agniesiaczek 23.02.06, 08:53 witam!jakie sa glowne objawy candidy czy kandydozy bo to chyba to samo?jak dziecko moze sie zarazic tym paskudztwem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowajulka Re: objawy kandydozy 23.02.06, 12:06 Drożdżaki te bytują normalnie w oragnizmie, ale pod wpływem antybiotykoterapii, sterydó czy leków antykoncepcyjnych (dot.dorosłych0 moga się rozrosnąc i dawać wiele objawów w postaci wzdęc, bulów brzucha, złych stolców, alericznych i astmatycznych objawów, wysypek, zapeń uszu u dzieci, nawracających infekcji dróg oddechowych, moczowych i płciowych, depresji, smutku i apatii, nerwowości i porywczości nadmiernej itp........mozna by wymieniać długo.......... Candidą nie mozna się zarazić męża czy domowników, wyjątkiem jest matka, które o ile ma candidę może ja przenieśc na dziecko, rozwijające się w brzuszku........... Odpowiedz Link Zgłoś
agniesiaczek Re: objawy kandydozy 23.02.06, 14:23 dzieki! a jak z tym walczyc?moj lekarz alergolog wykluczyl pasozyty nawet nie chcial sluchaac jak poprosilam o badanie kalu.moze sprobuje u pediatry.ale pewnie zwykle badannie kalu niewystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda9999 Re: objawy kandydozy 23.02.06, 14:35 Ja dostałam sierowanie od pediatry do poradni parazytologicznej, tam skierowanie na badanie kału w kierunku pasożytów i lambii, ale nie obejmowało ono badania w kierunku grzybów i pleśni - to zrobiłam prywatnie. I właśnie ono było trafione - candida +++ Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: objawy kandydozy 23.02.06, 16:18 Nie, zwykłe badanie kału nie wystarczy.....a na mykologiczne może Ci dać skierowanie tylko spcjalista - pediatra nie może............ono kosztuje ok 35zł................. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesiaczek Re: objawy kandydozy 24.02.06, 09:13 nie wiem czy dobrze zrozumialam tzn ze przywatnie bez skierowania kossztuje 35zl? dzieki za wszystkie odpowiedzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś