Dodaj do ulubionych

Alergia na psa

06.04.25, 22:27
Mamy pieska kundelka od niecałego roku. Okazuje się że mój nastoletni syn jest uczulony na sierść. Objawy ze strony ukł. oddechowego: napadowy, suchy kaszel i katar. Wizyta u alergologa w maju.
Ale na teraz, czy mogę coś zrobić, żeby pies nie uczulał, coś mu podawać, może ktoraś z Was miała ten problem?
Zżyliśmy się z naszą psinką i oddawanie jej byłoby ostateczną decyzją, której chcielibyśmy uniknąć.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Alergia na psa 07.04.25, 00:08
      Skąd wiesz, że te objawy wywołuje pies?
      • sylwus34 Re: Alergia na psa 07.04.25, 00:11
        Bo w testach mojego syna wyszła alergia na sierść psa.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Alergia na psa 07.04.25, 00:31
          To o niczym nie świadczy. Objawy mogą być od czegoś zupełnie innego, zwłaszcza, jak były to testy z krwi badające przeciwciała IgE.
          Mnie w takich testach wychodzi alergia na koty. Mam koty prawie od urodzenia i żadnych objawów.
          Teraz mam 4 koty, które śpią za mną i wszędzie mam pełno kocich kłaków.
          Czy miał też testy na inne rzeczy?
          Jakie to były testy?
          Psa trzeba sprawdzić w praktyce.
          Czy te objawy są cały czas? Kiedy się pojawiają? Jak często?
          • sylwus34 Re: Alergia na psa 07.04.25, 00:43
            To były testy skórne. Oczywiście wyszły też inne alergeny wziewne.
            Przez pierwsze pół roku posiadania psa nie miał żadnych objawów. Później pojawiły się co 2 m-ce.
            Oczywiście jak jeszcze nie mieliśmy psa, okresowo przy róznym pyleniu miał lekiem objawy, najczęściej tylko katar.
            Teraz doszedł dobrego ten uporczywy, suchy kaszel.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Alergia na psa 07.04.25, 01:12
              Czy masz określone w wynikach jak duża była reakcja na psa i inne rzeczy?
              Jeśli objawy były wcześniej, to nie pies jest główną przyczyną.
              Pies mógł dołożyć swoją cegiełkę, bo im więcej alergenów, tym organizm gorzej sobie z nimi radzi, ale to nie on jest najważniejszy.
              Alergia wziewna zawsze jest skutkiem alergii pokarmowej to znaczy, że niemowlak najpierw jest uczulony na pokarmy, a dopiero jak podrośnie, najczęściej ok 7-8 roku życia, zaczyna wychodzić alergia na pyłki. Można zmniejszyć objawy uczulenia na pyłki stosując dietę wykluczającą alergeny pokarmowe krzyżowe dla pyłków, na które jest uczulony.
              Jeśli teraz o tym piszesz, to pewnie teraz jest duży problem, a to znaczy, że pewnie wyszła mu brzoza. Teraz jest okres pylenia drzew brzozowatych. Dopiero co pyliła leszczyna i olcha, teraz już zaczyna pylić brzoza i zaraz zacznie grab. Jeśli do tego je dużo marchewki i innych baldaszkowych roślin oraz jabłka i inne różowate owoce to problem nie ustąpi szybko, nawet jak okres pylenia minie.
              Możesz mu dawać Loratadynę codziennie rano, ale to niewiele pomoże, bo leki nie za bardzo działają.
              Zrób mu testy pokarmowe skórne i zobacz, co wyjdzie.
              Oddanie psa niewiele zmieni.
              Pomóc trochę może oczyszczacz powietrza, szczególnie w pokoju syna, a także częste kąpanie psa. Na psie jest dużo pyłków po spacerze i dużo roztoczy, to pewnie też mu w testach wyszło.
              Ale najbardziej skuteczna jest dieta, bo im mniej alergenów, tym mniejsze objawy na poszczególne alergeny, a pokarmy są jedyną rzeczą, na jaką można mieć wpływ. Jedzenie da się wyeliminować, pyłków nie wyeliminujesz.
              Jeśli nie je się przez cały rok najgorszych alergenów krzyżowych dla brzozy, to kiedy nastaje okres pylenia w organizmie nie ma dużo przeciwciał i objawy uczulenia są niewielkie.
              Teoretycznie można się na pyłki odczulać, ale w praktyce to zawsze jest na troje babka wróżyła: jednemu pomoże, drugiemu zrobi się gorzej, a trzeciemu nic się nie zmieni.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Alergia na psa 07.04.25, 01:28
                Przed testami skórnymi przez dwa tygodnie nie wolno brać żadnych leków na alergię.
                Testy najlepiej jest zrobić pod koniec maja, lub na początku czerwca, bo wtedy po okresie pylenia drzew jest dużo przeciwciał w organizmie i testy lepiej wychodzą.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Alergia na psa 07.04.25, 01:33
              Objawy alergii z czasem robią się coraz silniejsze, więc nawet jakbyście nie wzięli psa, to i tak teraz by się mogło pogorszyć. Jeśli nie wyeliminujecie alergenów pokarmowych, to objawy mogą być coraz gorsze, może też pojawić się astma.
              • sylwus34 Re: Alergia na psa 07.04.25, 06:45
                Dzięki za info.
                Będąc u alergologa, ( na NFZ) pewnie z rok temu wspomniałam o pewnych objawach ze strony ukł. pokarmowego, które mogłyby świadczyć o alergii to wysłała mnie do gastroenterologa.
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Alergia na psa 07.04.25, 08:47
                  Trzeba mieć szczęście, żeby trafić do dobrego alergologa, który faktycznie pomoże coś zrobić, a nie tylko przepisze lekarstwa, które trochę złagodzą objawy.
                  • sylwus34 Re: Alergia na psa 07.04.25, 13:24
                    A masz może namiary na kogoś sensownego w Warszawie?
                    • mamtrzykotyidwato5 Re: Alergia na psa 07.04.25, 14:22
                      Nie.
    • szarmszejk123 Re: Alergia na psa 07.04.25, 14:40
      Psu podawać? No nie, to nie zwierzeta uczulające ludzi mają brać leki, tylko ludzie mający alergię je biorą.
      Nie istnieje nic, co możesz podać psu, żeby przestał wywoływać alergie u twojego syna.
      • sylwus34 Re: Alergia na psa 07.04.25, 15:45
        Cos psu podawać-miałam na myśli może jakiś szczególny rodzaj karmy, czy szamponu dla psa, co by mniej wydzielał alergenów.
        Oczywiście naczytałam się w internetowych o tego typu specyfikach, ale chciałam też zasiegnąć języka u ematki, która być może korzystała z tego typu produktów i mogłaby coś powiedzieć o efektywności tego typu działań.
        • szarmszejk123 Re: Alergia na psa 07.04.25, 15:46
          To nie ma prawa działać.
    • mia_corvere Re: Alergia na psa 07.04.25, 15:49
      Po pierwsze nich nie śpi w jednym pokoju z synem, niech syn nie przytula twarzy do psa, niech pies nie leży na kanapie i meblach.
      Po drugie częste kąpiele psa - nie zaszkodzą mu kompletnie, jeżeli będą używane dobre psie kosmetyki.
      Po trzecie regularne czyszczenie gruczołów okołoodbytowych i później mycie tyłka.
    • balladyna Re: Alergia na psa 07.04.25, 17:30
      Możesz spróbować odczulać syna, a do domu kupić oczyszczacz powietrza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka