam wysypki. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: Kosmetyki 10.01.06, 09:39 To, czy dany kosmetyk uczula, czy nie, jest sprawą indywidualnej wrażliwości. Można w jakiś sposób zmniejszyć to ryzyko, stosując zasadę "im mniej, tym lepiej". Dotyczy to także substancji zapachowych, czyli im mniej kosmetyk pachnie, tym lepiej dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś