22.02.06, 10:07
mam syna 9 miesiecznego u ktorego jest stwierdona alergia pokarmowa plesnie i
kontaktowa mam klopot z karmieniem je tylko krolika ziemniaki marchew i kleik
ryzowy pije preparat mleko zastepczy bebilon pepti 2 i moze jesc jablko zlota
renete ale mu to nie wystarcza czy moge dac mu biszkopty co robic
Obserwuj wątek
    • atopik Re: alergia 22.02.06, 17:24
      Z biszkoptem bym nie ryzykowała. A próbowałaś wprowadzić płatki i kaszę
      jaglaną, kaszę gryczana biała niepaloną, kaszę krakowską (gryka), kasze
      kukurydzianą ? Skoro marchew jest ok to pewnie i dynia przejdzie...
      • jk64 Re: alergia 22.02.06, 22:10
        dzieki za porade jezeli chodzi o kasze to robilam kaszke kukurydziana z bobo
        vity ale pani alergolog kazala odstawic produkty kukurydziane poniewaz jest jej
        sporo w mleko a uczula zalecila narazie tylko te produkty co napisalam
        wczesniej ale ma to nie wystarza a moze znasz jakies przepisy na dania z
        kaszami to sproboje podac mojemu szkrabowi
        • atopik Re: alergia 23.02.06, 08:05
          W tym wieku dziecka, to najprościej wszystkie kasze podać w zupce. U nas to
          nawet nie była juz zupka tylko gesta papka warzywno-miesno-kaszowa :o) Osobno
          gotujesz warzywa, mięso i kasze a potem razem miksujesz - proporcje składników
          według własnego uznania. Niektórzy podaja zmiksowana jaglankę z mlekiem, dobrze
          tez samkuje na słodko z uduszonym jabłkiem.
          Nie wiem, czy dobrze zrozumialam twoja wypowiedź.. mogłabyś napisać na jakie
          pokarmy jest uczulone twoje dziecko.
          • jk64 Re: alergia 23.02.06, 11:05
            dokladnie jeszcze nie wiem ale napewno na seler por pietruszke rozne rodzaje
            miesa procz krolika owoce cytrusowe kaszki owocowe cukier ale nie probowalam z
            nabialem czy cos sprobowac mu podac i co
            • atopik Re: alergia 23.02.06, 11:26
              A co z kalafiorem, brokułem, fasolka szparagowa, brukselką, groszkiem zielonym,
              cukinią, burakiem ? Jeżeli nie masz dostępu do eko warzyw to można spróbowac
              mrożonki jednoskładnikowe. Przyznam, że nie rozumiem twojej niekonsekwencji.
              Unikasz kukurydzy bo ogólnie mówiąc uczula (ale twoje dziecko nie jest na nia
              uczulone) a jednoczesnie próbujesz podać seler, cytrusy - produkty silnie
              uczulające. Jeżeli dziecko źle reaguje na cukier to tym bardziej warto byłoby
              się upewnić czy nie ma candidy i innych pasożytów. Uważnie przejżyj to forum
              pod tym kontem. Jest tu wiele cennych informacji...
              Pozdrawiam
              • jk64 Re: alergia 23.02.06, 14:29
                nie zrozumialysmy sie lekarz alergolog zalecil odstawic produkty kukurydzuane
                min.kaszke chrupki poniewaz jest jej sporo w Bebilonie pepti2 i uczula a
                zalecil podawac tylko narazie krolika marchew por kalarepe kaczke jablko zlota
                renete kalafior i zapisywac jak wyglada kazdego dnia skora a jest to trudne
                poniewaz stwierdila ze ma tez alergie kontaktowa i ma objawy pylkowicy i sa dni
                ze ladna jest skora i okropna mimo ze je te same produkty
              • jk64 Re: alergia 23.02.06, 14:37
                przed wizyta u Alergologa podawalam mu kaszki kukurydziane i mial uczulenie po
                nich ale nie wiedzialam ze uczulaja wlasnie one probowalam wprowadzac warzywa
                min. seler por pietruszke mieso z indyka i nie ktore owoce oczywiscie w
                odstepach to skora pokryta byla skorupa jutro sprobuje jajko przepiorcze i
                buraczka i lekarz kazal podawac do picia tylko wode poslodzona glukoza z apteki
    • nowajulka Re: alergia 23.02.06, 00:38
      A jak jest stwierdzona ta alergia na pleśnie ?
      Na Twoim miejscu zrobiłabym badanie mykologiczne kału . Może macie w domu
      grzyba a przyczyna alergii lezy w drożdżakach przewodu pokarmowego.........
      • jk64 Re: alergia 23.02.06, 14:48
        raz bylismy narazie u alergologa w rodzinie tesciowa ma alergie na plesnie a w
        Swieta mielismy choinke zywa i po paru dniach mial nos niedrozny i kaszel a w
        ziemi bylo duzo plesni to tez powynosilam kwiatki bral przez pare dni wapno i
        ustapilo nawet jak wchodzil do pokoju gdzie staly kwiaty robil sie czerwony na
        buzi i raczki ciezko mi bo ma alergie kontaktowa pokarmowa i jak stwierdzil
        alergolog tez to sa objawy pylkowicy wiec najlepiej zrobic mu testy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka